Friday, January 27, 2012

cube ko mengandung pulak tengok macamane..!!







maaf lah..pagi2 jumaat n3 emosi..
ko pon tau kan betapa sensitipnyer pompuan bile pegnan..
lagi2 biler dah sarat dan badan mudah letih..!!
pantang ade yang tak kene..memang sentap ar...


tak semu aorang paham keadaan orang mengandung...
lagi2 yang tak pernah dan tak akan melaluinyer...

macam orang lelaki...
macam bos...macam suami...macam ayah...macam adik beradik lelaki...
dan tak semua jugak pompuan boleh paham keadaan ni..
kalau ko tak pernah merase macamane keadaan biler mengandung..
ko tak akan tau ape yang orang tu rase sampai lah ko sendiri yang rase..
cume sebab mungkin orang pompuan ni lebih perihatin...
jadi walaupon tak pernah melalui nye pon...ley cube memahami...


aku sekarang berada dalam satu tahap-semua serbe tak kena..
badan sangat2 mudah letih..
biler duduk terlalu lame perut ley rase sengal..
biler berdiri atau berjalan lebih pon-badan terasa sakit
kalau terentak dalam kereta tu lagi ar ko jangan cerite..
boleh bergaduh ar ngan orang lain dek sebab sengal nyer bahagian bawah perut...
tidur terlentang-tak selesa...
tidur  mengiring-serba tak kena...
bersandar tegak sakit pinggang..
bengkok apetah lagi...
sekarang bukan sekadar sakit sengal kat pinggang jer..
kekadang ngilu sampai atas tulang belakang..!! 
memang tak tahan..!!
tapi...diam kan jer..tak nak merungut..
bagi aku..tu fitrah dan bahagian tuk aku..
mungkin jugak tuk ibu2 mengandung yang lain...-normal aku kira
walau pon boleh menitis air mata.........


jadi saat2 macam ni..
cukup lar ngan ape yang dirasa..
orang lain tak mampu nak tolong hilangkan rase sakit..sengal..penat segale bagai..
tapi kalau mampu tolong aku untuk memahami keadaan aku yg serba tak kena dan cukup sekadar menjage hati-dah memadai tuk aku




tapi hakikat-tak semua orang boleh paham dan terime keadaan ni..
contoh kalau kat opis-orang bukan nak peduli [mungkin perihatin] tapi bagi bos-yang penting kerje harus siap pada masanyer..
harus betul dan tepat maklumatnyer..
kalau salah..tetap kene marah..tetap kene sound
ade die kisah jiwa ko yang ngan sensitip tu..?? jangan harap..!!
die mungkin lupa [atau tak peduli] biler berkali2 panggil ko masuk kebilik die utk hal kerje-sebab die bos jd tak mungkin die yg keluar tuk dapatkan pekerje kan..
die tak tau yang susah nyer nak tolak badan ni bangun biler dah duduk..
dan setiap kali bangun tu..die tak tau yang ko jugak menanggung beban menahan kencing..
die jugak tak nak amik tau dan tak pernah tau keadaan orang yg mengandung wlaupon die sendiri dan berbinik dan beranak 5..!!
bagi orang2 yang bekerja-'ada aku kisah..janji kerje ko siap dan tak susahkan aku'...


okeh..mungkin yang tu aku boleh paham..
tak mintak ditatang pon...
tak penah mintak layanan bak putri jugak...
aku sendiri-tak amik peduli sangat-tak nak memberatkan otak waktu2 ni...
hal kerja-adalah hal kerja
tak nak terlalu emosi memikirkan sampai stress kepala otak dan badan bawak balik ke rumah...


tapi kekadang-biler kite dah penat sangat kat opis
nak balik rumah-ade jugak bende yang buat aku sentap
tu aku memang tak ley tahan..
seboleh2 aku menjaga hati emosi sendiri-supaye tak memudaratkan baby
tapi macamane kalau orang2 terdekat jugak tak paham dan tak boleh nak paham keadaan kita..??
mungkin sebab bukan die yang mengandung..
mungkin sebab die tak pernah rase dan tak akan rase keadaan orang mengandung ni macamane...
hakikatnyer..orang2 tu tak akan paham pon keadaan aku2 dan kite2 yang sedang bersusah payah melalui satu saat yang terpakse dilalui ngan penuh kesabaran..!!
tak mahu ape2 jadi pada anak dalam kandungan..
tak mahu emosi aku mempengaruhi keadaan anak jugak..
tapi aku tak mampu buat sendirian tanpa sokongan...
bagi aku lebih baik tinggalkan aku sendirian sorang..daripada aku dikelilingi orang2 yang akan melukakan hati...


betul...ade hati yang perlu aku amik tau dan jage jugak...
tak boleh pentingkan diri dan mintak semua orang paham keadaan kite
tapi..selame ni pon tak pernah mintak ditatang bagaikan ratu..!!
mane yang perlu dibuat...cube ditunaikan...
yang mane namenyer tanggung jawap-sebagai isteri-sebagai anak-sebagai menatu-sebagai pekerje-sebagai sahabat-sebagai rakan
segalenyer cube ditunaikan..
walau hakikatnye-aku dah tak larat nak jalan dan tak mampu nak buat pon...!!


emosi...?? tadi yer...sekarang dah ok..
lepas borak2 ngan kawan2 pompuan opis..yang berpengalaman..even yg belum kawen pon...sangat2 membantu aku...
sharing my painful..
so..much better.. yeahh..dalam kate ade yang tak paham..
masih ramai yang boleh paham dan dapat merasai ape yg aku rase saat ni..
masih ramai yang bagi sokongan secare moral...
time kasih kawan2...




eerr....bosan...?? heheh..
hanye luahan hati sorang wanita mengandung 7 bulan [sob sob]












p/s :: salah ker aku tanyer "kenape tak nak beli daging?"

22 comments:

mizzkechique said...

akak..jgn mrh², jgn emo².. besela, diorg xrs apa yg ompuan peknen rs.. haishhh.. xde sikap prihatin btl la..

Mimy Hamid said...

yer aku paham emosi org pregnant...serba serbi tak dibuatnya..macam kes aku lak kat opis ngan bos aku sendiri...aku sarat 9 bulan pun kena hantar dokumen tingkat 51...aku jugak la kena..dia leh ckp pregnant kena jalan..ehhhhhhh aku tak larat la...paham la hati aku ni..

Adylia Qarissa said...

tu lah akak..dkna tak pernah merasa lagi macam mana pregnant..kena kawen dulu hihiii..

tapi tengok kawang2 dan kakak2 yang mengandung memang kesian la...kita nak tolong pon tak boleh..

sabar yea kak..dah tak lama tu nak keluar tengok mak ayah dia :D

e k i n ♥ y u s r i said...

sbrlah sis
biaselah tue
ade je org yg xkan paham

jaja_norliza said...

byk bersabar....mmg sy paham keadaan aty..penah melalui nya...sy pon mcm tu..kdg mende kecik pon leh jd besar...mmg lumrah org pegnen..jiwa sensitif..harap aty tenang melaluinya..amalkan surah maryam dan yusof utk baby juga tenang...dengarkan surah2 tu tuk baby..letak earphone kat perot...tu amalan sy...:-)

LAYLA ZAMRY said...

dear,
sabar ok.
sabar tu separuh dr iman..
insyaAllah kalau sabar nnt baby lam perot pun akan jadi anak yg penyabar suatu hr nnt..hihi..
tulah lain org lain cara pembawakan budak ni.mcm saya alhamdulillah ok sepanjang 9 bulan ni. tp tu bahagian masing2..mane tau awk nnt mudah bersalin ke.

deqla manjew said...

aty, sy phm.. sbb sy dikelilingi org2 peknen iaitu kwn2 baik dan kakak.. sy phm walaupun x pernah merasainya dan x sume yg x prnh peknen x phm..sy pun teringin sgt nk merasainya.. byk2 sabar k..

cik fadh said...

fadh belum merasa sbb lom kawen kan, inikan nk mengandung tp skit2 tu amatlah prihatin dengan org2 pregnant ni . selagi bole tolong mmg akan tolong dorg sbb imaginasi fadh terlalu tinggi, takot die bt keje berat2 kang, perot meletop ke ape an . hehe mmg xmasuk akal, tp bagus la mcm tu, ade jugak prihatin kan..

QueeN TerataI said...

itulah dugaannya bg ibu2 yg mengandung.. kalau dpt org sekeliling yg memahami mmg sgt bertuah... kalau tak dapat itulah ujian sebenrnya... nak buat mcm mana kan.. bos tu mmg dia tak kisah pun.. ada dia kisah? kalo bos kisah perihal ibu mengandung mungkin Queen tak keguguran.. huhuhu bg sang suami atau sesiapa saja kenalah amik tahu hal2 mengandung.. bukn senang mengandung ni.. mcm2 benda yg dirasai oleh perempuan nikan.. rsa sakit dan pelbagai rasa.. smp x terkata apa yg perlu kita2 ni lalui.. cuma minta jasa baik utk lbh prihatin.. betul x?

Cik Ayu said...

sabar ye.. org mengandung ni memang sgt sensitif

diana said...

nak tak nak kita sendiri la yang kena peram perasaan kan???bersabar ye...
ingt anak sudah..
kalau ingt depa memang sakit hati..

ReYNa said...

btul la tu.kdg2 ada org x paham kite ngandung,even pompuan pon ada.my boss pompuan.tp kalo nk pnggil kite dan2 tu jugak suh dtg even kite dari tingkat atas.huuu.penatttt.dugaan giler.wat keje pon mlm2 buta

Liyana said...

same la kite.. dlm kes sy pulak, boss yg mcm x phm.. mentang2 die single lg. ke hulu hilir mcm la aku ni tea lady die, anta doc sana sini mcm kak mimy tu la.. nak xnak kena buat jgk... sbr jela ye.. xmo tensi2 nt ngikut kat anak :)

nur atiqah wahida said...

mengandung mengajar kiter,cmne mak kiter kandungkan kter dulu kan kak?

harap kakak tabah :)
semoga baby sihat n kakak pun sihat :)

YanaMIB said...

kita pn x harap dimanja..cukup sekadar memahami..so far alhamdulillah org keliling even staff2 kt opis sume memahami wpn dorg xpernah mengandung (laki lew tew) =)

wardah @ fie shah said...

Biasa tu kan, benda selalu kita dgr jgn manja kan diri sgt lah apalah, hakikatnya bdn org tak sama. Ada yg ok bila pregnant, ada yg alah.

Take care ok, takmo stress sgt.

ninnah shafawati said...

errr kalu soalan pasal daging tuh kene tgk pd situasi jugak kot.tp kalu sekadar soalan je xde pe yg X kene/salahnye.huhu.sabar ye kak :) bace entri akk ni buat sy rase ngilu jgak.nnt sy pOn akan mngalami bnde yg same kan2.

Princess Nur said...

sabr ye dik..Dugaan ibu mengandung dtg dalam pelbagai cara..ada yg teruk ada yg tidak..Emosi dlm mengandung perlu dijaga dan dikawal supaya tidak mempengaruhi anak..Bykkan istighfar dan baca quran semasa hamil..INSYAALLAH akan dipermudahkan urusan kita oleh Nya.

puan yatie said...

biasala akak..cam sy time mngandung siap dpat warning letter sbb kuar opis sbb kecemasan n da sametime org atasan trun site n tgok site ttup..yela kita preggy mcm2 bleh jadi..dorang xnak amek taw pun kta ni skit ke apa janji kalo dorang trun site n keja dorang siap.tu je..pa yg kta perlu buat bersabar je la n bdoa mnta Tuhan kuatkan hati kta time preggy. Alhamdulillah sy da lahirkan baby boy n arini da start keja balik stelah 2 blan cuti.

mia-ina said...

tringar entry aty ni mengingatkan mia pd perbualan mia dgn hubby semalam...mia kata 'org yg x ngandung x rs mcm mana bebanan org yg tgh pregnant ni..sakit yg kte alami diaorg x rs..,'

emosi ble semakin naik kandungan..makin kte kena kuat & tabah..

iedayah said...

yang ui,jgn stress2..nnt bby u grg..hihihi..gurau je..btl 2 xsume org fhm prasaan org preggy ni..tp u bykkn sbr ea aty..jgn stress2 .xlm je lg kn..sbr ea

Siti Asiah said...

kain batik ngan bengkung tu kalau saya dulu, saya basuh dl sebelum pakai...:)