Wednesday, February 08, 2012

Senarai Lengkap Keperluan Barang Baby





aku nak mintak maaf pada korang2 yang mintak aku emailkan list baby stuff..
aku memang ade...
tapi aku nyer tak canggih macam mak2 yang lain...
ade list dalam excel..
aku nyer list..
aku tulis dalam buku jer...
senang nak bawak kehulu kehilir...
senang nak conteng tambah ker tolak bagai kan...
jadi macamane aku nak bagi korang list tu kan..
jadi..maafkan aku yer..
bukan kedekut tau...[sob sob] sedih tak dapat nak email ko...


tapi aku kan ade buat list beserta gambar kat n3 aku nih..
hah... siap letak harge..
jaDi ko ley ar copy dan buat perbandingan kan..
mane tau aku nyer tu mahal..
ko jumpe pulak yang murah..
kalao ko rase berbaloi tuk dibeli... tak yah berkire sangat..
asalkan ko tau tak membazir dan ianya adalah keperluan...


so far..dah masuk 7+ bulan pegnan ni..30 minggu [nebes]
98% keperluan baby dan kehendak aku[tettt] dah siap disediakan..
aku sendiri walaupon badan tak berat mane..
tapi sekarang dah tak larat nak banyak sangat berjalan..
mudah penat dan pancit..
senang sakit pinggang dan montot..
seperti ape yang aku jangkekan mase awal2 pegnan aritu..
jadi..sekarng biler tengok semua dah ade..hati rase lega..
dalam waktu macam ni.. tak perlu lagi terpikir2 nak redah jam dan shopping mall pergi carik keperluan baby...[alhamdulillah]
kalau ade pon..eerr...sebab nak memenuhi kehendak aku jer yang suker terlebih2 ni..[muwahaha]


so.. ni list yang aku refer dapat dari tenet...
lepas tu aku salin dan ubah suai ikut aku nyer suker..
kalau ko nak tengok link siap gambo dan reveal harge klik jer ar kat situ..senang..
kot2 ley bagi ko idea...






Baby [PAKAIAN] [LINK]

1 Baju harian @ siang-10 helai-baju seluar pendek dan lengan pendek..baju lubang2..dan singlet jugak
2 Baju malam @ tidur-10 helai-baju malam selalu nyer aku beli lengan panjang dan seluar panjang
3 Romper dan Jumpsuit-10 helai-beli sebab cute..!!!
4 Baju jalan2-[LINK] yang ni harge nyer mahal sikit..buat mase ni tak banyak lagi..aku beli seluar Jeans, Bare back, Kemeja T dan sweater
5 Legging @ Baby Tight-9 helai-aku borong kat GM Klang..ade 2 jenis legging..satu jenis yang stoking lagi satu jenis tak de seluar tak de stoking..Legging ley pakai ngan Rompers.
6 Mittens & Booties-11 pasang-aku terlebih beli sebab borong time sales.. selalu aku beli ikut warne baju yang ade..ley pakaikan sepasang 
7 stocking- 11 pasang-ni pon aku terbeli lebih sebab cute sangat..!!ade yang stokin biase..dan ade yang stokin jenis 3D[ade katon2 timbul n loceng2] saiz ade untuk newborn..ade yang saiz 0-6 dan 0-12 pon ade..
Bonnet @ topi-5 helai-yang ni ade aku beli asing2 dan ade yang aku beli satu set ngan miitens dan bootees..aku suker bonnet yang ade telinga tu..comel..
9 Sapu Tangan-10 helai-kenape banyak sangat?? sebab aku memang suker beli tuala..termasuk ar sapu tangang..huhu..tak per..aku pasti memang berguna..aku beli 2-3 jenis..yang tebal dan nipis atau yang sederhana dan kecik..100% cotton supaya kulit baby tak melecet..
10 Bib-5 helai- awal2 dulu aku pikir tak gune sangat pon bende ni..decide nak beli biler baby dah lahir..tapi biler tengok ade baby yang minum pakai botol dan susu meleleh2 kene baju..jadi aku terus rase nak beli..tu ar kegunaannye kan..
11 Barut-[LINK1] dan [LINK2]yang ni penting untuk baby.. ramai cadangkan aku beli antara 15-20 helai..jadi aku tempah kat on9 My Baby comel 10 helai saiz L dan 5 helai saiz S..jadi total ade 15 helai [jenis lekat 5 helai dan jenis tali2 ikat 10 helai] 
12 Bedung-yang ni aku beli sebab terpekenan mase kat OneBabyWorld..comel dan kain lebih besar berbanding kain napkin-aku harap anak aku mahu dibedung.



Diapering [LINK]


1 Napkin-2 pack 22 helai jenama Anakku dan Pureen-ni pon same..aku rase sebenarnyer tak perlu beli sebanyak tu..kalau gune pon mungkin tuk bedung jer..tu pon kalau baby kecik..mak aku cakap..kalau die besar sikit masuk 2-3 bulan dah tak muat...tak pe lah..dah terbeli jugak. 

2 Baby Pin-10 btg-aku pon tak tau nape aku beli..sebab aku rase baby bukan nak pakai napkin pon kan bungkus pupun nyer..paling tak pon pakai cloth diapers dan diapers...tapi dah terbeli pon mase awal2 pegnan..gune atau tak..tunggu ar aku beranak dulu...
3 Diapers @ Lampin pakai buang-aku pasti akan gunakan ni jer nanti..[sebab tau aku ni jenis malas..huhu..buat mase ni aku dah beli stock tuk sebulan [jenama Pureen-beli time warehouse sales bulan 12 haritu dan satu pack jenama Petpet saiz New born] orang kate baby baru lahir pakai banyak diapers..dalam sehari 7-8 helai..jadi aku kire sebulan pakai lebih kurang 200++ helai..!! banyak tuuuuuuuuu..!! mungkin nak selang selikan ngan Cloth diapers nanti..
4 Wet Tissue-aku beli banyak..untuk rumah aku beli refill pack jenama Anakku dan siap2 kan sekali refillnyer 3-4 pack dab jenama PUreeen 2 bekas besar tu..selebih nyer aku banyak beli travelling pack lebih kurang 10 pack.
5 Changing mat-awal2 aku dah beli..untuk lapik kat tilam baby supaye tilam tak mudah kotor biler baby u'uk atau tetiber terkencing mase bukak baju die..

6 Nappy Liner-aku beli jenama Anakku 150pcs[1 pack]-tak pasti kegunaanye jadi cukup 1 pack tu jer dulu.
7 Baldi dan bakul untuk Lampin/baju kotor-tak perlu sebenarnyer..tapi aku beli tuk bawak ke umah family aku nanti mase berpantang kat sane..sebab nyer..umah mak aku tu nak carik baldi susah giler dan bakul pon besar sangat pulak..!!! huhu..beli kaler biru turquoise satu set untuk baby.. 
8 Detergent khas pencuci baju-jenama Pureen [1 botol jenis liquid dan 1 lagi jenis serbuk]
9 Botol sembur air-mak aku cakap tuk sembur montot baby biler die u'uk..elok gune time2 ko malas nak bangun gi bilik air tengah2 malam




Baby Care [LINK] dan Grooming [LINK]

1 Bedak Bayi - 1 botol jename Anakku sebab suker kan baunyer

2 Losyen Bayi -1 botol jenama Johnson&Johnson kaler pink
3 Minyak Bayi (Baby Oil) -1 botol jenama Johnson&Johnson 
4 Tisu - kalau bukan tuk baby pon..aku memang suker sentiasa ada tissue kat bilik
5 Sikat - satu set jenama Baby Kiko [jenis brush dan sikat gigi]-orang kate tak elok sikat rambut baby yang baru lahir sebab nanti rambutnyer jarang2..[tak pasti]  
6 Putik Kapas (Cotton Bud) - 2 botol [400pcs putik] jenama Anakku-baby nyer putik kapas kecik jer
7 Pengepit Kuku (Nail Clipper) - beli khas kecik tuk baby..
8 Nasal Aspirator (untuk selsema) - aku beli jenis Basilic yang siap ade tempat tuk sedut tu-untuk memudahkan kite bersihkan hidung baby waktu selsema..waktu tu kan hidung baby akan tersumbat dan baby tak boleh bernafas..bende ni yang kite guna untuk sedut hingus baby tu.. 
9 Methylated Spirit – alcohol 70% - cuci pusat sebelum luruh (biasa dibekal oleh pihak hospital) 
10 Gripe Water / Colic Water (untuk kembung perut bayi)-yang ni aku tak tau
11 Termometer-mak aku cakap kadang2 baby akan demam tanpe kite sedar..bahaya tuk baby..jadi alat ni boleh mengesan awal perubahan suhu badan baby.
12 Vicks-kongsi jer ngan mak pak nyer
13 Minyak Telon-aku dah beli minyak yuu yee sebelum ni..tapi ade dengar minyak tu tak  halal..biler kite was was kite tak ley guna..jadi nak carik minyak telon pulak
14 cotton ball- aku beli jenama Anakku 1 pack-100pcs
15 Nappy Cream-beli siap2 kot2 montot baby nanti tak sesuai pakai diapers dan tumbuh ruam-jenis Derapoleon beli di farmasi
16 Toothbrush - untuk membersihkan gusi baby..kalau tak dibersihkan nanti susu yang die minum tu akan tertinggal kat gusi die..tak elok tuk kesihatan..kalau ikutkan gune jari pon boleh..tapi aku saje beli mase kat Pureen warehouse haritu tu..murah
17 Traveling pack-aku beli jenama Disney kat Butik Anakku..wangi set kecik2 yang mudah nak bawak kemane nanti[terutamanye balik kampung]


Nursering [keperluan tidur baby]

1 Set Tilam- aku beli set kekabu..besar lagi tebal..puas hati..tapi nak kene tempah alas tilam dan comforter tak hantar lagi..[tah biler tak tau]
2 comforter set-aku ter beli 2 set..!! satu mase warehouse MyDear lagi satu mase kat Pureen..tak per..berguna nanti
3 Baby cot-tak beli lagi atau kemungkinan tak akan beli langsung-kalau rase nanti perlu baru kami akan beli
4 Kelambu[mosquito net]-aku dah stand by awal2 kaler putih..memula tak rase nak beli tp rase memang nanti aku perlukan sebab umah mak aku kekadang banyak nyamuk..!!

5 extra-tilam nipis bear-aku saje beli dari on9 sebab comel..!! dan lagi aku pikir kalau baby tidor atas katil ngan aku ley lapik ngan tilam tu atau ley jugak letak dalam stroller atau untuk travelling sebab ringan, nipis dan mudah tuk di carry..


Feeding [LINK1] dan [LINK 2]

1 Botol dan puting susu saiz S -aku beli jenis Tommee Tippee-beli 3 botol dan dapat lagi free  5 botol sebab beli Sterilizer dan Breast pump..jadi jumlah semua 8 botol
2 Bottle Sterilizer -jenama Tommee Tippee jugak-ringan dan mudah digunakan 
3 Berus Pembersih Botol-beli jenis Disney 
4 Penyepit Botol-free dalam Sterilizer set Tommee Tippee tu 
5 Sterilising Tablet-belum beli
6 Nipple Cream-jenama cocoa butter-tak tau elok ker tak..dah itu jer yang aku jumpe.. 
7 Nursing Pad Washable-boleh dibasuh-aku beli kat Mumsdreamz 12 pcs-nak beli lagi
8 Nursing Pad Disposal-pakai buang aku beli banyak-macam2 jenis dan jenama..salah satunyer jenama Pureen-buat mase ni baru ade 90pcs..kalau susu banyak meleleh aku kene beli lebih banyak lagi.
9 Breast Pump-aku beli dual pump [Electric dan Battery]jenama Tommee Tippee jugak-beli mase expo kat Mid Valley ngan harge yang murah..!!

10 Cooler set bag [Storage Bottle dan Ice gel]- aku beli jenama Autumz package ngan cooler bag..beli kat My Baby World
11 Nursing Pillow-memudahkan tuk aku yang baru fes time nak nyusukan anak-kegunaannye untuk menyokong badan baby time die menyusu..sebab nurse cakap..kalau time susukan baby badan kite kene tegak..
12 Nursing Bra-buat mase ni baru ada 5 helai ngan berbagai jenama-aku rase aku perlukan lebih lagi-mungkin lepas beranak nanti-nak tengok penggunaan dulu.
13 Termos-tak beli atau beli lepas beranak nanti[ikut kegunaan] sebab umah aku dan family dah ade bekas air yang sentiasa panas tu..



Travel

1 Beg Baby[LINK]-beli bag sandang belakang Simple Dimple warna Putih kelabu..storage afak luas dan ade sekali changing mat dalam tu
2 Baby Warmer for Bottle-jenama Autumz 2 in 1-boleh untuk kegunaan rumah dan kereta juga..orang kate elok belilagi satu tuk kegunaan nurseri[kalau nurseri tak sediakan]..jadi kene tengok dulu..warmer ni penting tuk cairkan storage susu yang sejuk beku baru keluar dari peti ais.ade orang suker rendam pakai air suam jer..
3 Baby carier-beli jenama Pureen [nak try dulu..kalau tak ok nak beli yang kain lebih lembut dan tebal]

4 Stroller [LINK]-beli mase My Dear sales kat Puchong bulan 10 dulu ngan harga yang murah
5 Nursing cover-masih mencari yang sesuai ikut citarasa-senang kalau kene BF kat public..ley cover..nak kirim pada adik aku mase expo kat Mid valley bulan depan..waktu tu aku dah tak larat kot nak gi...
6 Jogger-tetibe tanpa dirancang Fared beli mase singgah kat satu kedai baby opis aku-kedai tu nak tutup jadi buat clearance sales..memang berbaloi..!! 
7 Car seat-jogger yang dibeli 2 in 1-ley buat car seat sekali-double berbaloi

Bathing [LINK]


1 Tuala-aku beli 6 helai..memang aku sajer beli banyak..aku beli yang tebal dan nipis jugak..saiz pon ade 2-3 saiz..yang penting harus 100% cotton 
2 Besen Mandi[Bath Tub]-aku nak beli yang ade stand tapi malas nak carik..mase gi ikea aku beli jer kat sana..material elok dan tebal..yang penting ade anti-slip jugak
3 Toiletries set-semua dah lengkap 

Keperluan berpantang 


1 Set jamu-beli set jamu air Mancur-ala2 tradisional dari Indon ko..

2 Tungku [LINK]-aku beli sebab yang mak aku punyer dah hilang..aku beli jenis besi kat Mumdreamz
3 Tuam/tungku baby-biler aku cakap baby aku lelaki..ramai yang cadangkan aku beli tungku atau tuam baby ni..selalin tuk kembung perut..ley tuam kat 'pupun' baby jugak..
4 Baju sejuk-pakai sweater pink kesukaan sedia ada..
5 Kain batik-buat mase ni dah ade mak kasi 3 helai
6 Stokin-dah ade 7 pasang
7 Nursing bra-dah beli 5 helai..nak beli lagi..
8 Maternity Pad-beli jenama Libresse dan Pureen maternity khas yg giler tebal aku tengok..huhu
9 Tuala mandi-pakai sedia ada
10 Breast pad-done-kalau nak tambah pon beli lepas bersalin nanti
11 Tukang urut-mak dah carik kan bidan kampung
12 Bengkung-dah ade 2 helai [satu jenis ikat tali dan satu jenis lekat]
13 Bantal Lapik duduk-tak tau rupernyer macamane
14 Air Zam / selusuh-air zam zam sentiasa ada..selusuh belum buat lagi




Extra

1 Penyangkut Baju Berklip-done
2 Permainan-masih mengumpul koleksi
3 Bumbo Seat-lepas bersalin nanti [tapi bende ni elok tuk sokong baby biler die nak belajar duduk nanti]
4 Baby Play mat-nanti dah nak bersalin atau lepas beranak baru beli
5 Penyangkut Kecil (untuk sarung tangan + kaki)-done

6 Hanger-done
7 Almari laci baby-untuk pakaian dan keperluan baby awal2 mengandung aku dah sediakan.
8 Rocker/Bouncer- nak beli jenama Fisher Price idaman hati



kebanyakan bende adalah keperluan..

cuma..untuk fes time ni kan..
aku tak pasti samaada kite betul2 guna atau tak barang yang dah dibeli tu..
mungkin berguna tapi dalam kuantiti yang sikit atau banyak...
jadi sediakan jer ar sekurang2 sikit..atau tak melebih sangat


selebihnyer adalah kehendak..
kalau tak de pon tak per sebenarnyer...
kehendak biase aku beli hujung2 lepas segale keperluan disiapkan..



pendapat pasal biler ko nak beli barang tu..??
terpulang pade kemampuan ko..
kalo ko teruje macam aku ni..
awal2 pegnan ko dah gi shopping barang dah...
tapi kalo ko jenis ade pantang larang bagai..
ko beli ar time2 ko dah sarat nanti..7-8 bulan..


aku mase pegnan 5 bulan..
keperluan barang2 baby dah siap 80%..
haaa...kutuk ar ko..
tp aku ade berjuta alasan nak bagi kat ko kenape aku suker sangat nak shopping barang baby nih..
tapi...eerr..malas ar nak bagitau ko..[muwahaha]


jadi..
pada bakal2 mak...
selamat membeli belah hokeh..
shopping berpada2..jangan jadi macam aku..
mentang2 ar anak sulung...
teruje nyer melampau pulak...[aku akui kekhilafan diri]




p/s :: selalu rase ade saje yang kurang..walau pon sebenarnyer dah terlebih2..









19 comments:

Tina Othman said...

wah complete dah barangannya ye

skrg boleh relax kan, senang kalau dah ready awal, takde lah dalam pantang esok kalut ada brg yg tak cukup =)

Alia.A said...

wah. byknye list. but thanks anyway. at least bleh tlg yg lain tgh clueless tu. :)

Ms and Mr Red Ribbon said...

thank u... bole wat reference ni :)

Asfiza said...

bestnya tengok akak list kan barang2 baby...as lak yang tak sabar...huhu :D

~ NANA ~ said...

wow lengkap! blh refer kat sini ni...hehe

Adylia Qarissa said...

lengkap!!..heheheee

.:shura shushi:. said...

Entry yang sangat membantu untuk ibu-ibu menggandung :)

chekpid said...

amboi, byknya stuff. Semoga dipermudahkan bersalin nanti. dh hujung2 3rd trimester byk2 selawat & baca alquran...stuff baby yg lain boleh beli lepas pantang esp baju2 sebab baby cepat membesar

jaja_norliza said...

gud job aty...skang da boleh rehat kan???...mmg byk sgt stuff baby tuk 1st time ni...kena ready awal2...ni pon nati mesti ade lg yg aty nk beli...percaya la...

izwahasnan said...

bestnye semua bende dah bli...
wa tak beli2 lagi hahaa... sebabnye bz je memanjang...

tq sebb share ape2 yang penting...
ade ape2 lagi link2 yg best share lah ngan kite orang smua ye...

e k i n ♥ y u s r i said...

byknye sis

Qhaifa Nur said...

wow..
lengkap sudah....

Gieyana said...

Mmg complete nie Yang..byk beli bj bb..:)

etty said...

ada ke yg terkurang??? mcm dah completed 100% lah aty. haha.

FieZaLieSa said...

complete! rajin betul mummy ni perincikan satu2..=)

Reensyarinie said...

woo pjgnya list..byk jgk brg2 baby ni kan.xsbr nk tgk baby aty.ngeeee

LiN said...

Salam...nak tanye...tuam baby dgn tilam kekabu tu beli dkat mana?

thanks :)

zul liana said...

saye pun suke beli awal2 walaupun org kate x elok..pd saye bek beli awal2..x kan nak tunggu 7 bulan baru beli..pedulikan je cakap org..yg penting kite happy..hehe..complete list akak..thanks ;)

sha Ayu Qa said...

MashaAllah. It's really complete.. Btw, thanks share list ni.. I'm a doctor so agak busy nk cari brg baby. Now kndungn br 3bln.. <3 suka sgt ada time wanita yg share something yg buat keadaan bby n mum also xde la nk ssh kn Husband. Thanks it's useful list