Monday, March 19, 2012

penting ker anak ko dibedung...??





dolu2 mase zaman2 gajah..kire zaman2 aku mude belia tak tau ape2 ar..
aku kesian tengok budak kecik dibedung tau..
aku rase tu macam satu penyeksaan pade baby..
sebab aku membayangkan baby tu mesti rimas dan panas biler dibungkus ketat2 macam lepat dalam kain..
tapi tu dolu2..zaman jahiliyah...
sekarang baru aku tau..sebenarnyer baby lebih selesa kalau dibedung..
mak aku cakap-macam masih duduk dalam rahim ibu..
rase warming dan selamat jer...
tidor pon lebih lena..tak ar terangkat2 tangan kaki baby tu terkujat kan...sian aku nengok nyer... mak pak nyer pon kesian gak..sebab biler anak tak lena tido kompem ar mak paknyer tak lena gak kan..
haaa..baru aku tau gunenyer bedung tu..bukan ar nak nyeksa baby tu...


dolu2 orang pakai bedung pakai kain napkin jer kan...
kain napkin tu ar ko guna tuk bedung baby..
napkin tu ar gak ko bungkus montot baby ko...
tu belum lagi ko senaraikan betapa multipurpose nyer kain napkin dolu2 tu...
napkin tu ar tuala buat mandi..tu gak ar ko bawak jalan..buat selimut tuk baby..
haa..lagi ape yg ko buat ngan napkin tu...?
kire kalau ko basuh lepas tu jemur depan rumah..
memang bersusun ar kain napkin putih depan umah ko..
orang yang tak tau kat umah ko tu ade baby pon boleh tau..!!!


teringat mase aku kene tolong basuh kain napkin adik aku...
mase tu tak de diapers lagi...
mase tu diapers fes yang popular-jename pampers...haaa...tak de agi..
peeerrrgghhh..memang bercinta ar aku membasuh napkin waktu tu..
menjemur tu satu hal..[sebab tu ar aku paling tak suker menyidai kain sampai sekarang]


tapi tu dolu2...dari kain napkin kaler putih..lepas tu ade lak kain napkin corak2 kecik..
bagi cun sikit kan...
tapi lelame boring gak..dan namenyer tetap napkin...
biler diapers dikeluarkan satu waktu tu..
penggunaan napkin dah dikurangkan...
lelagi tuk orang yang bekerja...
semua nak senang-pakai lampin pakai buang jer..


so napkin hanye digunakan untuk bedung...
tapi zaman berubah...ko semua makin advance dan canggih2...!!
aku tengok kain bedung ko semua macam2 corak dan kaler2 meriah..
siyes memang cun2 giler..!!
stylo ar ko bagi pakai kat anak ko...
tak de ar maknenyer ko nak bawak napkin lagi pegi spital nak beranak sampai 10-12 helai kan..setakat 2-3 helai tu pon ko tak tau biler nak pakai..
yer ar...ko bawak diapers jer dah satu pack besar..
tak payah nurse tu susah2 nak pakaikan napkin lagi..
bungkus jer pakai pampers..
nak bungkus anak ko pulak pakai kain bedung khas
mane ley tengok anak orang lain stylo pakai kain bedung cun2..anak ko bungkus pakai kain napkin jer kan...
pulak tu baby sekarang besar2...!!
setakat cecah 4 kg tu normal ar sekarang...
kain napkin pon dah tak muat ko...!!!


cerite pasal bedung stylo..
haaa...ni aku nak share kat ko kain bedung atau Swaddle menarik yang aku terima dari Pn Hana tuk mungkus baby aku nanti...[oohh...harap2 anak aku mahu dibedung...]-rezki baby..belum kuar lagi.dah dapat macam2 hadiah...[alhamdulillah]
giler ko tak sonok...hadiah besh lak tu...
kate ko nak anak ko tido lagi lena sambil berstylo kan..pucuk dicita..Muslin swaddle blanket mendatang..!!! 



harga untuk satu packhanye Rm 69.90
bagi aku berbaloi2 dengan kegunaanye...



kenape aku kate berbaloi dan ape yang aku suker sangat ngan Swaddle blanket ni..?? mey aku nak share dan bagitau..


1] packaging nyer menarik dan coraknye cantik..!! [pandangan mate pertama harus ar penting]-satu travelling pack ni ade 3 helai..mudah tuk dibawak kemane2...dan menarik buat bagi hadiah kat orang jugak...


2] kain nyer besar.. [ 47" x 47" ]-ko percaye tak aku cakap..saiz easy bebemarmalade Muslin swaddle blanket besarnyer 4 kali ganda dari kain napkin biase tu..ko bayangkan ar..!! tak de ar terkeluar2 tangan kaki anak ko nanti..

3] material kain die lembut dan memang sesuai sangat untuk ko mungkus baby ko dan cuaca kat meysia ni..aku rase kalau kain tebal sangat pon tak selesa kot tuk baby.. material Swaddle blanket ni lebih kurang macam material kain napkin yang ko tau dari zaman tok nek ko pakai memang terbaek ar kirenyer...
kompem ar material yang baik kan..-aku suker-


4] bonus tambahan- bukan sekadar ko ley guna tuk bedung anak ko jer..its also multipurpose..!!!macam2 kan boleh guna...!!! memang berbaloi2....!!


kalo ko nak beli Swaddle ni ade kat semua outlet fabolousmum..[aku rase derang ngah buat sales..haa..ko2 semua ley ar terjah]
kalau ko dah tahap tak larat jalan n begerak macam aku ni...lagi senang...
ko ley tempah on9 jer kat BABEMARMALADE 
ade warna2 untuk baby boy dan baby gurl jugak...
nak lagi senang..ko email jer direct Pn Hana ni order... 

menarik dan cantik kan...lagi2 untuk bakal2 mak yang baru fes time nak sambut baby ni...
semua nak canggih..semua nyer nak stylo...
senang cerite..semua yang besh2 terbaik ar ko nak bagi kat anak ko...
kalau2 ko rase ko ngah carik kain bedung yang baik lagi menarik tuk anak ko.. 
ape kate ko cube Baby Muslin Swaddle Blanket ni...
bagi aku ni salah satu barang 'harus ada'...[wink] untuk baby ko...




tunggu ade baby nanti aku review lak kegunaannya lagi hokeh..sekarang anak sendiri belum kuar... anak Rezqi ade ar..tak payah dibedung pon..aku tengok lena jer tidor...[huhu]

















14 comments:

SarahSyafiq said...

Salam kenalan =)
Err..barut ngn bedung sama ke?jahil lagi bab2 nie.hee

nuyui a.k.a miss YUI said...

hihi,xtaula..mak bedung yui..yui xpernh bedung sape2 lg..hihi.

CikNaa said...

memang kene bedung. tp ada jugak baby yg tak suka dibedung.. merah2 muka nya tu nak keluarkan kaki tangan.. hoho. naa nye tak beli pun. MIL dah tempah kt kg. taktau la cemana rupa bedung org johor nih :)

Mimy Hamid said...

Ye babe..bedung is must!! Laki aku suka bedung anak aku ketat2..siap pakai kat kaki balut barut..aku lak kesian..berbedung ni tido selesa then kaki lurus cantik jek..

~ NANA ~ said...

wahhh bestnye dpt kain bedung tu...so far dah 3 org blogger yg i tahu pn.hana bg free kain bedung tu...rezeki baby kn? hehe

ReYNa said...

sypon ada usha tgk bebemarmlade tu tapi smpai skang x beli2 lagi.huhu.kot2 ada gak org nak hadiahkan ke

maisara my said...

barut tu kecik je balut perut...bedung beso...best nye dpt bedungkan baby...my baby aliyah skang da sebulan, tp tak mo bedung...kalo bedung je, merah2 muke die marah nak kuarkan tgn....tp kadang2 ibu nye dengki gak bedungkan aje....hikhik

LisaLisut said...

kalau ikut mak i yg berpantang jawa tu mmg wajib bedung.haha. i tak kisah. bedung la nk bedung slagi boleh.xde istilah dia rimas ke apa.mmg i bg mak i bedung.dh dr dlu mmg dlm family i bedung up to 2months kot tak silap. hehe.i beli swaddle ni 2 je. yg lain pakai napkin ;p

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ said...

Wah baru tau kot ada bedung cenggini..selalu guna lampin je itu pun kadang² sebab Aqil tak suka dibedung...hehhe

~YUN~ said...

aty,rayyan xpenh bedung..rasanya seminggu kot die tahan bedung,pas2 die keluarkan tangan kaki die,heheh!

tp btulla,bedung nti blh guna buat selimut dlm kereta or stroller.. =)

Mummy GreenyHouse said...

bestnya tgk bedung ni! bby sy bedung pakai lampin biasa je..terkeluar kaki tgn sbb lampin kecik, bby debab.. masa tu xtau wujudnya bedung2 yg canggih ni.. target next2 time wajib kena carik bedung camni.

Diyana Didie said...

seriously nmpk best gila swaddle tue!!! haishh ini bahaya baca blog aty nie....shoppaholic sgt..terpengaruh me.. ;p

Gadis said...

wahhh...bestnyer...

mmg x rugi kalau beli..
mcm2 kegunaannye...

kalau petua mak Gadis..
bile baby bedung time kcik..nnti bile dh beso tgk nyer x suke gapai2 brg..=)

lesungpipit said...

Anak sy 2 2 org kai bedung kain napkin jer...siap ikat lg...bukan stylo tp tradisional...
baby yg 2nd (now 3 bulan ++) masih tido b'bedung siap di ikat...