Thursday, May 03, 2012

betul ker kalau tali pusat baby 'jatuh' lambat maknenyer budak degil..??



dengar cakap orang lagi..???!! huh..
cakap orang memang ar..semua tak kene kan..

betul ker orang tu cakap..??

selalu tali pusat baby tercabut dari pusat seawal hari keberapa..??
mak aku cakap..anak die dulu..[adik beradik aku ler tu]-paling cepat jatuh hari ke-3...
ade yang lagi awal...???-seawal hari pertama kelahiran..???
dan paling lewat adik pompuan aku Tina pada hari ke-10...
tapi adik aku tu tak degil pon aku tengok...
tipu ar.....

anak aku Qaleef Eeman tercabut tali pusat genap pada hari ke-10..
pada pagi jumaat...
mase tu sibuk ar orang2 yang datang menziarah kate-anak lambat jatuh tali pusat ni degil- sentap gak ar...ggrrrrrr....
 
aku risau jugak biler tali pusat nyer tak tanggal2 lagi...
bukan risau pasal orang cakap..[ade aku kisah]
tapi risau akan memudaratkan Qaleef...takut menanah...
rupenyer salah teknik mencuci...
ubat sapu yang spital kasi tu aku cume sapu2 ngan kapas kat keliling luar pusat jer..
biler nurse KK datang..die ajar upernyer kene gosok2 sikit kat dalam pusat tu..
aku risau sakit-tapi nurse tu kate tak pon..[mane die nak tau kan.]
jadi hari ke-8 baru buat pagi petang..
alhamdulilah..hari ke-10 tu walaupon agak lambat..jatuh jugak sendiri tanpe masalah kat Qaleef...

tali pusat anak ko biler tanggal..??
cepat atau lambat..??



p/s :: simpan buat kenangan...




30 comments:

~lonelyna~ said...

baby Ammar tanggal pusat masa umur 8 hari...alah, jangan percaya sangat..

aniswany said...

yeke degil..hmm 1st time dgr ni :)

Nurul Aziz said...

Pernah gak dengar pasal ni, huhu. Ayra dulu pun seminggu baru tanggal tali pusat.. kira lambat jugak la kan.. tapi takpelah, kita doa jela yang baik-baik.. taknak percaya sgt benda2 mcm ni.. ;)

Miss Sunshine said...

tak pernah dengar pun cmtu aty... takde kaitan pun anak degil dengan tali pusat kot... ]
dulu mcm kakak kita pun, dia takut nak sapu ubat tu kat dalam2... tu yg lambat tertanggal.. tapi bila nurse datang bgtau cara yang betul, sekejap je dah tertanggal tali pusat tu...

y.o.n.g.n.a.n.a.1.8.8.1. said...

Tali pusat Aidi jatuh ngam-ngam hari ke-7. Masa dalam pantang dulu ada jgk suara sok sek kata kalau tali pusat lambat jatuh nanti budaknya degil. Hurmm takdelah nak percaya sgt. Tapi bila tanya kat nurse yang datang check kat rumah tu dia kata memang tak berapa elok kalau tali pusat lambat jatuh. Takut nanah. Nurse kata yang normalnya tali pusat jatuh pada hari ke 5 hingga hari ke 14 kelahiran. Kalau lebih dari 2 minggu...itu bahaya. Itu nurse kata lah.

Even tali pusat dah jatuh, jangan skip cuci pusat anak. Cuci bahagian dalam pusat tu. Jangan biar lembap sbb nanti boleh bernanah.

amal said...

pusat shaheem jatuh pada hari ke-7. saya pun tak reti nak cuci pusat tu, buat macam awak jugak just sapu tepi2. bila nurse tunjuk baru tahu rupanya kena korek dalam2 tu jugak. saya tkut nak wat sampai ke dalam takut tercabut, sakit lak dia huhu.. bila dah cuci dengan betul barula ok pusat dia. kering and finally tercabut...

bg saya pusat jatuh cepat ke lambat takde masalah ape pun...

Rashila In Da house said...

anak shila lagi lambat aty...ari ke-20 tau baru jatuh...mak shila cakaplak kalo pusat jatuh lambat nih orgnya teliti....nnt anak dah besar nak tgk betul ke tak?? hehe macam2 kan...

annur fitrah said...

pada pendapat akak cepat atau lambat tanggal pusat bergantung kepada cara kita bubuh spirit kat pusat tu..anak sulung akak bubuh sikit-sikit..pastu akak tengok jururawat desa bubuh spirit kat pusat mak aiii.bukan main banyak..dua hari kemudian tanggal..tu yg jadi 10 hari. Anak kedua jap je tanggal (4hari) sebab jururawat yang rawat..kesimpulannya pd pendapat akak ialah bubuh ubat hospital banyak insyallah cepat tanggal

as ♥ Leenda said...

Asyraf dulu hari ke 17 bru jatuh..insyaAllah tak degillah..sebab mummy dia dulu hari ke 18 baru jatuh..tak degil pun..hehe..

as ♥ Leenda said...

Asyraf dulu hari ke 17 bru jatuh..insyaAllah tak degillah..sebab mummy dia dulu hari ke 18 baru jatuh..tak degil pun..hehe..

FiraHamzah said...

babe,
harap belum terlambar aku nak wish CONGRATS!! hehe..selamat akhirnyer ko bersalin..kiut miut qaleef :D
btw, tali pusat cabut tuh takder kena mengena langsung dgn degil ke tak degil. anak pompuan aku tuh hari ke 6 camtuh dah tercabut, tapi degil jugak..kekeke..yang kembar lambat skit, tak ingat hari ke berapa..tak pulak aku catit..aiseyyy.. :P
3 tiga tali pusat dorang aku simpan satu bekas. dah lama tak tgk, ntah apa jadi la dgn tali pusat tuh..haha..

O'gosh said...

tu la buat ai menyampah kalau ada orang datang visit ni...bukan nak doakan yang baik2...ada je part2 seram yang diorang nak cakap....orang2 lama kadang2 terlalu terikut2 ngan kepercayaan....padahal, bukan semua benda tu relevan pun....pedulikan apa diorang cakap..anak ai dua2 minggu kedua baru gugur tali pusat...x degil pun....sebab ai x rasa pun degil tu berpunca dari pusat ye dak..

Adylia Qarissa said...

akak, sebenarnya bila orang duk ulang cakap benda yang sama 'degil' tu yang jadi doa kan....

apa pon ikot cara kita mendidik anak2 yea dak? :)

masukla pic baby tu kak :p

zila said...

apakah kaitan tali pusat ngan perangai anak? haih~~ org kita ni (melayu) suka betul wat teori kelakar macam ni kan... my mom pun sama. Percaya sangat benda macam nih. Time kakak berpantang umah mak saya dulu, mak tampal seluruh dinding umah ngan kertas majung putih sbb dinding umah tu kuning. Dia kata nanti baby kuning. Pakai baju kuning pun tak boleh (both mom and baby). kelakar kan...

afiDa.ZainuDin said...

Tali pusat Ayra tanggal hari ke-3. Cepat, tapi tu la, xtau betul ke tak apa yg orang cakap tu.. hihi

Orang kata tali pusat tu dikeringkan dan simpan. Nanti bila ada adiknya, tali pusat tu kena disatukan - kononnya nak adik beradik bersatu, jgn gaduh2.. >.<

YanaMIB said...

xpernah lak dgr statement gitu..ank sy pn lmbt gak jatuh tali pusat..xingt exactly brape hr tp lbh seminggu lah..huhu~

erm lg satu petua org tua2, tali pusat tu smpn..nnt ank seterusnya gabung je tali2 pusat tu dlm bunjut (guna utk tuam2 skali)..nnt hubungan adek bradek rapat..susah nk gado sesama adek bradek..wallahu'alam lah kn..kita tanam je tali pusat tu..tkt simpan kang misplace lg masalah..hoho =)

Diyana Didie said...

owh baru me tahu kenapa org dok sibukkkkkk tanya bila baby jatuh pusat. rupanya nak tgk degil ke tidak. huh! menyampah lah. me mmg tak kuasa nak dgr benda benda mcm ni. tp serius sentap. baby me jatuh hari ke 7. kira lmbt jugak lah kot org kata.

eima said...

tak kot .. tp tatau la
anak aku umur 7 hari ...

luvira said...

tali pusat alysa tanggal hari ke5...

alar, cakap2 orang tua2 jea tuh, jangan percaya sangat lar..

pss...ira pon simpan tali pusat duia..buat kenangan..huhu

-cinta soFiaSafiya- said...

toksah pecaya...tuh sume MITOS Jaa...

degil @ dak depend pada mak ayah.... pandai makayah didik..xdak degil lah.....

abis anak nida ni DUA PUSAQ lagik..spaa jmpak sume ckp degil..mencikk......

-cinta soFiaSafiya- said...

toksah pecaya...tuh sume MITOS Jaa...

degil @ dak depend pada mak ayah.... pandai makayah didik..xdak degil lah.....

abis anak nida ni DUA PUSAQ lagik..spaa jmpak sume ckp degil..mencikk......

cikpingu said...

dhia tggal pusat hari ke 8.. :)

Mama Lynd said...

1. salah 1 adab nk melawat org br dapt baby jgn tegur or komplen itu-ini psl baby or ibu. Mau tak sentap maknya klu dah dikata ank degil.

2. Anak sy 15 hr br gugur tali pusat. Mertua ku kata tali pusat lambat tanggal means budak tu cermat.. pkai barang tahan lama. Suami sy 14 hr gugur.. bju 8 thun lps pn dia pkai lg. Adik dia 4 hr da gugur... kasut skolah 3 pasang setahun. Moral of da story JANGAN DENGAR CAKAP ORANG.. Tak hbs crita nnt.

3, Memang tujuan ubat tali pusat tu nk kasi cepat kering. Anak saya 2-3 hr je sapu pastu da xbuat tu y lajak smpi 15 hri.

Enjoy pantang..

~Ibu Muda~ said...

atie.. jgn pikir sangat pandangan orang yg macam-macam.. awak tu dlm pantang..hehehe.. anak saya luruh tali pusat ari ke5 kot.. tupun sebab berjemur bawah lampu so cepat la tali pusat dia kering......

Mr n Mrs Zaidi said...

ye ker...sy xpernah dgr plk mcm tu...baby sy tercabut genap seminggu dia lahir...normal la kalu 10 hari... ana kwn sy 2 minggu bru tercabut...anak dia baik jer..xbnyk ragam pun..

Mimy Hamid said...

Bab cuti pusat aku takut semua mak or laki aku buat hahaha..Fayel tanggal pusat hari ke 9..erkkk nakal ke?? Xpayah caya kot benda mengarut xde kene mengena..aku keringkan dan simpan jugak buat kenangan..mana tau kot ko ada adik org tua kata ikatkan bersama adiknya..supaya x bergaduh

Cikpuan rara said...

hmm yeke,xpenah dgr lak.anak sedara rara ritu hari ke bape eh.lewat gak.ala tu mitos je.

tali pusat tu simpan aty,dorg kata,kalo anak sakit boleh berubat pakai tu,then dorg kata kalau ada anak ke 2 and ke 3 nt,satukan sume tali pusat tu dlm 1 bekas,insyaAllah dorg x bergaduh.

Lieya said...

Bergantung pada kite sebagai ibu/papa yang mendidiknye... ye tak!!! :D

nisa_akif said...

biasa mulut org tua2 ni akn.brckp mcm tu..kdg2 gram je..ada ke tali pusat kena mengena dgn dgil ke x...ada jugk fkta mcm tu..

nisa_akif said...

mengarut je kn ...kdg2 grm jgk ada ke kena mengena dgn pusat lmbt jth dgl dgn.pusat cpt.jth bdk baik..biasa org tua2 akn kata mcm tu...