Tuesday, May 29, 2012

IDEA dan DEKORASI :: kenapa anak mesti ade bilik dia sendiri...





ramai pernah tanyer aku biler aku kate nak siapkan bilik khas tuk Qaleef Eeman :: kalau dah ade bilik sendiri..baby akan tidor kat bilik die ker..?? tak tidor ngan makpak nyer..??


kalau ikutkan aku..memang nak ajar anak aku tidor dalam bilik die sendiri seawal yang boleh...
sebenarnyer memang kite digalakkan sangat2..
sebab dengan mengajar die tidor di bilik sendiri mampu membuatkan si anak melawan perasaan takut dan membina keyakinan diri sendiri disamping menjadikan anak lebih berani...[tak caye tanyer Dato' Sheikh Muzaffar-aku dengar die yang cakap kat tivi ritu..dia kan dokter]


eerrr...tapi tu ar..atas banyak faktor..buat permulaan Qaleef tidor ngan mak paknyer dulu-kat tengah2 kiteorang..[nape ar dolu2 aku tak beli katil saiz king]
kang kalau die tidor sendiri kang-aku ar yang susah hati nak tidor..
kalau pon bilik tu tak jauh dari bilik mak pak nyer..
tapi kalau dah mak pak nyer tidor mati-anak melalak mintak susu sampai abes suare dan berlinang air mate pon nanti tak kan ko bangun dengar nyer...
dan lagi..malas pulak aku nak bangun2 gerak gi bilik die..
lagi senang kalau asal die eok eok jer bunyik-aku sumbat jer nenen sambil tidor..[ngeh ngeh ngeh]-


tapi aku akan cube jugak..tak nak biasekan die terlalu lame..nanti lagi susah [mengikut pembacaan aku mengenai psikologi kanak2]-biler satu mase kite dah tau rutin kebiasaan tidur bangun dan menyusu die secare kosisten..




"even tidor sebilik kenape tak asing kan katil atau letak dalam baby cot die..??"


bilik umah sewa aku sekarang ni [kat rawang] ruang nyer agak kecik..
muat2 jer aku nak isi perabot basic-katiL-lemari 4 pintu dan meja solek-side table-
kalau aku laki binik jalan pon ley berselisih montot ko tau tak-macamane nak letak baby cot tambahan lagi kan-dan lagi ngan lemari die..mainan die lagi..adeeyyyhh
memang kalau nak letak jugak dalam bilik tu..ko gantung jer ar kat ceiling..hahaha..[okeh..tak kelakau]
siyes memang tak ley letak [tunggu ar pindah umah baru nanti-howyeeeaa]


jadi tu ar salah satu sebab kenape anak aku tidor sekali atas katil ngan mak paknyer dan kenape jugak die mesti kena bilik die sendiri..






"dah ade bilik sendiri tapi tidor ngan mak pak nyer jugak..."


bilik die adalah ruang khas tuk letak segale kain baju pakaian dia..mainan die..segale keperluan die..
segala katil..lemari khas tuk simpan barang2 die..

kalau kat bilik aku..tah celah mane ar aku nak sumbat..
lemari 4 pintu yang ade pon..selalu berebut space laki binik..
inikan pulak nak tambah lagi kain baju Qaleef n segale barang2 die yang dah selambak tu... 



kalau bukan saat ni pon...satu hari nanti die tetap akan aku ajar tuk tidur dibilik die..
tak yah nak tunggu sampai setahun..[insyaallah]
lagi pon...aku memang mahukan anak ade ruang privasi die sendiri..




okeh..tu mungkin alasan2 remeh..alasan2 biasa...


tapi ko tau tak..perkembangan dunia baru untuk baby bermula dari bilik tidur berbanding ruang tamu atau kat tempat lain..
kat ruang tamu mungkin warna dan hiasan nyer berbeza dengan dunia kanak2...
ko tak kan nak dekorasi ruang tamu ko macam kat tadika kan...dalam mase yang sama ko nak anak ko berkembang ngan bijak...
bilik mak pak nyer pulak mungkin lebih simple atau lebih lomantik..-yang tak sesuai ngan perkembangan usia si anak-
tapi bilik si anak dah tentu lebih ceria dan bewarna-warni sesuai untuk perkembangan minda dia..!!-kan pasti lebih menarik...
warna-warni yang sesuai dan menarik dapat merangsang kretiviti..menguatkan daya imiginasi..memberi semangat..mempengaruhi rasa dan mampu menguatkan ransangan motor anak2..!! boleh meransang kesan psikologi tuk jangkamase panjang...dan mampu mendisiplinkan anak jugak... 
jadi selain mainan yang ko boleh lambakkan kat depan mate die..perkembangan die sebenarnyer harus lebih 'luas'...dan jadikan ruang tersebut untuk die lebih bermaya...


selalu nyer bilik budak kecit ni bukan sekadar untuk ruang tidor..tapi ruang tuk die bermain dan mengembangkan minda nye jugak...-tu ar pasal ko kene buat bilik baby atau anak ko sesuai ngan perkembangan usia die..


haaaa...bab dekorasi ni ar part paling aku suke..[motip sebenar]
walaupon hanyer perubahan kecik dan simple..tapi impak nyer agak besar tuk dunia baru Qaleef nanti..


perabot..warna dan perhiasan bilik budak kecik ni memang lain ngan pemilihan perabot kat ruang tamu atau kat bilik tido ko...atau kat lain2 ruang..
semua bende kene diambik kire...-haaa...tu nanti aku nak share tips menghias bilik tidor anak ko kat lain n3 hokeh..
aku tulis panjang2 kat sini kang..ko bukannyer rajin sangat nak bace kan..[huhu]




pasal bilik Qaleef...?? seronok menghias bilik dia..penuh warna-warni...!!
walaupon tanpa perabot yang mahal atau perhiasan kanak2 yang mewah..
tapi tetap cukup seronok tuk aku menghias...[mak nyer terlebih teruje adalah perkara biasa]
sape kater nak bagi cantik perlukan duit yang banyak tuk berbelanja...??
perabot sedia ada pon dah memadai..asalkan penuh ngan idea dan kretiviti..insyaallah tetap akan menarik.. ko pon cuber ar...






"biler nak share gambar bilik Qaleef Eeman..??"


haaaa..nanti ar..satu2 dulu...
minggu ni schedule n3 banyak pasal deko..tips dan idea bilik kanak2 aku nak share ngan ko..
insyaallah..aku akan share jugak idea aku sendiri dalam menghias bilik Qaleef Eeman..[teruje]




ini semua adalah pendapat aku melalui pembacaan dan pemerhatian..
pendapat peribadi aku - berkongsi bilik memang tak kisah..tapi kalau ade ruang peribadi sendiri kan lagi besh..!!
lagipon..kalau mampu ape salahanyer kan..



p/s :: 4 kali pergi ikea nak beli lampu dinding ladybug die tapi abes stock..!!! gggrrrrrr......



17 comments:

Cikpuan rara said...

kalau rara pon nk bg anak tidur bilik sendiri.tp now duk umah MIL.so xleh nk buat gak.rasa bali baby cot je kot.

Gieyana said...

nak design gak ah bilik utk anak..bfore nie dier x nak tidur sendiri..haizz!

O'gosh said...

alohai...anak2 ai tido sekali...sebabnya nak tutup mulut MIL ai yang selau kata kitorang x sayang anak kalau biarkan dia tido sorang2...bersabar je nak mengubah persepsi orang2 tua ni kan...anyway, cepatle tunjuk bilik tu..hehe (nyibuk)

CINTA UNTUK KITA said...

best sharing kak..:)

Riny said...

x sabar nk tengok bilik qaleef ni...teruja ni..hehehe

Tina Othman said...

salam aty

bestnya Qaleef ada bilik sendiri =)

Mimy Hamid said...

aku tak puas hati takde gambar lol

~ NANA ~ said...

walaupon ada baby cot, tp malam2 baby still tido sekatil dgn i...hehe....siang2 baru letak dia dlm baby cot sbb nk buat kerja...huhu...

tp betol, mmg kena ajar dari awal sbnrnya....nanti dh lama2, baby pon xmo tido sorang2

izla said...

setuju tang warna warni boleh bina minda anak-anak. saya pon ingatkan nak buat bilik snediri untuk zarif. aiman dah ada tapi deko macam umo 6 tahun sesuai dengan umur nya. untuk zarif belum ada blik lagi. bilik yg satu lagi tu buat bilik solat

LisaLisut said...

trueeee. i agreeeeee. cpt la siap kan bilik anak u. i nk tgk tips. sbb i mmg xpandai sgt.huhu. bilik tu nt pn i buat simpan2 brg dia je. sbb playpen cot dia letak dlm bilik i.katil queen mmg tak muat nk tdo bertiga.uhuhuhu

FiraHamzah said...

alamakkk, entry ko ni buatkan aku nak deco balik bilik anak2 aku laaaa..aku pun keje menangguh nak deco bilik dorang tuh..huhuhu..
InsyaAllah..nanti share tips2 ek mendeco bilik anak nih..aku suka aku suka! kekeke :P

* tetiba perasaan teruja nak mendeco datang balik*
thanks babe! hiks..

Liyana said...

sy nt kongsi bilik je dgn bby, x mampu nk buat bilik khas die, hehehe

Xora said...

saya pun gigih sediakan bilik permainan untuk anak, walaupun org dok cadangkan jadikan bilik tu bilik tetamu. tetamu datang setahun sekali aje kot, anak hari2 ada kat rumah. baik kasi bilik tu kat anak, daripada jadikan projek gajah putih, tak digunakan, sekadar berhabuk kan. dan mmg setuju sgt bab brng2 anak kat bilik dia. memang almari kita tak penah cukup :P

leeza said...

insyAllah akan ajar anak tidur sendiri, yup biar die rase berdikari and xtakut :)

leeza said...

insyAllah akan ajar anak tidur sendiri, yup biar die rase berdikari and xtakut :)

♥ Wina ♥ said...

mmg seronok kalau menghias bilik anak² nie walaupun ai nie xde pangalaman sangat sebab anak² masih tido dgn kitorang & bilik yang ssepatutnya jadi bilik anak², sekarang jadi bilik tetamu :-)

eima said...

kagum ngan ko