Wednesday, May 16, 2012

ibu+papa = tak match..???



emak + ayah

mama + papa

Mummy + daddy

ibu + abah

Ummie + Abi

kenape ibu ngan papa jadi tak match pulak..?? 
panggilan bahase diri kat anak pon nak kene match kan ek...??

asal nyer aku bahasakan diri aku IBU..
sejak awal pegnan..dah biase bahasekan diri ibu ngan baby dalam pewot...

Fared pulak...dari awal banyak conflict nak bahase kan diri ngan baby..
die tak nak bahase kan ayah
-alasan :: same macam panggilan ayah mertua [ayah aku ar tu]
tak nak gak dipanggil abah
-alasan :: sebab mertua aku di panggil abah [abah fared]
adey laaaa..kalau tak nak same ngan saper2 nak bahasekan diri sebagai ape pulak..??

ko tau die nak soh anak aku panggil ape..?? BAPAK..!!!
huh..bantahan..!!-macam garang sangat bunyik nye...
nanti lame2 jadi PAK jer..dah macam orang lame2 lak..hahaha..

jadi sudahnyer..die bahasekan diri die PAPA...
dan aku kekal sebagai ibu...

tapi biler dah beranak pulak..
setiap kali orang datang menziarah-mesti nak tanye "bahase kan diri ape kat anak..??"
- " ibu dan papa "-mesti derang kate tak sepadan..!!!!
geram ko tau tak...harus kah sepadan tu...??-pelik gak aku...huhu..

dan kesudahannyer..biler mak sendiri pon komplen..
aku pon ngan pakse rela tukar ar jadi MAMA-tetibe...[sob sob]
dan ko tau tak..aku masih belum biase lagi bahasekan diri aku sebagai mama..
mesti nak gak sebut IBU-sebab sepanjang mengandung 40 minggu dah terbiase bahasekan diri sebagai ibu...adeyyyy...

pasal tu pon nak dijadikan isu..
biar ar nak bahasekan diri sebagai apepon kan..*sigh


pernah orang cadangkan soh bahasekan diri sebagai BONDA..tak sesuwai ngan aku hokeh...



p/s :: tak sesuai sangat ker kombinasi ibu ngan papa tu...?? ko bahasekan diri ko pulak ape..??



76 comments:

Qhaifa Nur said...

tak terfikir pulak bab tak match nih...

mama papa........

Anum said...

umi + abi

izla said...

saya bahasakan mama & abah.
derang pikir papa tu mcm mat saleh sikit. so kene matching ngan mama/mummy je. huhu

nuyui a.k.a miss YUI said...

untuk yui lom g.. tp mak n abah..hihi..
xpe kak.. mana2 ok asalkan sesuai..

jaja_NorLiza said...

mcm2 org ni kan?? pd akak ok jer paper pon..dulu akak pon nk bahasakan BONDA..tp asben x setuju..last2 kitorg bahasakan
abah + ummi..match tak??? err...

zurayusoff said...

aku lak....
ibu-abah...
tp kan member opis aku ada gak cam tu
ibu-papa...

Mila Ahmad said...

kak kita pun dah pasang angan2 kalau dah ada anak nanti nak panggil ibu dgn papa. xkesah org nak ckp ape pun. biarlah...

izan mama mia said...

hahah..itu pun masalah kan...huhhu

kami:---mama n papa...

Mimy Hamid said...

kami MAMA n PAPA...aku yang decide leh gitu..sama ar kes macam ko gak ayah dan abah telah dugunapakai bapak kami...aku dulu suka MUMMY laki aku marah ..dia kata nnti dia DADDY..dia tak kenan sbb macam overseas sgt

Riny said...

x pe2...belatih dr sekarang aty..hehehe...mama..mama..mama..:)

dy kecik g...boleh lagi tu nak tukar jd mama..:)

e k i n ♥ y u s r i said...

biarkan jelah sis
dah biase gne ibu,ape salahnye
ekin plak gune mommy + papa
xdelah match pon
hehehehe

YanaMIB said...

lerr xkisah pn la sbnrnya..xde undang² pn psl gelaran tuk mak pak nih..ai pggl mama papa..laki ai pn konflik gak dlu..kejap nk panggil abah, kejap daddy..tp ai je maintain jd mama..haha and lps tgk movie papa ai love u br hubby nk soh ank pggl dia papa..gilerr pengaruh movie hokay..haha~

kwn hubby gelaran dorg x match pon..mama and abah..ada kwn ai lak, mama and ayah...relek je..xde isu pn mende tu sbnrnya =)

Miss Sunshine said...

bukan isu besar pun papa + ibu tau..
ok je kita rasa....
takde masalah pun dengan panggilan tu....
kitorang pun sekarang bahasakan diri ummi + daddy... mesti ade yang kata tak sepadan jugak kan... =)

Jiejah @ Iza said...

ok je ibu-papa . x de yg pelik .
anak buah akak , mama - ayah .
umi- papa .

x perlu padan sgt ,janji kita selesa.

Pen Biru said...

erk...susah jugak ye..heheh..
babah pun boleh, walid pun boleh..jgn amma dan appa dah le..eheheheheh

Wawa said...

mama + daddy...awalnye nk dipanggil ibu...tp hubby nk daddy, mcm tak seswai je...nak pnggil mummy cam geli plak...haha..boley..??so mama je lah..:p

MimahAjil said...

harus ke sepadan?
suami pn blum sesuaikn diri nk bahasakn apa utk ank yg blum lahir..
sy ibu...
n slalu bahasakn suami pd bby ayah...

FieZaLieSa said...

hehe..kelakar..
ibu + abi pun ok..
ibu ngan papa pn x pe..
sy mama + babah..hentam saja..hihi

nurul said...

adik badik saya 8..yg ada panggil ayah dgn abah je..walid ke abi belum la lagi..tapi kalau dipanggil papa dgn daddy memang kena keji la..

katanya mcm tak sedar diri asal kampung siap ada slang keturunan lagi..nak ber papa ber daddy bagai..papa lagi dilarang keras sebab takut byk kali dipanggil papa dikhuatiri jadi papa kedana pulak..mama still ok tapi mummy katanya macam keling pulak..

susah pulak bila org pulak yg byk bunyik..saya taktau lagi nak suruh anak panggil apa..

Gadis said...

x kisah la aty...
mane2 pun boleh..janji selesa...
hihihi...

Gadis n husben dah biasekan panggil papa n mama...
dh lekat terus dh ni..hihihi

O'gosh said...

ala...apa nak iku cakap orang...abang ipar ngan kakak ipar lagi best..mama + babah....ok je....ai biasa la...mami + dadi la...sbb mmg dr mula kenal dah bahasakan (ngade2) diri macam tu..hehe

fazey said...

ada orang bahasakan diri mummy & daddy :)

♥ Wina ♥ said...

pernah kena jugak macam nie dulu tapi ade aku kesah??

saya bahasakan diri 'mama' & suami pulak 'ayah'

Aeen said...

huhuh....anak nak panggil apa pun leh jadi isu ek kak...ibu ngn papa ok je..xjadi masalah la....

.:Mama Dhia:. said...

memang macam tak match tp yg penting kite sendiri la..suke ati la kite nak suh anak panggil kite ape kan??
cam saye dhia panggil mama, n hubby plak dhia panggil abah.. mama & abah..ok jer..

MyHaPpInEsS said...

jasmin lak mama + babah...maching x? My hubby pon confuse nk bahsakan diri dier per sampaikan nak guner bapak mcm cter anakku sazali...adeih...poning...
last2 Jasmin gabungkan dapatla babah...(*__*)

Kami said...

sy pulak ibu+abi.. hehe ok je kot.. biar la anak kite yg nk panggil kn..

Diana said...

Mama ngan papa aje....
Baru-baru memang rasa janggal, lama-lama ok la tuuu....

Bagi saya, ibu & papa...tak de masalah pun... boleh aje... tetap sedap apabila dipanggil oleh si kecik tuuu.... :-)

Alia said...

x kisah lah ape kita nk anak kita panggil yg penting jgn panggil nama sendiri sudah. hehehe. ok je ibu dgn papa. :)

luvira said...

mama + papa...hihihi...ira nak mummy n daddy, tapi husbend tak suke ;(

salmia saidin said...

sejak tawen lagi memang kami bahasakan diri dgn mama-papa.. tapi since nak ada baby ni, si papa tak berapa berkenan pula dgn 'papa'.. nak tukar 'abah' katanya.. hikhikhik..

CikNaa said...

hehe.. ikut keselesaan sendiri aty. ibu tu lembut dengar nya, tp ciknaa bahasa kan mama & papa dr bby dlm perut..

leeza said...

ok ape ibu dgn papa, abaikan je kate2 org tu.. abg leez dorang biasekan diri umi and daddy, best je bunyi ;p

Shu @ Mrs. Hamid said...

Aty, jangan kisah kan orang sangat, family kita, ikut cara kita la macam mana nak rencanakan. Proceed with IBU je.

Baiduri said...

aty..kwan sye pon ade la bhasakn diri dia ibu+papa kt ank2...ok jer... tp ank2 pnggil 'pa' je, bukan papa...

Mummy GreenyHouse said...

ala...nape tukar.ibu dah best dah..
pada sy xde masalah pun x match, semua tu maksudnya sama je.

fatihiah said...

fati ngan suami bahasakan ummy & walid.. memang berkenan panggilan tu dari dolu dolu.. peduli je org nak komen apa :p

pizet said...

hal tu pun boleh bahan nak komplen kah? haha rasa ok je kot panggil ibu + papa tu..ada je org buat...org ni selalu sangat nak ikut kebiasaan..bila lain sikit trus nak jugak bg ikut biasa...ikut ja mana selesa kot

~ NANA ~ said...

i papa+mama coz dah panggil parents umi+abah & in law ibu+ayah...

alaaaa tak kesah pon panggil apa2...ibu & papa ok what...my fren panggil parents dia lagi la umi+daddy

Shakina Farhan said...

plannye mama & papa tapi kadang2 terguna ibu mungkin sebab ibu tu rasa lembut sejuk je kan..xnk guna ibu sebab nanti sama dgn ibu sendiri nanti confuse sendiri..kihkih..

Cikpuan rara said...

rara n hubby pon xhabes2 pertikaikan hal tu

fifitiez said...

adik beradik sy panggil mak kitaorang mummy..ayah pulak bapak.memang x match.tp biarlah..

sekarang kami suami isteri bahasakan diri sbg mama+papa kat baby dalam perut ni.. :)

LisaLisut said...

hahaha benda ni takde la issue dgn org lain. sllnye i ber issue pn dgn laki sndri. daddy n mummy mmg i tolak awl2 sbb i rs xsesuai dgn diri i n laki i haha. then husband i nk abah. i mmg mama je dr dlu. last2 dia tkr dia nk papa. so papa n mama la kot nt hehe. sesuai je ibu n papa. doesnt matter. ade kwn i lg pelik. ummi n papa. sll kan ummi n walid.hahaha ;p

~Ibu Muda~ said...

hye ati... memang la kadang2 nak sepadan.. tapi ada je mummy and papa.. mcm yani dulu pon... dulu mama dgn papa.. tapi last2 tukar ibu abah.. sebabnya, mil pegi dengar ceramah agama.. panggilan yg sangat sesuai dan lembut is ibu and abah.. mama mcm mamamamamamalia je and papa mcm mewarisi papa kedana katanya... tu yg tukar tu..... heheh

BuNGaKRiSTaL said...

me, insyallah confirm panggil umi.. cuma my hsbd lebih kurang cam yours.. conflict dlm diri nak panggil ape.. huhu..

so far dia macam bersetuju utk panggil walid.. tp.. tgk r nnt camane.. janji elok kan.. jgn hoi! je sudah lah.. ;p

Liyana said...

sy nt ibu+papa,dr zmn cintan cintun dulu lg dh berangan, haha over :D

ok je kot ibu papa, peduli ape ckp org, janji kite selesa :D

err.. selalu ejek hasben 'papago' HAHAHAHA

BlacKroSes said...

cgrte =)

ibu + papa ok jer...suke2!!!!!!

Mr n Mrs Zaidi said...

hahahah..mcm sy jgk la, sy dri b4 kawen lg berangan bila ade anak lg nk suh panggil bonda...hahahha..tp ramai btl la yg komplain..skrg sy still bhsakn diri bonda..tp my mom slalu bangkang..huhuhuhu...tang ayah plk, mcm2 sekjp papa, skjp ayah, skjp abah, skjp daddy...poning kepala daaliyaa..hahaha..

as ♥ Leenda said...

mummy + abah..
mmg ada yang kate tak sepadan masa mula2 dulu..
diorang kata kalau mummy + daddy
kalau abah + ibu..
aduhhh..
kesah pulak saya kan..hehe..

::puan ungu:: said...

nak kena match gak eh...xkesah la apa pun panggilan yang penting membawa maksud yang sama=)..saya bahasakan diri Ummi...n husband lak babah...

Pn.Ibu said...

aty xkisah la ibu+papa...okey what

kawan kite lagi sempoy
ibu+daddy.......xefek la yang...

actually dat makes u special from others...

*saje jujuk jarum..hehe (^.*)

Mama Likha said...

haha. mcm satu masalah besar lak kan..

kite papa - mama jer :)

mia-ina said...

x kisah pe2x panggilan aty..asalkan ia match ok pd pndangan awk & suami..bg saya la...hehe

y.o.n.g.n.a.n.a.1.8.8.1. said...

Aku pun tak match jugak..

MAMA + ABAH

Tapi ada aku kesah?

Haha!

Terpulang pada diri kita sebnarnya..naluri kita nak bahasakan diri kita apa kat anak.Benda ni kalau dipaksa-paksa mmg nampak tak natural..Jadi better ikut kata hati sendiri sebab kadang2 tak semua benda kita perlukan pendapat orang lain.

ReYNa said...

hahaha.ingat nak post gak pasal ni tp aty dah up dulu.huhu,same laa!hubby pon confllict ngan diri dia nk bahasa apa.kite nak mama mule2 n suh dia panggil papa tp dia x mau.dia nk bapak..hampes.cam orang tua.huhu.last2 jadi abah.mommy n abah/.x padan gak tp nk wat camne hubby x mau daddy kununnya cam org kaya sgt.huhu

farah keifli said...

masa awal preggy nak bhasakan mummy daddy..edy taknak sebab mummy daddy tak sesuai kalau bapak krja cikgu..mak suri rumah bersilat dgn periuk belanga je..tu bhasakan ibu ayah..sepupu i bahasakan bonda + daddy..ok je..suka hati kita la kan..hehe

laskar pelangi said...

Hik2;) ada jugak tak match.ngeee;))

cikpingu said...

kite gune IBU + AYAH..

memula time pegnen.. dh gigih2 je bhse kn mummy daddy.. pastu dh kuar.. tukar plk.. yg kite ni boleh la jugak biasekn diri.. tp kelakar tgk hasben..sbb kdg2... bhse kn diri.. ayah, kdg2 abah, papa... ntah mne 1 nk gune pun xtau la die 2...
tkeluar jgk dr mulut die nk bhse kn diri.. walid + umi.. tp nak wat cmana...dh name haku ni UMIE... so reject..hahaha...
bile asik2 nk tukar2 pggilan.. dh jd xbiase plk nk nyebut kt mlut ni.. ibu + ayah... habesss lah.. smpi skrg kdg2 tersebut mummy + daddy jugak... hai lah cmne nk mnyesuaikn diri ni ;)

LuN@_aiDi said...

matchingMaching.. ibu + papa pun boleh juge^^_
baru lain dari yang lain, slalo dgr
mama + papa jer..=)

MrsKusyiAdy said...

ala...panggil ape pon takpe...maksudnya sm jgk...ad sorg mmber sy bhsa dri dia ummi & daddy... haa.. kan lagi lari jauh tu...hee...ikt keselesaan la gtu....

Anonymous said...

mama + ayah = ikut suke kite laa nk anak panggil ape...anak kite yg panggil kite pun...haha...asal sampai maksud udah laa...

izyan asimat said...

heheh sy... dari bby dlm perut mmg bahasakan diri ibu.. sbb dlm family in law ibu je yg takde lagi... sy pon suka ibu tu... but my husband mmg conflict nk panggil ape.. last2 dia bahasakan diri dia BAPAK!!!!.. mula2 mmg bengang jugak.. da lame2 malas nk bising.. sukati la... jadinya IBU-BAPAK... mujurlah kami ni mmg darah jawa... hahah

~cahaya~ said...

Heee...ni ha dari dlm perot duk bhasakan umi dah..umi ngan abah..pastu dah kua, asben suh pgil ibu..alasan dia sbb mak sy, ktorang pngil umi...hadoiiii..
dah la mula2 dlu siap tersasul bhasakn dia ngan anak 'abang'...
haha

SSfatihah said...

abg n akak ipar sy...bahasakan dr msg2 ibu n papa...nice je sy rase...he3

@ deqla manjew said...

mama papa la best..hihihi...

Anonymous said...

haha adoi..cam kitorg plak b4 ni gelar kn ibu + abi tah cam mane teibe b'tukar jd ummi + papa.. x match kn..asben gedix nk papa plak..ai malu ok mama² ni..lantok la ummi papa kah²

♦ nisa ♦ said...

Saya n husband salah sorang yang guna
papa n ibu..memang ada mulut mulut orang yang cakap itu ini tapi kitaorang selesa jer dengan panggilan masing2. so kalo aty selesa dengan panggilan ibu teruskan jerla yer..

dinashuz said...

me = mommy
hubby = daddy

tapi mcm biasa ade je yg suka2 nak suh me jadi mama and hubby jadi abah / papa. ikut ikut suka hati. daripada si kecik dalam perut pun mmg ktrg dh bahasakan diri mommy n daddy. now baby dah 9 months. still ade je org yg mmg x boleh nak respect decision tu. sungguh x faham. kenapa ek agaknya?

Lieya said...

Macam pakai baju la plak nak matching2kan.. ehehe anyway TAHNIAHHHHHH... baru hari ni bukak blog setelah lama blog terperam je dlm komputer. ehehehe... Skang orang dah tak ikut sangat part matching2 ni... ramai je akak tengok org guna ummi+papa, ayah+mamy.. ok jee.. ehehehe.... kalau nak matching gak guna ibu+papu la... eheheheh boleh gitu!!!

Anonymous said...

ermmm..sy lak mama+baba..

suke sgt..hehe

Anonymous said...

ermm..sy lak mama+baba..

suke sgt2..hehe

!k@ said...

ok je.. ibu+papa pun..
ika mama+abah..dah biasa dr dlm perut..xde la dengar janggal pun..
ade member..bonda+walid..rilek je..
yg penting keselesaan sendiri..xkisah nama panggilan apa..

amal said...

nak kena match match jugak ke hehee.. dah ok dah tu ibu papa.. tak kisahla nak panggil ape pun kan.. saya mama dan abah :)

yana aka heartbee said...

alahai..ade-ade je kena match pulak..

akak sy panggilan mama+ayah ok je..

NanAFarhanA said...

hahaha panggilan pun kena ada matching ke??

rasanya paggilan nana ngan husband pun tak matching.. Sorang mama sorang lagi abah?? alah biar je apa org nak kata..janji kita selesa dengan panggilan tuh

ingatkan suami nana je mengalami situasi confuse pasal gelaran..sampaikan dah nak beranak pun dok confuse nak anak panggil apa..at last abah gak yang digunakan.. rupanya ur husband pun sama gak....

Emmy Amoi said...

Sy pn da besa bhsakn diri sy ibu mase ngandung ni..tp suami nk ank nt pggil die dad,sy ummi..grrr pelik ke benor..nma sy emmy,ble ank pggl ummi ase cam xde beza la..adehhhh..nk ibu..