Friday, May 25, 2012

macamane nak bawak balik stock susu..???





lupelan pasal kisah si sengal pencurik gambar aku tu dalam n3 lepas..
kang stress kang..merundum susu aku..
ko2 tolong aku kan..-dah hantar mssg kat Fb si Rohaya Musa tu tuk tolong buangkan semua gambar2 aku yang die dah curik tu..?? 
kalau belum sila tolong aku sekarang...[ngeh ngeh ngeh]
lepas hantar mssg kat dia baru sambung bace n3 aku ni..
ade lagi aku nak mintak tolong nih...[ngeeeee]






haritu kan aku berpantang kat umah kuarge aku kat Shah alam..
jadi ade ar stock EBM aku dah buat mase sebulan pantang kat sane...
yang dah dibekukan...
sekarang ni aku dah balik rawang...
tapi EBM tu masih lagi aku tinggal kat sane..kat Shah Alam...
sebab....tak tau macamane nak bawak balik dalam mase yang sama masih mengekal kan suhu susu tu supaya tak rosak...
kire keras beku jer ar dari Shah alam ker rawang...


shah alam ker rawang..amik mase 35 hingga 40 minit-kalau jalan tak jammed..
tapi kalau dah terdesak...ley sampai dalam 20minit jer..
jadi aku perlu pikir macamane nak balik susu tu dalam mase lebih kurang 30 minit tanpa cair sikit pon..!!


kalau masuk dalam cooler bag-aku tak konpiden yang susu tu ley kekal sejuk beku dalam mase 30 minit..
mungkin akan cair sikit...
lagipon tak muat kot nak letak semua stock dalam cooler bag tu...
ko pon tau kan..kalau dah cair maknenyer kene cepat2 habeskan-kalau tak nanti rosak..
adeeeyy...sayangnyer...gigih aku buat tu....
kalau rosak memang sia2 ar...hari tu terpakse buang 2oz pon air mate aku dah menitik2...
inikan pulak kalau kate nak buang ber puluh oz...huwaaaaaa...!!! melalak aku nanti...
aku dah nak masuk kerja kurang dari sebulan..
stock masih tak cukup banyak...
sekarang masih gigih buat stock...


okeh..kesimpulannyer...
tolong bagitau aku macamane aku nak bawak balik stock EBM aku tu dari Shah alam ker Rawang dalam mase 30 minit tanpa cair walaupon sikit...???







23 comments:

LoVEaQshA said...

erm tuelh nak bg idea sdri pn xmahir lg psl nie..msih bljar..
Tp lau apa cr pun ttp akn cair gak ckit susu tue,tp ckit jelah..
Cer cuba try tny group KIM kat fb..:-)

luvira said...

aty, beli kotak ice yang warna putih tuh...letak ais banyak2, pastuh letak susu...pastuh tutup...da setel masalah ;)

YanaMIB said...

u try msk dlm cooler box...cooler box lg thn lama compared cooler bag..angkut time mlm ke..cuaca luar pn sejuk and jln xjem =)

u try bc blog akak ni psl susu ibu, stock segala http://zahirahzainal.blogspot.com

ai byk blaja dr blog dia..=)

afiewithayie said...

aty..beli ais box @ cooler box tu n bubuh ais byk2 pastu tebur garam skali..insyaallah susu tahan lame..

jaja_NorLiza said...

aty...letak lam cooler box..tp kalo dr shalam ke rawang lam box polisterin tu pon xpe...letak ais dulu kat bwh..then tabur garam sket tuk lambatkan ais tu cair...pastu susun susu..celah2 tu masukkan ais..last tutup ngn towel lwmbab then tutup box tu...akak bwk dr terengganu..7jam..sampai shah alam masih beku...alhamdullillah...

Cik Puan Mimi said...

aty. tengok link ni. camne die buat..
gigih mimi cari. tp before ni pernah tgk blog kakak tu. stok ebm dari kelantan nun ha. bwk ke kl. lebih kurang gini gak ler.

http://wiz-jannah.blogspot.com/2011_04_01_archive.html

CiK pUaN mAmA bAm-BaM said...

salam...
sy e'ein..
nak terangkan sikit tentang nk bwk ebm tu..
klo ikutkan ebm x sempat langsung nak cair klo setakat kurng 1jam perjalanan...
ade tak ais box? cam dekat pasar2 pakai polisterin warna putih tu? murah je pon.. boleh beli dekat kedai runcit or yg jual barang2 berniaga... letak dlm tu, confirm tak cair.. klo risau beli ais dkt 7e then letak dlm bekas tu... tu je.. gudluck!!!

Cikpuan rara said...

aik,kalau cair sket pon mmg xleh eh?

Nurul Affendi said...

dulu akak bawak balik lebih 200oz susu dari kuala terengganu ke kl.
nak pastikan semua susu akak tu kekal keras mmg tak logik sbb perjalanan sangat jauh.
akak terpaksa travel jam 3pg utk kekalkan kesejukan susu dalam cooler box yang berkotak2! perjalanan tanpa henti ke kl dengan makan masa hanya 5 jam! (sila jgn buat camni sbb sangat bhy! susu punya pasal...bergadai nyawa kami semua!)
akak rasa awak lagi ok! jgn bawak bnyk2 sbb jarak shah alam ke rawang jaoh lebih singkat dari kuala terengganu ke kl! boleh buat banyak kali trip!

tips nye awak bleh rujuk kat sini!
http://andthejourneybegin.blogspot.com/2012/01/travel-with-ebm.html

oh yes! i am full supporters of bf mommies! any enquiries bleh tnye akak je!

selamat jadi ibu yang cemerlang! amin~

ceritera-chinta said...

kak cer try baca n3 nie kot2 membantu...
http://andthejourneybegin.blogspot.com/2012/01/travel-with-ebm.html

Miss Sunshine said...

beli kotak ais yg putih tu aty... letak ais banyak2... insyaAllah tak cair..

NanAFarhanA said...

pakai cooler bag..bubuh ais ataupun guna icepack..insyallah susu tahan lama (blh tahan sampai 4jam kalau cara mcm nie)..

masa dulu bwk balik EBM dr kedah ke KL..sy bwk guna ice box. memula letak ice..then tabur garam..lepas 2 letak EBM..kemudian tabur ice atas EBM tuh...dah penuh tabur lagi garam.. Tujuan tabur garam (nak melambatkan proses pencairan)... alhamdulilah mmg tahan lama...

NanAFarhanA said...

pakai cooler bag..bubuh ais ataupun guna icepack..insyallah susu tahan lama (blh tahan sampai 4jam kalau cara mcm nie)..

masa dulu bwk balik EBM dr kedah ke KL..sy bwk guna ice box. memula letak ice..then tabur garam..lepas 2 letak EBM..kemudian tabur ice atas EBM tuh...dah penuh tabur lagi garam.. Tujuan tabur garam (nak melambatkan proses pencairan)... alhamdulilah mmg tahan lama...

Liyana said...

bwk peti ais sekali blk rawang... hihi (ade yg kena hempuk ni kang) hehehehe

Anonymous said...

letak dlm cooler bag pon xde mslh.sy aritu letak dkm cooler bag besar (yg besar tote bag jusco) pstu bngkus ais byk2 n bwk blik umh sndiri dr umh mak.. selamat je sume susu..

nuwul

irmafittaputri said...

botol ebm yg msh frozen tu balut ngn kertas surat khabar...masuk dlm cooler box putih polistrin/yg coleman..letak sekali coolpack......xde hal la...kite dr melaka ke johor perjalanan kat 4jam..xde cair langsung

diana said...

banyak cara yang saya jumpa dalam komen2 kat atas ni..kalau saya pun tak tahu nak buat cemana..terima kasih atas entry ni.>:)

PinKy MoMMa said...

aty, ya Allah..sangat bz dan baru tau kamu dah beranak..maaf..maaf..naper tak sms bgtau..sedihnyer lambat tau..sory again dear..

anak ikut muka kamu lah hehehe..nanti aunty ada masa..aunty datang jengah kamu ye syg..aunty tak de rehat lagi skrg ni aihh..

aty jaga diri elok2 yer..kiss peluk sayang utk baby botak comel sayang mucuk itu k..

hugsss~

Sya Sakura said...

Pakai dry ice, coz dry ice is made from frozen CO2. So suhu dia is wayyyy below than 0'C. Awak beli dry ice letak dlm icebox or cooler box, dry ice blh tahan beku smpai 24 hours at least. Tapi masa travel dlm kereta tu kena bukak tingkap la sikit kasi pengudaraan. Coz CO2 blh meruap, so takmola lemas dlm kereta kan?

Kalau kat PJ, u can buy kat kilang dia terus, kat Linde MOX. Kalau kat KL, kat Isetan KLCC ade jual gak. Price very cheap dalam RM5 ++ je sekilo.

p/s: if u buy ice-cream cakes kat BR, sometimes they kasi with dry ice lg sbb xmo cake cair. hehe.

Mimy Hamid said...

bagus soalan ko ni atleast aky tau apa nk buat if long distance

~YUN~ said...

Aty,buh dlm bekas polistrine and fill up dgn ice cube yg sgt banyak..then lepas tutup,jgn bukak2 tau,then smpai kat destinasi yg nk dituju tu,brula bukak..hehehehe

♥ balkidz_hunny ♥ said...

aku naik flight pakai coleman (cooler box) aku campurkan dry ice dgn ice biasa. pastu atas dengan bawah aku lapik & cover dgn suratkhabar. alhamdulillah ok jer.

farahfatihah said...

baguslah dah ada yg bgtau, baru nk explain heheheh