Tuesday, May 15, 2012

kisah nama-bertahnik dan bercukur-akikah jer belum...

di sebalik nama Qaleef Eeman

nama Qaleef aku yang bagi..
eerr..bukan...!! sebenarnyer nany die yang kasi..mak aku..
tapi asal nyer dari aku ar..aku kan nak sangat nama anak aku 'Khalifah'..
kalau boleh aku nak letak sebijik -Khalifah Umar'-salah sorang khalifah yang unggul..
tapi ko macam giler kuasa lak kan macam tu anak ko sorang jer..
jadi aku hanye ley sumbang satu nama jer...Khalifah...
tapi laki aku tak setuju..!!! adeeyy..
tetibe mak aku ter petik nama 'Qaleef' tu dan aku terus setuju...
maksudnyer tetap Khalifah-cume konon2 dimodenkan...
name ni aku dah ade dan memang kire kompem since aku tau jantina anak aku mase 5 bulan aritu...

nama Eeman pulak-laki aku yang bagi...seawal aku mengandung 7 bulan..
tak pasti dan tak hengat lak kenape die suker kan name ni...
tapi asalkan mempunyai maksud yang baik dan sedap didengar..aku setuju jer..
sesuai pulak biler dipadankan dengan Qaleef..
jadi lah nama Qaleef Eeman..

nama anak aku sama ngan nama anak si polan dan si polan..??
aku sendiri tak perasan..dan tak pernah tahu sampai ar korang2 bagi tau..
tapi ade aku kisah...muwahaha...
bukan tinggal satu rumah pon kan..tak de ikatan sedare pon...
jadi perkare tu tak jadi masalah tuk aku..
semua tu mungkin kebetulan..

kalau nak cakap pasal nama ni..
di saat2 akhir..kiteorang laki bini nyaris2 nak tukar nama...
ade satu lagi name yang indah dan sangat baik maksudnyer..
tapi sejak awal kiteorang dah terbiase panggil baby dalam perut [mase tu] ngan nama Qaleef Eeman..
jadi memang susah ar nak tukar...

nama anak sunat di beri pada hari ke-7 kelahiran..
tapi tu ar kan...sekarang ni..tak yah tunggu hari ke-7..belum mengandung nama anak dah bersusun2 dalam kepale otak ko kan..hahaha..
laki aku mendaftar nama Qaleef pade hari ke 14-sipi2 lagi nak kene denda lewat...
tu pon amik mase separuh hari kat JPN tu..
sekarang Qaleef dah ade sijil kelahiran..tak sabar tunggu ic die kaler pink pulak nanti...yaeeeyyy...[mak die teurjer lebih tu adalah perkare biasa]

amalan bertahniah @ belah langit bayi

selalunyerdibuat oleh orang alim warak dengan bacaan2 al quran tertentu..
pakai air zam-zam dan sikit kurma...
aku tak dapat buat pada hari pertama-kedua..sebab belum keluar spital..
hari ke-3 selepas solat jumaat..ayah aku bawak Qaleef bertahnik dengan sorang ustaz kat area umah..
alhamdulillah..-harap Qaleef akan lancar lidah nye menyebut kalimah2 Allah dan juga membaca al-quran nanti..insyaallah..






bercukur rambut

tak de istilah cukur jambul untuk aku..
wat per setakat nak cukur jambul-jambul pon takd de- huhu..
rambut dalam perut harus hukum nyer tuk di buang atau di botakkan..
sebab rambut tu dah bercampur ngan darah dan segale bende dalam perut...
jadi memang patut ar di buang...
tapi aku tak dapat nak buat seawal hari ke-7..
sebab..??? sile marah laki aku..
sayang katenyer...ggggrrrrrrrrr..........geram gak aku...
die kate takut nanti rambut tumbuh jadi kerinting macam rambut kawan die...huhu..[tapi rambut kawan die tu memang kerinting giler..aku pon risau gak]
dan lagi..fared sendiri tak berani nak potong-yer ar..kepale baby kan lembut...kejap2 kang terlentok..
tunggu ayah aku-sibuk memanjang..adeeyy laaa...
jadi aku terpakse harapkan tukang urut aku yang cukurkan rambut qaleef...
tu pon mase dah masuk hari ker 18..!!! lame giler kan nak tunggu....*sigh
tak per ar..sekarang Qaleef dah botak pon..
dan mase n3 ni ditulis..dah pacak sikit2 tajam dah kat kepala..
rambut Qaleef tak lebat sangat..[nape tak ikut rambut aku ek..??]
timbang pon dapat 1gram jer...kene tukar ngan harge emas semasa dan disedekahkan pada anak yatim atau pakir miskin...
eerr..tak tukar lagi..sebab tak pasti harge emas semasa berapa..
berape ek..??





 akikah jer belum lagi

anak lelaki di sunatkan tuk di akikah kan 2 ekor kambing...
jadi plan nyer seekor kat umah family aku..dan seekor lagi kat umah mertua di Johor..
baru adil..tapi..eerr..baru plan... buat tak tau biler...
ingat nak buat serentak ngan adik pompuan aku Tina yang baru jer beranak jugak..
so..masih dalam perancangan...
yang kat Johor pon masih belulm ade perbincangan..
tak per..tak perlu tergesa2...tunggu aku betul2 sihat dan kuat nanti baru pikir pasal ni...
insyaallah..akan buat jugak satu hari nanti atau dalam mase terdekat ni... 




lagi satu..-bersunat-
kalau anak pompuan buat cepat2..kat klinik..
anak lelaki-laki aku cakap tunggu besar sikit nanti..
kate siap nak buat majlis..baru seronok..konon2 nak berarak satu kampung..mandi air bomba ramai2..huhu..
betul lar tu...so..aku ikut kan ajer...
die lelaki..die lebih tau...kalau ikut aku..kecit2 ni aku sunatkan dah...

alhamdulillah...dapat selesaikan yang sunat walau tak sempurna lagi semuanya..insyaallah...


p/s :: sonok cerite pasal anak kan....


29 comments:

Riny said...

mestilah best cite pasal anak...hehehehe..mesti best hr2 dok tengok muke ank sndiri kan...name nye memang sedap..sebut pon manis je aty....x g tau pon name yg nak tukar tu ape??? sebok nak tau gak!!! hahahaha

Mimy Hamid said...

baru ko tau best citer pasal anak..hihihi...qaleef hensem nya bila botak..aku lg la belum berbotakkan anak aku..reason mcm fared gak...takut rambut kerinting heheh..sudahnya sampai la skrang belum botak lg...kesian Fayel rambut kotor...

PUAN SUE said...

nanti anty free anty pi tgok baby yer..skang ari minggu je ade program..

nuyui a.k.a miss YUI said...

yg pasti namanya sedap n mmbw maksd bermkna kan kak..

Miss Sunshine said...

comelnya dia lepas cukur...
Belah mulut tu selalu abah kita buat untuk cucu2 dia...
Bagus buat semua tu.. Semuanya sunnah..
Aty, nak tanya.. rocker tu Fisher price rocker ke..? ok tak?

LisaLisut said...

i yg dh ada nama pun still kdg2 cnfuse kjp panggil H kejap panggil A. so far husband i je yg tetap pendirian panggil nama depan H. yg i suka panggil A.i rs anak kt dlm perut pn pening dgr dua2 nama haha

citer psl anak makin lama makin seronok. i can feel u already hehe

Mummy GreenyHouse said...

nama Qaleef Eeman tu mmg sedap je nk sebut..bunyinyer pun sesuai~♥
nama tersama ea?xpe kot..bukan tinggal 1 rumah ek!kelakar pulak..

ape nama saat2 akhir yg macam nk tukar tu?

Liyana said...

bestnye dh ade anak :)

luvira said...

kalau nak cerita pasal anak, rasanya panjang berjela2 pon bolew...hihihi...;)

Anum said...

alhamdullilah
dah selamat
comelnya baby

.:Mama Dhia:. said...

memang sonok cite pasal anak..baru tau kan?ye la..kan baru ade anak ye tak??
buat mane yg penting dulu..dhia dulu mase umur 4 bulan baru wat akikah, sekali ngan potong jambul(tak de jambul pun).. sebab dhia baby girl, sunat mase umur 4 bulan lebih kalo tak silap..wat kat klinik jer..sekejap sangat..nangis pun skit jer..

pizet said...

pz hari tu masa botak gigih letak baby oil bg cepat tumbuh..skang dah tumbuh cepat plak panjang..kena selalu g gunting plak...comel qaleef dah botak

Nurul Aziz said...

Minggu lepas, dah 3bulan++ baru la dpt buat akikah/cukur jambul. Walaupun sebenarnya si kenit tu takde rambut pun, tapi kasi jela botak licin terus. Hehe..

Gadis said...

seronoknyer citer pasal anak...
ader je ragam nyer n comell nyer tiap2 hari...

mata qaleef mcm mata aty..
besar n comell...
geram tengok...^_^

Cikpuan rara said...

erk! ayahnya takut eh.hehehe.eh pakai mesin je botakkan kepala baby,boleh eh.xtajam sgt ke mesin tu?

Qhaifa Nur said...

nama yang baik akan beri keberkatan buat hidupnya........

farhana shamsuddin said...

comell lepas botak

ReYNa said...

mmg best cite pasal anak kan.tapi sy x sempat2 nak cite bnyk2.huhu.asyik takde masa.oh.sama la anak kite pon dah botak.huhu

Mr n Mrs Zaidi said...

best bila citer pasal anak bila dh anak nie..g mne2 pun fikir ank jer, shopping bju anak, beli brg anak, sume pasal anak la... eh dh bojeng kepala qaleef yek..comel2... sy pun belum sunat lg baby daaliyaa...huhuhu..tak tahu bila nk g sunatkan.... xper ker lmbt2 sunatkn baby??

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

muka baby mcm muka mummy dia la...cute!!

Erina Asmawani said...

comeynya Qaleef bila dah butak :) nampak suci murni..aum! Nampak senang je butakkan pakai mesin, Aqil dul berpeluh jugaklah nak membotakkan nye.Huhu

Ideologi Hidayah said...

aty yang rambut tu, bwak je pegi kedai mas (kalau kedai mas melayu diorg dah biasa) cakap nak timbang, nanti diorg timbang & terus convert dengan harga emas. senang..:D

~ NANA ~ said...

sedap nama baby :)
ur baby lepas cukur rambut kena "cukur bantal" tak? i mean rambut dia tak sekata tumbuh...rambut farish kat depan dah tumbuh tp belakang takmo tumbuh pon...huhu

mia-ina said...

wah bgs baby aty dh bercukur...suke tgk set tilam yg last tue..cntik

~YUN~ said...

Aty,yun suke nama ank aty!sedap..klu perempuan namakn qaleesya,hehe

Lyana MK said...

alhamdulilah ;)

heheeh fayyadh ritu tak sempat tahnik pun...ingt ingt ingt.. last2 lupe

mizzkechique said...

akakkkkkkkkk...tahniah!! sy xtau akak dh bersalin..tomey baby qaleef

♥ Wina ♥ said...

weeeeee comelnya Qaleef!

Mama Likha said...

yup. bila ada anak, citer psl anak jer lah atie... mmg seronok. perasaan sukar digambarkan :)