Monday, May 14, 2012

kenape mesti pantang 44 hari..kenape bukan 30 atau 50 hari..??



bagi aku berpantang-maknenyer ape pon tak boleh...

ayah nak makan kuih donat ni ley tak..?? 
ayah :: tak boleh..

mak..sedapnyer nampak rendang daging mak ni...
mak :: tak ley makan...ade santan..

ayam boleh makan tak..??
-tak boleh..

nasi lemak..??
-tak boleh...

roti canai..??
-tak boleh jugak...

ikan masin..??
-ikan ni tak boleh..nanti ayah carik ikan masin yang boleh ko makan...
 

kalau dah semua tak boleh nak makan..ape yang nak di makan mase berpantang...??!! *sigh

sup..bubur..masak bening[pindang/singgang]..rebus...kukus..
ikan pon bukan sebarang ikan...hanye ikan2 terpilih..
bubur pon tak de makneyer  nak  bersantan berlauk..hanye bubur kosong-dengan lada hitam...

nangis ko tengok adik ko selamber makan beger mcD depan mate...
kalau aku mintak mesti dapat..adik aku ape die tau kan..
tapi..sendiri mau ingat ar..kalau gatal mengenyam..menanah bagai..sila jangan salah kan orang lain..
tanggung ar sendiri...huwaaaaa...!!!

siyes jemu...tapi pasrah..tak makan kang lapar..
nak susukan Qaleef lagi...tu jer ar yang buat aku telan jugak semua makanan yang dimasak..

pukul 10 pagi..4 petang dan 9 malam-aku akan makan biskut lemak atau roti cicah milo ataupon hoLick..
kalau tak...makan nestum atau pon oat...
pagi2-susu anmum[lecta]-air masak segelas-pati ikan haruan sebotol-holick atau milo segelas-[macam2 kan kene minum..adeeyyyy]
makan nasik atau bubur-pagi2 subuh dah makan...sebelum susukan qaleef..waktu tengahari dan sebelum maghrib kene makan jugak siap2...
susu kambing hi-goat-orang kate tuk cepat baikkan anak demam kuning..minum gak ar sekali sekala...
hurrmm...kuat gak aku makan selama pantang 2 minggu ni..
duduk umah sesajer...ape lagi aku nak buat..[selain membelek anak]

dah 26 hari berpantang..tolak tambah ade lagi 18 hari lagi...
tu kalau kire tempoh pantang 44 hari ar...
aku selalu tertanya2...kenape mesti 44 hari..
kenape tak lebih atau tak kurang..
genapkan 45 hari ker..atau 40 hari ker kan..

selalu dengar.. genap jer hari ke 45-tak sabar nak kuar rumah merayau... hahahaha... memang comel..
hari ke 44 atau ke 43 tu masih tak boleh ek...

kalau ikutkan memang tak sabar2 nak kuar umah gi shopping mall..
tak sabar nak shopping..!!! lelagi biler gaji dah dapat ni kan...[ngeee]
tapi tu ar...aku ni c-zer..harus sedar diri..jalan pon masih bongkok lagi...terhegeh2...jadi luper kan pasal ko nak shopping..
diberi kekuatan nak bawak anak gi klinik pon dah cukup bersyukur...

berpantang orang bernaka normal dan czer ni berbeza...
aku tak boleh bertungku..jadi darah2 beku dalam perut keluar agak lambat..
perut pon masih muncit..macam ade lagi baby kat dalam..-adik bongsu aku kate-sadis...
rahim pon masih lagi ley rase bergoyang sebab tak berbengkung...
aku hanye boleh ber pilis kat dahi-tu pon sebab kepale aku sakit berpusing2 dan mate berpinar2...
param..lulur..tapel dan segale bagai-luperkan dulu...

stokin penyelemat keadaan..-nampak sikit macam orang baru lepas pantang..
eerr...aku hanye pakai kain batik dalam seminggu lepas beranak jer..
tapi aku masih berlengan panjang dan ikat rambut tinggi2...[konon2]

cume bab pantang makan..aku memang jage betul2..
tu jer care yang boleh buat aku cepat sihat...
lagipon..ni baru anak sorang...aku nak anak lagi 4 orang..[muwahahaha]-insyaallah...
badan pon nak pakai lame...
sakit luaran..luka dan jahitan boleh nampak..
tapi kat dalam-tak de sape tahu...sendiri sakit..sendiri tanggung...

jadi tak kire ar berape hari pon kan..
yang penting kene jage sampai betul2 sihat...
kalau sakit..dah 50 hari tempoh pantang pon..masih tetap kene berpantang...



tu pantang aku..pantang ko macamane....??

38 comments:

e k i n ♥ y u s r i said...

x bestnye berpantang
huhuhuhuh

pizet said...

orang kata pantang c-zer lagi susah dari normal...banyak makanan x leh makan lagi teruk dari normal..ada yang lagi suka c-zer katanya senang nak jaga...ikut orang jugak kot

Masya said...

betul tu.. bukan masa pantang jer.. kene pantang.. dah lepas tu pun kene jugak pantang makan.. badan nak pakai lamekan huhuhuhu....

nuyui a.k.a miss YUI said...

buat masa skg kak,sy ni pntang jumpa..hihih..

fauziah ms said...

salam..sy mmg suka jenguk blog ni.pengalaman sy,anak 1st mmg bpantang tradisional,mkn ala2 zmn jepun gitu.tp anak ke2 sy combine kan moden ngn tradisional.ayam?gatal?makan dada ayam rebus sikit,kalau xda reaction,lebihkn skit keesokkannya.sumber protin tu.ulam peria,sawi mkn bpada2.mkn pati haruan stiap mlm.amik multivit,vit c 1000mg,vit e,iron,folic,minum susu,kurma,madu,habbatussawda, bleh cepat sembuh luka.hasil?muka bseri,bertenaga,xdala lesu.yg penting skali,minda kena positif!fuh pjgnya komen..caiyuk2 tp mmg btl,kena jaga,kita pempuan bdn nk pakai lama kena rajin "telan2" ni..hehehe

Qhaifa Nur said...

akak buat 44 hari saja...
nak lebih baik buat lebih pun ok...

mungkin dalam masa 44 hari tu boleh baiki semula dalam bahagian badan kita...walau tidak sepenuhnya

LisaLisut said...

i told my husband psl pantang n dia ckp sila pantang betul2. haha sbb dia kata bdn nk pakai lama. he's strict! and i pn sanggup juga.bila lagi nk rasa.kekekeke

Adylia Qarissa said...

mak dkna cakap, baik kita rasa seksa berpantang sekarang dari seksa sakit dihari tua..heheee

akak dkna betul2 pantang, badan dia macam anak dara walaupon anak dah nak masuk 5 orang :)

.:Mama Dhia:. said...

paling penting kalo dalam pantang ni jage makan...sebab nak bg luke cepat elok..samada czer @ normal, memang 2 2 kene jage makan..satu tak mo efect pade baby @ satu lg pade kite sendiri.. org lain rase 44 ari ni sekejap jer tp org yg dalam pantang tu, lame sungguh la rase 44 ari tu.. memang bosan makan makanan yg same tp best sebab mak yg masakkan..hehehe... nape tak leh makan ayam??dulu saye makan jer ayam..tp lebih banyak makan ikan dari ayam..paling suke kalo mak masakkan lauk ikan singgang..ari2 pun tak pe..

irmafittaputri said...

jangan lupa pantang yang 100 hari tu ye aty..hehehehe

Cikpuan rara said...

aty xtry amik shaklee ke?shaklee set berpantang untuk ibu bersalin bagus.untuk banyakkan susu,luka czer cepat kering n boleh dimakan trus even czer.rara nt nk amik yg tu.sbb nk banyakkan susu.

SYANI said...

Even though dah lepas pantang 44 hari pun, masih banyak benda kena jaga. At least sampai hari ke-60. Nanti bentan lagi susah...

Mr n Mrs Zaidi said...

bgs akak nie, mmg pantang makn btl..hihihi..sy sume mkn..nasi minyak, nasi lemak..sume sy balun.. tp ade jgk la mknn yg my mom tak kasi mkn...yg mne boleh mkn, mkn jer...sbb de stgh org tua ckp, ank sulung nie xyah berpantang sgt..mksdnya, bab mkn la, tp bukan makan smpai tak ingt dunia, cume rase sikit2 jer la..supaya tak kempunan.. sy pun dlm pantang nie siap g shopping lg...hahaha... smpai my mom pasrah jer la, dpt anak degil mcm sy nie..nasib la, baby daaliyaa tak meragam... tak sabar nak hbs pantang... tp my mom paling bising bila sy tak bertungku, jln kuat2 or laju2...ye la, takut peranakan tak kecut n tak masuk balik dlm sarung dia...kalu tak jaga btl2, boleh kuar tau peranakan tu...my mom ckp, dh akhir2 berpantang lg kne jga btl2.. bila my mom ckp gtu risau n takut pun ado..hahaha...huhu..

hana yoriee said...

lagi sadis bila suami sendiri saja2 buat slurrrpp sluurrppp mkn minum yg sedap2 depan kita..sesaje nk menyakat..huhuhu..

syizanshafik said...

selamat berpantang.. chaiyook2..

luvira said...

huhuhu...same macam ira...seme mintak tak bolew...tapi masa dah 30 hari ++ tuh mak dah bagi try2 makan sikit2...ibu kata bagi rasa2, nanti tak lar badan tuh terkejut sangat, abis je pantang tetibe terus nak makan macam2...;)

Riny said...

heheheh...sabar ye aty..nnt boleh makan puas2...pantanglah dulu....okay la tu...ade je yg 60 hari..lagi azab kot nak tggu abes pantang...hik3

ck a.k.a anggerikhijau said...

untung la aty dapat berpantang makan sebaik2 nya...ck ni.. :-( belum habis pantang tapi..hhmm..tah la...sedey la..

ibuhebat said...

hehe.. dugaan masa pantang memang hebat!!! tapi akak berselera je makan lauk2 pantang... semua sedap di tekak. padahal singgang tak abis2.. ataupun ikan bakar. sebab makan dgn nasi panas2 kot.. dgn blackpepper lagi. mmg terangkat! heehe.

Nadya Zahid said...

aduhhhhhhh..nak berpantang tu mmg leceh kan?i pon xtau la i bleh tahan ke x..especially bab makan n kene pakai stokin tuh...

♥ Elin ♥ said...

http://www.vanillacheze.com/2011/04/makanan-berpantang-selepas-bersalin.html

ha itu kisah pantang elin.
sama lah czer jugak :)

mmg pemakanan jaga 101%
selamat berpantang yer..jgn culas :)

Gadis said...

banyak jugak nak kene jaga yer time pantang ni...

ader org berpantang main bedal semacam jek..
5 hari beranak dah boleh pegi mall..
best betul..hihihi...

maybe setiap org x same..

selamat berpantang yer..
take care...

mcm mane la gadis nnti..hihihi

~ NANA ~ said...

i czer jugak tp i dah mkn roti canai, pizza, kek, ice cream, nasi dagang, eh mcm2 la lagi...pendek kata i mkn mcm biasa, mcm org tak sakit...huhu

risau gak kalau effect luka kat dlm tapi my mom dulu2 tak berpantang so dia suruh je i makan mcm biasa

mia-ina said...

bagus sbnrnya pantang bebetul..ni amalan nk kekal sihat..kata org tua2x...selalu menanti entr aty dr ms ke ms....suke baca

Asz Miza said...

Suka pantang masa miscarriage dulu sebab lepas tu nampak kurus je..hehehe..tapi takut jugak kalau kena czer tak dpat pantang mcm org beranak normal..kang ta bole kuruss..hihi..insyaallah aty tak lama lagi je tu habis la pantang...ais kena pantang setahun kan kalau czer?

farah keifli said...

dear, i dulu makan tak pantang sangat pun..dalam pantang i dh makan makanan bersantan..tapi masa tu dh sebulan lbh rasanya..hehe

i makan ubat beli kat klinik..ubat dari klini dia la..kat klinik lain takde rasanya..2minggu makan ubat tu dah boleh gerak laju2..semua org tak percaya i czer..luka pun cepat sembuh..

Mimy Hamid said...

aku suka pantang sbb aku slim down turun banyak ..lg pun lepas pantang kita jadi more disiplin nak pilih makanan...pantang ni best bdan banyak berehat...aku suke...owh aku rindu pantang lak..hhihihi

Baiduri said...

memang kna pantang btul2 aty... cam adik biras sye, ank die dh 8 bulan skrg tp bru2 ni peranakkan jatuh... p urut ngn bidan, bidan kata ckit g nk t'kuar...huhu, ngeri... tu kes dia xpntang btul2 la lpas branak ri 2...

Liyana said...

slmt berpantang
xpe nt mesti rindu mase berpantang.. hihi

YanaMIB said...

tp pantang ais 100 hr tau...hihi lg lama lagiiii bagos..ai dh kecundang pn..smpi 44 hari je...xthn aa pantang ais lama2..iskisk~ makcik ai ckp ais and mende2 masam kembangkan rahim..wallahu'alam =)

ms pantang ai mkn je mekdi, pizza, ayam, sambal..lalala tp bkn la ms awl2 pantang..bila dh sebulan gitu..and bkn la bantai mkn smpi buncit..mkn sikit2 je..janji bdn kita rs oke and baby pn xde cirit birit or kembung..xde mslh pn nk mkn..klu x konfiden jgn makan =)

czer boleh je bertungku yunk..ai buat je tungku2 tu..guna tungku letrik yg mcm bantal panas tu..hehe berurut pn boleh..ckp je kt tukang urut jgn urut tang prot..berbekung pn boleh je sbnrnya..tp ai xbuat sbb malas!wahaha~ klu jg mkn btol2 insyaAllah turun prot tuh..mmg lmbt sket peranakan nk surut..yelah time peknen peranakan tu kembang brapa kali ganda la plak kn..hoho relek2 je..truskn bf baby..

slmt berpantang! =)

armouris said...

terjumpa info ni, pasal berpantang selepas bersalin … sharing is caring :) - Cara Bertungku Dengan Mudah Semasa Berpantang

Anonymous said...

Mak sy doctor.dia srh sy mkn ayam & ikan byk2 sbb protein.sayur & buah utk elak sembelit.alhamdulillah hari ke-5 gynae puji luka sy da comel hehe.tak amik jamu.just mkn pil zinc nak replace ikan haruan sbb alergic.sy cuma pantang mkn cili dan ais sahaja.berurut wajib body rasa best sgt.bg sy jgn stress sgt psl berpantang ni.buat mana yg mmpu je.sbb kalau stress susu pun takmau keluar.oh ya..pasal ais mak sy kata boleh minum tp make sure ais tu dari air yg dimasak.bkn ais dr air paip atau RO ke...tp sy tak berani minum ais masa bpantang hehe..wallahualam

Xira / Ady said...

Dulu czer so plan ni pun nk czer pasal pantang senang. X payah pakai kain batik. Jalan pun boleh laju jer...heheh ada sebab 44 hari kerana tubuh badan kita only ok after ok. But ikut doktor 20 hari jer

Jezmiena Qishtabella said...

Hai farah i nak tanya ubat apa yg u beli kat klinik tu ye. I czer gak ni nak minum pati ikan haruan anak kuning so luka dalam tu i risau lambat elok. Bole kongsi x...

Unknown said...

Tentanh pantang bersalin normal vs czer. Saya dah mengalami kedua2nya.
1. Bersalin czer mmg memerlukan bantuan saat 2 minggu pertama. Disebabkan luka yg besar, pergerakan kena jaga. Batuk bersin semua kontrol. Yang perlu jaga makanan yg boleh mempengaruhi luka. Contoh mknn yg gatal : telur, ayam, jenis2 ikan dsb. Mudahnya adalah, once luka dah baik, baik segalanya. Tak gaduh sakit urat, demam sendi sebab salah makan dsb. Dlm pantang saya minum jus oren (yg disimpan peti ais). Mkn oren sehari sebiji. Alhamdulillah, bdn sihat. Lepas pantang pun cergas, x da masalah.
2. Saya bersalin normal anak pertama dan ketiga. Senang baik luka. Masuk mggu kedua dah boleh mkn ayam. Sbnrnya seminggu pon, saya dah boleh buat senaman ringan. Tetapi pemakanan tersangat2 lah perlu dijaga. Betul, mknn berangin, pergerakan, air sejuk, pakai stokin, kipas level rendah sekali, tungku 2 kali sehari. Semua tu mmg kena jaga. Sebabnya, saya dah pernah melanggar pantang, dan juga menerima akibatnya (serta merta). Nasib baik serta merta jadi saya bolehbuat kesimpulan sendiri. Makan pisang (demam sendi). Lari (terkejut sebab baby tiba2 menangis dgn kuat), juga kena demam sendi. Paru2 rasa dicengkam sejuk. Jadi, beringatlah. Minum air yg banyak bg saya, x ada masalah.

Salmawati Mohd Nor said...

Tentanh pantang bersalin normal vs czer. Saya dah mengalami kedua2nya.
1. Bersalin czer mmg memerlukan bantuan saat 2 minggu pertama. Disebabkan luka yg besar, pergerakan kena jaga. Batuk bersin semua kontrol. Yang perlu jaga makanan yg boleh mempengaruhi luka. Contoh mknn yg gatal : telur, ayam, jenis2 ikan dsb. Mudahnya adalah, once luka dah baik, baik segalanya. Tak gaduh sakit urat, demam sendi sebab salah makan dsb. Dlm pantang saya minum jus oren (yg disimpan peti ais). Mkn oren sehari sebiji. Alhamdulillah, bdn sihat. Lepas pantang pun cergas, x da masalah.
2. Saya bersalin normal anak pertama dan ketiga. Senang baik luka. Masuk mggu kedua dah boleh mkn ayam. Sbnrnya seminggu pon, saya dah boleh buat senaman ringan. Tetapi pemakanan tersangat2 lah perlu dijaga. Betul, mknn berangin, pergerakan, air sejuk, pakai stokin, kipas level rendah sekali, tungku 2 kali sehari. Semua tu mmg kena jaga. Sebabnya, saya dah pernah melanggar pantang, dan juga menerima akibatnya (serta merta). Nasib baik serta merta jadi saya bolehbuat kesimpulan sendiri. Makan pisang (demam sendi). Lari (terkejut sebab baby tiba2 menangis dgn kuat), juga kena demam sendi. Paru2 rasa dicengkam sejuk. Jadi, beringatlah. Minum air yg banyak bg saya, x ada masalah.

Siti Fatimah said...

sy pn dh rs dua2 czer dan normal..czer yg sshnya bl 2mggu prtma jln pn bgkok2,nk dduk bgn susukan bebi pn seksa,8jam lps bedah,Subhanallah..skt yg tramat,mkn mnum sy no hal,lbh cerewet,lbh sy suka..rare kan.normal kalau lps brsalin trus dpt gerak dgn jayanya..cma xleh gerak laju2.bab mkn brsalin normal pn sy xde mslh.cma bab kencin berak fuhh takot babe.actually,xde bnda yg ssh bl kita tanamkan mindset "semuanya akn dprmudahkan insyaAllah"..
sy mmg suka cabaran smsa pantang.ank sulung,brt bdn b4 preggy 50kg,ms ckup bulan 70kg,lps pantang 53kg..
ank ke2,sblm preggy 58kg, ms ckup bln 67kg, lps pantang 55kg.Alhamdulillah syukur!!!nk aim 50kg,hapuskan kolesterol dan lemak dlm bdn!jom!!!SAY YES TO BREASTMILK!!

Umi Kalsom said...

Saya pun bersalin czer gak. Dah 2 kali dah. Bab mkn pantang btl2 3 minggu pertama. Lepas luka dh baik baru pelan2 makan ayam sket2. Kalau takde gatal2 baru lebihkan esoknya. Tapi mknn yang gatal dan berangin mmg avoid terus especially laksa pantang setahun lebih.