Friday, February 10, 2012

set berpantang :: ko nak makan Jamu serbuk ker Pil..??


tak habes2 agi pasal set bersalin..
alaa..nak share jer ngan korang...
kot2..korang pon ngah mencarik2 atau dah pernah guna..
boleh gak bagi pendapat dan share pengalaman kan...

aku dah decide tuk gunakan set bersalin Jamu Air mancur untuk tempoh berpantang nanti..

betul ker aku nak makan jamu..???
heheh...tu eksyen jer lebih...[muwahahaha]
aku sebenarnyer hanye nak kan set tradisional yang digunakan untuk luaran-yang ade kat dalam set tu jer..
nak beli satu2-tak reti nak carik
jadi beli jer ar package set yang dah siap semua sekali kat dalam..
part makan pil jamu tu...eerrr...uurrmmm....nanti2 ar tengok keadaan..
orang kate makan jamu ni boleh effect pada susu tau..
dan boleh mengakibatkan baby demam kuning...

tu salah satu sebab aku tak nak makan dulu..[alasan]
lagi pon...aku tak rase tekak aku ley terima..!!! [mengikut pengalaman]
okeh..mungkin ley pakse diri...hurrmmm...akan dipertimbangkan....[huhu]

set Jamu Air Mancur ni-memang set tradisional dari indonesia..
kire dah lame ar produk ni..
dolu2..sebelum segale produk NR tu ade..
orang pakai set ni ar..[aku dengar orang lain cerite]
atas bantuan dan info dari Mimey-yang dah bersalin 31st January 2012 aritu
[tahniah..!!-Megat Nufail Anaqi sangat comel..!!!]
aku gi gak chow kit tu nak beli set jamu Air Mancur ni..
kat chow kit tu set bersalin ni harga Rm 50.00 jer.. 
aku gi tanye kat booth2 yang ade kat Tesco or mall2 jamu lain tu hargenya cecah Rm 119.00..!!
2 kali ganda kan..!! betul2 ko amik untung...!!
neway..mekaseh kat Memey sebab sebelum beranak tu die sempat nak share semua ni...tak ar membazir sangat aku nak gi beli bende mahal2 yang aku tak pasti aku mampu nak makan dan gunakan semuanyer atau pon tak kan...





not bad gak ar packaging nyer-dalam tin box
dalam nyer lengkap ngan segale jamu dan pil untuk digunakan selama 44 hari tempoh berpantang 
biler bukak jer box ni-bau jamu ni merebak satu umah
memang bau rumah orang baru lepas beranak...
eeee...bau n feeling tu macam besh jer..huhu...




 siap sekali ngan keterangan dan care2 nak pakai segale bende yang ade dalam box tu.. mudah nak ikut..
walaupon bahase indon-tapi senang gak nak paham...


haaa...ni die pil jamu Air Mancur..
yang biler ko tengok...ko rase macam-sanggup ker aku nak telan ngan bau die yang...walaweeeiihh...!!

ade 3 set pil jamu untuk dimakan [bukan dimakan serentak tau]

yang Pink no 1 tu-makan dari hari ke 4 hingga ke 8
:: untuk membersihkan sisa2 darah dalam rahim ::

kotak kuning ke 2 tu-makan dari hari ke 9 hingga hari ker 28
:: untuk memulihkan dan mengecutkan rahim ::

kotak hijau ke 3 tu-makan dari hari ke 29 hingga hari ke 38
:: untuk melancarkan dan memperbanyakkan susu ::


*siyes-aku tak pasti aku nak makan atau tak semua ni*




tapel wangi-sapu pada perut sebelum pakai bengkung
kesannya akan rase panas kat badan dan boleh kempiskan balik perut yang dah mengelambir lepas beranak tu..
mak bidan akan pakai kan..


 pilis - sapu pada dahi awal pagi dan malam


 param mustajab

 param beras kencur-dihancurkan ngan air sejuk lumur kat seluruh badan
 Bedak-macam bedak sejuk- hancurkan ngan air sejuk n sapu kat muka


minyak telon- 2 botol kecik comel
untuk baby-boleh dicampurkan ngan tapel dan pilis jugak


banyak gak kan nak kene pakai..
ni kalau bidan aku tak pakai kan..kompem aku pon tak reti nak pakai..
selain pil nak makan tu..jamu2 lain yang guna secare luaran-pakai hanye 10 hari jer kan...tak ar pakai sepanjang 44 hari pantang kan kan kan....
harap badan aku tak de masalah ngan semua ni..
dan harap aku gigih menjalani tempon berpantang nanti [insyaallah]



p/s :: pergi Chow kit untuk beli set ni same macam berada di Indon...!!





22 comments:

jaja_norliza said...

cam besh jer set bersalin ni...harganya pun murah...nak try la tuk bersalin ni...tq aty!

e k i n ♥ y u s r i said...

RM50 jeke sis?
nak beli cmnie jugaklah
mls nak beli mahal2
lgpon xnaklah makan jamu2 nie
so klu beli mahal2,membazir pulak

kat chow kit tue,akak crik kat kedai mane ea?
akak ingat x?
nk beli jugak nnti

Adylia Qarissa said...

jamu memang terkenal dari indonesia kan...

tapi merah murah harganya berbanding produk lain :)

farhana shamsuddin said...

mesti la pil..huhuhusy hr tu mkn set bersalin Nona roguy

aTy _faRed~ said...

jaja :: cubelah...mungkin ok kot..:)

ekin :: akak tak ingat kedainyer..tapi kat chow kit tu..tepi2 tu memang banyak kedai jamu memang jual bende ni ngan jamu2 bersalin lain..memang murah..awak jangan lupe mintak kurang tau..selalunyer memang boleh dapat..:)

adylia :: sebab murah tu ar nak beli..heheh.;p

O'gosh said...

huhu..kalau ai memang x makan la set tu...sebab macam leceh je..dulu bli mustika ratu yang ada param pilis serbuk2 bagai ni mmg x terbuat...sebab nak melayankan baby lagi...sakait jahit lagi...panas lagi...last2 malas...time bersalin 2nd aritu, amek NR je sebab tgk review merata sume cakap senag dan bagus...so, ai pun bli NR...ternyata mmg ai berjaya abiskan dan berat badan, baby and badan pun jadi ok...anyway, gud luck dalam menempek2 tu nanti ye...

cik enul said...

wahh..murah tuk set2 macam niyh..betol cakap ati, beli mahal kalu belum tentu kita mampu nak habiskan smua pun tak guna gak..why not kita try yg murah dulu..
xper, aty guna dlu, nanti kita tgok hasilnyer..huhu

♥ Wina ♥ said...

murahnyeeee :-)

ai dua² kali pantang pun guna Leesa Formula..malas nak tukar² sbb dah serasi hehehee

Mimy Hamid said...

welcome beb...hehe tp aku tak makan lagi...since anak kena kuning..so aku makan after 30 days kot... yang luaran je aku pakai

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ said...

saya dulu pun pakai Jamu Selapan Mustika Ratu je masa 1st bby.2nd dgn 3rd tak pakai dah..beli satu² je..Wah memang murah rm50 kat market biasalah slalu amik untung lebih..

PUAN SUE said...

su br je bl ari minggu ari tu..rm49.90 kt mydin kajang..mak suruh pki yg ni jgk..sblm ni su pi tgok kt giant booth2 tu rm119 jugak,,nsb xbl lg mase tu

maszull said...

assalamualaikum aty....kalau mama baik mkn pil jer senang sbb serbuk tu ada org yg x sukakan baunya...:)

Fati said...

fati ni tak decide pon lagi nak yang mana.. dok men survey tak sudah sudah :P

btw, thanks for d info, Aty ;)

Diyana Didie said...

mmg tak boleh nak telan kalau bukan pil rasanya. mmg kat chow kit tu pusat jamu..byk pilihan n harga murah. mcm ok jugak jamu ni kan...complete. me rasa mcm nak kena mkn jugak lah jamu...sbb ramai nasihat kena makan sikit bagi badan sihat balek. maybe ambil jamu bila baby dah besar sikit n jgn mkn byk sgt takut baby saket perut sbb air susu kita 'panas'.

efa fairuz said...

everytime mengandung (wah everytime mcm byk kali dah padahal baru 2), paling excited ialah bila nak beli set lepas bersalin.. hehe.. suka bau2 jamu tu.. mcm x sabar2 nak guna.. seronok. hihi

tp rm50 untuk set ni, mmg berbaloi2 lah! murah gile ok!

Erina Asmawani said...

ena beli pilis je aty..hehe..tapi kalo dah lepas berpantang..mebi akan makan pil dari serbuk..pil sekali telan je ;)

Cik Puan Mimi said...

murah!! kt mydin kajang ade ke?
nk try jugak ler beli yg ini.
tula..yg telan2 tu takot karang x tertelan..huhuhuh

Amli Mohd Hosni said...

Asalamualaikum... blh tau x kat mne sy blh dptkan bedak sejuk "air mancur" tu...?

Unknown said...

kalau nak carik set air mancur RM50 dan ori blh wasap saya...yee0142147780

nabila muhammad said...

saya jual set air mancur rm50..dan dijamin 100% ori..0142147780

nabila muhammad said...

assalamualaikum..sy jual set bersalin air mncur rm50 jer..dan lain2 produkk..dijamin 100% ori..wasap sy klau berminat 0142147780

Tresia 1708 said...

Saya nak la nabila muhammad