Tuesday, December 20, 2011

Shopping barang 'penyusuan' [Feeding list] @ MyBabyWorld




LIST KEPERLUAN MENYUSU [feeding]


1] Botol dan puting -DONE
2] Breast Pump -DONE
3] Sterilizer -DONE
4] Berus pembersih botol dan penyepit botol -DONE
5] Baby Warmer for Bottle [car & homes] -DONE
6] Nursing Pad [washable/Disposable] -DONE
7] Nursing Bra -[kene beli lagi]
8] Cooler bag set -DONE
9] Storage Bottle & Plastic storage -Done
10] Ice gel -Done
11] Nursing Pillow -Done
12] Nipple shield & Nipple cream 





aritu dah shopping barang2 feeding @ untuk penyusuan baby kat Expo Mid Valley..[POST]
tapi tak lengkap lagi..
mase tu beli hanye beli ::
- set Tommie Tippee Electric Breast Pump
- set Tommie Tippee bottles
- set Tommie Tippee Sterilizer 


kire banyak agi ar tak cukup untuk feeding list nie....
jadi weekend aritu.. kiteorang gi shopping lak kat MyBabyWorld..
kalau ikutkan boleh jer beli on9..
tapi tak besh rasenyer..
bukan jauh sangat pon kedai MyBabyWorld ni..
kat area Taman Permata ulu kelang tu jer..
dai kedai on9.. aku dah target nak beli barang ape..
fokus pada feeding set..
aku mahu beli botol penyimpanan stock susu dan cooler bag..


nasib baik ade lift nak naik ke tingkat 3 tu..



adik aku Tina pon ade jugak shopping sekali..
pergi asing2..jumpe kat situ jer..
adik aku pon pegnan jugak tau..beza  hanye 3 minggu lewat jer dari aku..
nak cerite nanti kat n3 lain


konon2 nak tengok feeding set jer kan..
memang tak ar.. mesti nak gak tengok barang2 lain..


hari sabtu..ramai orang gak...
MyBabyWorld ni pulak ngah buat sales akhir tahun..
kalau amik package lebih murah..
set2 breast pump seperti Madela dan Spectra memang ramai orang belek mase tu..
disebab kan dah beli awal..jadi kami tak mo tengok langsung..[huhu]

satu bag jer.. tak banyak pon...
betul..kali ni kami lebih fokus..
sebab barang2 lain dah cukup..jadi tak mo membazir lagi beli terlampau banyak bende2 yang bukan keperluan..

seperti ape yang kami mahukan..


memang dari awal dah target nak beli package set cooler bag AUTUMZ
harga asal aku tak pasti..
tapi harga package Rm94.20
package termasuk ::
1] cooler bag ni
2] Breastmilk storage bottle [10pcs]
3] Reusable ice pack [3pcs]

Autumz cooler bag ni aku beli yang boleh isi breast pump sekali..
sebab Tommee Tippee set tu tak besar..
jadi bag ni dah memadai..
kalau macam sprctra3 tu lagi besar kan..
ade bag yang lagi sesuai..


Autumz Breastmilk storage bottle [10pcs]

Autumz Reusable ice pack [3pcs]




Autumz Breast Milk Storage Bags
yang ni tak termasuk dalam package kat atas tu..
aku tambah.. Harga satu kotak Rm 10.30
ade 25 pcs..
laki aku cakap membazir pakai ni..sebab pakai buang..
hanye ley pakai sekali..
tapi aku pikir..menjimatkan ruang peti ais..
satu kotak cukup lah..
nanti nak beli lagi botol storage tu lebih..

cube sekali ngan Autumz Nursing Bra..
harga lepas discount Rm 31.50

memang dah lame plan nak beli Bottle & Food warmer ni...
aritu ade jename Tommee Tippee gak..
tapi sebab hanye untuk home use jer..
jadi kiteorang tak beli..
jadi beli set Autumz ni..untuk Home and Car use..[mane lar tau kan kot nak gune kat luar nanti]
Warmer ni aku rase penting sebab nanti nak panas kan susu yang dah beku dalam freezer.. kalau nak tunggu cair sendiri amik mase lame..
Harga :: Rm 79.90

kain bedung untuk baby..
tak terpikir pon nak kene beli ke tak..
tapi tengok die susun kat sane gulung2 comel sangat..
beli 2 helai..
harga sehelai Rm 10.00

tak banyak sangat kan aku beli kali ni..
walau pon banyak sangat bende2 menarik kat MybabyWorld tu..
tapi kepale otak dah set..beli yang mane penting..
lagipon yang lain2 barang dah cukup banyak aku beli sebelum2 ni..

tapi balik tu..sebelum balik Shah alam umah family aku..
singgah sekali kat Giant Taman Connought..
kat CMC area Giant tu buat baby sales jugak..
brand babyloves..
kat situ sekejap jer aku singgah..
n beli pon tak banyak...

 setiap satu barang ni less than Rm10 kecuali Nursing pillow tu

okeh tu jer..
sekarang aku tak ley banyak sangat berjalan..
nak masuk 6 bulan..
perut pon masih tak besar sangat..
tapi kalau jalan lebih satu jam..
tulang montot aku sampai ke pinggang akan rase sakit sangat..
badan jugak sangat mudah penat..
bersyukur dalam keadaan aku sekarang.banyak persiapan baby aku dah siapkan...
aku sedar..aku dah masuk peringkat.."cukup2 lar tu" [huhu]





26 comments:

~YUN~ said...

besnya tgk mummy aty shopping..lama xg OBW,aty,toys ader sale x?nk cri toys baru utk rayyanla..hhehe

InaAchik said...

kiut2nya baby stuffs ni...

Kami said...

aty: cantik kn blanket kt one baby world.. sy bli yg ade tulisan baby tu.. comel sgt.. da hampir complete la tu kelengkapan.. sy pon nk bli yg warmer bole 2 in 1.. car and home.. xde la mahal sgt ye aty.. affordable la kn.. =)

mizzkechique said...

amboi, dr hr tu shopping xhabes lg..

Mommy_Cha said...

semalam tengok nursing pillow tuh kat curve rm90. tapi cantik ler kalernye...tak beli sebab terbeli benda lain yg dah lama sgt dihajati..hiks!

nuyui a.k.a miss YUI said...

bertuah bby tu nanti..semua kelengkapan dah ada ^__^

mRs mysarah said...

hahaha tergelak2 baca statement last tu. u dah cukup2 lah yer. i kena "eh ada2 lagi ni!" hehehehe

Liyana said...

bestnye tgk aty dh soping byk brg bby... dh lengkap dh..

Anum said...

nanti baby dah kuar semua dah lengkap

Mimy Hamid said...

temapt favvy gak kat taman permata tu kan...haiyoo ramai orang okey kat sini...beb jeles la ko dapat Pump breast TT harga gitu..mana nak cari ni harga gitu eh...serius bengang ni..huwaaaaaaa

ciksuen said...

wiken ni turn kite plak nk sopping,,xsaba! hehe :D

Mrs.Farhana said...

waa...aty punye byk dh complete..kt punye je lum complete..kt pun nk g kt mybabyworld tu..cume xterpegi jer..ni kena g gak hujung bln ni..sama la ngan kt..dh 6bln ni nk jln pun xlarat...huhuhu

e k i n ♥ y u s r i said...

mostly dah complete
bestnye

Qhaifa Nur said...

baby first memang gitu semua dia dapat...
semua barang ni kalau elok si adik boleh guna...

Alin Marlini said...

tak sabar tunggu baby baru kan...

FieZaLieSa said...

best beli awal2..kte satu apa pun lom beli keperluan menyusu nih..jenuh nak kena beli sekaligus nnt..

ratusiput said...

wow ratu lak yg teruja tgk brg2 baby ni...mmg hampir2 complete dah ni...psstt gi salji tu kat genting...tak bace habis ye...eehehe... :)

cikpingu said...

wahhh... syiokknye shopping...

sme la ngn kite asik2 skit kt tulang montot..haha..dduk pun xleh lama2..
hasben suh duk lapik bantal...kang xpsl2 kne bisul..hahahahhaha..

sis.. yg studio white room 2.. skrg sejam rm150... kat USJ.. sama bgunan ngn OCBC Bank.. belah ats.. nnt sis crik la.. kite xde no contact die.. nme studio 2 pun kite xigt...hehe

wanie said...

wanie mmg suka membeli brg keperluan baby kat onebabyworld....minggu nie nak g sana nak beli dh storage bag EBM...storage bottle byk guna ruang dlm freezer.. klu freezer x kongsi dengan barang basah.. mungkin muat... tp freezer kat rumah kongsi dengan barang basah..

Mila Ahmad said...

wah, bestnyer sibling pregnant sesama ^______^

PUAN THALHA : said...

wah. excitednya tengok preparation aty. hee. kita preparation tak kemana lagi. hu. besh la ada sale kat sini. thanks for the info dear :)

Diyana Didie said...

huhu bestnya shopping! me nak pegi shopping brg baby minggu ni jugak! ;p btw, betul ke milk storage bag tu pakai buang? me ingat boleh pakai berulang kali...cute cute bedung baby kat kedai nie kan..

fash nurfazlina said...

Sama larr.sy tgk kt on9 then g sndiri.borong byk sgt brg, pump, warmer, nursing bra, breast pads, nursing pyjamas.mmg rmbg mata :) pastu cont plak kt bb store, kota damansara.pon tgh ade sale gak.ni mau jd mummyzilla :D

thezaila said...

hi aty... just nk share.. zaila da bantal yg lebih kurang sama mcm bantal putih yg aty beli.. utk bby 1-2 bulan, jangan dipakaikan bantal ni.. (atau jangan pakaikan bantal ni lama2).. hari tu zaila pakai bantal ni utk baby Z tido.. pastu bila bangun, ada mcm bulatan bekas bantal tu.. risau gak.. nasib bleh rata balik.. pastu stop pakai bantal tu sehingga kepala baby Z dah firm.. =) just my 2 cent..

~lonelyna~ said...

wow, semangatnya bershopping barang baby...saya satu benda pun tak beli lagi...ingat nak start masa 7 bulan nanti:)

JUWAIRIAH JHW said...

Maaf tumpang tyeee......Onebbyworld kt ktn dimane yea......