Monday, June 25, 2012

biler si anak DEMAM..



bukan setakat demam..siap cirit birit sekali..hah ko..mau nyer aku yang pes time jadi mak ni tak panik ko..!!
eerrr...cirit birit tu aku pembawak nyer...
tah ape yang aku makan dari jumaat tu aku ulang alik gi toilet..peergghhh...seksa ko tau tak..
tapi kalau setakat aku yang seksa aku tak kisah sangat...
ni kalau dah anak sekali kene..memang rase bersalah ya hamat..kesian anak aku..
yer ar..biler ngan aku..memang aku kasi direct feeding jer...
kompem2 ar kene..
naseb baik anak aku cirit birit hanye sekali..sekejap jer..
cumer demam tu ar...sayu aku nengok nyer...
die demam mungkin kesan dari suntik 2 bulan senin lepas...agak nyer ar..

muker monyok jer... 
patut ar pagi sabtu tu lepas mandi..die tak mo susu..aku letak jer dalam rocker..terus tidor sendiri..
aku pon leka buat keje umah..
biler sampai 3 jam tido tak bangun2..tak eok..tak eek... mula ar aku risau...
terus kejutkan nak bagi susu badan..mase tu baru tau anak demam...badannyer panas..muler ar panik..
sebelum tido tu badan tak panas agi..
biler dah demam tu..cek temperature..masih tak tinggi..hanye 37.1 jer...
kurang sikit risaunyer..
tunggu laki aku balik keje baru gi klinik...

ajak borak2 pon tak nak..sumbat nenen pon buat tak tau..
pelan jer nyonyot..tak selera...

 lepas aku pakse gak die minum susu..[naseb baik tak muntah]..
bagi makan ubat demam yang klinik kesihatan kasi ritu..
tuam kepala..dan lap badan die sikit2..terus tidor jer sampai aku kejut tuk nyusu...


petang sabtu tu bawak gak gi klinik.. cek cirit birit aku..
risaukan sekali kat Qaleef..
ahad semalam alhamdulillah..dah kebah..
ahad tu sepatutnyer ade jemputan kawen kat gombak..tapi aku tak nak pergi..
nak spend mase banyak2 ngan Qaleef...n nak Qaleef dapat cukup rehat betul2 bawah jagaan aku sendiri...

hari ni..ade sikit2 dedar..tapi ok dah..dah boleh gelak2 n borak2 cam biasa..
aku pon keje macam biasa..
tapi kalau baby sitter bagitau jer badan panas dan Qaleef meragam..
aku awal2 dah bagitau..aku akan terus balik jer...
takut demam die melarat berpanjangan..bahaye tuk baby...*risau



33 comments:

Anum said...

sedihnya
hope cepat baik

izla said...

lepas kene inject, budak biasanya akan demam kejap.
tapi selagi dia boleh tido, minum susu takyah risau, kata doktor lah..

moga sihat2 selalu yer qaleef!!

nuyui a.k.a miss YUI said...

ololo..cian dia.. moga cpt smbuh..

Fainie said...

monyok pun still comel lg..(",)
tak meragam ok la. good qaleef

cikpingu said...

aloloo.. ciannye qaleef... muke org demam..

pena rozie said...

semoga cepat sembuh....

fifi tiez said...

ciannya baby.bahaya kan orang cakap kalau baby demam, kita biar je.harap dia cepat sembuh..

Cikpuan rara said...

hmmm sbb risau kan demam ni kalau panas sgt boleh tarik.

YanaMIB said...

sayu je kn nengok ank sakit..haihh xpe qaleef fully bf..biasa baby fully bf cpt kebah..and ssh nk sakit..insyaAllah =)

LoVEaQshA said...

alahai ciannya qaleef demam erk..muka monyok jer..
Tuelah takut plak nak bwk adelia inject 2bulan khamis nie,sebab nurse kk pn ada ckp salu inject 2bulan baby akn demam..
Maknya lau bab ank demam mmg kalut yelah isau kan..:-(
anty doakan qaleef sht and leh ceia mcam biasa ye..:-)

Mommy_Cha said...

semoga cepat sembuh wahai anakanda aty :) mommy cha doakan sehat sokmo dess :)

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

boleh cuba bagi air kelapa sikit2 kak

SiMply NaD'Honey said...

kesian bb qaleef...moga dier cptla sehat..yup2..wahhh chubby nyer qaleef hehe suker tgk...:)

PUAN SUE said...

cpt2 sembuh tau..
bile la dpt jumpe bb aty kan..kami ni ari minggu je ade program tu yg hasben asyik ckp bile la kt nk pi umah aty ni kan..ade rezki mst dpt jumoe baby aty kan..

aqilah tak pernah demam lg ..risaunye klu demam kan

MizzTina said...

sedih klu dgr baby sakit ni.. cpt sembuh sayang..

Ms and Mr Red Ribbon said...

same goes to my baby! demam dan cirit birit nie dah 3 hari dah cirit birit huaaaa

Liyana said...

syian qaleef... smg cpt smbuh ye syg...

Riny said...

x pe susu mama dy pon dah ubat...cepat baik ye qaleef..:)

LuN@_aiDi said...

alaaa ciannyer demam lak..
tp klu temp tinggi, kne cepat2 bwk g kinik tau(:
hopefully bby cepat sembuh.
my bby lak,asek meragam jer..
minum susu n tdo pun xnk sgt:(
sakek peyot gamaknyer:(

**kami~nak~tawen** said...

qaleef semoga cepat sembuh ye syg...

Diyana Didie said...

siannya baby demam. aty bwk pegi klinik pakar kanak kanak tak? berapa suhu anak? bagi baby usia 12bln kebawah, demam adalah dgn suhu 38 Celsius. kalau 37.1c meaning Qaleef tak demam. stop bagi ubat demam. u bawak ur baby pegi klinik pakar. nnt jd mcm my case. baby suhu 37.2 doctor kata demam. halnya, baby mmg tak demam pon. bila me tak sedap hati baby makin panas slps mkn ubat demam. me terus bwk pegi doctor pakar. kesian dia kena mkn ubat demam tak pasal pasal. sakit hati me.

Mrs Ledibet said...

kalau anak tak sihat nih memang resah dibuatnye..kalau demam panas sgt tak pyh pakai bju just dypers je..cepat sembuh ye qaleef..

Mummy GreenyHouse said...

alahai... Qaleef jgn la demam2..ciannye la kalau budak demam. mmg risau.. aty monitor selalu tau temperature die..

moga Qaleef sembuh n tak demam2 lagi k! Qaleef kuat!! :)

Gadis said...

Alhamdullillah qaleef dah ok...

time dalam perut kalau baby x gerak 1 hari pun dah risau inikan dh depan mata dier demam..mmg lagi la teramat risau...huhuhu

myPreciousIrHarith said...

sama la kita..tp aida kena bln lepas,dah hjung2 pantang.4hr plak tu,pai naik lembik badan.tp spanjang tempoh tu,pum susu buang.bg bb susu yg dlm stok freezer je.

ratu siput said...

bila ada anak sendiri...baru kita rasa perasaan ni sme kan.lg plak anak pertama takde experience pape lg.tp pengalaman berharga tu.sok anak kedua dah pandai semua2 dah :)

Cik Ayu said...

hrp Qaleef kuat ye..cpt sembuh demam tu

Aqil pun cucuk 2 bulan minggu lepas. xde la smpi demam sbb bila rasa bdn dia dedar terus je kasi ubat..

skang ni ummi dia plak perut tgh meragam, ntah mkn apa ntah ni.. tunggu je Aqil nyer turn cirit plak

Gieyana said...

siannya..get well soon bb Qaleef..:-)g

Miss Sunshine said...

qaleef syg... aunty doakan qaleef cepat sembuh ye.. =)

Tina Othman said...

ala siannya, takpe nak besar mcm tulah

debabnya dia skrg ye, geram tgk

mia-ina said...

moga qaleef sembuh ye...ble baca cite ni, trasa kena hati2x mkn kan..yela kte kan nk menyusu baby

Peri PiA said...

alolo,sedih acik pia

t.care

Halimaton Hanafee said...

KEJAP JE DH BULAT BDK NI