Friday, January 27, 2012

Mommy stuff :: Keperluan berpantang





dah masuk cerite nak berpantang dah..??
waaahh...macam dah nak dekat jer kan..
ok..nebes sebenarnyer...
7 bulan dah...[harus ar nebes kan...!!]


cerite pasal berpantang ni..
aritu aku sibuk2 carik set berpantang kan..[POST]
sibuk2 jugak tanye pasal macamane pengalaman korang berpantang..
aku nak ucap ribuan mekaseh kat korang2 semua yang memang besh giler sebab sudi nak share ilmu dan pengalaman korang tu...
korang memang tetap terbaik..
siyes..banyak maklumat yang aku dapat..
macam2 idea dan pendapat..
macam2 cara dan maklumat...
nak peluk korang kuat2 sebagai tanda terime kasih aku...
[tu jer yang mampu aku kasi?? huhu]






ok..dah setel baby stuff..
baru pikir pasal mommy stuff lak..
mommy nyer barang2 tak banyak...
hanye keperluan untuk berpantang dan barang2 yang nak di pack bawak gi spital jer nanti...
list pon tak panjang menjela macam list barang tuk baby...[syukur]huhu
tak ar aku penin nak pikir


so far..semua keperluan tuk aku berpantang nanti dah siap sedia...
kebanyakkan nyer pon pakai barang sedia ada..
tak per ar baby jer pakai barang baru...
ibunyer tak kisah...








KEPERLUAN BERPANTANG


1] Set berpantang
    - tradisional
    - vitamin
2] Tungku-DONE
3] Baju sejuk [sweater]-DONE
4] Kain batik [5 helai]-DONE
5] Stokin [10 helai]-DONE
6] Baju dan seluar dalam maternity/Nursing bra-DONE
7] Maternity Pad-DONE
8] Tuala mandi-DONE
9] Breast Pad [washable/disposable]-DONE
10] Bengkung [tradisiona/moden]-DONE
11] Tukang urut-DONE 
12] Air zamzam/air selusuh-DONE
13] Tungku/tuam baby-DONE






untuk set berpantang tradisional aku pilih JAMU BERSALIN SET SELAPAN-MUSTIKA RATU
kenapa..?? sebab aku rase dalam tu ade rempah ratus dah herba yang elok yang aku ley guna secare luaran jer..seperti parem..pilis..tapel..
yang pil2 jamu bagai..aku tak berani jamin yang aku akan makan nanti..
dalam ni cume ade satu jer ubat jamu tuk dimakan..[tak payah banyak2]
dan lagi set ni tak mahal sangat..lebih kurang Rm100-rm120
kalau nak info lebih boleh baca kat SINI
tak beli lagi..tapi dah survey..
nak beli dekat2 bak bersalin nanti...
kalau kate tak sempat nak beli..laki aku pon dah sedia maklum
"sayang..tolong ingat ek produk ni..:) "

kalau tak pon..aku beli jer asing2..
sebab aku tak nak makan jamu..
jadi ade jer produk yang ley beli asing2 ni...

atau beli jer set dolu2 Air Mancur ni..
dalam die cuma ada :
  1. Tapel
  2. Pilis
  3. Bedak Intisari
  4. Param Beras Kencur
  5. Param Mustajab
  6. Minyak Telon

haa..kompem pakai luaran jer..tak payah aku makan jamu bagai kan..

harge lagi murah...kurang dari Rm 100.00


[sumber :: Disini]

yang ni untuk dalaman pulak..
sebab aku tak nak amik jamu bagai..
jadi aku gantikan ngan vitamin..
lebih mudah nak diterime tekak..
aku decide tuk amik produk Shaklee order kat SINI
produk ni ade banyak vitamin yang aku tau meamng badan aku perlukan..
dah dapat quotation dah...
tunggu dah nak dekat2 beranak nanti baru gi amik kat Putrajaya tu..
selain tuk set berpantang...aku amik ubat tambahan ESP tuk Milk booster [Link



TUNGKU ni aku kire agak penting dalam tempoh berpantang..-DONE
dolu2 pakai tungku batu sungai..
tapi sekarang tak dapat dah kan..
aku beli besi jer..
nanti nak beli sarung herba dia siap2 kat kedai mumdreams tu..
senang ..tak yah dah laki aku susah nak carik daun mengkudu bagai..


KAIN BATIK-sepatunyer aku kene sediakan 5 helai..
tapi ni baru ade 2 helai..
mak mertua aku kate anti nak bagi..[alhamdulillah]
walaupon aku tak pasti samaada aku akan pakai atau pon tak..
tengok jer ar nanti mase berpantang ek..[lepas berpantang baru ley cerite]


STOKING-5-10 helai -DONE
aku dah ade 8 helai macam2 saiz..
ade panjang..pendek..nipis dan tebal jugak



Baju dan seluar dalam maternity/Nursing bra-DONE
aku beli lebih 15 helai tuk Nursing Bra dan Maternity Panties
[tak yah ar nak tayang semua kan]


MATERNITY PAD-DONE
mengikut yang aku bace n tanyer orang..
selalunyer derang pakai maternity pad yang panjang n tebal tu tak lama..
sebab nanti melecet..!! [aku dapat agak]
mak aku pon cakap..biase mak aku pakai time banyak dan mase awal2 beranak jer.. lepas tu die pakai yang biase2 nyer..
cuma soh carik yang lembut..
aku sebelum ni biase pakai kotex..
kotex aku rase macam agak keras lapiknyer..
jadi try pakai libresse ni...
[korang ade pendapat dan cadangan?]


BREAST PAD -Washable dan Disposable-DONE
yang disposable tu sebahagian-aku beli banyak jenama ikut suka..
try n error..[huhu] kalau ok beli lagi..senang nak dapat kan..
yang Washable-ade 6 set jer [12pcs]
nak beli lagi nanti..[insyaallah]



BENGKUNG-cukup lah untuk aku 2 helai
satu yang moden lekat dan datu lagi yang tali2 lilit kasut tradisional


bengkung  moden lekat..ni pakai separas pinggang jer..


bengkung tradisional tali2 ikat ala ikat tali kasut


so far ni jer ar barang2 nak berpantang kot..
air selusuh tak buat lagi..tapi kacip kak timah dah ade..
nak pakai air zamzam dari kawan mak aku..
nak dekat2 bersalin nanti baru buat..[insyaallah]
tukang urut bidan kampung pon dah ditempah-kat kawasan umah kuarga aku..
harap2 serasi ngan aku..
tuala mandi..dan sweater pakai jer ar ape yang aku ade..
banyak dah kot..
cuma set bersalin dan vitamin jer hujung2 nanti baru setel..


p/s :: jangan lupa bagi pendapat pasal maternity pad tu ek.....













25 comments:

hummingmummy said...

hr tu pakai kotex nye, em tak sempat melecet kot.. pasal tiap2 kali g toilet kompem tukar..klu takpun sejam/dua jam/3 jam sekali tukar.. tak tahan basah ler.. n pakai yg ade sticker nye, senang, ala2 mcm pakai pad ms period gitu. so takde la uncomfortable sgt kn.

just nk pesan, ms breastfeed minum air byk, tp jgn sekali minum tu sebotol! huhu..sip sket2, dgn penuh sopan santun.. sbb badan hilang air byk, so kne ganti blk la kn.. :)

gud lak!!

Shakina Farhan said...

wah..banyak jugak eh barang2 utk berpantang..guguu..nanti kina refer sini la 6 bulan akan dtg..:P

mizzkechique said...

wahhh, dh complete dh..

Liyana said...

blm sedia ape2 lg.. brg bby pun x beli lg.. huhu

nice entry la aty.. blh buat rujukan nt.. :)

xde idea psl maternity pad tu..tp ramai ckp beli pad biase je tp amik overnite nye... mybe nk beli kotex overnite je nt kot...

Erina Asmawani said...

ena beli yg pad madame tu tuk persediaan pantang, sbb kakak ena kata pad tu lembut, x sakit bila kena jahitan bawah tu nanti, bila dah 2-3 minggu bila jahitan dah sembuh baru dia tukar pakai pad biasa..dia pakai kotex je.

ena pun xtau pad mana yg lembut..tunggu mommy berpengalaman komen la..ley ena gain info jugak ;)

Tina Othman said...

rasa aritu main pakai pad biasa je, yg penting kena byk sebab kena selalu tukar kan

elok jugak atie tak ambik jamu sebab nak bf kan, takut baby kuning nanti

ettyzukhair said...

aty lengkap dh mak anak pnye barang...ke leh bersalin dah hehehe;p

cik enul said...

kalu macam ni punya prepare, tgu baby kuar je la...hehehe...
tak payah nak risau2 lagi kan...
smoga salamat bersalain nanti...amin....

♥ Wina ♥ said...

series..makin lama tgk u update mcm², ai pulak yang nervous & excited heheheee

ttg maternity pad tu, masa bersalin Kira dulu I beli jugak & pakai sekali-dua je kat hospital...lepas tu terus start pakai pd biasa @ kotex sbb x selesalah dgn maternity pad huhuhuuuu

bile bersalinkan Syakil, mmg pakai Kotex terus..x beli maternity pad dah

Cik Ayu said...

almost complete ye.. CikAyu masih bnyk lagi yg kena beli.. semoga selamat ye

~Ayu BnSyg~ said...

Nursing bra tu macam mane eh? X berapa paham disitu. And kat mane boleh beli that nursing bra?

CikNaa said...

wah dah siap smua ek? na x prepare pape pn lg psl brg sndiri.. cuma dh ada barut n kain batik aje.. yg lain hrp MIL je sediakan.sbb org jawe ni buat jamu sndiri.. part supplement shaklee tu na mmg dh mkn dr mula peknen..mak yg belikan. hehe. sedap bdn.maternity pad? org ramai ckp kat na, beli sikit je. pakai seminggu 2 lepas bsalin. lepas tu selesa pakai pad biasa tu aje. na pn xreti nak pakai yg tali2 bagai tu.. errrr... :)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

tunku uols tu same ngan ai guna masa pantang thn 2005...berat taw...kena displin kuat dalam pantang ni ngeee...jamu ai x makan sebab panas mempengaruhi susu baby gak sebab nnt dia selalu sembelit cian.....

iedayah said...

wa..skjp je da 7 bln kn aty..i plak yg nebes lbey ni..huhuhu..byk gk preaparation u da..

Khalisa Ridzuan said...

ala xdpt nk share pape psl maternity pad sbb awl lg.tp ur info ni help alot :)

dlu mak i pakai batu n betik muda utk tungku.heehee. sbb xberat katenye haha.param pilis kencur semua tu myb mak i or nenek i akan buat sbb diorg org jawa :D

pening jgk nk cr brg2 utk ibu bersalin n pantang ni ye hmm

Mimy Hamid said...

bagus la mummy ni awal awal dah prepare...tak kelibut nanti...skrang aku 9 bulan pun ada lagi tak complete last minit weh..pasal pad tu aku pakai pureen panjang...mak aku kata darah banyak..mak aku lak suggest jenis tali kotex tu..ehhh tak reti pakai le...aku try pureen la..darah nifas kan banyak..rasa melecet tukar lain

ziemie said...

saya aritu pakai gak pad yang panjang tu..tapi sat je.. sbb x selesa lah pulak.. sy lagi prefer pakai pad yang sy biasa pakai wktu period..sy pakai kotex.. mmg darah awal2 je byk..bila dh lama2 darah pun makin sikit...

bab set2 berpantang ni mmg bgs ler awk sbb just beli yg tok luaran je.. yg dalaman.. shaklee mmg bagus..:) sy takut nak makan vitamin lain sbb sy still menyusu baby..so shaklee je yg leh terima..:) sy aritu beli amway.. last2 ubat pun x makan mana.. rugi ler pulak.. huhu..

!k@ said...

sangat betul pasal meternity pad..
ika hari tu dah terbeli banyak..xselesa pun pakai pad panjang n tebal tu..rasa membazir disitu..huhu

jaja_norliza said...

dl sy beli maternity pad tu byk la gak..yg tali la..mcm2...sudahnya pad biasa gak pakai...x selesa ngn maternity pad tu sbb rasa cam nk jatuh..sampai hari ni melambak2 pad tu kat umah...sy pakai libresse yg overnite tu..tuk 2-3 hari pertama...pastu pakai yg biasa jer...so far ok..x de masalah..ikut keselesaan...

iizla said...

besarnya tungku dia..macam nak gi belasah orang..hehe

Shu @ Mrs. Hamid said...

aty, bengkung lekat tu beli kat mana?

~YUN~ said...

aty,mula2 kat hospital je yun pkai maternity pad,kat rumah yun pkai pad biasa,yg murh2 tu..laurier jenis kain kapas je atas die,xder lekuk2 bagai..

amal said...

wahh bagusnye dah prepare sume. saya hape pun xde lagi ni hehe.. kain batik yg sedia ada tu ada la ehehe.. segala jamu-jamu untuk berpantang takde lagi.. tah bile nak cari. tak reti.. anyway maternity pad tu ramai gak kawan sy cakap xyah beli byk. guna pad biasa je. cuma kerap tukar la kalo darah byk :)

FieZaLieSa said...

sy guna maternity pad 2 sekeping je pas bersalin..pas 2 dah xpakai dah..

sbb x selesa, kapas die jadi bergulung kt tengah..pas 2 bocor..mmg x best..

then, terus pki pad intimate yg biasa..lembut je..

ape yg pntng ikut mne yg selesa..=)

Nurul Aziz said...

Baru bersalin 4 hari.. Pakai pad kotex biasa tu je.. Tapi kasar sikit la.. Rasanya memang selesa pakai pad biasa dari maternity pad, just cari yg lembut2 supaya kalau kena kat jahitan takdela ngeri :)