Tuesday, February 28, 2012

harini besday REZQI yang pertama-'baby' aku dah anak dara..!!



28 Feb 2011-tahun lepas..mak aku mssg "kak..kuceng dah beranak" [aku masih ade mssg dari mak aku tu]


hari ni 28 Feb 2012-genap dah setahun aku bela rezqi dari hari die diberanakkan...!!


kalau baby orang..setahun ngah seronok nak belajar berjalan dah..
tapi kuceng aku rezqi dah setahun ni-dah nak beranak..!! dah nak jadi mak2 dah...
[aku sibuk nak beranak die pon same sibuk gak]


lepas aku keguguran awal tahun lepas..
kiteorang laki bini decide nak bela anak kucing...
penghibur hati..sebab dah biase bela kuceng...jadi tak de masalah tuk aku...
jadi mintak mak aku cari kan..
kebetulan-ade kuceng sorang ustaz kat area umah mak aku tu ngah bunting [mak rezki]
ustaz tu dah banyak sangat kuceng-jadi memang nak carik orang nak bela
dengan syarat-kalau nak anak kene bela ngan ibunyer sekali-
memula aku berat gak..tapi sebab nak kan sangat anak nyer-aku setuju..
mak die aku bagi nama EVA..[sebenarnyer laki aku yang bagi name tu]
biler dah beranak-nasib baik Eva hanye beranakkan SEEKOR jer kuceng..!!
sebab seekor-anak kuceng tu besar dan gebu giler...
jadi mak aku cakap-memang rezeki aku-tak perlu bela banyak2 ekor kuceng [huhu]
tu pasal namanya REZQI [nama asal bagi grey]
tapi nama rezqi lebih serasi dan lekat ngan dia..


kalau dengar nama-mesti ingat rezqi ni kuceng jantan kan...??
kalau tengok ruper memang ade ruper kuceng jantan..
tu belum agi ko tengok perangai die yang sebijik macam kucen jantan..
aku selalu rase rezqi ni ade masalah- identity crisis [muwahahaha]


tapi akhirnyer terbukti jugak kewanitaan dalam diri die..
biler die disahkan mengandung oleh aku sendiri..[ngeh ngeh ngeh]
ade gak kucen jantan nak kan die-sebab rezqi ni garang sangat..!!
tapi biler tetibe die macam 'mabuk' semacam jer [kucen pon mabuk tau..]
tak lalu makan-melepek tidor jer[sedang kan tak demam]-dan moody memanjang-muntah2 lagi
aku muler terpikir2...sakit atau mabuk..
tak sempat nak bawak gi klinik-die dah ok [ingatkan hanye sakit cacing biase jer]
tapi lepas 2 bulan-tetibe perut die lain macam..!!
mengikut pengalaman bela kucen berzaman2-sah..kucen aku mengandung..!!


laki aku dah mule membebel-carik saper jantan yg buntingkan rezqi [konon macam drama]
bukan ape..nak pastikan-kucen aku nanti lahirkan kucen yang cantik dan gebu jugak macam die..!! [heheh]
tapi tak pasti baka sape...tak mungkin si Abun kucen sebelah..[sebab si Abun tak suker kan dia]
tak mungkin si Angah kucen gebu yang encem tapi liar[yg selalu curik makan makanan rezqi senyap2 [sebab rezqi selalu nak bergaduh ngan dia]
jadi..tak ley carik kucen mane yang bertangungjawap....*sigh





mase baru lahir



  tak suker dikurung-kecik2 dah suker tidor bersepah


 tabiat kuceng aku sampai besar-suker tidur atas simen dan suker tempat yang sejuk lagi2 kat air-cond..!!

masih menyusu lagi mase ni

 gambar ni bukan terbalik atau die buat anti-graviti

tapi die ngah main bawah sofa..!!


buat muker comel


aku suker gambar ni..!! ni laki aku pon tak perasan die tidor sebelah

suker kacau orang buat kerje





sekarang rezqi dah besar
badan dan muker pon dah panjang..
ekor makin mengembang..
tapi perangai masih macam2..!!





suker kacau orang buat kerje


rezqi memang sangat nakal..!!!
die tak makan ikan tu...tapi die sekarang minum air dari situ jer..macam2...


kalau nak letak gambar rezqi kat sini..memang belambak..!!
aku ade beratus gambar die dari kecik sampai setahun dah ni...
rezqi ibarat baby untuk kami laki bini..
die part of kami kat umah..
kalau tak balik2-aku panggil satu taman..
kalau hilang-memang menangis2 aku soh laki aku carik kan..[huhu]
dolu2 tak de baby-die ar peneman jantung hati..
biler balik shah alam-aku hangkut sekali balik..
sampai rezqi pandai naik kereta-tak sawan-duduk diam2 jer kat seat sebelah atau riba aku..
sekarang aku nak ade baby dah...
rezqi pon macam tu..
yang pasti-rezqi tetap aku sayang dan manjakan..
biler nak cuti beranak berpantang kat umah family..
cakap sekali ngan mak "akak bawak balik rezqi sekali tau"
die tetap baby untuk aku...


besday die yang pertama hari ni..
eerr...ade tak orang buat besday party tuk kuceng..??[muwahahaha]






p/s :: bagi makan sedap2 lebih sikit hari ni...











33 comments:

deqla manjew said...

comelnyeeeee..... geram la deqla tgk...mcm nk curik je.. haha

nuyui a.k.a miss YUI said...

setahun dah dia..hppy birthday rezqi..alahai..cutenya..

e k i n ♥ y u s r i said...

fmly ekin pon ade kucing cmnie jugak
tp kat johor
1 fmly suke kucing

ratusiput said...

happy bday rezki...comel la dia...akak sejak dulu bela kucing siam pastu mati sbb termakan lipas yg dah kena spray...pastu bela arnab lak yg mati gak sbb kaki dia tersepit...pastu taknak dah bela lg sbb sedih...tp hati teringin..

Liyana said...

ee sy pun suke giler kucing!

xpe byk pahala bela kucing, die sentiasa doakan kite :)

Anonymous said...

hehe...cute story...suka sgt....happy besday rezqi..:)

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

HB to him.hehe~ cute gile!

Jan@Afzan said...

happy birthday rezqi..

so sweet lah rezqi ada tuan mcm aty & fared. Sgt beruntung. Moga korang berdua sentiasa dilimpahi rezeki dan rezqi pun akan doakan korang..amin

sweet bila dua2 dapat baby...alhamdulillah.

Cik Puan Mimi said...

now i miss my catttt~!!

tp terpaksa bg orang sbb kerap sgt beranakkk. hehehe

Fati said...

ahaahahhh!!! comellll je
tapi fati memang penakot tegar kucing... penakot yea, tapi aii tak kejamm dengan kucing tauuu :P :P

farhana shamsuddin said...

comel anak dia

e.t.t.y said...

tengok gambar rezqi masa kitten, rasa rindu nk bela kitten. yg kt umah ni, dah dewasa, makin sombong. pastu masing masing tak boleh produce baby lagi. haha...

puansazusarin said...

comel jer entry ni...hepy besday rezqi =)

ReYNa said...

comelll sangattt rezqiiiii!Geramnya tengok.sy suka gila kucing.pas beranak nak ada kucing lagi la sebab kucing dulu dh arwah.sedih gila

laskar pelangi said...

kak! comelnyaaa sangat meowwww tu:)
ada lebih nak sekor leh? Hihihi:))

mzhany said...

suke masuk dlm semua benda, bakul la, plastik la beg la, seb baek takleh masuk dlm balang ikan tuh huhu. eh elok la tak makan ikan tu eh

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

la, igt rezki tu humanbeing.. ;-p
apepun, epi besday rezqi..
tingat en abu my doter, sejibik kaler die..
tp umo x panjang, dh mati..
sedih sgt dh la menikus!

ninnah shafawati said...

cumelnye! tp x suka kalau kucing guraO2 keluar kuku.takut kene cakar.ngeeee :D

LoVEaQshA said...

wah cutenya rezqi,untung rezqi tau sb mummy dia siap wat entry khas ag..~
lau leh bc msti tharu rezqi tue..*__*

iedayah said...

amboi2..pndi ea rezqi posing..huhuhu

iedayah said...

amboi2..pndi ea rezqi posing..klas ko rezqi..hahaha

nuyui a.k.a miss YUI said...

sis,yg gmbr td sy tempah..

lau akk nak cam itu, akk leh try google, taip photofacefun..situ leh edit gak..try ya..

sharz syaz said...

happy birthday rezqi! :))

Diyana Didie said...

comel!!! n dia nmpk sgt bijak. kucing mmg adorable kan? mmg 'baby' habis lah. me suka kucing tp tak boleh bela sbb ada asma ;( btw, happy birthday Rezqy!!!!

PUAN SUE said...

JEMPUTLA DATANG..NI NO TEL SUE 012-7223482..NANTI SU SENT ADRESS..

Mrs.Farhana said...

happy birthday rezqi..:)

thisisfarhana said...

hehe. comellll. kucing memang best!

Peri PiA said...

alolo,nape comei sgt ni

cikbedahlaser said...

comel gile.. klu x de bb gak nti mau bela kucing gak ar.. kot rajin.. tkut kucing bunuh diri plak... ahahah tekanan jiwa

!k@ said...

comelnya!!!huhu..suka sgt kucing..tp rumah xsesuai nk bela kucing..

veesakura said...

tomeinyerrrr rezqi! masa besday my smokey, i jamu dia wetfood 10 tin. sampai tak abes dia makan. sambil panggil amah n umi yang slalu jaga dia. hehehe

Mimy Hamid said...

aku sedih mimie dah hilang...nangissssssss

ceritera-chinta said...

akk bela kucing rezqi bulu tka gugur ker?ermmm kami bulu gugur hari2 kena vacum...bila sy kurung dia hsbnd lepas dia cakap kesian..tapi rimas bulu2 dia gugur.....
ermm kami kalau lepas kucing persian dekat luar cmfm hilang kena curi heheh