Thursday, February 02, 2012

ko takut bace pengalaman bersalin orang lain...??



*update




aku ingat...
dolu2 kalau orang cerite pasal pengalaman beranak..
aku mesti seriau..
meremang bulu roma... tutup telinga..
kalau boleh..aku elakkan dari dengar..!!


biler dah dengar..
macam mimpi ngeri rasenyer...
muler ar pikir-tak nak ar beranak..takut giler kot..!!


tapi tu dolu2..
giler ko dah kawen ni tak nak ade anak...
nak ade anak kompem2 ar ko kene mengandung dan beranak kan..
dah tu...ko bukan banyak sangat pilihan care mane nak beranak..
keluar ikut 'tingkap' atau 'pintu'..
dua2 pon ngeri...
tapi tu jer ar pilihan yg ade..
kalau ko kate nak kuar ikut mulut pon..lagi ngeri kottttt...!!! [ngeeee]


nak tak nak..
memang harus bersedia jer ar kan...
bagi yang dah mengandung..memang harus lalui nyer...


sebelum mengandung-walaupon dah kawen
aku masih takut biler bace pengalaman orang beranak...
sekarang..biler dah mengandung..
perasaan takut..kecut perut..
biler bace pengalaman orang beranak tu masih ade...
tapi perasaan tu berbeza sikit dari dolu2...


macamane nak cakap ek..
setiap kali orang beranak..
terutamanyer korang2 yg dalam blog ni...
selain tak sabar nak tengok korang nyer baby yang comel2 semuanyer..
aku tak sabar nak bace pengalaman beranak korang..!!!
siyes..aku tak tipu...
ko tulis ar panjang menjela mane pon...
aku kompem akan bace dan abeskan satu persatu...


mase bace tu pulak..
macam2 perasaan yang timbul kat hati...
disaat2 cemas-aku pon akan rase cemas same..
berdebar2...jantung aku laju...
biler ade kes2 atau halangan2 kat spital-aku pulak yang rase geram same..
biler aku ko sakit-aku pulak yang akan 'mengeras'-macam aku same merasai kesakitan tu...
perasaan paling selalu aku rase-sangat2 shadu dan terharu disaat baby tu keluar dari perut si ibu...aku pulak yang rase lega...
tetibe aku pulak yang emosi....
pernah menitik air mate tau...!!
sedangkan aku bace dalam blog jer pon..
hah..tu ar penangan penulisan pengalaman korang beranak...


bagi aku walaupon cerite pengalaman hampir sama..
tapi tetap berbeza...
kalau tengok orang beranak senang jer-sakit2 terus beranak
selalu doa dan harap aku juga semudah itu..
kalau tengok orang yang sakit berjam2-berhari2..
aku jugak redho kalau terpakse melalui saat macam tu
tak tau ape yg akan kite lalui...
ramai mahukan yang beranak normal
ade jugak tau kawan aku yang buat pilihan tuk c-zer walau pon ley beranak normal...
aku nak beranak normal..
tapi saper ar kite tuk memilih ape yg telah ditetapkan oleh Allah...
setiap yang berlaku ade hikmah dan kifarah nyer...
bersedia atau tak-harus laluinyer...


hurrmmm....
satu yang aku tau..
kalau dolu2...bace pengalaman beranak orang...
memang mengerikan...
tapi sekarang..tak lagi...
setiap kali bace..aku sangat2 teruja..!!
[wah ko..sedap2 nak teruje kan..ko tak tau orang tu bertarung nyawa nak beranak]
eerrr....aku bace bukan ar tuk berseronok...
tapi tuk diri sendiri jugak yang insyaallah aku akan laluinyer jugak nanti..


ko sanggup bace pengalaman bersalin orang lain..??
ade berannnn....?? heheh...
mey aku nak share link kawan2 blog yang dah berpengalaman beranak dan sudi share kat blog...
kalau berani macam aku...bace ar...[ngeh ngeh ngeh]


- blog KAMI-aku dan kamu [Fadhilah] :: Kisah kamu Si Kecil [28 jan 2012]
- blog DULU GADIS, KINI MAMA :: Labour Experiance (Nur Hayfa Syaurah) [23 oct 2011]
- blog I.K.A~Ini Kisah aku :: Kesah kelahiran Abdullah Ammar [31 dec 2011]
- blog inilahaku::JuneHalim :: AriqEzekiel Lim birth story & birth story 2 
- blog Mencapai Cinta January :: The Birth Story 
- blog The Journey Begin :: Detik kelahiran Rayyan Afif [28 July 2011]
- blog Dunia Kecik Ku :: Alkisah bersali-part 1 [29 Dec 2011]
- blog F A R A H K E I F L I :: Detik kelahiran 
- blog .Nurul. :: 26 Jan 2012 
- blog Asleenda-Dan sebenarnya semusim rindu :: cuti2 bersalin episod 1, episod 2, episod 3 dan episod akhir  
- blog mama zie :: PENGALAMAN MELAHIRKAN IRFAN  
- blog MiSz HaFiZa :: Pengalaman bersalin 
- blog Hikayat Ceritera Terindah :: Detik kelahiran part 1 dan part 2 
- blog Merry Fairy Tales :: The Birth Story 
- blog ~journey To Be Remember~ :: Kronology kelahiran Nur Iman Raihanah-Part 1 dan Part 2 
- blog CHENTA oh! LOVE :: Experience detik kelahiran bersalin   
- blog CERITERA cinderella :: Pengalaman bersalin PArt 1 dan Part 2 
- blog NAMA KU YONGNANA :: Cerita Bersalin 
- blog Dia Terima Nikahnya :: Bahagian pertama & Bahagian kedua 
- blog The colour of life :: Detik kelahiran Ahmad Faris Afkar Bin Faizul Azdi 
- blog ~Chenta Hati Selamanya :: Pengalaman bersalin 
- blog My Cinderella Story :: My Delivery experience 
- blog Life With Mrszatty :: Detik kelahiran My Lil' precious 
- blog LadybirdluvOne :: Finally 37 weeks and 5 days>chenta baru saya  
- blog Purple Lady :: Pengalaman bersalin saya:14 jam dalam Labour room dan Catatan dari wad bersalin, nukilan seorang suami 
- blog More Than Words :: Best moment  
- blog :: Story of my life :: Pengalaman melahirkan Farah Nazirah Part 1 dan part 2 
- blog 2nd of October 2010 :: Detik kelahiran Muhammad Adam Naufal 
- blog Dari aku Untuk Aku :: ~kronologi kelahiran Aniq Naufal~ 
- blog Satu Nota Hati :: kronologi Kelahiran Si Kecil 
- blog Yesterday, Today and Tomorrow :: My labour story-Drama in the Labour room    
- blog simply aku o'gosh :: okeh...aku citer sket la..




kalau ade nak share lagi ley bagi link..aku suker nak bace.. :)




p/s::tetibe nebes...[huhu]-teringat2 pengalaman bersalin orang...



















48 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

hihi,len org len pglmnnya kan..xpe2.moga terbaik buat akk ea..

cheqna said...

baca demi persiapkan diri =)

S.n.Fariza said...

terima kasih info di atas :)
tkt juga. hehehehehe

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

salam.morning sis. moga semuanya selamat.kalau dengar hubby cerita masa dia smabut baby pun seriau aje.ngeri pun ade.rase cam taknak pregnant, tapi itulah pengikat kasih syg.setiap insan perlukan zuriat untuk saham akhirat. =)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

my experience kat sini plak.... http://ladychenta.blogspot.com/2011/12/best-moment.html

Dulu Gadis, Kini Mama said...

aty, kalau nak baca yg confirm air mata berjurai-jurai di sini!

http://flower-love-ai-fa.blogspot.com/2011/10/catatat-dari-wad-bersalin-nukilan.html

AzNuRuL AzMaN said...

mak saya kata kalo anak sulung biasanya excited walaupun nerves sket..tapi anak2 lepas tu kalau dah nak dekat beranak takut sangat..sebab dah pernah rasa kan..

mak kata lepas yg 1st tu rasa dah taknak beranak lagi..tapi sebab 'ter'mengandung kena la beranak jugak kan..sampai la 8 org berderet..=)

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ said...

bace pengalaman org memang kebanyakkan berbeza ada senang ada susah ..biler sendiri rase kenikmatan bersalin tu amatlah indah...jom baca pengalaman saya plak http://ladybirdakaluply.blogspot.com/2011/10/finally-37-weeks-and-5-days-chenta-baru.html

mizzkechique said...

sy siyes ngeri kak.. adeh la..

ettyzukhair said...

nah bace etty punya gak...xseberapa detail..sebab cam cepat jer nak terbersalin tuh...moga aty nanti dipermudahkan jugak...& proses cepat & lancar..
http://mrszettyzukhair.blogspot.com/2011/08/detik-kelahiran-my-lil-precious.html

Princess Cindellyna said...

hi dear!!

thank you for sharing this. I am sure ramai yg berterima kasih for this entry terutamanya ibu2 yg tgh mengandung skrg.masa i dah lepas. hihi. tapi i can share my experience jugak...

http://yeopaja.blogspot.com/2011/03/my-delivery-experience.html

please feel free to add this to this entry k!

keep up the good work!=)

iedayah said...

x complete rsny jd pompuan kn bl xnk rs pengalaman beranak2 ni..huhuhu..rugi btul org2 2 kn aty..

::puan ungu:: said...

Alahai blog kita pon ade ker...segannyer...huhu...anyway best of luck untuk deliver nanti...bykkan berjalan n amalkan doa nabi Yunus. InsyaALLAH=)

♥ Wina ♥ said...

dulu masa I mengandung pun, suke betul google & baca pengalaman orang bersalin :-)

Liyana said...

wah aty. tq bg link ni... suke gak bace wlupun seram... konon2 nk bersedia la kan... wlupun pngalaman masing2 nt mesti berbeza. huhu

tgh tgu kak mimy nye pengalaman lak ni. :D

Tina Othman said...

insyaallah, mohon dpermudahkan segalanya ye

Cikpuan rara said...

wow thanks bg link aty,rara pon nk kena baca dh ni.hehehe.

laskar pelangi said...

InsyaAllah:)
akak punya nanti,dipermudahkan olehNya:)

Cik Puan Mimi said...

kak aty~ thanks for sharing link org bersalin tu..

best2~ nk baca sumee!! biar hang pc. haha

irmafittaputri said...

hehee saya suka baca pengalaman bersalin saya...buat insap...sungguh2 insap

PUAN SUE said...

tenkiu bg link2 tu...leh bace mlm kang..

Anonymous said...

share:
http://flower-love-ai-fa.blogspot.com/2011/10/pengalaman-bersalin-saya-14-jam-dalam.html

and

http://flower-love-ai-fa.blogspot.com/2011/10/catatat-dari-wad-bersalin-nukilan.html

n.h.space

Lara Shamsyul said...

Aty,same la..stiapkali org pas bsalin je,msti tgu updt ttg pgalaman bsalin dorg...dlu,takut sgt nk bc or dgr...tp skg,bc utk ilmu...n psiapan mental.....

Xsabar tgu pgalaman aty plak..:-)

cik fadh said...

best la layan cter org beranak . hihi..


skang best la dengar, tibe part kiter nnt, perghhh ntah mcm mane la cuaknyer kan.

pape pown fadh sentiasa doakan akak supaya mudah bersalin nnt ;)

QueeN TerataI said...

hehehe nnt r Queen tulis satu entri ni khas utk u.. nak? hehehe

mrs irmidrza to be said...

yang penting time nak bersalin..kene kuat physical and mental..jgn pikir bnda takut2..postif ok sis..heheh...ikhlas dari saya yang selalu sambut baby kat bilik bersalin..=)

selam kenal sis..=) miza b2b 2012 dtg melwat cari ilham dari blog sis..=) suke baca sal 1st mom to be..excited lak nak kawen cpt..hahah..

ok jom tukar link sis...miza dah folo sis...jom folo miza gak..=) miza ade sahre sal bnda2 kesihatan juga kalu nak tanya pun leh..

http://lildrwalimah.blogspot.com

luvira said...

aty, ira pon suke sangat baca pengalaman org besalin...n skang nih suke nak tgk video org besalin...

kadang2 takut gak, tapi at least kite tau ape yang perlu or tak perlu dilakukan...banyak pengajaran dari pengalaman orang..;)

e.t.t.y said...

samalah aty. suka baca, pastu seriau sendiri. pastu suka cerita ng husband takut takut takut sampai bawak ke mimpi. harapan semua ibu mestilah nk normal kn, tp mimpi tu asyiklah kena ikut tingkap je. bila dah bca part azan ke, yg syahdu2, confirm pulak menangis nya. haha. mcm2 tau..

yUmIe said...

even dh bersalin pn i still ske bce kisah bersalin org lain..owhh skrg dh miss saat2 nk deliver hr tu.don't worry aty.by that time u will enjoy it.tp after dh slmt deliver le.hehe

LisaLisut said...

i tkt part dia ckp seluk2 tu je. oihh malam pertama pn rasa sakit 1st time nk buat inikan pulak dia seluk2.hahahaa.part seluk jela yg buat i seriau. dan i jenis takut n tak suka if doctor or nurse marah2.rs nk sepak je balik if kene marah lol.tp baca their experience best la.bg kita persediaan secara tak langsung

Qhaifa Nur said...

sangat bagus untuk kita, bole jadikan panduan...dan yang pasti sakitnya pun pelbagai...

LiErOSe~QiEmi said...

hihhi... boleh pulak suka baca pengalaman orang bersalin..

bunga dah 2 anak & dah merasa dua2 cara.. so far suka normal... sakit kejap je tapi ikot tingkap.. aduiiiii... Klu nak baca pengalaman bunga boleh la singgah blog bunga baca... hihih..

FieZaLieSa said...

rajinnye..
nebes yer..=)
x sabar lk tuggu pengalamn bersalin aty..

farah keifli said...

dulu masa tak pregnant lagi pun suka baca pengalaman bersalin ni..bila dah pregnant lagi la baca..tapi bila sampai masa diri sendiri nak bersalin baru rasa bersalin tu susah dan sakit..tapi bila dah bersalin terus rasa diri ni hebat sebab lahirkan zuriat untuk suami dengan kudrat sendiri dan semestinya dengan bantuan ALLAH..

Diyana Didie said...

owh sgtlah seriau. apa pon, lain org lain nasib kan. kita berdoalah byk byk utk diri kita pulak. mudahan semuanya mudah dan selamat amin. thanks for the link. ;)

ReYNa said...

sy pon seriau giler dulu kalo bab beranak.smpai mak sy kata camne la nak kawen nnti.huhu.skang dh kawen n nak ada baby pulak mmg duk rajin baca blog org pasal birth story.still seriau lagi nk tgk video.baik baca dulu kan.huhu.

Intan said...

Nak baca pengalaman bersalin saya bleh klik http://intanizmaira.blogspot.com/2011/10/pengalaman-bersalin.html

mrs_nazir (Maz) said...

hi...slm ziarah...suka jgak bc pengalaman org nak bersalin nih. insaf ok..hihih...kalau nk bc mine sialakan...nih masa anak 1st...xlama lg Insy utk 2nd..ble ingat2 blk adoi takotnya...huhuhhu


http://mrsnazir.blogspot.com/2011/03/pengalaman-melahirkan-farah-nazirah.html

Totie@Tomy said...

kalau ikutkan pengalaman bersalin mmg ngeri tambah lagi masa tu damia lemas dalam perut..terpaksa c-zer...

kayna said...

InsyaALLAH okaynyer.. takde apa...

as ♥ Leenda said...

patutlah banyak link datang dr blog aty..rupenya aty buat n3 pengalaman bersalin kwn2 blog..alahai malu nya sy punya link berjela jela..siap ada episod episod bagai..hehe...

nyway, thank u..
nnt nak baca pengalaman aty pulak..harap semuanya dipermudahkan..aminnn..:)

alia azmi said...

rase seram lak nak ade anak . huhuu . nway moga akak n baby sehat sntiasa ^^

she-G said...

hai..baru terbaca blog ni..saje tgk2 cari ide untuk rumah..konon..hahaha

pasal batu tungku elok batu sungai la dear.die panas batu dgn besi lain.batu die panas dalam..besi die panas jenis mbakar.ni tau sbb mak bidan kg ckp.saya y kureng ni pon pergi beli besi gak.huuu...nak cpt elok,batu sungai la.
anyway..suka tgk hias rumah..santekkk

Ideologi Hidayah said...

insyaallah..everything will be ok.. baca pengalaman org..sekurang-kurangnya dapat gambaran awal & kita bole bersedia kan..

yang penting doa banyak2..

mine: http://hidayahishak.blogspot.com/2011/11/kronologi-kelahiran-aniq-naufal.html

fash nurfazlina said...

meh baca pengalaman faz.mest rs nak masuk labour room tetiap tahun hehe...semoga segalanya dipermudahkan yea aty :)

ryy.han said...

nak share jugak..dah 2 kali bersalin so few posts..so kita tag giving birth

http://tepungpelita.blogspot.com/search/label/Giving%20birth

ryy.han said...

nak share jugak..dah 2 kali bersalin so few posts..so kita tag giving birth

http://tepungpelita.blogspot.com/search/label/Giving%20birth

nurulfarehah said...

dear,, jom bace cni
http://farihazainal.blogspot.com/2012/02/farish-turns-2y7m.html