Thursday, January 26, 2012

'bercinta' membasuh baju yang kecik dan perlu penuh kasih sayang..



akhirnya....
berjaya jugak aku menyetelkan barang2 baby..
bukan setel membeli..
tapi setel mengemas dan membasuh serta menghangkut ke rumah family aku untuk berpantang..
tang mengemas tu aku tak de masalah...
tang membasuh tu...memang bercinta..!!!
bukan tak teruje nak ngadap barang2 baby ni..
tapi aku meamng dari dulu tak suker kerje membasuh..menjemur..mengangkat..dan melipat kain..
jadi biler dapat selesaikan basuh2 baju baby mase cuti CNY aritu..
harus ar gumbira...[ngeeeeeeeee...]
lepas ni...kemas2 masuk dalam bag jer...
kalau ade yang kene buat 2 kali..
nanti2 dah nak beranak aku buat..[harap2 sempat]
tu pon aku rse laki aku yang akan buat..
tapi sekurang2 nyer...yang pre-wash..dan yang wajib dibasuh dah setel..


HARI PERTAMA



nak basuh segale pakaian baju seluar tuala baby...
harus sabar..
tak ley masuk mesin..!!
kene penuh ngan kasih sayang dan kelembutan..
haaa...part tu laki aku memang juara ngan kesabaran..
kene asing2 kan mengikut warna...
ko tau tak..aku basuh semua barang2 baby ni...2 hari tau...
eeerr...sebab ampaian tak muat...[huhu]


hari pertama kiteorang basuh kain napkin dan segala tuala..barut..bedung baby..
basuh kaler putih dulu..
baru basuh kain kaler2....


barut sekarang kaler2...
yang oren tu tu turun kaler..!!!
nasib baik dah diberitahu awal2...
jadi last sekali baru basuh barut baby kaler2 tu...

BARUT[plain]
dah membasuh..menjemur pulak.. cuaca mase tu panas sangat2..
menitik peluh aku mase menyidai...
[tapi petang jer hujan]
ade yang tak sempat kering

NAPKIN


disebab kan halaman rumah penuh ngan kereta kiteorang jer sorang sebijik..
ampaian pulak tak besar mana..
jadi harus lah laki aku ikat tali dari pagar ke pagar..
dah macam kedai dobi lak aku rase umah aku mase ni...[huhu]

TUALA KECIK-LEGGING-BARUT[kaler2]




SELESAI membasuh untuk hari PERTAMA










HARI KEDUA
*
*
*
*
membasuh baju2 dan segale sarung tangan kaki dan stokin

Baju 2 tingkat atas bawah



seluar dan baju yang diasingkan...
yang ni..biler baju dah basah dibasuh baru perasan semua nyer tak diterbalikkan...
jadi mase nak jemur tu..nak terbalikkan baju baby yang kecik tu..
memang berpeluh gak ar ketiak ko kat tengah panas tu..[huhu]

haaaa..comelkan..[ngeeee]
MITTENS-BOOTEES-STOCKING-BONNET
walaupon sangat leceh aku nak jemur berderet macam ni..
tapi aku suker..!! [saiko]
konon2 nak cepat kering..
sekali sampai kepetang tak kering2...
hujan lebat..kelam kabut mencabut satu2 dan jemur kat ampai lepas tu..
[saje nak bagi banyak kali keje kat aku]





SELESAI MEMBASUH untuk membasuh baju HARI KEDUA






masa untuk melipat baju pulak..
*
*
*
*


baju baby terbukti lebih seronok untuk dilipat..
berbanding baju mak paknyer...
walaupon kecik dan sakit pinggang aku dibuatnye mengadap..
tapi setiap kali lipat..setiap kali aku cium..
dah berkire2 yang mane nak dipakai kan mase baby kuar nanti..[muwahahaha]
ibunya saiko teruje melampau...


kesian bear kene jemur panas2...



p/s :: baru perasan mase nak lipat baju..yang kiteorang hanye ade 2 pasang baju untuk NEW BORN..!!! kalau baby kuar kecik jer nanti..sian die pakai baju besar2..huhu...[alasan mahu beli lagi]



38 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

rajin betul uols ni
ai bab basuh oke
bab nak lipat sangat la liat uwaaa hentak kaki...if ai lalu kat umah uols mmg ingat dah ada baby ngeee

e k i n ♥ y u s r i said...

byknyee

cik enul said...

aty, umah sy ada lagi 1 bakul blum basuh...
boleh tumpang cuci skali tak..?
huhu...
p/s : sronok tgok baju baby bergantung byk2...

4feet8 said...

ty, byknya baju baby. baby kan cepat membesar..sygnya kalau semua utk newborn..

~cahaya~ said...

aaaa...banyaknye.. mmg 'berchenta' la ni..
cahaya tak basuh lagi..
tunggu complete sume baru nak basuh skali gus.. huhu..
dah 8 bulan.. still tak complete.. teruk kan? hihihihi

Adylia Qarissa said...

alahaiiii..yang tang stokin tu comey jer yea hikhik

Liyana said...

waaa.... byk nye baju baby, comey2 :)

~ NANA ~ said...

byk giler barang baby u...i xtau la nk ckp cmne, terkejut tgk...haha

laskar pelangi said...

banyaknyeeeee:))

cheqna said...

banyaknyamesti excited kan tunggu kelahiran baby =)

erin moshimoshi said...

wahh semangat betul dear

Dahlia Sayang said...

haaaaaa, teruja nya nak beli jugak barang baby lah! tapi baby nye belum ada...hehehee

amal said...

suka tengok stokin bersusun tu hihih

MiSS NaDieYA said...

wahhh,bestnye tengok u basuh baju baby..I pon belum basuh lagi..terpikir mcm mane nak basuh banyak2 g2..I ni tak rajin sgt nak basuh tangan..bab membasuh malas sikit I ni..menyidai kain takpe..huuuuu

Cikpuan rara said...

ya ampun comels nya stokin baby tuh. =)

Erina Asmawani said...

wahhhh..ena yg tgk gambar2 ni pun terasa "chenta" nya..mmg banyak attires si baby. Paling ena suka gambar mittens & booties tu..bersusun comey je kat ampaian.hee ;)

ciksuen said...

i mase basuh semangat lagik. tp time melipat tu wat2 xnmpk je. las2 hubby yg lipatkan sume. hehe

nurulfarehah said...

sgt byk n sgt menarik... tbe2 mcm nk beranak lg la. erkk!

deqla manjew said...

banyaknye baju anak... untung anak awk, belom lahir da ade baju byk2 camnih.. hihi...bila due date?

Cik Puan Mimi said...

uiiii..banyak glerrr barang bby!!!
baca entry ni terus risau..byk lagi barang bby ni tak beliii..alamakkk

ReYNa said...

huhuh.bnyknyaaa baju baby!!!best giler.sy pon treuja nk basuh lagi second batch

sabun cuci said...

wah bnyaknya...
caepk gk yah kerja segitu banyak.
he2

jaja_norliza said...

fuyoo...mau patah pinggang basuh baju tecik2 neh...rajin nya aty ngn hubby..sonok kan bila time lipat..masa tu la berangan mcm2...ehhehhe..

p/s : kekalkan rajin basuh baju nih smpai bb besar tau...jgn jadik cam saya!

CikNaa said...

sungguh banyak! hehe.. btw, MITTENS-BOOTEES tu kiut sesangat bl jemur sebegitu.. suke tgk! colourful =)

Mimy Hamid said...

serius banyak baju anak ko..pasni dah tak yah beli tunggu besar...bercolor2 aku nengok....korang somi isteri memang basuh ngan kasih sayang...berhari hari tu.....aku tak mampu cam korang weh..1 hari je dah..malasssssssssss

Mrs.Farhana said...

wow,bersusun stokin..comel2..hihihi..

kt pun dh basuh brg2 baby..tp separuh je dl..sebb rs cm xpki sume jer..hihihi..

nur atiqah wahida said...

banyakk giler baju!

Reensyarinie said...

waaaa byknyaaaaa...rajin aty..demi ank tercinta iye dok.hehe

ninnah shafawati said...

wahhh betol2 mcm kedai dobi utk kanak2.yg tang sarung2 tgn & kaki tu sgtla comel bile d sidai.bederet2 tuhhh.ngeee ;)

cikpingu said...

wahhh byknyeeee nk kne basuh..

teruje tgk sarung kaki kne jemur..hihi..sgt comel..

iizla said...

sama mcm saya, asyik cium je baju2 baby tuh. wangiiii kannnnn???

choclairissa @ intan marliana said...

wahhh kalo saye basuh mesin je la terus ye..takde maknenye nk masuk tgn..hehehe..cantek2 gmabo mittens n booties tu :)

QueeN TerataI said...

awal betul basuh baju baby yer... apa pun baguslah buat persiapan dari awal.. excited anak pertama.. biasalah tu

kayna said...

kenapa tak boleh guna machine?

eKa said...

syioknya tgk baju bb ni

Diyana Didie said...

tang jemur mitten n booties tu sgt sgt cute hehehe cecantik lah blanket ty beli...semualah cantik. DD dok cecari, byk yg tak berkenan je...nape ntah...

Cik Ayu said...

banyaknye barang baby.. mesti excited kan sebab 1st baby.mcm2 nak beli. CikAyu dulu pun mcm tu. bila da masuk 2-3 ni, xde la teruja sgt. recycle je sbb kebanyakannya masih elok. beli sikit2 je..

tq ye folo CikAyu. Folo u 2

puansazusarin said...

comelnyaa stokin2 baby 2...xsbar rse..wani sehelai barang baby pun xble lg..