Thursday, February 09, 2012

List to Do ~sebelum bersalin





abaikan tulisan aku yang comot tersebut ~sob sob






Weeiihh..banyak nyer list ko.....[huhu]
yang sebelum2 ni list barang2 dan segale keperluan kan..
sekarang list ape yang perlu aku buat pulak di saat2 kandungan dah masuk angke 3 ni...
ni hanyer personal list tuk diri sendiri-sekarang menjadi semakin pelupa
jadi setiap bende harus kene write down..*sigh






1] Persiapan/pakaian dan kelengkapan untuk baby-DONE

senarai lengkap ko ley refer dari SINI kalau ko nak tengok lengkap tak lengkap ar..[huhu] alhamdulillah
dalam aku dah tak larat dan tak de mud aku nak keluar umah sekarang ni..
semuanyer dah selesai..
tak sia2 aku gigih awal2 pegnan sebelum ni..[ngeh ngeh ngeh]
sekarang siyes..aku dah malas nak pikir pon..
nak beli ape2 pon aku dah tak de mud...


2] Persiapan/kelengkapan untuk ibu bersalin dan berpantang -DONE

bukan tuk baby jer..untuk aku pon dah selesai..[ade ar sikit2 agi]
tapi insyaallah-tak de ape yang nak dirisaukan lagi...
untuk aku..biler dah selesai part baby..baru aku sibuk2 pikir tuk keperluan bersalin aku pulak...[harus ar teruje tuk baby dulu kan]
kalau ko rase2 nak tengok ley ar rujuk kat SINI

3] Basuh/stril segala pakaian dan kelengkapan baby dan ibu-DONE

aku buat mase cuti CNY panjang aritu
mase tu kandungan aku dah masuk 27 minggu
aku buat 2+1 trip..
waahh ko..macam bagus jer kan..
tu bukan bagus namenye..tu malas sebenarnyer...[huhu]
trip yang 2 tu [LINK]-basuh baju n pakaian baby selame 2 hari
sebab terlampau banyak dan tak cukup ampaian nak sidai
trip lagi satu tu [LINK]-aku setelkan breast pump dan segala botol2 puting2 utk baby


4] Kemas barang baby dan bawak balik untuk berpantang @ Shah Alam-DONE

sekarang bilik baby kat umah aku kat Rawang dah kosong-tinggal sikit jer barang-tu nanti dah beranak baru bawak balik
selebihnyer barang2..baju2..pakaian dan segale keperluan baby dah dihantar balik ker Shah Alam-umah kuarge aku
lepas ker basuh-masuk bakul-terus hantar ker Shah alam dah
jadi kalau ape2...[kot2 terberanak awal] tak ar laki aku kelam kabut buat semua sendiri nanti [aku dapat bayangkan]
dah pulak waktu tu kot2 aku tak kuase nak pikir dah kan..
haa..mahu tak tentu arah dibuatnyer...
walaupon shah alam tu tak ar jauh mane pon...
tapi dah memang perangai aku-semuanyer kene buat awal2..



5] Kemas barang ibu-untuk berpantang @ Shah Alam-NOT DONE

haaa..tu ar...asalkan barang tuk aku jer..malas nak buat..
mak aku aritu dah pesan dah-ley bawak balik barang sikit2..
luggage dah dibawak turun dari atas almari-tapi aku dok tenung2 jer luggage tu kat tepi dinding-nak kemas tah biler..
kat umah family kat Shah Alam tu-memang dah ade barang aku..
tapi memandangkan ko nak duduk sane macam ko nak pindah balik umah kuarge ko selame sebulan atau lebih kan
harus ar barang tu kene bawak lebih...
nasib baik masih ade perabot dan almari aku yang terletak elok jer kat bilik aku sendiri tak de sape pakai..
senang nak simpan barang aku yang...eeerrr....kompem banyak aku hangkut..!!!



6] Kemas bag baby -untuk bawak pergi hospital-DONE

ni aku kemas sekali mase barang2 nak di hangkut ker Shah Alam
kalau aku hangkut semua-kang biler2 teribe nak beranak..tak de lak barang nak dibawak gi spital kan..
mase aku check-up kat KK minggu lepas pon-nurse dah soh aku kemas bag dah..
walaupon aku rase agak awal..tapi sape tau kan..kemas jer ar..
kalo ko nak list ape barang2 yang ko perlu bawak gi hospital-ley refer kat LINK ni..


7] Kemas bag ibu -untuk bawak pergi hospital-DONE

ni aku baru jer kemas hujung minggu aritu...
sebelum tu kepale otak aku ni asyik lar berpikir
bag besar mane nak di bawak..
kang bawak bag balik kampung kang-orang cakap macam nak berkampung lak kat spital tu kan..
tapi kalau ikut2 hati-memang semua bende aku nak bawak..[huhu]
jadi bawak bag2 biase pon boleh jer..asalkan muat..
tu pon laki aku soh beli bag balik kampung yg siap ade roda tu ko tau tak..[ngeeee]
untuk ni pon ko ley refer Link yg kat atas tu [barang2 baby]-kalau ko rase2 nak tengok ar..


8] Buat air selusuh-NOT DONE

air zamzam aku dah ade..
akar kacip Fatimah dari mekah pon mak mertua aku dah bagi [mekasih mak]
tapi nak tunggu buat tu..tak tau tah biler..
afdal suami yang buatkan dan bace ayat2 tertentu tuk memudahkan bersalin nanti..insyaallah...kite kan merancang dan berusaha..selebih nyer serahkan saje pada Allah]

:: betul ker orang cakap-kalau kite basuh akat kacip Fatimah tu-kalau die kembang maknenyer kite dah nak dekat bersalin-kalau tak kembang tu maknenyer lame lagi..?? [wallahualam-aku pernah terbace]


9] Kemas bilik untuk berpantang @ Shah Alam-NOT DONE

weeeiihh... ni pon ko nak list down ker..
eerr...harus ar..!! huhu..
kat Shah alam umah family aku-aku ade bilik sendiri
tapi sebab jarang2 nak ade kat sane kan..
kalau balik tidur pon hanye semalam jer..atau pon sekadar menyinggah dari pagi dan malam nyer dah balik rawang
jadi-bilik tu ibarat bilik pesinggahan..
mak aku pon start dah mengajar balik..dah tak kuasa nak tolong mengemas bilik aku tu..-tinggal lah bersawang2..
adik2 laki aku tu-tumpang tidor jer..mengemas nyer tak reti...gggrrrrr....
nak tukar langsir-tukar comforter-buang sawang-kemas almari
insyaallah dalam bulan depan-masuk 34 minggu-kiteorang akan buat
biler tinggal lagi 3-4 minggu nak bersalin[insyaallah]



10] kemas rumah @ Rawang

tah kenape sekarang aku asyik lah mengemas rumah..[elok ar tu kan]
[mak aku cakap macam aku ni nak beranak sok luse jer....eerrkkk..]
segale almari baju..almari dapur..semua aku kuarkan dan susun balik
walau tak bersepah mane pon sebelum ni..
aku asyik terpikir-kalau waktu aku beranak nanti-
kot2 waktu aku berpantang kat Shah Alam..tetibe mertua aku datang umah..
kan ke haru tengok umah menantu nyer berterabur dan bersawang bagai..
aku sendiri memang tak suka tinggalkan umah dalam keadaan bersepah..
lelagi 'untuk bercuti panjang'..
lebih mudah tuk laki aku uruskan jugak biler aku tak de nanti...
dan lagi..aku tak nak biler aku nak balik dari berpantang nanti
aku stress tengok keadaan umah yang berterabur..!!
dengan anak kecik lagi kan...
jadi..mulai dari sekarang..aku dah harus bersedia...
dah pesan laki aku siap2 pon..
kot2 aku terberanak awal [kot]
jadi tak ar segalenyer kelam kabut nanti..[insyaallah]




11] setel kerja @ Opis


semua kerje pending yg tertunggak seboleh2 setel-lagi2 kalau keje tu melibatkan orang lain..tak ar nanti aku senang-lenang dipersalah kan biler takde kat opis..
nak kene buat back-up kat external hard disk semua personal file yg aku simpan dalam komputer opis ni..
kemas segale laci dan meja..buat filling-nanti kalau orang lain nak carik ape2 tak ar dok sibuk punggah meja laci aku..
hand over kerje-assist dah tukar jawatan..[tetibe jadi assist bos-konpius] jadi buat mase ni tak de sape nak buat melainkan manager aku sendiri...
buat mase ni..kerje2 maintain.. tak bertambah dan makin berkurang
may be manager aku sedia maklum yang aku akan bercuti lame nanti dan die jugak yang kene handle kan..[yaaeeeyyy]



okeh..tu jer yang aku nak share..
persediaan kerohanian-tak yah cerite..
setiap mase dari awal mengandung..kite dah kene bersedia..
untuk yang terbaik buat si anak-bukan segale keperluan dan kelengkapan barang..
tapi pembentukan sifat mahmudah dari janin lagi...
aku sentiasa percaya-pembelajaran anak bermula dari pembentukan baby dalam perut..dan sentiasa perlu dibentuk dari mase ke semasa..

persediaan mental..??-aku sedang membinanye..untuk saat2 aku beranak dan biler ade baby nanti..!!
nebes sentiasa...tapi jangan stress...
nanti terberanak awaL..[again]-huhu



p/s :: tarik napas panjang2....





19 comments:

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

salam sis.nak dekat due dah ea.hihi~ kite lak berdebar.take care sis.tak sbr nak tgk baby.moga semuanya selamat dan dalam lindungan Allah. amin.. =)

nuyui a.k.a miss YUI said...

sy lak excited..lepas ni rindu2an kak sis yui syg ni..

dia brpntg..jgn lupa yui tau..

yui doakan semuanya baik2 aje..amiinn..

Tina Othman said...

tertibnya aty ni, saya dulu tak pernah buat apa list pun

diana said...

semoga dipermudahkan segalanya/..:)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ai loike u sangat detail
sifat yg bagus...semoga selamat semuanyer IA

Nadia said...

hai..lama xtingal komen kt blog spe2..=) aty,ndia doakan semuanya selamat k..=)

Qhaifa Nur said...

bukan saja persiapan baby perlu...
mental pun perlu jugak, moga selamat semuanya....

D Yatie said...

Salam...semoga dipermudahkan segalanya.. :) jangan stress ye...

~cahaya~ said...

Aty duk rawang ke?
ni dah 34weeks pn tak siap lg pack barang2 mak baby.. brg bby dah ready dah.. hihi

jaja_norliza said...

bgusnya aty...sume complete...sy dl x wat cam tu pon..gamble jer...hehhe..tahun ni nak wat list cam aty gak la...biar sume teratur..:-)

PUAN SUE said...

wahh...su air selusuh xde lg..tggu hari je ni...doakn su yer

PUAN THALHA : said...

@ty, wah, tiap kali kite bace blog awak, mesti kite yang jadi nebes sebab nampaknya persiapan awak semua hampir complete. sedangkan usia baby kite cuma jarak jauh sikit je. kita punya list masih berlubang-lubang lagi persiapannya. hee. harap- harap sempatlah sebelum tiba masanya neh. :)
apapun, semoga selamat semuanya ok aty.

LisaLisut said...

i rasa cuak tgk u dh nk bersalin(u lg la cuak kan hehe). tp info u semua byk membantu.secara fizikal maupun mental.ewahhh :) mekasih byk2.

alarm i untuk bersedia shopping dan prepare sudah mari slps baca entry ini. huhuhu.take care and good luck.nt share mcm mana nk buat air selusuh.huhu

farhana shamsuddin said...

minum n mkn puas2..nnt pantang dh x bleh..minumm ais puas2 b4 bersalin.. jd mcm sy.. telan air liur je skrg..huhuhuhu kena pantang..mnyusukan baby

Cikpuan rara said...

tp cantek lah tulisan aty.hehehe.kalau rara tulis kat hp je.senang.aty sekali pk takut.tp bila tgk aty cekal je.gud luck!

QueeN TerataI said...

relax.. insyaAllah segalanya selamat... saya dulu bersalin baby just 35 weeks je.. awal sebulan... :)

Liyana said...

bagus la aty ni...semua teliti.. nk tiru la checklist die... hihi

Rtp Farra Arisha said...

hope everything goes well :) can't wait to see a cute newborn baby of you hehehe!

Mimy Hamid said...

bab ni aku salute ko..sebenarnya bagus ko buat list tau..nanti dah beranak tak terpikir apa dah..good job bebeh