Wednesday, June 20, 2012

aku tak menangis sewaktu sakit mase nak beranak dulu tapi...


siyes..memang sakit giler  mase contraction nak beranak tu...
saat2 kritikal dalam hidup aku..
tapi tak de setitik pon air mate aku yang keluar..
aku tak nangis...
bukan sebab hebat sangat...
giler ko tak sakit...macam mimpi ngeri ko tau tak...eerrr...untuk aku ar..
haaa..tapi ko tak tau..aku memang tak nangis..tapi macam nak patah besi katil spital tu aku pegang..ngeh ngeh ngeh..

aku jugak tak nangis mase Qaleef dah selamat keluar dari perut aku..
aku cume senyum saat tengok anak aku tuk kali pertama -dan rase macam tak percaya..
tu jer reaksi aku...bukan tak terharu...saat tu sangat2 touching dan 'emas' bagi aku..
tapi tak tau kenape aku tak nangis macam orang lain...
dalam hati tetap rase sebak dan sayu..tapi tah mane pergi air mate aku..
mungkin sebab terlampau penat 15 jam menunggu kat labour room..
atau..sebenarnyer..perasaan lega teramat melebihi segale..

aku jugak tak nangis dan tak takut biler tengok anak aku di cucuk 3-4 kali dalam 2 bulan ni..
cucuk amik darah sebab jaundice..cucuk BCG..cucuk 3 serangkai..macam2 cucuk ar.. 
aku sendiri yang pegang dan peluk die..
aku tau die sakit waktu kene cucuk tu..
dengar die tarik suare pon aku tau...
tapi aku pujuk hati sendiri-segalenye untuk kesihatan si anak..aku relakan..
[walaupon rase macam nak marah tengok nurse kat KK tu terketar2 mase nak cucuk peha anak aku..ggrrrr..]

hakikat-aku ni memang susah nak nangis..
laki aku kate -hati kayu...[huhu]

tapi akhirnyer..air mate keibuan menitik jugak..[cewah]
biler..???
saat melepaskan tanggungjawap menjage Qaleef kepada seorang pengasuh...!!-pagi semalam
tak ar kayu sangat hati aku ni...
lepas 2 bulan anak ditatang sendiri..
biler habis tempoh bercuti..semalam dah masuk opis balik..
jadi..seperti dirancang..terpakse aku bagi orang lain jage anak aku..
siyes aku rase nak notis berenti kerje 24 jam..!!
aku ingat aku ok...tapi tak ar semudah yang disangkakan...

sebelum hantar dari malam sebelum nyer pon..hati dah rase sayu...
pagi tu letak dalam car seat nak hantar pada pengasuh..air mate dah nak menitik..
mase ngah drive..biler tengok die tenung jer aku dan sengeh2..
sumpah aku tak mampu tahan dah air mate aku ni...[drama]

dalam hati penuh ngan perasaan bersalah..
aku nak sangat jage dan beri pendidikan sendiri pada anak aku..
aku mahu tengok saat2 die membesar...
tapi..saat ni..aku terpakse bagi semua tanggungjawap tu pade orang lain...
sangat terkilan kat hati...

aku sanggup lepaskan kerjaya aku tuk Qaleef..
eerrr...dan shopping jugak... [tak ley shopping pon rase nak nangis jugak..huwaaaa]
kalau diiukutkan...dah lame laki aku soh benti kerje..
aku tau laki aku mampu..
aku yang tak nak...
dulu alasan :: dah biase kerje..tak reti duduk2 kat umah..lagi2 sorang2 tak de anak..
sekarang dah ade anak..tak kan bosan lagi kan duduk umah ngadap die..
eleyy..sebenarnyer ko takut tak dapat shopping ikut suke2 hati ko kan..okeh..kantoi...
kalao ko dah biase pegang duit sendiri..dah biase bekerje..
memang susah kalau nak harapkan duit orang..
walau pon aku tau laki aku tak akan berkire..
tapi mane kan same..tetap ade had nyer kan..tak kan ko suker2 nak habeskan duit laki ko kan nak shopping2 kasut sampai 2-3 pasang lagi sebulan..atau 1-2 helai baju seminggu...atau handbag 2-3 ratus satu bag kan...haaaa...memang tak ar..laki ko tu tolong bayarkan kereta ko yang cecah 5 ratus lebih sebulan tu pon dah cukup bagus...[nangis]
*sigh...

tak per lah...demi anak..aku sanggup lepaskan.. [kental]
tapi..bagi aku mase..sikit jer mase lagi...
kiteorang laki bini ngah merancang sesuatu..untuk aku dan kebaikan anak..
tak ar aku duduk umah kosong2 tak de pendapatan sendiri...tak besh ko...
dan dalam mase yang same..aku tak kan biarkan qaleef membesar di tangan orang lain..
lagi2 setahun pertama ni..
insyaallah...semuanye masih dalam perancangan...
semoge Allah permudahkan segala..aminnn...

sikit jer mase lagi...
semoge dapat bertahan....


p/s :: tengok wallpaper gambar anak lagi rase rindu..........

Qaleef Eeman genap 2 bulan





37 comments:

Hilmirda Daud said...

Ala comel-comel..
geram ngan pipi dia tu.

Deqla manjew said...

comel sgt anak awk...

e k i n ♥ y u s r i said...

cmnelah keadaan ekin nnti....

afiDa.ZainuDin said...

Qaleef dah bam2! Comel sangat hokey! Fida xdapat rasa lagi ape yg kak aty rasa sbb skang still lagi jaga Ayra full time. Tp once da start blk study mesti sedey gak.. Huhu

fainie said...

comelnye baby u..hopefully ape yg u all rancangkan menjadi..(",)

cikpingu said...

tembamnye qaleef.. montok2 dh pipi 2.. :)

eima said...

bila rsa rindu qaleef pam susu tu ..kompom dpt byk ....

S.n.Fariza said...

:( sedih plak i bc.
tabah ye.

Riny said...

bace pon dah sedih...w.pon ade lawak2 ckit tu...hi3....x pe..utk anak...semua nye moge dipermudahkan utk atty..:)

MisZ FyZa said...

aty..mcm sy mmg sy berkorban skit..sy benti keje mase bby 4bln..skang bby da 6bln..mule2 bosan;tp kt akan rase sronok ngk bby kt membesar..lg2 dpt jadi org 1st yg ngk proses die meniarap,merangkak n another skill..

tp yg sgt2 xthn,sy kne korbankn hobi shoppng..walaupn husband bg duit,tp kt mesti rase x best sbb bkn duit dr titik peluh sendri..

Cikpuan rara said...

kalau mampu apa salah nya duk umah n buat perniagaan.skrg kan dh banyak =)

Syazlina Khairuddin said...

comey nya baby..kuatkn semangat ye..kte x kawen lagik tp bce entry nie mcm trase kesedihan tu..

MizzTina said...

alorr kak..jap je kan tgglkn qaleef tu.. hikhik.. bambamnya dia skang!!!

Mr n Mrs Zaidi said...

SEBAK PULAK BACA NIE..QALEEF DAH BAMBAM DAH SEKARANG...COMEL...BILA DPT JUPE AGAKNYA....HIHIHIHIH..SABAR YE KAK, SY PUN MCM TU, TERINGAT JER KT ANAK TP PIKIR BNYK KOMITMEN LAIN NAK KNE BYR N BUAT SO BERTAHAN JER LA...HARAP2 PERANCANGAN YG SEDANG AKAK LAKUKAN TU BERJALAN LANCAR OK... GOOD LUCK..

ibuhebat said...

betul3.. ntah mcm mana mmg tak terkeluar pun air mata walau sakit teramat sangat waktu melahirkan.. tapi waktu nak berpisah kali pertama baru lah berjujuran air mata mengalir... :(

mRs mysarah said...

pipi bambambambam. bape kilo dah aty?

i pown skrg tak keje. lepas raya kot baru nak mencarik.. dah duduk rumah ngadap anak ni rasa malas dah nak tinggal hahaha

Mrs Ledibet said...

biasa la kot perasaan macamtu...lagi² kalau ank 1st..lma² okeh la tu..macam kite tapi nasib baik mak yg jaga hehe

Mummy GreenyHouse said...

bam2 nyer qaleef!!!
sy pun nak jaga anak sendiri jugak..uwAaa.. :'(
Jom rancang sama2..(ape aty rancang tu??)

izla said...

semua ibu akan rasa bende yang sama.
rasa nak benti keje jugak!!! huhu

Pelangi Mulus said...

Semua ibu nak yang terbaik, semua ibu mempunyai perasaan begitu termasuk saya menitis air mata hari pertama hantar anak kat nursery.

FieZaLieSa said...

sangat faham...
tetiba teringat anak di kg..sedih..=(
moga ade pnylesaian yg terbaik buat aty ngan Qaleef..

Erina Asmawani said...

muntel dah Qaleef :) InsyaAllah akan dipermudahkan..tengok anak membesar depan mata mmg seronok. Precious moment ;)

~ NANA ~ said...

i pon tgh berkira-kira nk berhenti kerja & jadi fulltime housewife...nak jaga anak & buat home tuition utk anak2...lagipon zaman skrg ni blh buat bisnes dari rumah je :)

**kami~nak~tawen** said...

adoi..anis pun naty mesti ceni...airiell 2 bulan dh kne anta pengasuh..msti ngs la mumy die...

Gieyana said...

comeynya Qaleef..begitulah naluri sy ms mula2 ks my dotter kt bs..mmg sgt touching..lepas nie sur semuanya ok k..b strong..:-)

Miss Sunshine said...

kite pun ade terfikir nak berhenti kerja.. tapi, suami tak bagi lagi.. katenya takut die tak mampu nak tanggung family nnti.. lgpun, kitorang ade kontrak dengan kerajaan 5 tahun.. huhu. kalau berhenti, kene bayar denda. so, kitorang hold lah dulu...
ape2 pun.. seronok jaga anak sendiri dengan tanga sendiri kan..
aty, tak mo nangis2 lagi tau.. kene kuat semangat.

Asz Miza said...

Alamak aty, agaknya kita pun nnt cmtu jugak la klo nk anta anak ke babysitter. Wuwuwuwu sedey. Takpe aty nnt lama2 okey la kot. Harap2 anak baik2 je kat bs tu ye. :)

Mimy Hamid said...

serius Qaleef semakin mencomelkan diri nya..hensem anak ko ni...

yer kau paham perasaan ko...aku masa nak keje semula macam tu la...hari hari duk teringat anak..till now ada lg...tp kurang la siki asik nak tepon..nasib mak aku jaga..babysitter mau aku kena hamun dalam diam..asiknak tanya anak je..hihi

♦ nisa ♦ said...

saya pun tetiba rasa sedih pagi tadi time hantar anak sebab dia macam unhappy minggu ni bila hantar kat pengasuh pagi pagi..padahal anak dah nak dekat setahun dah.

wish nak jadi stay-at-home-mother tapi apakan daya ada contract dengan univ tempat bekerja..kalo tak kena pampasan almost 100k.mana nak cari duit byr balik..

takpe aty, sabar yer, after this dok rumah boleh bisness jugak and dpt tgk Qaleef membesar dpn mata. BESTNYERRR!

Gadis said...

sekejap je waktu berlalu...=)

cheq sue dieyha said...

comelnya qaleef,cpt rasa dh 2 bln..sy keguguran lg skali aty.blm sempat ambk ubat utk kuatkan rahim..x pelh,mgkn blm rezeki sy..

Diyana Didie said...

wahhh ini mesti planning nak bukak business nie. bagus bagus. betul lah aty...bab first time nak tinggal anak tu bergenang air mata huhu

Suhaida said...

su seminggu nangis!!!!wargh!!teresak2 punya..adoi..touching tau..huhu

ieza said...

same to me..... x snggup tinggalkan fatihah kat umah pengasuh walaupun pengasuh tu akak sendiri... ari2 miss kat fatihah... x leh nk resign coz keje gomen.. huhuhuuuu....
time pam susu ingat kat qaleef k.. confirm byk giler.. kalo susu x byk blh amik produk SHAKLEE mcm yg sy amik.. blh call kiter eh utk kongsi rahsia susu utk baby tercinta... 013-7825180

azrinna said...

Dugaan dan hati seorang ibu

Peri PiA said...

mahunya tak syahdu,bertabah la ye yunk

tgk muke comel tu,alahai mmg tak sampai hati

Salhah Suhot said...

sy tinggal anak 2jam je pun da rase rindu...tak tau la camne nak tinggal kat orang lain....