Wednesday, February 01, 2012

kelas antenatal - kat mane nak pergi ??





dah 7 bulan lebih...
orang kate biler2 baby ley beranak..
walaupon pramatang-tapi masih boleh dilahirkan sihat [insyaallah]
[harap aku tak beranak secepat itu]


tetiber sibuk lak sekarng nak carik kelas antenatal
orang kate kelas ni bagus tuk mak2 yang baru fes time mengandung...
aku pon rase macam tu..
bace dari pengalaman orang lain yang dah pernah pergi..
macam besh jer..!!
bukan ar tuk berseronok..
tapi ilmu yg ko akan dapat kat kelas tu nanti...
die akan ajar care2 ko nak beranak..
senaman2 orang pegnan...
teknik2 penapasan...
kannnnnn...???
haa...besh ar tu...
tak ar aku nanti terkial2 tetibe panik tak tentu pasal biler sampai mase tu nanti...
lagi elok..laki aku pon kene gi same..
baru same2 tau..
ni kang kalau tak..boleh bertekak laki binik biler time2 kecemasan..
biler si suami lebih panik dari si binik yang ngah tahan sakit nak beranak..
kalau same2 ade pengetahuan-boleh saling bantu membantu-saling menenangkan [insyaallah]
aku pasti-pengalaman pertama-si suami pon kompem akan panik same..!!


sekarang mase yang sesuai kot..
lagi 2 bulan lebih kurang jer nak beranak [insyaallah]
nak gi awal2 kang-takut luper [alasan]
nak gi lewat2 takut tak larat dah nak bawak badan...[risau]


aku ade gak survey..
tapi ade spital yang tak buat selalu..
setahun 4 kali jer..
ade mase2 nyer..
biler tanyer biler nak buat lagi..jawapan-tak tau lagi


ade pulak kelas antenatal yang buat weekdays-waktu aku bekerje..
nak gi klinik wat check-up yg wajib aku gi pon payah nak lepas..
ni kan pulak aku saje2 nak gi kelas2 'sunat' macam ni...
memang tak ar kan...


ade yang aku tanye-memanjang penuh...
melainkan kalo ko nak beranak tahun depan..


jadi korang2 yang baik hati...
cer bagi cadangan kat aku..
kat mane kelas antenatal yang ley aku pergi..
eerr...jangan ar ko bagi aku yang kat pahang ker kelantan pulak..[heheh]
aku ni duduk area selangor...
shah alam-pj-rawang..kalau setakat KL tu ok lar...
atau sekitar2 lembah klang [banyak lak ko nyer cekadak ek..] 

















21 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

alamak..xder cdgn la plak..hihi..

::puan ungu:: said...

HKL ade buat tapi weekdays la...cb try KPJ. Shah Alam n Kajang ada buat. Weekend. Tapi dorang ada schedule. Klu x slp klinik kesihatan pon ader wat. Weekend. Tapi xtau la sume KK or certain je. Cam KK Bdr Baru Bangi ada wat. Cuba try tanya KK yang awak pergi check up tu...

ciksuen said...

aty, kpj ade wat kelas antenatal. 18/02 ni asenye next session die. tp i mcm xnk encourage sgt u g situ. sbb ner..ritu i g, tp die xde pon ajar pasal teknik pernafasan mase bersalin nnt. i beria la dok tunggu part tu.

♥ Wina ♥ said...

I x pernah pegi kelas antenatal la aty..x tau nk suggest mane tapi u kena rajin call hospital tanya la huhuhuuu

Dulu Gadis, Kini Mama said...

aty, cek website KPJ. dorang ada buat antenatal class, bagus class tu! 80rm per couple. dari pagi smp ptg. parking pun dorg ada sediakan kalau perlu. class tu dekat KPJ Selangor.

sea_lavender said...

semoga Allah mempermudahkan ketika melahirkan anak nanti =)
join la kelas tu hehe =D mcm bagus je..

♥S@R@♥ said...

kpj selangor kat shah alam.

sara dah g memang best..kelas ni sangat membantu terutama utk bakal papa..

~YUN~ said...

aty,putra medical centre free..cube call tnye schedule die..salu ujungbulan..=)

ettyzukhair said...

PPUKM best jugak..try check link etty ni.. http://mrszettyzukhair.blogspot.com/2011/06/antenatal-class-at-ppukm.html

Fati said...

ahahhhh~~~~
samalaaa... fati pon dok mencari antenatal class jugak ni.. rasanya nya join Annur nye kot, tapi tak kompemkan date lagi..

mia-ina said...

cakap psl kelas antanetal..mia pun t'cari2x gak di area Jb ni...bagus kelas ni utk ibu yg bakl bersalin..tambah belajar teknik pernafasan ms nk lahirkan baby

QueeN TerataI said...

pegi kat hospital2 tny.. selalunya diorg ada buat kelas2 ni.. Queen x pnh g pun kelas ni.. hehehe pandai2 sendiri je.. InsyaAllah

ryy.han said...

demc ada bulan2 next round 26/2..br je terlepas class 29/1

http://www.demc.com.my/index.php?option=com_content&view=article&id=10&Itemid=44

kjmc pun ada 26/2
http://www.kjmc.com.my/upcomingevents.shtml#event1

last time g kjmc nyer antenatal class sbb masa tu itu je yg date ok ngan diri sendiri..notes ada kat sini http://tepungpelita.blogspot.com/2010/01/something-special-esp-for-ladies.html

asna cute said...

asna dulu pergi kat PCMC la. sbb best hahah ;D tp kena byar rm250 per couple. ada hospital yg free or kena byar murah lg. like mcm 80 gitu. tp asna nasihatkan better akak g kat hospital yg akak nk besalin sbb ada kes sorg kwb asna..

dia pergi kelas kat hospital lain, bile nk bersalin g hospital yg dah daftar dia dapat lain ape yg dia belajar masa dlm kelas tue.

sbb yg bg nasihat semua nurse n doc yg akan kita jumpe masa nk bersalin nanti. lg senang sbb kita dh kenal muke dorg n procedur setiap hospital adalah berlainan. so better g kat hospital yg akak dh register nk bsalin nanti.

haha terpanjang lagi.. boleh buat new entry nie hahah ;D

amal said...

xleh nak advice sebab skrg kat sabah ehehe.. tp kelas ni mmg bagus. amat2la digalakkan untuk pergi :)

Mr n Mrs Zaidi said...

ehmm bgs jgk attend kls nie kn sis...sy pun ingat nk join, tp xthu plk nk g kt mne...so nk suggest untuk sis pun sy xleh la...tp nnt sy try usyar2 jgk..

ReYNa said...

sy pon nk gi.tp duk png aa plk,.lagila x tau katne.kena contact hospital kot nnti

FiraHamzah said...

babe,
Kelana Jaya Medical Centre ada buat, gynea Dr Fatima yang kasik talk. Dgn pakar kanak2. RM100 utk couple. Kelas kat Hotel Singgahsana PJ, near HIlton. ko tgk website KJMC ada rasanya.
:)

Totie@Tomy said...

saya dulu tak pernah pi kelas antenatal..

~cahaya~ said...

aty, da gi ke belum antenatal class?
aini regis kt PPUM. Dorang biasa suggest kte masuk kls tu dah dkt2 due nnt. klas aini sabtu depan 25Feb. Masa tu dah 36w. Midwife cakap, kalau awal2 nnt kamu lupa. hihihi..try la call ANC PPUM..

Anonymous said...

haritu baru je pergi hospital al islam punya kelas ..

mcm cik suen ckp tade pon blaja part pernafasan tu .. tunggu jugak part tu .. pastu ade 2 tajuk je yg ok .. yg lain semua boring giler .. siap leh tertido lagik .. en suami siap tolak2 suh bgn .. hahahaha ..

tp mkn die berhs .. sbb die wat kt grand season hotel .. tp surau die tk berhs .. pastu tempat die buat tu pon cm tk sesuai kot ..

yg kelas antenatal hospital an nur tu dorg kate mmg berhs ... tp itu hanya utk patient atau org yg penah check up kt situ je ..