Wednesday, January 04, 2012

asal nak pilih NAMA ANAK jer..ade yang sentap...







laki aku lar tu...[ngeh ngeh ngeh]




sekrang aku dah pon masuk 6 bulan lebih..
tinggal 2 bulan lebih ker 3 bulan jer lagi..[nebes]
jantina anak dah tau..
sepatut nyer lebih mudah kan nak carik nama anak..


ade orang..belum mengandung dah listkan name anak..
biler nak beranak nanti senang jer kan..
petik jer salah satu..


tapi pilih name anak ni sebenarnyer tak semudah yang dipikirkan..
sebab ::


1] anak ko tu bukan ar sekadar anak ko sorang kan..name harus persetujuan laki bini bersama... kalau ko dah pikir dah 5 tahun lepas pon nama anak ko tu..pon belum tentu laki ko setuju ngan name tu-hal aku laki bini macam tu lar.. kalau aku suker sangat name tu pon..ade aje yang tak kene kat laki aku tu...macam tu ar gak sebaliknyer...


2] laki bini ade taste name masing2-aku suker kan name yang lebih klasik atau name somebody seperti name2 pemimpin islam arab contoh spt Khalifah Umar atau Ratu Balkis-hah ko..name lame kan...tapi aku suker sebab rare..
berbeza ngan laki aku yang suker kan name yang lebih moden dan popular..jadi macam mane.??


3] aku suker kan name yang lebih simple..tak suker sampai 3 name pon..maksima hanye 2.. tapi laki aku suker kan name yang complicated yang die rase kan unik tapi bagi aku...eerr...biase jer name tu..[hahaha] giler keji kan binik die..


jadi..sebab2 tu ar selalu buat salah sorang mesti merajuk lepas tu..
[selanyer laki aku sebab aku jer selalu suker bantah..muwahaha]


kriteria2 nama pilihan aku ::


1] paling penting-harus ar mempunyai maksud yang baik..


2] mudah tuk mak paknye dan semua orang menyebut dan memanggil nye-aku tak mahu orang lain pandai2 panggil name anak ngan name singkatan yang bukan2..


3] tak mo panjang2 sampai 3 atau 4 patah-kalau boleh hanyer mahukan satu jer nama tapi mustahil-sebab persetujuan bersama tuk pilih sorang satu nama tapi harus nama kedua yang lebih ringkas dan sesuai digabungkan-complicated kan?[huhu]


4] harus lar amik kire nama2 sedare mara dan keluarge serta sahabat terdekat-bukan nak name yang pelik2 sangat..tapi tak kan ko nak letak name anak ko same ngan nama sepupu die yang hampir setiap bulan ko jumpa..[macam dah tak de nama lain pulak kan] 
- ade satu pilihan name yang aku suker sangat tapi laki aku tak nak semata2 sebab die kate tu name kawan kelas adik lelaki aku..lagi sekali aku ulang kawan kelas ko tau tak...jauh jugak tuuuuu..!!! gggrrrr.....


5] aku tetap pilih satu name yang agak klasik dan meaningful dan Fared dah bersetuju...!! macam tak sangke tapi aku tetap..yaaaeeeyy..!!!


6] tiada had-maksudnyer dari A sampai Z tu ko pilih ar awal  nama yang bermula dari hurup ape pon tak kisah.. contoh kalau nama Fared bermula dari huruf F..aku tetap tak nak hadkan name anak aku jugak harus kene mula dari huruf F atau N untuk name aku..kalau ade-mungkin kebetulan kami dah tersuker ngan name tersebut...


macam susah kan..??
memang susah pon..!!!
dolu2 tak rase macam tu pon..
sekarang biler pikir nak letak nama kat anak sendiri baru terase...
tengok orang bagi name sedap2 besh2..
berape lame ko pikir tuk dapatkan name tu...??




hurrmm... awal2 biler dapat tahu gender baby..
kami lebih senang panggil name baby dalam perut sebagai Muhammad [yang terpuji]
lekat aku panggil...
sampai aku dah pilih name anak sekarang ni pon..
aku tetap terpanggil nama baby dalam pewot 'Muhammad' bile menyembang ngan die-dah terbiasa!!
jadi harus mula dari sekarang..
supaye serasi [eerr...agaknyer] huhu




atau nak tunggu saje sampai saat baby keluar dari perut..??
ade orang suker kan name yang terdetik sedetik...
pandang baby..terus terpikir name2 yang indah...




p/s :: ade yang nak cadangkan name..?? 









32 comments:

Gadis said...

comel la both of you..

dua-dua nak kan nama yang terbaik untuk anak nyer...

seronoknyer Gadis rase..hihihi

xper..slow2 pilih..
x pun..nama pilihan ibu gabungkan dgn nama pilihan ayah..
jadi dua-dua ada..=)

Gadis nak cadangkan nama la..

Mohammad Zul Azzim

p/s : Gadis la yang terlebih eksited...hihihi

erya said...

hik3...comel je la ble gadoh2 tang plh nm anak nie..br anak first blm lg 2 3..

fatihah said...

hi blog hopping:).. kelakar lah korang ni. well kite sama, suke nama yg tak canggih manggih. kalau anak lelaki pun kite nk ltk nama yg zmn2 nabi dulu insya Allah, tp baby belom ada lg heheh

MsDila said...

letak nama 'S' aje la. (macam cita dalam paper tu je). heheheheh

.:shura shushi:. said...

Kalau girl letak nama i Noor Hashura :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

muhammad saifullah..

ok?? hikhik

✿f!sHa:- m0mMy To bE✿ said...

heheh.. mmg susah kan... mcam fisha, hubby dah bagi 1 patah nama, so tugas kiter seterusnya adalah utk mencarik 1 lagik patah nama... mmg mencabar tugasan tu.. last2, malas nk fikir, terus tanya ustaz kt opis ni haaa... so, settle suda masalah itu.. hehehhehe...

Mimy Hamid said...

aku awal pregnant dah rancang...tp aku la hover laki aku diam jek..tgk bila nak dekat dia tak setuju lak..ehhhhhh sentap la aku kan..anak aku yang pasti mesti kena ada megat or puteri..dah keturunan kan..tetap la jadi 2 nama nya

Liyana said...

kitorang time cintan cintun lg dh fikir name baby, hahhaa over kan, nsb nikah dgn org yg same jgk :D

ninnah shafawati said...

Firas Naufal

Anum said...

pilihan mestilah yang terbaik

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

jgn letak nama anak pjng sgt
nnt pangey nick name jer
anak ai smpi isi kat passport x cukup
menyesal letak pjng2 taw

~ NANA ~ said...

i dh pakat dgn hubby setiap sorang blh bg nama yg dia suka...contoh mcm i suka nama "minah" tp hubby suka nama "mek"...so nama anak nnti jadi minah mek la...haha

FiraHamzah said...

babe,
anak2 aku husband yang pilih satu nama, aku pilih satu nama lagi. Yang pasti nama yang aku pilih semua start dengan huruf Z. sama dengan aku. hehe. Laki aku still ada kuasa diktator dia..even MIL & abah aku suggest nama2 pun kiteorang tak dapat nak terima.
Apapun nama-nama anak ni sedikit sebanyak akan mempengaruhi character diaorg tuh nanti. seriyess tak tipu! hehee :P all the best!

O'gosh said...

kalau siang2 dah panggil muhammad..maknanya BOY la kan...xpe..slow2...xpun gabungkan je la satu dari Fared..satu dari u..mesti lagi unik...ai buat list tu dah tau boy pun still ada selit nama girl..haha..last2 masa kuar tgk muka dia baru bole finalize memandangkan anak kedua ai punya turn lak yang kasi nama...apa2 pun..mmg kitorang xde masalah sebab ai ber2 memang slalu ada taste sama...gud luck 2 u...

amal said...

huu saya dah 7 bulan ni pon xleh decide lagi nak letak nama apa. bagi hubby je pilih sebab peningla nak letak nama ni ehehe.. kitorang plan nak letak 2 nama.. kalo laki starts with SS (ikut abahnya) & perempuan starts dengan AA (ikut mamanya) :)

Mrs.Farhana said...

me too la aty..

tang nk pilih nama anak tu cm susah sgt!klu leh nk terbaek, maksud baek n bile panggil sedap je di dgr..

ade 2 3 nama dh, tp canggih plak, tang terbelit lak org nk sebut..hihihi..sy pun suke nama yg klasik2, tp sume cm xlulus je dr hubby..:)

anggerikhijau said...

yg penting nama yang kita bg tu mesti ada maknanya.skang ni ramai suke nama yg pelik atau sedap pd pandangan derang,tp hakikatnya nama tu tak de makna apa-apa.dulu2 anggerik pun tak tau nama2 yg sedap2 tu byknye tak de makna, tp bl anggerik cari sendiri,memang sah,tak de maknanya.

cikpingu said...

mmg la nk tersentap je bile nk plih nme bby...hehehe.. dh smngat plih n confident nk bbuh nme 2.. last2 2 xjd.. nk plih nme ln plk.. hehe..

kite suke nme ni..klu boy ANIQ HULAIF... klu girl ADZRAA NAYLI... tp xtau la nme ni akan diberi pngiktirafan oleh hasben..hihi.. sbb hasben nk nme yg islamik2...hehe..

Adylia Qarissa said...

yang penting nama itu ada maksud yang baik ketika dipanggil kat akhirat nanti...

tak sabar nak nengok anak akak :)

cikcoklat a.k.a Haiza said...

memang sentap weh pilih nama anak..mana xnye..ya kita suka..husben plak xsuka..y dia suka kita plak xsuka..last2 mls nak pk...suh dia je yang carikan..hehehe

wanie said...

wanie.... langsung xpk pasal nama anak, suh hubby pk.. keje wanie relax jgn stress...

D'lla said...

wahhh..beshkan..kami pn dh tau jantina..tgh cari ni..err kalo ikut ceramah dlu dgr,nama anak hak suami..ala..kita tolak ansur la laki bini..dptkan nama yg elok.ehh D'lla dh 21 minggu hik3

Munnafendy said...

bak kata boboyot

"sape u nak panggil?"
"datin maimun!"

hehe..gurau je..ape pun smoga slmt kedua2 nya ye =)

Tina Othman said...

carik kat buku dear takpun dlm interet, yg penting namanya sedap dipanggil & makna yg elok2

The Other Side said...

Muhammad Harith Zafran..

farah keifli said...

eh,taste kita same je kan.farah suka nama klasik gak.tapi nasib baik la husband pun taste lebih kurang jugak..cuma yang tak sependapat,dia nak nama anak pendek je.tapi last2 nama dia pilih pulak yang terover panjang..

tak kisah la nama apepun,asal punya mksud yang baik2..

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Asalkan jgn bubuh nama ex-bopren kita udah ler... kang jelous plak Cik Abg.
Anyway, make sure ada makna.

jaja_norliza said...

hihihi..comei la korg berdua ni...tp best tau masa cr nama ank ni..gabung2 kan plak ngn yg suami cr..kdg2 jd kelakar pon ade nama tu...ide tuk sorang bg satu nama tu bagus,,,sy pon mcm tu dl...

suggestion name:
*afif firdaus
*izzul fayrus

Cik Puan Mimi said...

sonok tau pilih nama ni. mimi dah pilih nama dah. wow~ awal tau. cari dekat nama-nama islam dalam fesbuk je. jumpa terus suke! kita sama. x nk nama panjang2.

ainnazari said...

aiyooooo, i pn slalu bercanggah nak bg nama bby...mcm mana ni??? huhuhu

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

semoga selamat melahirkan nanti yeeeee