Tuesday, December 06, 2011

rajinnyer ko datang balik nak 'UNFOLLOW' blog orang yang tak follow ko balik..



peringatan :: n3 ni tak ditujukan untuk sesaper..perkataan 'ko' tu jugak boleh bermaksud untuk 'aku' sendiri..dan 'aku' jugak boleh bermaksud untuk 'ko'..[eerr...ko paham tak] huhu




sampai hati ko...[sob sob]


kalau nak cakap pasal follower ni sebenarnyer macam tak besh jer tuk aku..
sebelum2 ni banyak dah aku bace pasal hal 'follower'..
ade cerite pasal "ko follow aku dulu then aku follow ko nanti"
atau biasenye "hye..saye dah follow awak..sila lah datang ke blog n follow saye pulak"


memang biase n3 blogger lain kate tak suke ar bende2 macam ni..
kutuk bagai kan..mungkin rimas..
tapi bagi aku...itu care orang nak soh kite masuk blog die...
aku sebenarnyer sikit pon tak kisah pasal hal ni..
tak pernah jadi masalah pon tuk aku..
tak kisah ar ko nak buat macamane kan...
ko nak tinggal jejak kat comment ker.. atau kat shout box ker...
atau ade orang..follow jer kat 'follower' tu..
tapi tak pernah tinggal jejak ape pon...
ko nak follow ker..tak nak ker...
tak pernah ade perkataan paksa rela bagai..
ko nak ikut..ko ikut..
ko tak nak.. tak de sape pon nak pancung ko...


aku pon macam tu..
kalau nak follow blog orang..
tak de pon pernah nak kire2 blog orang tu macamane..
kalau aku nak follow..aku follow atas kerelaan aku..
kalau orang tu tak nak follow aku balik pon..sumpah aku tak kan amik hati..


bagi aku..atas sebab ape pon follower tu ngan ngikut blog kite..
itu alasan die sendiri..
dan aku tetap berterime kasih sebab ade gak orang sudi nak singgah blog buruk aku nih..
tak kisah ar kalau ko ikhlas atau tak..
ko nak tinggal jejak atau tak..
atau ko hanye singgah sekali tu jer..
lepas tu tak pernah singgah dah...
terpulang pade orang tu..
kite sebagai penulis blog..
tak de hak nak mempertikaikan tentang follower kite tu..
macam tu gak ar kalau kite masuk dan follow blog orang lain..








ade orang follow blog orang sebab blog orang tu glamer..
atau blog orang tu memang besh giler...
biasenyer.. kite akan singgah n follow balik blog orang yang datang blog kite..
walaupon kekadang blog2 orang tu bukan ar tak sehebat blog2 lain..
pendapat aku :: jangan ar sombong sangat..
mentang2 ar blog orang tu ko rase tak sehebat mane..
ko pon cakap "aku follow blog yang aku rase besh jer"
blog yang hebat kate ko macam blog2 orang yang hapdet pasal fashion2 trendy lagi terkini..
atau yang kawan ngan retis2..
atau blog yang glam2..


maaf kan aku ngan care aku berpikir..
tapi blog ko yang ko rase macam ramai follower tu..
hebat sangat ker sampai follower ko cecah ratus juta2 pengikut.??
ooooppppssss...
[hebat kalau follower ko yang 50 juta tu jugak komen n3 ko]


aku tak bermaksud ape2...
cume..bagi aku..
kalau ko ade follower juta2 pon..
tak semestinyer yang juta2 tu ikhlas nak follow ko sebab blog ko hebat sangat..
tak semua orang seperti ko..
ade orang..follow sebab memang betul2 blog ko hebat..
ade orang follow sebab dah ko follow blog die..die follow ar balik kan..
atau orang tu follow sebab die jugak hanyer carik follower baru[konpiden yang orang akan follow gak blog die]


sedangkan ade orang hanye masuk dan bace sekali jer n3 ko..!!


tapi tuk blogger atau follower yang follow blog kite jugak..
jangan ar berkire sangat..
kalau ko dah masuk n follow blog orang..
kalau orang tak masuk n follow blog ko balik..
maafkan jer lah orang tu...
mungkin orang tu terlupa..
atau tak sempat nak singgah blog ko..
ko kene tau sumtin yer..
menghapdet n3 hari2 tak semestinyer orang tu pon ade banyak mase nak blogwalking setiap mase...
jadi.. kalau ko follow hari ni..
tapi sampai esok orang tu tak follow ko balik..
jangan ar cepat terase..
ikhlas kan jer lar hati tu follow orang tu..
dan bukan sebab ko nak dapatkan follower balik..
biler ko sanggup datang balik blog orang yang ko baru follow tu semata2 nak UNFOLLOW blog tu sebab orang tu tak follow ko balik..
aku rase tu tindakan yang dasat...!!
berkire betul..!!!


ko pon satu hal jugak...
dah nak soh orang follow ko..ko tinggalkan ar link siap2..
ni buat ayat2 cinta soh orang follow ko..
tapi klik2 tak ley..
tak de link pon..macamane orang nak masuk blog ko..
apetah lagi nak follow ko...
haaa..biase kan macam tu...
leps tu ko claim orang tu sombong..*sigh




sekali lagi.. maafkan aku atas pendapat peribadi aku ni..
pade semua pembace blog buruk aku ni..
aku tetap nak ucapkan terime kasih..
masih ade yang sudi nak follow dan bace n3 aku walau tak besh mane pon..
dan maafkan aku jugak kalau ade antara follower yang aku tak sempat nak follow balik..
bukan sombong yer..!!
[sapelah aku yang kerdil ni nak menyombong ngan korang2 yang hebat]
mungkin ade masalah2 lain yang tak dapat aku elakkan..
aku tak pernah memilih blog..
bagi aku..blog korang2 semua hebat2 belaka...


follower memang penting..
tapi pembace lebih penting...




bak kate yui :: kan besh kalau follower kite tu jugak adalah pembace kite...
[pergi ar blog dia..blog die comel dan besh..!!]




p/s :: bukan kene bayar pon kalau follow blog orang lain.. kalau itu yang die mahukan... [peace]



25 comments:

mizzkechique said...

gigih pulak org tu.. haishh..

nuyui a.k.a miss YUI said...

haha,byk kali kena kak oi..sy xkisah..

hak msing2kan..spe kt utk bersuara lbh..ececeh..

dah xksh..ni ha, mana sy follow, xsemua sy p bila mereka update n3..nape??

coz dshboard dh wat hal berminggu2..tension dok tunggu..

menanti dan terus menanti n3 terkini di blglst dan yg sudi sgh ke blog kt..

eh, cam nama sy terselit di n3 akka ni..hehe..tq kak.. ada2 aje..comel coz wanhazel design ^__^

Liyana said...

kdg2 yg follow kite tu xde link die, tu yg xdpt nk follow blk, bkn nye sombong xnak follow balik..huhu ayat belit2 da :D

Pen Biru said...

i follow..hheheeheh

Fariza said...

hik3. nice entry :)
dulu2 pun ada entri mcm ini lupalah.
xpelah. kita follow yg mana perlu.
maafkan sahaja.

cik fadh said...

sokong 100%..ermm xluak pown kalo kiter follow balik..

tp pendapat fadh, follower ribu riban pown xguna kalo yg membace hnya takat 2 3 kerat jer..tol x tol x...hehe

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

biase dah org2 camtu sis.wat bodo jela.nak wat camne kan..

Mimy Hamid said...

setujukkkkkkk....ahh tak de hal la bab memfollow ni..suka baca tak suka takpe..tp takleh paksa follow memfollow ni..ku suka ku baca la..tak suka nak wat pe

Suria said...

betul tu, follow bkn kne bayar pun..!!
mmg ada manusia 'ko' 'aku' tu..sy salah seorg yg kne unfollow..huhu
xpe lah, maybe dorg rase puas hati kot..

Anum said...

nice entry
macam ek.. gigih2

Cik Kamoo said...

heheheh...sabaq-sabaq

Cho Zila said...

akak pulak sesuka hati nak follow siapapun tak pernah terfikir orang kena follow balik.. kalau ikut akak follow orang blog akak punya follower patut lebih lagi kot .. tapi tak terasa pulak nak unfollow orangtu.. takder kejekeper...
baik akak buat blogwalking der gak paedahnyer..

rara pinkmafia said...

biasa lah tu aty.terpulang lah dorg nk unfollow ke hape.rara pon dh tak kesah.sbb nya,cane nk follow kalo link blog pon xde.then follow sbb nk tambah followers je.komen nya takde pon.

UyaRayza said...

setuju jugakkkkk..sgt5 setuju hahaha

cikpingu said...

haha... masalah btul org cmtu kn.. huhu..kdg2 dh follow pastu xpenanh nmpk or comment 1 pun..dh 2 sebok2 nk suh org tgk blog dia.. haha..

Rosniena said...

kalau kita ikhlas pasti tak kisah,tepuk dada tanya dada..hehe

Jiejah @ Iza said...

yer , akak pun x kisah juga sbb akak pun akan follow blog yg akak suka baca jek . kalau takat follow tp x baca buat apa yer ??
tp tu la , pendapat masing² . sabar aje laaa .

Cik Emie said...

Hahaha xptot btol kot..
Mmg btol berkire la gitu kn

!k@ said...

hmmm..mcm tu pn ada..patutnya..kalo follow kena la ikhlas..xpyh nk harap balasan..

ceritera-chinta said...

rasa kelakar lak bila baca......tak pernh kisah pun kalu saye follow orang tu die tak follow balik asal saye seronok baca sudah ^_^ macam budak2 "eh ang tak kawan aku, aku tak mo kawan ang" sabar yer kak....nanti marah2 bby tak comey ^_^

Mama Gee said...

hehe akak pernah gak terlintas nk buat entry pasal follower ni...tp tak tertulis takut ramai sentap..

apa2 pun bagus aty! akak sokong 100%!

ratusiput said...

ratu tak kisah dah menda2 cmni...kalau dulu masa bebaru kenal blog mmg suka la follow2 ni sme...skang ni tak kisah sgt dah...lbih bersikap terbuka...tgk je la follower ratu since 1998 baru 155..ehehe..

Mila Ahmad said...

setuju dgn entry akak ni, kdg2 bukan semua org xde keje, ada hari2 yg bizi xsempat nak jenguk blog tapi klu sempat nk terjah blog pown balas jejak utk org yg komen kita kdg2 ada yg mila xfollow dia tpi disebabkan entry dia banyak info2 best dengan sendirinya akan jejak blog dia tiap2 hari ^__________^

Zana Adieyza said...

nice entry dear!!! topik yg menarik utk blogger baru..

x semestinya kita x follow blog tu kita x baca blog tu kan? x semestinya kita follow blog tu kita baca semua entry blog tu kan?

apapun, teruskan niat ikhlas kita utk menulis dlm blog masing2..

Cik Bhulat said...

dah lama tak dtg cini...

sokong entry ni..cik bhulat pon kena 2-3 hari lepas..dah follo then unfolo..rajin betul kan..tak ikhlas langsung =]

panjang nya entry ni.penuh perasaan ni =]