Monday, January 30, 2012

berape kali nak stril botol2 baby sebelum boleh di gunakan?





aritu dah membasuh pakaian baby kan...
sekarang mengadap pulak segale barang2..botol2 baby yang kene di stril..
breast pump pon jugak..[kan kene bawak gi spital mse nak beranak gak kan??]


mak aku kate..masuk jer 7 bulan..standby jer ape yang patut..
bukan mintak beranak awal..
tapi bersedia...gulp....
aku harap bersalin biler sampai waktu nyer...
[serahkan segale urusan yang ni pada Allah]




ko tau ar kan..
CNY aritu aku langsung tak gi mane2..
tak larat nak berjalan dah..
bukan ar sebab perut berat sangat..
tapi pinggang aku ni rase macam nak patah..
tulang montot rase macam mengembang...
jalan sikit muler ar sakit..
duduk dalam kereta lame sikit..
muler ar rase tak tentu arah...
jadi kesimpulannyer...ko duduk jer ar kat umah tak yah gi mane2 dah...




biler dah duduk umah..
bukan sonok kalau ko nak duduk2 saje..
ade jer keje aku cari...
dah lepas kemas lemari basuh baju bagai..
aku dok belek2 Breast pump..segale botol dan feeding stuff...
tak sabar nak try TT sterilizer yang aku beli dolu tu..[huhu]


malam2 dok membelek tu pulak..


 sebahagian dari set breast Pump TT
aku relaikan2...

memula jakun tak reti nak guna..
almaklum baru fes time kan..
zaman2 mak aku dulu..time2 beranak adik2 aku..
aku tengok mak aku rendam ngan iar suam jer..



senang jer ngan mendalah ni..
masuk air kat bawah putih tu..
letak botol2 n barang2 yang ko nak stril..
tekat jer punat hitam tu..
5 minit siap..!!



pengepit botol dah siap sedia sekali..
tak yah aku sibuk2 carik beli..



dah siap stril... lepas tu packing balik n simpan..


botol untuk simpan stock susu pon buat jer sekali...
nanti nak tambah lagi stock botol ni..
jadi kene stril lagi nanti kan...


okeh...aku tau semua orang pon tau nak buat..
aku yang teruje lebih..




lagi satu jangan ko tekujat banyak sangat botol susu TT aku tu..
mase beli kat expo Mid Valley aritu.. aku beli 3 botol jer..[package 45%]
beli sekali ngan BREAST PUMP dan STERILIZER ni..
mane nak tau dalam tu dapat free lagi 5 botol..!!!
otomatik jadi 8 botol semuanyer...!!!
kalau tau..sumpah aku tak beli yang 3 botol tu sebelum nyer..
dah beli tak kan ko nak buang lak kan..
nak buat storage botol besar satu hal-tak de tutup satu hal jugak..
jadi..mungkin bagi separuh pade adik aku-Tina yang nak beranak jugak..
yang AUTUMZ botol tu-botol storage untuk susu
jadi tak kisah ar banyak kan..





p/s :: sila jawap pertanyaan tajuk aku tu..



30 comments:

Adylia Qarissa said...

banyak botol susu...nanti sihat la bb duk minum susu jer heheeee

Tina Othman said...

rasanya sekali sehari, tapi tak taulah hihi, lama dah tak beranak kecil ni

ciksuen said...

xdok jawapan utk soklan itu kerana i juge beginner. hee..

erin moshimoshi said...

sis beli tommy kat ne ?
bagus ea... sis mcm ade pengalaman je kan wpon bby sulong ..
kalau erin mahu byk tye org je ...

sis mmg xkije yer

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

byk nyer botol susu uols beli
ai BF my son until 2 yr 3 month jer then baru kasi minum susu biasa botol tue pakai 2 jer...ramai kasi hadiah botol susu dulu x smpt nak guna pun ada dlm stok umah kat mesia ngeee

Miss Sunshine said...

Salam aty...
TT sterilizer tu berapa RM?
Beli kat mane?

mizzkechique said...

xdpt nk jwb persoalan akak sbb sy sendiri xtau.. muehehhe

Mama Gee said...

Bagus gak ada tempat sterill camni mudah kerja...

dulu buat sekali je..tp tak taulah pulak berapa yg sepatutnya..kena buat..

cik enul said...

byk nyer botol susu..macam bby kemba plak...hehehe

cikpingu said...

sis mmmg rajin... i like!!

nuyui a.k.a miss YUI said...

tu dia..zmn dulu..rendam aje dlm air panas..hihi

farhana shamsuddin said...

saya stp kali nk guna sy steril..tataw la bape kali..nk guna je sy steril sekali

YanaMIB said...

kita pn xtau nk sterile botol baby..hehh~ =.=


p/s:: kaki byk air tu cane?bengkak jugak?bila picit dia x tegang blk? erm better ty doc..ada setgh klinik bila kaki bengkak dorg soh minum air gula =)

Qhaifa Nur said...

terpulang pada diri sendiri...
akak sekali je..

mia-ina said...

baru nk tanya psl botol susu yg banyak tu..hehe..akhirnya aty dh jwb di penutup..xpe buat stok aty..bestnya tgk org wat persiapan...blur lg ni..

laskar pelangi said...

wah..senang jer zaman sekarang kan..mudah betul ada alat tu:)

Diyana Didie said...

kalau tak silap dgr org kat mybbstore tu advise, sekali je basuh sblm guna. tak tahu pulak kalau kena berkali kali. comellah ur bottle set. semua satu set. comeyyy

iizla said...

rajin betul aty kat rumah. saya time2 pregnant gini, duk rumah asyik baring je.pastu tidoo..hehe

saya steril barang2 baby bila week 36. Ntahla, naluri cakap bersalin lambat, jadi lambat la jugak buat.. tapi rendam air panas je. tanggal2 semua pastu rendam dalam besen besar. sampai la ni pon. hehe

Suhaida said...

em...su dulu..bila nak guna baru cuci2 botol n rebus botol2 ni semua..su tak beli pun sterilizer ni..mummy haykal budget!huhu..tapi..sebb mak su kata rebus je pun ok..(mak saya incharge bahagian susu kat hospital..so percayala..kiki)..su pun rebus jela...tapi amik masa la..kalau ada mesin ni mudah cepat dan selamat..=)

jaja_norliza said...

aty sama cam sy..suka beli botol susu byk2...hihihi..mmg senang keje nati...kalo sy sari sekali jer sy stril kan botol susu nih...sbb dlm sari tu pon kita guna byk botol kan...bukan botol yg sama...pg stril kn semua botol..mcm tu la setiap hari...

amal said...

wah suka tengok. byk botol! hehe.. xle nak jawab gak soalan tu sebab xde experience lagi ehehe

QueeN TerataI said...

Queen pun rebus aje botol2 baby tu.. mula2 ni sebelum guna rasanya sekali je pun dah ok. tp bila botol tu kerap digunakan steril la lgi.. plg elok setiap 3 bulan tukar je botol baru.. kalo x tukar kenalah steril.

Dulu Gadis, Kini Mama said...

lala steril sekali ja aty, pastu make sure kering, then bungkus balik hehehe

~ NANA ~ said...

good entry! sbb i pon tertanya2 jugak :)

Nora Shahaira said...

wah..akak nora yang dah nak masuk anak ketiga pun blum pernah ada set sebegitu rupa..breasr pump avent tu pun kakak ipar bg pinjam sementara dia tak ada anak kecik lagi..
lagipun akak nora kan duk rumah je..pam tu perlu kalau susu dah banyak sangat tapi anak dah tak terhisap...tak guna perah simpan..anak akak tak layan..huhu...
lebih kurang due date kot...tapi akak 28 hb april..

Liyana said...

huhu byk nye nk kena beli ni... sy nt rendam air panas je la kot... masa nk pakai rendam kejap kot.. then dh sudah rendam air panas lg.. hihi agk nye laaa.. :D

kayna said...

rasanya nih da buat sekali, nanti time baby lahir. buatlaa lagi sekali. kayna ni, anak tiap kali nk susu. kadang sehari strilkan. takut kan. haha... ke kayna yang terlalu conscious. kih3.

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Dulu maid I hari2 strill tp bila I dah makin tua ni.. I mcm menyesal plak.. sbb rasa2nya tak elok kot klu kita selalu2 sgt rendam botol plastik dlm suhu panas.. Sbb pernah terbaca ttg artikel "bahaya minum air mineral yg ditinggal dlm keta sbb suhu keta tu panas".. tp tak pasti la sama ada ia relevan tak dgn botol susu yg kosong xde isi yg distrillkan. Haha.. sila google ye.

ReYNa said...

best bnyk benda dh setel.sy pon nnti nak pesan org beli kat expo tu la boleh dpt complete set mcm ni kan:)

Mr n Mrs Zaidi said...

huhuhu syok2 tgk dh basuh sume yek...sy baru basuh pakaian dia jer..botol2 belum basuh sumenya...dh cukup lengkap yek sume... kalu basuh bnyk kali pun xper jgk...tp jgn la hari2 kn..hihihi..