Tuesday, March 06, 2012

aku jadi mak bidan pagi2 buta menyambut kelahiran baby..!!!





2.14 am :: saat ni aku tak tidor lagi...
eerrr...tadi lepas isya dah tidor dah..
tapi ni terjage...
Fared tak de...gi out stesen 3 minggu [sob..sob] kene tinggal time2 sarat memang sadis..
tapi aku paham sangat tentang tangungjawap die..
lagipon...hujung minggu die akan balik-setiap minggu insyaallah..
aku pon sekarang dah berpindah ke rumah family aku kat shah alam..
tak de ape nak dirisaukan...insyaalah..
nak beranak pon aku rase lambat lagi...
kalau ar kate terberanak awal pon..[mintak dijauhkan]
aku rase..fared masih sempat nak kejar balik dan teman aku...
kalau tak pon...family aku masih ade bersama ngan aku...


sebab fared tak de ko pikir aku rajin nak on9 pagi2 buta ni..??!!!
tak de maknenyer....!!!
dalam gelap ni aku on9 semate2 sebab nak meneman kucen aku rezqi yang biler2 mase nak beranak...!!!
aarrrggghhhhh....!!! tidak..kenape harus aku lalui semua ni....heheheh...
ko tengok ar sayang nyer aku kat rezqi sanggup aku besengkang mate meneman die nak beranak...
eerrr....tak pon sebenarnyer..!!!
kalau aku tak teman die...die akan kacau aku tidor...
samer jer-tetap tak dapat tidor nanti...




selalu orang share kronologi kelahiran anak kan...
nak share kronologi kelahiran anak rezqi ley tak..?? huhu..


rezqi tidor kat depan pintu bilik sebelum aku masuk bilik nak tidor lepas isya tadi...[memang biasa]


1.10am - tetibe rezqi terjerit2 sepan pintu bilik aku-bising sangat
selalu die tak pernah kacau macam tu...
sebab takut mak ayah terganggu-aku redho bangun bukak pintu bagi die masuk tidor sekali ngan aku
[sempat tengok jam]-mamai..


rezqi baring merimpit aku-kat celah perut...
rimas..!!! 2-3 kali aku alih dia tidor jauh sikit..
selalu kalau macam tu-die akan tidur kat kaki jer...
tapi kali ni die tak nak...!! biler aku mengiring peluk bantal-sanggup die tidor atas perut aku..!!
berat dan rimas-rase nak marah pon ade pagi2 buta nie..
baby dalam pewot dah terjage sama-tetibe hyper...


kenape rezqi lain macam jer malam ni...??-memang pelik...


1.40am [lebih kurang]-ade rase basah sikit kat baju aku-tempat yg rezqi tidor td..
aku terus bangun-takut die terkencing atas katil..[tak pernah pon sebeum ni]
tapi tak banyak...macam 2-3 titik kot-tapi pelik ar aku mane datang air tu kan...
terus aku bangun salin baju..-hati rase tak sedap-
biler bukak lampu..tengok keadaan rezqi macam tak tentu arah...
perut berombak kuat-lain macam
rezqi masih atas katil..
aku cek katil comforter-kot2 ade air or darah..[tak de]
terus angkat rezqi pakse die duduk dalam kotak yg aku dah ready awal2...


ko tau tak...ade kuceng time nak beranak nak kene teman..???
ikut pengalaman aku bela kuceng bertahun2.. biase dah tengok kuceng nak beranak tak tentu arah carik kawan...kalau kuceng tu ade anak..die akan pakse anak die temankan die...
memandangkan rezqi hanye ade kiteorang..jadi aku lah yang kene meneman die beranak...
pelik kan...tapi aku siyes ni...


ni kali pertama rezqi nak beranak...
aku tengok die tak tentu arah...
pantang aku bangun-nak amik laptop ni tadi..
die sanggup bangun kejar aku-lepas tu bising macam kuceng nak beranak-tak tentu arah [eerr..die memang kuceng pon] ngeh ngeh ngeh


aku mssg fared-kate rezqi mungkin nak beranak..
terus laki aku tu kol aku...
borak kejap jer...tak de ape yg boleh dibuat...
die pon ngantuk dan penat keje di site..




2.00am-sambil tutup lampu-[kuceng pon beranak dalam gelap gak tau...]
aku on9 sebelah kotak rezqi ni...
hanye bukak lampu torch light jer...
sambil on9 ni-sambil2 aku mengurut kepala rezqi..
perut die lain macam..!! memang ley rase ade bende bergerak-macam nak terkeluar..!!
baby die ar tu...
rezqi tak sudah2 berpusing2 dalam kotak-tak senang duduk..
nampak sikit kesakitan kat die..[sian lak aku tengok]
mulut nganga macam anjing kehausan-aku bagi air tapi tak nak minum lak
perut die bergelombang..
rezqi seakan meneran-tapi tak de ape pon yg terkeluar..
seksa aku menengoknyer...
rezqi tak sudah jilat montot die-mungkin air ketuban die dah kuar kot..
tengok kain kain dalam kotak..ade kesan darah sikit...kompem memang akan beranak dalam masae terdekat ni...




pukul 2.30 am-setengah jam dah aku menunggu sambil menghapdet n3 ni..rezqi masih tak beranak lagi..tapi keadaan masih sama..
macam sedang menangung kesakitan dan tak tentu arah..!!.
sian aku nengok nyer...


pukul 2.45 am-aku gi toilet-dalam bilik aku ni jer..macam bisae aku nak terkucir lagi..
tatibe dengar rezqi menjerit..!! macam kuceng nak gaduh tu..!! kemain kuat dan garang...!!
cecepat aku kuar bilik air-tengok die dah kuar kotak dan macam ngamuk2..!!
aku angat die masuk dalam kotak-garang betul rezqi sampai gigit tangan aku..!!
siyes..tengok keadaan die mase tu...aku memang sangat panik..!!
aku dok dalam air-cond pon..aku yang berpeluh2..!!!
aku tak tau ape nak buat biler tengok rezqi macam kuceng giler mengamuk dan menjerit kesakitan..!!!
aku cube tenang kan die-urut2 kepala..gosok leher die...
dalam mase yang same..nampak kat montot die ade bende hitam terkeluar..!!!
tak reti aku nak cakap macamane rupernyer.. naseb baik cahaye samar2..
jadi tak clear sangat..kalau tak..mau termuntah gak ar aku..
aku yakin tu anak die nak keluar dah...agaknyer tu yang rezqi sakit sangat tu..!!


2.51am- alhamdulillah..rezqi selamat mengeluarkan Rezqi junior-kaler hitam..
seketul  jer nampak tak gerak2..risau gak aku...tak de bunyik bagai..hidup ker mati ker..aku tak tau..dan aku tak nak pegang..sebab nampak badan die berdarah dan berlendir2...
rezqi terus senyap dan jilat2 anak die n montot die banyak kali...


2.53am-eerrkk...sekor jer..??? aku masih menunggu kot2 kuar lagi sekor...


2.57am-masih lagi seekor-anak die dah mula menangis..!!! muler dengar suara baby kuceng...
tetibe rase kagum giler...walaupon hanye seekor kuceng-aku tetap mengucap subhanallah dan istifar banyak kali....


3.02am-aku tengok ade bende kuar dari montot rezqi-ingatkan baby kuceng lagi..
tapi mengikut mak aku kate dolu-tu uri die..
rezqi terus makan uri tu...eeeaawwww.....!!!
tapi memang lumrah haiwan..uri die dijadikan sebagai ubat untuk die sendiri..
[ko sanggup nak amik basuh dan tanamkan..??] miahahaha...


rezqi tengah membersihkan diri...
anak die menangis-aku tengok ngah mencarik susu kat badan rezqi-kuceng pon pandai kan...!!!




3.20am-aku masih menunggu sambil2 kot2 ade lagi baby kuceng nak kuar sambi menghapdet n3 nie...






macam tak de jer.......




3.40am-dalam hati aku-sah tak de..!! rezqi mengulangi sejarah melahirkan anak tunggal macam die jugak...






3.47am-tetibe rezqi menjerit lagi..!! baru nak tamatkan n3 ni..ngantuk ko tau tak...nak tidor...
aku ingat die marahkan anak die-almakum ar..baru fes time beranak kan...
aku suluh cahaye kat rezqi..
tetibe nampak lagi seekor baby kuar dari montot rezqi..!!!
lamer upernye mase yg die amik tuk kuarkan baby lagi..!!! aku baru tau...
lepas 40nminit...!!!
nampak kaler hitam gak...


tengok rezqi dah bersihkan diri-dan lebih tenang..
nampak sikit keletihan-tercungap2...tapi tak nak minum air jugak...[pandai2 lah die nanti]


aku pon dah ngantuk...nak tidor..harap lebih tenang dan rezqi tak kejut aku lagi tuk susukan anak die pulak...ngeh ngeh ngeh


kalau die nak beranak lagi..beranak ar..
malas dah aku nak hadap...
pagi ni ade appoinment check-up kat KK rawang...
harus tidor sekarang...




alhamdulillah-rezqi beranak depan mate aku..
sekurang2 nyer aku ade tuk teman die..
sanggup aku hangkut rezqi dari rawang balik ke shah alam ni..tak nak die tinggal sekor2 kat sane even ade jer jiran sanggup ley jage bagi die makan...
ko tengok ar sanggup tak sanggup aku meneman kuceng aku ni sampai sudah..
aku sendiri pon tak percaye aku sanggup buat semua ni..!!! 






tengok kuceng beranak pon rase seriau-nampak sangat kesakitan tu...
apetah lagi orang yang nak beranak kan....huhu.....






p/s :: sayang tak dapaat share moment ni ngan fared bersama...





24 comments:

Adylia Qarissa said...

alamak akak nie..duk citer kucing beranak lak..hahahahaaa...

ingat akak yang dah lahirkan bb :)

LoVEaQshA said...

panjang btul kronologi kelahiran ank2 rezqi..
dasat tue detail kronologi kelahiran ank2 dia,lau dia leh bc sure terharu..*__*
Apapun tabik springla sb sgup bsengakng mta menunggu sm detik2 cemas tue..
SYABAS!!

Cik Ayu said...

tahniah da dapat rezqi jr

Liyana said...

hehe selamat dh jd ibu :D

pnh tgk kucing beranak tp die x pandai teran kot, tersangkut anak die kt montot, kitorang punye panik siap pegi pgl vet dtg umah tgk kan kucing, huhu tp anak die mati sbb tersangkut lame, huhu

mizzkechique said...

part yg dia mkn uri tu, siyes nk muntah...

gigih lak akak nunggu kann.. tahniah dpt "baby"..hahaha

etty said...

gambar please nenek aty.
hehehe...

maszull said...

assalamualaikum aty....mama pun pernah menghadap kucen mama beranak mmg mengharukan mcm manusia gak kesakitannya....

kucen kalauberanak mmg sekor dulu dah bersihkn anaknya yg pertama barula die kuarkn yg sekor lg sampai semuanya settel...

pengalaman yg menarik melihat kucen mama beranak...:)

tapi syg die dah x ada lg hanya tinggalkan anaknya dlm jagaan mama sampai sekarang...

anaknya "Kembang" membesar dan begitu manja ngan mama...:(

Cik Puan Mimi said...

alahaiii,...kesian mak buyong jadi mak bidan plak,hehehe

Anonymous said...

urmmm....sweet moment...:)

nuyui a.k.a miss YUI said...

sy siap sempat rakam vid dia beranak..cian tgk..thniah..akk dah jd nenek kan?? hihi.

Wawa said...

ala comey nye...baru tau kucing beranak camne...

cik fadh said...

berbuat baik dengan haiwan pasti dpt ganjarannyer..insyaAllah..

O'gosh said...

wah..dasatnya..kemain setia lagi meneman.....tahniah kat rezqi..err..tapi nape nama dia macam nama boy je...confuse kejap...

sharz syaz said...

tahniah rezqi!!

nanti upload gambar anak2 die ek..

:)

Miss Sunshine said...

SubhanaAllah... bestnya dapat tengok kucing beranak dari awal.. hehe.
Tengok binatang pun sakit... kita nanti lagilah kan...

tahniah sbb dapat kitten tomei.. ^_^

ReYNa said...

baiknyaa sanggup bersengkang mata tunggu rezqi beranak:))bertuah rezqi.eh.tunjuk la gmbar baby rezqi tu.nak tgk

cikpingu said...

syiokkk dapat baby kucenggg

Jiejah @ Iza said...

alahaiiiii rajin nya aty layan kucen beranak ..kalau akak dah cabut lari kot hahaha

Jan@Afzan said...

Subna Allah..

dah beranak dah Rezqi..alhamdulillah.
dan tabah jugak lah Aty menunggu kelahiran baby Rezqi junior ek.. Bagusnnyee. Kalau Jan lah, taktahu lah, maybe lari kot. sebab jan takut sket tgk kucing beranak..

Sgt menarik entry ni mak bidan terjun..hehehe

choclairissa @ intan marliana said...

bestnye bace pengalaman menarik ni..ibu preggy teman kucen kysgn branak..mane tau kan skali teman kucing branak..kite branak nnt senang :) aminn~~ syabas betteee! ohh sila namakan anak2 kucing rezqi :)

Reensyarinie said...

ingatkan aty yg nk beranak td..rupanya kucing aty er..cian kan tgk kucing beranak.tahniah dh jd nenek yer aty.hehe

aYda said...

bile bc kesah rezqi beranak berbidankan aty ni teringat kucing ayda dulu,dia pn time nk beranak nk ayda temankan..ade sekali tu ayda ngah bersiap pakai kasut nk g skolah kt depan pintu umah dia dtg beranak kt situ jugak hihi penah jugak temankan dia beranak waktu malam,mcm aty ckp kena usap2 kepala dia sementara dia mengerang kesakitan,kalau kita bgn je terus dia pn ikut bgn same..tp semua tu dh lama berlalu,dia pn dh mati akibat sakit tua..huhu

kayna said...

wah. Tahniah, da jadi gynae. Hehehe.

Mimy Hamid said...

mimpi merepek biasa masa ngandung ni..tp mmg lawak aku baca memula ingat betul la..giler sentap kuat ..rupanya propa mimpi jek...selawat istifar byk@ key