Wednesday, February 08, 2012

"awak dah boleh kemas barang nak bawak ke hospital"-nurse





check-up kat KK minggu lepas..


nurse tanye ::

kelengkapan baby dah siap?? [angguk]
baju baby dah basuh semua ?? [angguk lagi]



nurse kate dah boleh kemas bag tuk bawak gi spital tuk beranak nanti...


reaksi aku :: awalnyerrrrr...!!! dah nak beranak ker..??!!


nurse :: dah masuk 30 minggu-biler2 jer dah boleh beranak...


guullpp...[telan air liur aku kat situ]


aku dah masuk 30 minggu-7 bulan setengah
tolak tambah lebih kurang 8-10 minggu nak beranak..


kalau mase nak nikah kawen dolu..
tarikh dah ditetapkan-jadi..ko tau biler masenyer sampai...


tapi biler nak beranak ni-nurse kate biase orang dah beranak even baru 36 minggu...
lagi sekali aku telan air liur...
maknenyer 6 minggu dari sekarang-aku dah boleh beranak biler2 mase...!!


dokter cakap mase awal2 EDD ditetapkan [aku ingat sampai sekarang]
"akhir bulan 3 jer..biler2 awak ley beranak-baby dah matang insyaallah"
walaupon EDD aku 18 April 2012...


seronok..??
aku dah tak sabar2 nak jumpe salah sorang khalifah Allah ni[insyaallah]


pada mase yang sama..aku tetap takut nak menghadapi saat2 tu...


mak aku :: "banyakkan solat taubat-kite tak mintak..tapi kite pon tak kan tau ape yang akan terjadi nanti...moga sempat kita memohon ampun sebelum kite bertemu Nya.. banyakkan2 jugak solat hajat-doa dipermudahkan segala urusan waktu bersalin nanti..buat sama2 ngan Fared..." 


mak aku memang sentiase mengingat kan aku dan anak2 yang lain...supaye hati lebih berserah pada Allah..[insyaallah mak]
aku paham maksud mak aku...
orang nak bersalin-ibarat nyawa dihujung tanduk.
jika meninggal waktu bersalin tu dikire mati syahid-berdasarkan amalan..






ok..sebelum aku bertambah emosi..
baik ar aku tukar topik...
kalau nak cakap pasal takut dan nebes tu..
selagi ko tak beranak ko tak rase...
jadi tunggu jer ar saat nyer..
kuatkan jiwa dan rohani...
mental dan fizikal..


share sikit ngan korang pasal persediaan dan bag yang nak di bawak ke spital nanti..


aku dapat list ni mase gi kedai babyjaya [kat area opis aku] awal2 pegnan dolu2..sekarng baru aku rase bermanfaat.. aku comparekan ngan list yang aku dapat dari tenet..-lebih kurang jer-


BAG UNTUK IBU-Bawa ke hospital


1] Baju / blouse-bawak yang loose dan berbutang depan-mudah nak menyusukan anak nanti
2] baju untuk waktu balik -sehelai [bergantung pada sendiri]-aku sediakan jubah sehelai-senang nak sarung dan lebih menutup
3] stoking-2 pasang
4] Nursing Bra / Panties 
5] breast Pad- kot2 hari fes tu susu dah melimpah ruah..[aminnn]
6] kain batik - 2 helai-aku selalu dengar..nurse akan suh kite pakai kain batik waktu nak beranak sebelum tukar baju spital-dan mungkin kite akan pakai waktu balik dari spital tu [pakai skirt boleh tak?]
7] Maternity pad-aku bawak satu pack 10 pcs
8] Slippers 
9] Toiletries-sikat/shower gel/berus dan ubat gigi/pencuci muka
10] Tuala
11] Tudung / selendang-
12] breast pump set-untuk sitimulasi susu [bantuan] kot2 susu tak nak kuar atau tak pandai nak DF baby nanti 
13] baju sejuk/sweater-aku tau hospital sejuk..!!
14] buku pink/buku lawatan hospital-penting sangat2...dalam hand bag memang sentiase ade..
15] kad pengenalan
16] air zamzam/selusuh/bekalan makanan
17] plastik
18] camera - harap2 Fared tak terlupe nak bawak camera waktu panik nanti..


*eerrr..barang ibu lebih banyak dari barang baby....


bag aku nak dibawk gi spital nanti..segale aku sumbat..kalau ar nurse yang kene carik dalam bag tu..mahu die kuarkan semua yang ade..paling makan space-maternity pad pureen tu-besar giler ko tau tak...


bag Breast pump aku sediakan sekali
dalam nyer ade BP set dan 1 botol TT
stand by jer..kot2 perlukan nanti kan..



BAG UNTUK BABY-bawa ker hospital


1] Baby Diapers - 6 helai
2] Baju baby - lengan dan seluar panjang-3 set
3] Mittens / Bootees / bonnet - 2 set
4] selimut / bedung - aku bawak baby hooded dan kain bedung
5] barut - bawak saiz kecik dan sederhana - 3 helai
6] toiletries - bawak set kecik
7] tuala mandi - 1 helai
8] Baby wipes /wet tissue - 1  pack
9] minyak telon 


bag baby






siap dah ke 2-2 bag ibu dan baby nak bawak gi spital nanti...
nurse kate ley letak dalam kereta dah..
tapi kiteorang ni jenis tukar2 kereta..jap2 pakai kereta Fared..jap kang pakai kereta aku pulak..leceh ar rase nak pindah2..
lagi pulak sekarang musim panas
boleh rosak bag dan barang letak dalam bonet hari2 berkuap kan..
jadi aku letak jer kat umah..
asalkan dah siap..nanti kalau ape2..Fared tinggal hangkut jer [insyaallah sempat] 


biler dah kemas bag ni-maknenyer-bila2 mase jer aku akan beranak
moga Allah permudahkan setiap urusan aku nanti...aminnnn...
































26 comments:

Pen Biru said...

bagus2..pstikan semuanya dah standby dlm kereta..semoga selamat semuanya..amin...

YanaMIB said...

brg mak no 18 tu mmg wajibbbb! haha klu bley bwk kt labor room lg syiokk! =P

S.n.Fariza said...

semoga dipermudahkan semuanya. Amin. jaga diri ye.

♥ Cik Zack's ♥ said...

smoga dipermudahkan segalanya :) xsbr nk tggu klhiran bru ni kn ^^

.:Mama Dhia:. said...

buku merah tu dah kene bawak kalo nak kluar umah..tp kalo gi kedai depan umah, tak yah ler bawak..hehehe..
tp awal tul ek nurse suh prepare... dulu ngandungkan dhia sampai 40 minggu..baby suke duk dalam perut, malas nak kluar..hehehe..
semoga semuanyer berjalan lancar..

amal said...

waaa bagusnye. kita yg 35 minggu ni pun belum pack. belom ada kesedaran diri ahahah

ibuhebat said...

waaa.. dah x lama ya atie.. moga semuanya dipermudahkan .. Amin!

mizzkechique said...

kak, mmg dh wjb kemas² tu kak..

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ said...

Memang kena ready awl² senang..dulu mase ank ke2 30 minggu dah ready semuanye tapi kuarnye 40 minggu hehe..bawak video cam rakam lg syiok hahaha best moment tu..

cik fadh said...

wah bagus, da siap semua..semoga segalanyer dipermudahkan nnt..aminn..

LynN LoLa~~ said...

waaahhh!!!~ semoge semuanya dipermudahkan Allah kak atie <3 <3 take care of urself. selawat banyak2 ye. jgn keringkan lidah dari berzikir :)

cheq sue dieyha said...

amin...semoha semuanya dipermudahkan.

4feet8 said...

aty, take care..

hana yoriee said...

hana pun kena sound yg sama masa 30th week haritu..hoho..bikin cuak je nurse tu. sbb hana nye barang belom siap beli lg..hahaha..ingt nak g expo klcc ujung bulan ni baru nak lengkapkan list. hopefully sempat ler.. =p

sama2 la kita menunggu detik2 mencemaskan..hihi..

Baiduri said...

complete....beznye.... hope sume dipermudahkan, amin =)

farah keifli said...

aty,take care..banyakkan berzikir yea..sakit tu kejap je...bila tengok anak nanti hilang semua sakit..terus rasa nak pregnant lagi..hahaha

Diyana Didie said...

sebak jugak baca pesan mak tu. uhuh dah nak sampai due date reupanya...kejap je kan...btw, thank u for the list! ;)

syaz@rozelt said...

doakan urusan dipermudahkan..

Liyana said...

amin...smg dipermudahkan... takot nye nk bersalin dh... :)

Ideologi Hidayah said...

betul cakap nurse tu..bila2 masa jek bole bersalin.. mmg bagus siapkan semua barang2 dah masuk 7 bulan tue..

awak bersalin di mana nanti..?

PUAN THALHA : said...

betul tu aty. kite baca pun patutnya dah kene kemas barang. tapi saya tak kemas lagik. uwwaa :(. eh, btw, baru tahu, kene bawak brestpump gak ek? okeh. akan membawa nya juge. :)

Cikpuan rara said...

sedih pulak baca cite aty ni =(

!k@ said...

bagusnya..semua dah siap..
aty, asingkan sepersalinan baju baby (pampers, baju sepasang, mitten/booties, bedung, selimut)letak dlm 1 plastik..nanti senang hubby nak amik bg kat nurse masa baby lahir.. :)

LoVEaQshA said...

tanks kgsi info nie,xlm ag lehla refer blog nie..

Mimy Hamid said...

aku nak tanya ko bersalin swasta ke gomen...kalau gomen tak yah bawak breastpump bawa botol storage. je...baju baby pun tak yah banyak sgt...tp kalau swasta ko bawa bk ok je kot...gomen ni dia tak galak pakai kan set baju...hanya pakai baju aje

Anonymous said...

arh sy nye due 17 April .. tak siap ape pon agik ... kami due ilex ilex jerks .. hahahaha .. lps bace seram pulak .. ok mlm nierk kami start packing ape yg patut .. eheee ..