Thursday, December 01, 2011

BABY STUFF :: LIST PAKAIAN BABY







ko tau tak..aku tak sabar2 nak buat n3 nie...
baru sekarang aku boLeh post...
kaLau ko nak 'kecam' gak aku sebab beli barang baby awal..
memang ade yang bahan kan nanti...gggrrr....


tak per.. bak kate Sarah..mind set orang tak boLeh nak di ubah..
tak mo gaduh2 ngan orang yang tak penting sangat pon..[muwahahaha]




aku ni kalau gi mane2 kedai ker mall ker..atau kat mane2 jer ar
jangan ko percaye sangat kaLau aku kate aku tak beLI ape2...
lagi2 kaLau ko nampak kedai baby..
lepas tu aku cerite konon2 macam aku jeling jer..
memang tipu ar tuuuuuuuuuuuuuu.......


walaupon sehengget..atau pon sehelai..
aku mesti beli jugak satu bende..
lagi2 barang baby..
dah kate ko ngandung kan sekarang...
harus lah fokus kat baby dulu...[ngeeee]


awal2 aku dah listkan barang yang nak dibeli..
eeeerrr..list aku dapat dari kawan2 blog n internet...
memang banyak list yang nak dibeli yang memeningkan kepala...
tak tau mane satu nak dibeli..
dan ade yang aku tak tau function nyer ponnn...
jadi kalau silap beli dah jadi pembaziran nanti...


jadi kebanyakkan nyer aku adjust ikut suker aku sendiri..




LIST BAJU SELUAR @ PAKAIAN BABY



List baby yang aku dapat..
selalu nyer asingkan baju lengan pendek lengan panjang asing2..
seluar pendek n panjang pon lain2..



contoh list asal yang aku terima:
1] baju lengan panjang [8 helai]
2] baju lengan pendek [8 helai]
3] seluar panjang [8 helai]
4] seluar pendek [8 helai]
5] mittens & booties [8 set]
6] topi[bonnet] [5 set]
dan macam2 lagi..




tapi untuk aku.. 
aku ubah suai list mengikut suke aku..
tak suker nak beli asing2..
lebih suker kalau carik yang sepasang jer siap..
lebih murah..
dan lagi senang...
kecuali tuk rompers n legging..
kalau mittens n bootees tu..
aku suker beli ikut kaler baju..
kalau ade baju kaler hija.. nak gak beli mittens bootees kaler same..[ngeee]
harus ar nak bagi pakasi sepasang kan..
baru cute...
eerr...kalau tak pon...baby tetap cute...
aku yang lelebih..[ngeh ngeh ngeh]

List aku sendiri buat 

1] baju siang duduk umah [15 helai]
2] baju maLam tidur [15 helai]
3] baju rompers [8-10 helai]
4] baju jalan2 lengan pendek n panjang [15 helai]
5] legging aku beli ikut suker



UNTUK STOKING, MITTENS, BOOTEES dan BONNET..

1] stokin [8-10 pasang]
2] mittens n bootees [ 8-10 pasang]
3] bonnet [ 5-10 helai]

ini untuk aku sendiri..
ko tak yah nak buat bantahan bagai hokeh...



orang selalu cakap...
"baju baby tak yah beli banyak2.."
tapi mak aku cakap..
dan kawan2 yang ade pengalaman beranak pulak cakap
"beli lebih..baby asyik tukar baju jer.. muntah lar.. u'uk lar..tekena kencing lar"


aku rase.. alasan tak ley beli banyak2...
sebab..MEMBAZIR baby tak boLeh pakai lama2..
baby cepat besar...

tu pasal aku tak beli saiz new born..
aku beLi sampai 6  bulan terus..
ade tu aku beli sampai 9 bulan..!!
kot2 lar baby aku nanti menyusu badan badan seketul besar..
jadi dah ade baju kan..dan boLeh pakai lame..

dan terus terang..
aku tak pasti nak kelas kan sebagai banyak tu berape helai..
atau sikit tu berape helai...

[baju aku sendiri banyak belambak2 laki aku kate.. tapi aku tetap rase sikit..muwahahaha]


tapi tu..untuk aku yang tak berpengalaman..
korang yang berpengalaman cuber cerite sikit...







ko nak tengok barang baby pertama yang aku beLi..??
[tak nak tengok pon tak per.. aku nak tayang jugak]


gambo ni aku dah publish kat n3 ni [POST]
mase tu aku letak gambo sipi2 kaki jer...!!
konon2 kasi seprais ar...


haaa.. ni lar ropernyer baju sebenar baju tu..
ni baju pertama yang aku beLi tuk baby...
mase aku beli baju ni.. aku belum pon 3 buLan ko tau tak...!!
dan ini lah jugak baju paling mahal [buat mase ni] yang aku dah beLi
harga :: RM 49.90 [cukup lah sehelai]
mase tu sebab ko tak buat bajet lagi..
tak tau ape yang nak dibeli dulu...
fes masuk kedai baby.. laki bini pekenan...
terus beLi..
mase tu aku nak beLI kaler pink..tak tau jantina lagi...
jadi beLI kaler coklat gelap ni...
[ko rase anak aku lelaki ke pompuan?]



lepas tu selang beberape minggu...eehh bulan..[tak hengat sebenarnyer]
aku gi warehouse sales kat SOGO
kan aku cerite kat bawah tu ade jual barang2 baju baby...
giler ko kaLau aku tak tengok..
rugi ko tau tak..[huhu]
baju siglet seluar separuh atas tu aku beli harge Rm 12 sepasang
dan rompers lengan panjang tu aku beLi Rm 9 sehelai..
memang kaLau aku beLi baju..
aku tak hadkan untuk newborn size jer..
aku beLi saiz sampai 6 buLan jugak..



mittens booties n bonnet
kain kait.. aku beli sekali kat warehouse sales kat Sogo..
satu ni jer aku beli kat situ..
sepasang same kaler ngan rompers atas tu..
harga aku tak hengat..
tapi rase nyer less than Rm 10..

pack ni aku beLi kat warehouse Puchong yang aku beLI stroller hati tu...
buLan 11 mase Raye haji..
mase aku dah  ngandung 4 bulan [eerrr..baru]
daLam pack ni ada 4 helai rompers dan 6 pasang stokin
Harga :: Rm 45
murah..?? jangan terpedaya hokeh..
sebab lepas tu aku gi GM kLang..
sebijik sebijun aku jumpe macam ni harge hanye Rm35-Rm38..!!
geram ko tau tak..
tapi sebab dah beli.. jadi lain kali..harus lebih hati2..



ROMPERS set daLam pack tu..
aritu tengok kaLer2 pink kemain cute....!!
tapi risau biler dah beli tetibe yg keluar baby boy..
kan membazir dah name nyer tu...
puLak tu ade ropoL2... kesian puLak kaLau nak bagi baby boy tu pakai kan..
pendapat aku.. warna2 macam ni seLamat sikit..
baby gurL or boy tetap boLeh pakai...
kaLau baby gurl pakai kan rompers ngan legging pink kan..
cerdik tak..[hahaha..perasan betullll..!!]





ni 6 pasang stoking daLam pack 4 helai rompers tu..
ko tengok kaler.. kalau baby girl sedih jer nak pakai kan stoking gamba boLa kan...hahah..
tapi tak per.. kalau dapat baby gurl ade alasan lagi nak beli stoking baru kaler pink pulak lagi 10-20 pasang...[walaweeih koooo...]




baju lengan panjang dan seluar panjang sepasang
aku listkan sebagai baju tidur malam..
baru ade 3 pasang kot..nak kena carik lagi 7 pasang..
tapi..eerr..nak pakai siang pon boLeh jugak..kaLau tak panas...


baju lengan pendek..
baru ade beberapa helai..
baju siang... seluar..aku tak hengat pon seluar kat dalam tu panjang ker pendek.. huhu




singlet pon aku senaraikan sebagai baju siang duduk umah..
seluar pendek..
baby kecik lagi..tak kisah ar baby boy ker gurl ker..ley pakai..
baju lobang2 ni popular kan..
aku tak suker sebenarnyer..
tapi laki aku kate.. boleh pakai time panas2 kan...
tak ar berpeloh2...[ok..baik lah]
ade kawan2 blogger cakap pon..beli baju macam ni lebih...




haaa..ni lagi aku beli baju nipis2 n lobang2 kat mid valley expo baru2 ni..
harge pon murah..sehelai Rm 10 hengget
mittens bootees tu Rm 6 hengget sepasang




aku beLi kat Butik Anakku kat Tesco Rawang..
Harga :: Rm 15.00 sekali bonnet, mittens n bootees..
aku beli ni tak silap aku mase aku mengandung 18 minggu [4 bulan lebih]
nak beli barang dapur kat Tesco..
TER singgah butik ni sekali..
Ter beli pulak 3-4 barang.. [ngeh ngeh ngeh]






stokin ni puLak aku beli kat kedai baby kat shah aLam
harge 2 pasang Rm 12
saiz 0-6 buLan


stokin ni laki aku suker nak beli sangat..
sebab cuteeeee....




mase sales kat Butik Anakku belakang opis aku buLan 10 Deepavali haritu..
aku beli mittens n booties Anakku..
sebab.. murah...!!
tak silap aku sepasang less than Rm 5 hengget..
standard lobang2 ni trade mark kot..huhu..
senang masuk angin..
aku beli putih n biru...
ade kaler Pink... rase2 hati macam nak beli jer...huhu






satu bakul dah mittens bootees ngan stoking baby..
macam2 kaLer..
stokin aku rase cukup lar untuk new born..
tapi besar sikit kalau ade nak beli lagi..
untuk mittens n bootees baru ade 4 pasang..
mungkin nak beli lagi 4-5 pasang lagi






setakat ni..
kesemua barang2 baju2 ni aku beli mase aku mengandung antara 2 hingga 5 bulan... jadi nak masuk ke 6 bulan ni...
aku fokus pada barang2 lebih penting..
nanti2 aku listkan..
dalam mase yang sama...
 masih mencari baju untuk baby..
mahu kan kaler2 macam merah dan pepel..
biru dan putih dah banyak...
kaLau dapat baby gurl.. mahu beli banyak2 baju kaler PINK..!! yaeeyy..




Fared kata lepas ni takyah beli baju pakaian lagi untuk sementara waktu..
nanti nak hujung2..insyaallah kalau larat lagi nak berjalan..
tambah waktu tu nanti..
lagipun.. Butik anakku tak jauh pon dari opis aku ni..
rajin2 waktu lunch atau waktu balik boLeh singgah...
tapi PUREEN nak buat warehouse kan minggu ni..
harus ar baju baby murah2..!! huhu
rugi ko tak beli waktu tu...


buat mase ni baru ade 18 helai baju baby..
mittens bootees dan stoking..eeer..tak hengat berape..[huhu]
nak carik bip pulak lepas ni..sehelai pon tak beli lagi..




24 comments:

e k i n ♥ y u s r i said...

wah,dah byk baju
baguslah sis
ekin suke pendirian akak
sbb kte same
huhuhuhu

PUAN SUE said...

sernoknye dah beli barang baby..su xbeli pun lagi..hehe..

nuyui a.k.a miss YUI said...

kelabu mata syg tgk..

comel2 belaka!!!

Adylia Qarissa said...

sikit2 pon dah banyak baju bb nie :p

tersusun rapi...

!k@ said...

xpe aty..baju banyak boleh pakai.. :)
tp beli yg besar sikit..org ckp baby kan cepat besar.. ;)
stujulah..kalo baby perempuan pakai baju kaler ape pn xpe..kalo baby laki nak bagi pakai baju pink..huuhu..xsanggup...
dah tau gender leh membeli lg kan..(^-^)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

nangess tgk
kawaii nyer semua tuew
teringat zaman adam kecik2 tue
excited mcm uols gak la
even dah besar pun ai still masuk kedai bb...gena tuuuuu

Gagasan Klasik (M) Sdn Bhd said...

wahhh sudah 18 pasang???? ini tidak adilllllll. i punya baru 3 pasang kot. tu pown saiz sume besar gabak. hahahaha. jeles jeles jeles hohohoho

Natasha Farina Arifin said...

wahh aty..byknye baju baby..siok2 tasha pon suke tau kalo tgk baju byk2 skit skit tuh mcm rasa tak cukup jer...tasha belli baju pon mostly utk 6months above eh..eh..yg mittens, booties yg kaler biru tu ar yang angin terbangkan time tasha sidai kat beranda umah tuh..hok oloh...leh sama pulak ye..hihhihihihi!

Reensyarinie said...

waahhh entri semakin menarik dgn cerita ttg baby..nt aty cite la lagi yer..seronok la baca wpun reen xd baby lagi..kawen pun belum..muahhahahaha.

Cik Puan Mimi said...

wow~ best2~ byk dah beli..
ni nak tny sikit ni. mimi baru masuk 10 minggu. tp weekend ni pureen ada buat clearance sale. agak2 dah bley beli x sikit2? heehhe. sbb time ni lah murah kan?

saya afi said...

Excitednyeeeee :)

zatil hulwan said...

comel2nya baju..suker tgk..tringat zaman dolu2..hehe..baguz2 atie beli baju besar2, sbb saya dulu ada beli yg size newborn sempat pakai 2 minggu ja..nyesal2

laskar pelangi said...

comelnya alahai....cepat cepatlah baby kuar..mama papa dia dah tak sabar;)

moga baby sihat sihat jer:)

cikpingu said...

dh bce n3 ni... rase nak g ushar n mmbeli baju bby arini jgk..haha.. akan ku pegi jap2 lg... haha..

nk beli stokin2 bby yg cumel2 2... i like!!

hana yoriee said...

meriahnya baju2 baby..=) untung baby aty..

CikNaa said...

fuuuuhhh.. semput mak bace n3 ni. sejujurnya na jeles gle.. haha. mane idak nye, na bru je beli spasang baju beby, sepasang mittens bootees.. mcm2 dlm kepala ni nak beli, tp suami jauh :( taknak la soping sengsorang..

Qhaifa Nur said...

seronoknya baby dapat banyak baju baru...
tumpang hepi juga..

~ NANA ~ said...

thanks 4 da list dear! last week i ada jugak kua utk beli barang2 baby but end up tak beli apa2 pon coz blur! my mom pulak dh bising2 suruh beli cpt2 coz nnti lambat2 takot dah tak larat nk berjalan/kaki cpt kebas

Mr n Mrs Zaidi said...

WAH2..DH BNYK YEK SIS BELI BRG2 BABY... SY PUN BRU JER STRT NK CRI BRG2 BABY NIE, NNT BOLEH TAK CILOK SIKIT LIST2 BRG BABY TU..MCM DE YG NK KNE TAMBAH DLM LIST SY TU,...HIHIHI.. RAMAI ORG CKP tak PERLU BELI AWAL2 BRG BABY NIE, TP BG SY TERPULANG PADA INDIVIDU...LEBIH2 LAGI ANAK SULUNG DAN MUNGKIN CUCU SULUNG DLM KELUARGA TU...MESTI LA SEMANGAT TU LEBIHKAN..MCM SY NIE,IKUTKAN HATI MMG NAK BELI DRI DLU LAGI, TAPI MY HUBBY CKP KITA BELI BRG2 BABY BILA DH NMPAK PERUT TU, BARU SERONOK, SO AS WIFE IKUT JER LA WALAUPUN KDG TU BUKAN DGR CAKAP SGT...HIHIH..APE2 SY SUKA DGN CARA SIS...NNT KITA JUPE DI PUREEN SALE K...HIHIHI

mRs mysarah said...

gagasan klasik (M) Sdn bhd di atas adalah i yer --> Mysarah Rahman :D

lupa nak sign out tadi hohoho

mila ahmad said...

wah banyaknya baju baby hee...

FiraHamzah said...

babe..
banyak giler baju ko beli..beruntung baby dalam perut tu..hehe..keluar2 aje, satu wardrobe dah penuh barang2 dia..
nanti kat pureen ko beli lak baju basahan, dah tau jantina baby ko tu..harusla lagi laju ko membeli nanti..hahaha...best best!
nanti kalu terjumpa kt pureen wrhs, tegur2 la ek :)

Hana said...

wah..klu sy ni..mau pening nak memilih nak beli brg baby.pastu mmg xtau la mende ape yg wajib & harus dibeli. pasni boleh la rujuk belog akak utk baby stuff :)

Dunia Pesugihan Nyata said...

ok