Wednesday, May 02, 2012

pengalaman menyusukan dan review Tommee Tippee Breast Pump

isu pasal breast feeding selalu jadi topik mummy to be.. dan jugak pada mummy2 baru...
bagi aku..tu semua bergantung pada rezki dan bahagian masing2...
aku sangat yakin..korang2 memang mahu menyusukan anak masing2 ngan susu ko sendiri..
asalkan ko dah berusaha keras...dan tak pernah berputus asa...selebihnyer serahkan sahaje pada Allah..
tak de ape yang nak dikesalkan..kalau korang terpakse memilih tuk menyusukan anak korang pakai susu formula [FM]-setiap orang ade alasan nye sendiri...


sebelum ni..sebelum beranak..biler bace keluh kesah mak2 yang baru beranak ade masalah ngan susu..
buat aku sikit risau..
tapi aku sentiasa positif dalam minda dan hati..
"aku yakin aku mampu menyusukan anak aku sendiri"-setiap hari aku semat dalam hati...
dan alhamdulillah....walaupon ade sikit cabaran pada awal nye...
tapi rezki Qaleef Eeman tak pernah putus lagi...!!!
walaupon tidak lah melimpah ruah...tapi..susu badan aku masih mampu mengenyangkan Qaleef setiap kali die menyusu...

jangan pandang orang kurus dan 'bentuk fizikal' aku yang kecik..tak mampu menghasilkan susu yang banyak hokeh...[teringat kate2 kawan2 aku yang macam pandang rendah pada aku biler aku menegakkan pendapat tentang fully breast feeding ni]
bukan mahu berkate besar sebelum waktu nyer..
tapi setiap kate2 itu adalah doa-[dan jangan lupe akhirinye dengan kalimah insyaallah..]
sebab hanye dengan izin dari NYA saja..semua akan terjadi...

aku nak share pengalaman aku menyusukan Qaleef Eeman dan jugak review pasal Breast Pump...
yang mane satu dulu...??

Pengalaman menyusukan Qaleef Eeman

lepas aku di c-zer... aku kene duduk berasingan wad ngan Qaleef...selama 2 hari 2 malam..!!! dah ar mase lahir tu aku tak ley terus susukan Qaleef..hati aku terpikir2...tak lapar ker anak aku tu....sebab esok nyer baru nurse bagi aku bekas kecik 2oz tuk aku perah susu aku...

eerrkk...perah pakai tangan...??!! siyes aku panik...aku tekan2..memang ade susu pekat yang keluar..aku yakin tu kolestrum..tapi sebab sangat pekat..dan aku langsung tak tahu macamane nak perah pakai tangan..jadi susu tu hanye melekat kat nipple aku..tak menitik pon...!!!

dalam hati..."jangan panik..relaks aty...aku yakin aku ade susu untuk diberi pada qaleef"

picit2 masih tak keluar..lepas tu ngan selamber aku tidor...[huhu]

sampai nurse datang balik tanye kan susu yang diperah tu..

biler aku cakap aku tak reti... nurse tu yang picit2 tuk aku...!!! nurse tu mude lagi..aku rase die pon belum kawen lagi...tapi memang teror ar..die picit2 terus keluar walaupon hanye kolestrum pekat...tak sampai 1oz pon...
tapi aku tetap gembire sebab dapat beri susu pertama terbaik iaitu kolestrum tu pada Qaleef eeman...[alhamdulillah]-semangat aku semakin bertambah saat tu...

2nd dan 3rd time pon nurse gak yang tolong picit2 kan tuk aku...malu tu aku tolak tepi..aku hanye mahu anak aku minum susu badan aku sendiri walau dengan ape care sekalipon...sakit jugak biler orang lain yang tekan2 breast aku kan...

hari kedua [khamis] pagi-biler semua wayar2 dan tiub kencing aku dicabut...aku mintak naik ke wad kanak2-wad kat mane Qaleef eeman diletakkan...sebab aku yakin kalau aku susukan Qaleef sendiri..pasti susu akan lebih cepat di stimulate...susu pasti boleh keluar lebih lagi...!! tapi alhamdulillah...pagi tu Qaleef dah dihantar pada aku...aku tak tunggu lame..terus susu kan Qaleef untuk kali pertama secare direct...dan sangat bersyukur tetibe susu aku melimpah ruah..!!!-hisap sebelah kanan..sebelah kiri dah menitik...[alhamdulillah]

Qaleef sangat kuat menyusu...dan aku tak pernah hadkan mase untuk die menyusu...setiap kali die mahu..aku akan susukan..dan tak kisah kalau ia akan amik mase dalam 1 jam pon....

tapi sekali lagi aku teruji biler Qaleef kene di tahan wad sebab deman kuning...
kali ni aku pergi ker Hospital Pakar bersalin Razif di Klang-hospital swasta...sebab aku pasti kalau aku gi GH lagi..aku mesti penat giler...takut menganggu susu aku nanti... dan lagi dalam keadaan aku yang baru di czer dan masih sakit..aku tak pasti kalau aku mampu bertahan... kat Hospital Razif..aku siap amik sekali satu malam penginapan supaye aku boleh susu kan anak aku sekerap yang boleh..-susu ibu adalah ubat terbaik untuk baby jaundice-

dan atas sebab Qaleef jaundice.. mase kat hospital Razif ni lar..aku belajar tuk pump susu menggunakan breast pump Tommee Tippee yang aku beli sebelum ni... walaupon boleh direct feeding..tapi tak boleh setiap masa...kalau aku amik selalu dari menda alah lampu biru tu..akan melambatkan lagi baby sembuh...jadi..biler susu dah bengkak..dan aku rase macam nak demam...dah sampai mase aku perah susu aku untuk simpanan atau diberi pada Qaleef Eeman biler diperlukan...

Review Tommee Tippee Breast Pump

hal Breast Pump ni pon satu hal jugak...

mase aku beli TT Breast Pump ni...pengetahuan aku tentang breast pump memang ter sangat lah kurang..
biler aku jumpe breast pump ni ngan potongan harge hampir separuh kat satu expo ni..tak pikir panjang aku terus beli...
biler di review..ade yang menyatakan tak setuju biler aku beli BP ni..
aku try gak gak google carik review2 lain pasal Bp ni..tapi memang susah nak jumpe..tak ramai yang guna..dan tak ramai yang tau pasal produk ni...
mungkin sebab TT Breast Pump ni merupakan produk UK dan tak popular kat Meysia berbanding Avent..Madela..Spectra..dan sebagainye...

ramai yang tanyer...kenape aku beli TT Breast pump ni...-aku tak de jawapan...
mase tu...aku pikir...sebab dah terbeli...walaupon hati memberontak ngan pendapat2 negative..tapi aku tetap tak nak membazir walau hakikatnyer aku mampu nak beli lagi jika mahu dengan produk2 popular lain yang dicadangkan tu..yang ramai orang berebut2 nak dapatkan nya...tapi aku berpendapat-selagi tak cuba..kite tak akan tau- 

dan kalau nak cube..kene ar tunggu aku beranak dulu...kalau betul2 produk n i tak bagus..mungkin baru aku akan mempertimbangkan tuk beli breast pump lain..

jadi inilah masanye....

:: adakah aku berpuas hati ngan TT Breast Pump ni...?? adakah sucking die kuat..?? menyakitkan atau tak..?? yang penting... benar2 boleh stimulate susu aku..???

jawapan :: aku sangat2 berpuas hati ngan Tommee Tippee breast pump ni...[jawapan ikhlas dan telus]

kali pertama aku pakai...memang agak tak biasa...nak banding ngan Bp lain..TT nyer penyedut daripada getah [agak tebal]-tapi tak menyakitkan..dan melekap kemas ke breast...tak de leaking atau lelehan..dan alhamdulillah...susu aku dapat di pump ngan baik tanpe perlu amik mase yang lama...

tak ade kekurangan..?? -hurrmm...buat mase ni aku tak nampak lagi..dan tak boleh nak buat perbandingan..sebab aku tak pernah cube yang lain lagi...
haaa...satu yang aku rase leceh pasal TT Bp ni..biler nak strilize..banyak part kecik2 yang nak kene dibukak..mase fes time..terkial2 nak pasang balik..tapi dah lame2..dah biase..tak de masalah..

yang lain..alhamdulillah..semuanye ok...[untuk mase ini..dan insyaallah harapnye akan terus berbakti tuk tempoh mase yang lame]





Tommee Tippee Breast Pump tuk aku sangat fleksible..mudah dibawak kemana2..ringan dan kecik...
boleh pakai elektrik dak battery...jadi...kat mane2 aku boleh pump [insyaallah]-cume kalau pakai battery kurang sikit lar sucking nyer..macam tak kuat sangat berbanding kalau dijana melalui elektrik...tapi..masih tetap berpuas hati...

muka hari ke-6 lepas lepas bersalin...
kat hospital Razif-klang..mase ni aku dah tak duduk wad..sebab badan bisa2 tak tahan duduk dalam air-cond terlampau lame mase dalam pantang dan baru pulak lepas di operate...
hari ke-3 Qaleef di tahan di wad-tapi dah dibenarkan keluar petang tu...
disebab kan aku tak mahu ganggu Qaleef dalam proses rawatan...sementara menunggu result kelua petang tu..aku sempat pump susu kat bilik khas spital tu-breast dah bengkak-

 kalau nak diikurkan aku tak perlu pegang pon boleh gak..
tapi kene sangkut kat nursing bra..[huhu]-tak berat pon-
yang penting..kene berada dalam keadaan relaks dan tenang...
kalau stress..ko nak tunggu setitik pon susah...

2oz untuk sebelah breast-di pump dalam mase lebih kurang 5-10 minit..
untuk 2-2 breast boleh dapat dalam 4-5oz kalau gigih..
mungkin tak cukup banyak lagi..
tapi aku boleh tersenyum untuk permulaan..dan semangat tuk meneruskan..


eerr..aku masih belum muler menyimpan stok susu...
hari2 cakap kat diri...nak buat..tapi tak terbuat lagi..
nak mule mungkin susah..tapi kalau dah buat nanti..mesti bertambah rajin..[harap2 lar]
gud luck tuk diri sendiri...dan pada semua bakal ibu dan jugak ibu2 baru macam aku...
percaye dan yakin pada kemampuan diri...
selebihnyer...jangan lupe serahkan pada Nya...insyaallah...

p/s :: cukup lah ni...dah bengkak..nak kene kejut Qaleef Eeman bangun menyusu....[apa yang aku share ni hanye pengalaman aku..bukan untuk menunjuk2 atau bermegah2.. mungkin korang boleh amik sebagai pengetahuan atau sekadar bacaan kosong]




51 comments:

Adylia Qarissa said...

akak. sakit ke tak breast tu bila tak keluar susu?? kakak dkna cakap bila air susu tak keluar, jadi bengkak dan sakit.. ermmm...

Adylia Qarissa said...

akak. sakit ke tak breast tu bila tak keluar susu?? kakak dkna cakap bila air susu tak keluar, jadi bengkak dan sakit.. ermmm...

azam said...

:) kena selalu pump...lagi byk pump lagi byk susu keluar.....

INSYAALLAH

Anonymous said...

Alhamdulillah....mg sumenya dipermudahkan ye....

bEe HoNeY said...

congrats...i'allah selagi kita berusaha keras, i'allah kita mampu menyusukan ank dgn sepenuhnya.sya slh seorang ibu yg fully bf.alhamdulillah sya mampu wlpun sya dikategorikan kecik,kurus keding...ehehheh. trskan penyusuan utk ank kita ya...caiyok3x pasti boleh. set mind penting

Mummy GreenyHouse said...

bape price BP TT tu?
kira byk jugak dpt pump 4oz.. sy lagi kurang..huhu. Sy pakai manual pump, mmg x bape nk gigih la..hahah :D

LisaLisut said...

haaa akhirnya dh ter review jugak hehe. i xbeli lg. tgu budget mari lps gaji May nt. thanks for the review aty

Wawa said...

Yep jgn pndg rendah kat org yg bdn kecik or kurus...Yg penting susu keluar berdeguk2 bile bby isap...Weheee...
Neway, rasenye sume breast pump same je... Hihi... Sy gune simplise, produk luar...nk review org lain mmg tk jpe...wuwuwu...tp bile da try skang, puas ati je...hihi

pizet said...

enjoy your breastfeeding....moga lengkap 2 tahun perjalanan penyusuan hendaknya yer

mia-ina said...

info yg mia tunggu2x ttg review produk yg aty beli..tima ksh...semoga bertambah susu utk anak aty ye..kuatkan smgt...nanti leh story lagi tau camne pengalaman aty wat stok susu awal..bgs utk kami yg baru2x ni nk tahu

Shu @ Mrs. Hamid said...

Wahhh.... 2oz dalam masa 10mins daripada sebelah breast, dah kira lumayan la tu.Shu masa pantang dulu nak dapat 2oz daripada daripada 2-2belah pun susah. Tapi Alhamdulillah, sampai sekarang masih menyusukan Saqlain yang bakal menganjak usianya 1 tahun esok.
So... aty pun boleh jugak ;)

Nadya Zahid said...

wow...kire u dah byk susu jugak tu..mmg bukan snang nak breast feed kan?nad pon harap nad ade rezki dpt byk susu untuk susukan baby...

Mr n Mrs Zaidi said...

wahhh kira bnyk jgk susu sis..jeles, sy pun nk cri BP electrik jgk la.. sbb bila guna yg manual ni cpt penat..mula la mls nk pam susu tu..hihihi

Gadis said...

plan mmg nak beli brand ni jugak..
biler aty dah review brand TT ni lagi gigih nak beli..hihihi

Jiejah @ Iza said...

Alhamdulillah rezeki Qaleef .. akak dulu dah berusaha sebaik mungkin (mungkin x cukup?) , so adeel cuma dpt menyusu 2bln saja . ralat tp redha . good luck tuk aty .

hana yoriee said...

waahh..alhamdulillah rezeki qaleef. banyak juga tu aty dpt lepas pump.

hana alhamdulillah sbb baby takde masalah apa2 dia mmg ada ngan hana 24jam lepas operate. baby pun pandai sucking sejak dari dalam OT lg masa nurse suakan after diorg dh bersihkan baby. tapi pengalaman nurse picit nipple tu mmg sakiiiittt woo..hoho..iyealah org lain yg picit kan..rasa lain! huhu..

lepas ni entry berpantang plak..mesti lagi byk drama nye ye dak? kikiki.. setiap hari ada pengalaman baru yg dipelajari =)

salmia saidin said...

alhamdulillah, moga sis dapat menyusu dgn konsisten.. :)

chaiyok!

Shakina Farhan said...

ade juga yg condemn kata tak bagus sbb tak byk review kot? hrmm..lain org lain kot..ade yg rasa dengan die bgus brand ni brand ni tp xsama ng org lain kan..macam kulit muka dgn pcuci..cewah..hopefully dpt breastfeed jugak..amin..

Anonymous said...

Alhamdulillah niat yg baik Allah akan permudahkan. tak kisah lah brand BP apa pun kita pakai as long as niat yg penting. Kalau awal2 beli semata brand sebab org lain pun ada tapi tak tetapkan niat pun sama juga.

:)

O'gosh said...

ai pakai manual je...sebab dulu x pandai beli barang2 baby dan xde sapa nak tanya....so, terus guna je yang anak 1st punya sampai 2nd baby...tapi sekarang dia xmau langsung minum susu badan...sedih...pastu orang senang2 je cakap ai pemalas nak bg susu badan...mmg berbeza kalau bg susu badan ngan formula....walau cemana mahal pun susu formula yang kita beli tu tetap x sama...nasib sempat 3 bulan lebih je bg susu badan...aty jaga diet ngan emosi elok2 so susu xkan kurang tuk Qaleef ye...gud luck..

Baiduri said...

btul 2...kna set mind kita mampu utk susukan baby kita.... kwan sye pon ade srg b'badan kcik, tp dia pnya susu melimpah-ruah... hope sye pon cam2 jgak...insyallah... gud Luck aty, enjoy ur bf =)

Cikpuan rara said...

wahhh sis dh bersalin ye.tahniah sis.xtau pon.tahniah sgt dpt baby comels.hmm bagus akk cite utk pengalaman rara =)

PUAN SUE said...

seronoknye tgok susu aty

FieZaLieSa said...

alhamdulillah..banyak susu aty..rezeki Qaleef..adik sy badan kecik macam aty jugak..anak dia dah 2 thn lebey..smpi skrg susu masih banyk..
gud luck dear! =)

UmyMah said...

berapa ye harga bp tt tu?berminat nak beli..

YanaMIB said...

huyyoo..hebat aa dlm pantang dh boleh dpt 2oz utk sebelah breast dlm ms 10-15 mnt je..sy dlu nk dpt 1 oz pn mkn masa berjam²..tp sy guna pureen bp..agak sakit sket guna pureen..and smpi skrg pn guna lg..tp sbb dh slalu guna so dh jd biasa..cuma letih sbb manual je kn..hee =)

keep up bf baby ye..kuatkn mental insyaAllah dpt bf baby smpi 2 thn =)

♥ balkidz_hunny ♥ said...

first of all tahniah aty dah jadi ibu!
selamat membreastfeed dgn jayanya okey! be strong & pedulik kata orang! :)

.:hana radzi:. said...

1. susu ibu memang susu yang terbaik & lengkap.
2. sentiasa mohon agar Allaah banyakkan susu badan kita sagar boleh menysusukan anak dengan susu badan sendiri.
3. tak kisahlah perah susu manual atau auto. kena usahakan sebelum mengalah.
4. breast akan sakit bila tak diperah/dihisap oleh bayi-->>menyebabkan breast engorgement

semoga dapat terus menyusukan anak dengan fully breastfeeding. :)

Miss Sunshine said...

Alhamdulillah rezeki baby aty.. banyak susu.. seronok banca pengalaman aty... boleh belajar dari sekarang ni... take care aty..

xshajiax said...

salam, sy ada email awk tny psl sewa bekas hantaran awk..available lg ke? tq..

Rashila In Da house said...

nnt shila nak pakai tompee ugak la..mahal tak aty??? sempat nyusu ashraf sampai 4 bulan ja...msk keje susu makin kering....

annur fitrah said...

kurus takpe jangan gumuk...pas beranak anak seorang terus naik badan. EMmm..sapa pulak yang amik gambar tu hi hi..

Baby Things N' About said...

aty: visit me :)

dd dudu said...

selamat gigih yee untuk breastfeeding. kite suke baca pengalaman2 awak :)

Liyana said...

segannye bace bile nurse tlg picitkan susu.. hee

sy baru je order spectra3.. tu je mampu beli.. huhu

pedulikan kate org, smg bby qaleef mbesar dgn jayenye dgn susu aty, hihi

ReYNa said...

aty.congrats dah jadi ibu.lupa nak wish..oh.banyak tu susu aty leh dpt 2 oz kalo awal2 ni.sy kdg2 ler leh dpt bnyk tu utk sebelah..baby asyik nak nenen.huhu.kena usaha gigih lagi ni nak wat stok gak

jaja_NorLiza said...

bukan pam penentu keluarnya susu...niat kita yg penting...x kira brand ape pon kalo ikhlas dan strong insyaAllah akan dipermudahkan.amin...

jaja_NorLiza said...

bukan pam penentu keluarnya susu...niat kita yg penting...x kira brand ape pon kalo ikhlas dan strong insyaAllah akan dipermudahkan.amin...

Diyana Didie said...

seronoknya ada susu byk. unlike me. tp tetap bersyukur ada susu kan. for me, breastpump semua sama je. me pakai madela electric pon ada masalah jugak. tak mcm org ckp pon. menyesal tak beli pump biasa je. lagi ramai org pakai pump biasa je n susu bykkk gila. itu yg penting kan. ;)

Mimy Hamid said...

Alhamdulilah meriah susu ko tu kiranya sbb dapat 20z..kira ok la dalam pantang lagi..rajin buat stok key..aku dulu 2 minggu baru buat agak lewat..ni dah keje baru la terhegeh stok kurang..nangis weh

farah keifli said...

chaiyok aty!

positif sokmo!farah takde stok ebm..harapkan yg kat badan je..tapi yakin susu yg ada ni cukup knyangkan perut anak..asal niat kita tu baik,insyaallah dipermudahkan urusan..

cikpingu said...

mmg tsenyum tgk susu leh dpt byk 2... umie pump gune manual jek.. amek mse jgk la nk dpt byk 2.. :) tp xpe.. skrg umie dh xpam sgt.. sbb dhia kerap nyusu bdn.. takat arini belom bengkak susu lg.. insyaallah susu ade smpi dhia bsr.. :) moge susu sis akan btambah byk..

wanie said...

kak aty.. tahniah, sbb dh mula gunakan bp masa hari ke 3.. wani guna medela swing 1 minggu semasa pantang, guna sbb nak bukak lubang susu.. huhuhuhu..

TT bp sama cam swing... biar lambat uat stok, yg penting 2 minggu sebelum naik kerja dh ader stok.. wani dulu x buat stok 2 minggu nak naik kerja...

syanaim said...

::congrate babe dah jadi mummy...gigihkan diri..pedulikan orang kata k..:)::

eima said...

tahniah sbb berjaya bf eeman...

teruskan usaha ok

Lieya said...

Asal muke tak sembap mcm muke org len yg baru lepas bersalin ehh... ehehehe

Faisya said...

Saya pun pki bpump TT. Best, senang nk bwk kemana. Tak suka bunyi dia sedikit kuat je. Tp saya pki S3 jgk. Pun best. 1 pki kat umah, 1 pki kt opis.

Mrs Lurve said...

aty, boleh tahu x...tt mcm nie harga rm bape ehh?

rabiatul said...

Kala yg TT manual senang x guna

rabiatul said...

Kala yg TT manual senang x guna

Nazri Yott said...

Sy guna TT breast pump electric tp seriously masuk 6 bln je motor dia dh xberapa elok..suction xkuat..2 kali tukar valve sekejap je ok dlm sebulan cmtu dh xkuat balik..spare part ssh nk dpt sbb brand UK..now dh order yg baru pun..beli eve love..hope ok la..