Monday, February 13, 2012

Nak tanye :: berape lama nak rendam Akar Kacip Fatimah ??





aku nak buat air selusuh...
aku nak buat pakai akar kacip Fatimah rendam ngan air zam-zam..
lepas tu baru asben akan bace kan ayat2 al-quran dan yassin same2 ngan aku..


ari sabtu aritu..dah nak buat dah..
tetibe asben tanye -"nanti nak rendam jer ker Akar Kacip Fatimah ni sampai aku nak minum waktu bersalin nanti?"


[terus tak jadi nak buat]


sekarang baru 31 minggu 
ade lagi lebih kurang 8-9 minggu lagi nak beranak..
lame tak lame-kire lame gak ar Akar kayu tu terendam kan...
tak per ek..??


macamane..??


samaada rendam kejap ngan air zam-zam tu
lepas tu kuarkan lepas dah siap di bace2 doa untuk mudah bersalin


ATAU


biarkan jer rendam sampai nanti time aku nak minum biler nak beranak nanti..?? tak per ker Akar kayu tu rendam lame dalam air tu..??



akar kacip Fatimah tu tak de effect pade air tu kan..
tak keruh ker..berhabuk ker...??



atau aku tak perlu buat sekarang..??
tapi tak tau biler nak beranak...
kalau ngam2 hari tak per..
kalau awal macamane..??

air selusuh-tak de pon tak per..
tak wajib-aku tau...tapi air selusuh tu sebagai penawar dan ikhtiar..
lagi pulak kalau digunakan dari Air terhebat Zam zam
dan pulak..di iringi ngan kalimah2 Allah dan Al-quran..


kite berusaha...selebihnya serahkan pada NYA..insyaallah




korang yang berpengalaman...share pendapat dan pandangan ngan aku..
harap2 dapat membantu...







23 comments:

farhana shamsuddin said...

aty hari tu sy mnum sikit je, rendam lps ada keluar darah sikit time tu ptg, esoknya lps isyak br mnum 2,3 titk..lepas tu cntrction lg cpt dtg ..tp x tau la kesan akar fatimah o mmg semula jadi rs tu dtg

ettyzukhair said...

aty..xyah rendam awal2...takut bile rendam lame2 air jd busuk..btw etty xsempat minum, mama etty rendam kn malam lepas buka puasa ingat nak bawak ke hospital pagi esok skali etty terbesalin awal..masa rendam tu mama cite akar tu kembang sekembang2nya...sgt besar.. ni link pasal akar rendaman ni.. http://mrszettyzukhair.blogspot.com/2011/07/33th-weeks-check-up.html

Anum said...

betul2
yang penting usaha kan

O'gosh said...

err..x buat pun...nanti kalau dah dapat jawapannya...share ye...

FieZaLieSa said...

sy hari tu minum time 38week..
rendam dalam 10 minit..pas tu minum..
air tu, kalau kte rendam kejap, warna die x nampak sangat..
klu rendam lame2, kaler cm air teh..

hana yoriee said...

hana pn xsure bila waktu yg tepat utk rendam. tp rasanya bila btl2 nk dekat due. sbb nnt bila kita btl2 nk bersalin akar tu mmg akan kembang.tu salah satu petanda juga la..

Qhaifa Nur said...

pernah minum minyak selusuh dan air selusuh....

itu semua ikhtiar dari kita, yg penting sentiasa berdoa agar selamat semuanya...

PUAN SUE said...

su tak tahu nak cari akar kacip fatimah tu kat mane..xde rezki nak minum air fatimah tu la..heee..

ratusiput said...

takde pengalaman part ni sbb dulu sempat minum air selusuh je tu pun jln lambat bukak.ketentuan tuhan kan.em rase mimy hamid ada wat entry pasal ni dulu...cer tgk...

~ NANA ~ said...

org ckp rendam bila dh kuar tanda :)

Diana @ bilakukatacinta said...

lom de pengalaman..tak tahu...

Mama Qadida said...

buat aty..akk advice kalau leh elakkan dari minum air akar fatimah..bukan tak boleh..coz it depends on u..but akk keje spital..dan dah byk dgr kes ibu yg bersalin minum air akar fatimah ni sakit die adalah sgt luar biasa...mmg ianya mempercepatkan bersalin tp kesakitan yg dialami mungkin lebih teruk drpd tanpa meminumnya....sekadar nasihat

e.t.t.y said...

aty, in case kalau tak sempat nk buat selusuh tu kan, apa kata uols somiisteri baca yassin sama atau suami g masjid malam jumaat [berjemaah baca yassin] then buat air yasin tu. sbb pernah terbaca, air selusuh tu air yg dibaca doa, ayat ayat suci al quran. lebih baik kalau suami, suami&isteri yg bcakan doa tu. so rasanya dah boleh buat skrg. in case tak sempat nk merasa air fatimah tu, air yasin tu dah boleh standby dah kan...

farah keifli said...

haritu farah rendam masa nak masuk 39minggu dah..rendam malam,pagi dah buang..sempat minum berape kali ntah,dah beranak..kalau rendam lama air tu jadi keruh la sikit..ada bau jugak..tapi telan je..huhu

Fati said...

kasi tunjuk sikit cane rupanya, Aty ;)

ReYNa said...

sy dgr dr kwn2 kata nk dkt bersalin baru kita rendam akar tu.

(tetiba agak risau lps baca komen mama qadida)

Diyana Didie said...

rendam sekejap rasanya. kang rendam lelama tak jadi pahit ke or color kurang memberangsangkan? me tgk my aunty, hubby dia taruk on the day dia masuk spital tu. then nak minum tu, kuarkan. kiranya masukkan kejap je. buat lah awal awal. early preparation tu kan sgt baik ;)

Anonymous said...

sy xminum air akar fatimah,tp dkt nk bersalin dh kluar tanda sy minum air selusuh dan minyak selusuh..husband yg bacakan ayat2 tu..stahu sy air akar fatimah tu elok di minum masa kandungan 37-40weeks..dkt2 nk due la.

~YUN~ said...

aty,air selusuh yun buat awal..buat air zam2,then suami bacakan doa semua..tu blh simpan..nti nk bersalin,da sakit minum..akar fatimah plak nk bersalin nti bru rendam..orng kata kalau die da kembang setaman tu nk dekat dah..awal2,jgn rendam,nti jd mcm yun rendam awal2,xminum pn,sebab berkulat dah..hehe

iizla said...

tak penah buat/minum air akar fatimah. just air zamzam dan dibacakan ayat al-quran.

kalau air zamzam kosong, start minum skrg pon takpe. untuk kekal sihat..

modusoperandi111209 said...

as.salam aty

sy minum sikit hari due date. tapi tak jadi ape pun =)

kami rendam akar dengan air selusuh bile dapat tau yang kena admit wad. cepat2 rendam n bwk masuk ms check in ke wad. jangan rendam lame sangat. cukup sekadar akar tu dah kembang. sbb kalau lame, air jd berbau.

disbbkan pas minum tak jadi ape, sy juz amik air akar + selusuh sapu2 kat perut.

pengalaman sy lah. mungkin berlainan dr yang lain =)

nape xde entry baru? adakah sudah bersalin?

Pn Mardhiah said...

As salam..akar fatimah ini boleh diamalkan ketika dan cecah 37w.krn ada stgh org 37w dh ada nk terbersalin..tp seelok2nya lewatkn lagi sehingga dh due atau dh turun tanda ~ keluar air @ darah dari faraj. Atau dh start sakit atau bukaan dh buka.. Akar fatimah ni hendaklah dibilas kemudian direndam air biasa yang bersuhu bilik. Cukup rendam semalaman sahaja. Air rendaman ni dijadikan air selusuh.jika nk rendam dgn air zam2 lbh bgus.Jika ingin rendam lama simpan peti sebab ia x de pengawet bimbang berlendir dan masam.. Jika itu berlaku, cuci dan rendam kembali.. Minum 1 cawan sehari.. Boleh juga dibuat mandi...

Selepas digunakan akar fatimah ini dijemur kering dan disimpan dalam bekas bersih. Pastikan betul2 kring baru simpan jika tidak nnt bekulat.. Akar ini boleh digunakan untuk anak2 seterusnya.. Boleh dijadikan warisan turun termurun.. Selain itu ia boleh digunakan untuk mengecutkan rahim.. Semasa pantang rendam dengan air panas dan minum 1 cawan sehari..

Namun bgitu stp org rezeki bersalinnya berbeza2..ada yng mudah ada yg sukar.. Malah stp anak pun rezekinya tidak sama..kita usaha shj selebihnya Allah Maha Kuasa yang menentukan

Ada juga genggam fatimah seakan2 akar fatimah tp warnanya hitam dan lebih bersimpul rasanya pula agak meloyakan.akar fatimah yang untuk bersalin sepatutnya bqerwarna hijau2 kekuningan ketika ia muda.. Berwarna coklat cair atau oren ketika matang.. Dan agak hitam ketika tua... Rasanya.seperti teh tanpa gula... Ini tak sesuai. .digunakan oleh wanita mengandung.. Yang ini diambil dari pergunungan berapi..

Bagi yang nak dapatkan akar fatimah ori dari mekah @ madinah boleh sms or whatsapp Pn Mardhiah 0194344930..

siti bayyinah Omar said...

Skang saya dah 38wks...dh rendam smalam kembang sgt...jadi hr ni xsakit lg so buat mandi jelaa kan

http://sbayyna83.blogspot.com/2013/07/setbersalinshaklee.html?m=1