Friday, June 29, 2012

ko hapal lagu 'twinkle2 little star' tak..??





aktiviti terbaru kami laki binik sejak dari lepas beranak...
menghapal dan belajar menari semula lagu kanak2...
sangat cute..!!! eerrkkk...bukan kiteorang...tapi lagu2 ni ar...
biler nyanyi dan menari depan si anak...kemain terujer lagi Qaleef..!!!
lawak agak nyer tengok mak paknyer...muwahaha...
aku beli buku cd lagu kanak2 ni kat spital sungai buloh...harge 5 hengget jer satu set...
lagu2 dalam tu..semua yang kite biasa dengar mase kecik2 dolu...
jack n jill..twinkle2..banyak agi ar...rima ABC..
dah tua ni..dah tak hengat dah semua lagu2 tu...
ni dah ade anak..tak memasal aku carik dan hapal balik semua tu..
kate nak bagi anak ko cerdik kan...ngeeee....

2 bulan memang dah ketara perubahan si anak..
die dah mule tuk belajar kehidupan luar...mak pak nyer sangat teruje...!!!
kalau nak cerite pasal perkembangan anak ni memang takkan habes...



Qaleef dah mula tertarik dengan warna-warni yang ade kat depan mate dia..
lelagi warne yang terang..
die akan tenung jer bende tu...
tak kisah ar kalau warna kat kain baju yang aku pakai pon...
jadi sekarang aku ngah cube meransang otak die ngan warna2..
aku perasan die akan lebih fokus setiap kali aku tunjuk atau die nampak warna yang berbeza2...
kalau nak biar die baring sendiri..
aku akan letak Qaleef kat atas rocker dia atau play gym yang penuh ngan gantung2 dan warna-warni..aku suka die memerhati dan berimiginasi sendiri..
atau aku akan tunjukkan flash card dan buku2 yang menarik tuk die tengok..
[perkembangan yang menarik tuk aku]


baru 2 bulan lebih...
rase macam dah lame aku beranakkan Qaleef ni...
buat n3 macam nie aku tak suker...nanti rindu..!!! aarrgggghhh...[drama ar ko]


p/s :: dah 2 bulan botak..tah biler rambut die nak tumbuh.....









24 comments:

Mrs Ledibet said...

Comel dia..yelah rangsang dengan bende kaler² bagus...

~lonelyna~ said...

saya dah start nyanyikan lagu kanak2 masa preggy lagi...sebelum nak tidur mesti nyanyi..lagu kegemaran adalah one little two little three little indian..hubby sampai boring dengar saya nyanyi lagu tu ulang2...haha!

by the way, anak saya pun suka dok dlm rocker dan tenung benda gantung2 depan dia..suka tengok dia cuba sedaya upaya capai pemegang yang berbunyi tu...:)

Fahreen_Fredo™ said...

Hahaha! comel sangat dia! rocker sama warna macam luqman punye =D

YanaMIB said...

waa nk ce gak cd nursery rhymes..xjmpe daa..kita nyanyi sendiri je utk ank..xpn psg youtoube jek..huhu

eh ank ai pn 2bln lps cukur xtumbuh2 rambut..malu2 nk tumbuh gitu..ngee~

izla said...

memang waktu ni sesuai untuk rangsang perkembangan otak bayi.
kuarkan sikit duit beli apa2 yg patut utk baby,pon ok gak!!

zarif pon suka warna terang2..

as ♥ Leenda said...

lagu² ni lah dok ulang nyanyi dalam kete masa nak hantar pergi umah bbsitter..hehe..asyraf pun naik boring dah gamaknya..hehe..

Che Rosliza Che mat said...

selalu nyanyi kecik2 dulu...sekarang nyanyi untuk anak2 pulak hehe

fiszah_pjo said...

hi dear..salam kenal :)
baru blogwalking td:)

cerita pasal anak memang tak pernah habis..hehe.my girl turn 1 years 1 month already..how time flies so fast..

nanti bila dia dan pandai goyang2 bontot menari mnyayi( at the age 8-1year) sangat best :)same2 menari lagu ni:)

O'gosh said...

hehe..sekarang dah macam nursery rhymes bergerak...nanti lelama hapal la....ai pun dulu macam tu...

pwincess Lov3y dOv3y said...

comey la dye..tembam..

Gadis said...

hafal mmg hafal tapi dah lama dah x nyanyi lagu ni..
hihihi...

kalau dgr balik mmg leh ikut kot..
hihihi...

tu la kak..
Gadis rase mcm akk baru je beranak hri tu..

sekejap je masa berlalu...=)

Gieyana said...

mg ransangan yg baik utk anak2 pd warna2 kan..dan lagu2 tue mmg cute..hihi..:-)

Mimy Hamid said...

aku jimat sikit letak Fayel depan laptop buka youtube nursery ryhmes...heehhehe khayal gak la dia nengok warna warni...

aku takde tips nak bagi rambut qaleef tumbuh sbb aku pun tak letak apa kat rambut fayel...natural cepat tumbuh lak

Miss Sunshine said...

comel je mak qaleef nyanyi lagu twinkle2.. hihi, kita dah biasa nyanyikan untuk anak buah mase diorang kecik dulu... ade sorang tu paling suka lagu ba ba black sheep..

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Oh kalau kami pulak.. suka cipta lagu sendiri, hubby dgn lagu dia, I pun dgn lagu I.. tapi lirik main tibai je la, janji dlm lirik tu ada nama si baby... hehehe.. oh sweet memory semua tu.

Tp kalau nak tidokan dia, bacakan Ya Latif (utk lembutkan hati), itu yg lebih afdal.

Cheyan said...

ee murahnya..nak cari gak la cd tu.duk browse u tube ja sakng ni..hehe

cikpingu said...

xhapal nok.. sedeyyy... haha..
dhia nyanyi lagu org jawa aje lah.. hahaha

anaztasias nora aira said...

comel !! saya suka nyanyi dgn murid saya lagu2 ni haha :)

ainnazari said...

aty, the latest yg ain tau pasal bby ialah flashcard...beli kat tesco tp x menarik sgt, so nak cari flash card yg best...hehehe

y.o.n.g.n.a.n.a.1.8.8.1. said...

Aku dulu pun bukak youtube nak tgk balik lirik lagu twinkle-twinkle tu..kang salah lirik kang payah jgk. Tapi husband smp skrg kalau nyanyi lagu twinkle twinkle memang lirik kedaung. Melodi je betul. Haha!!

~ NANA ~ said...

lagu2 tu semua i download dr youtube & dh hafal pon sbb jaga cousin dulu...hehe

Mommy_Cha said...

byk2 part suka yg pasal rambut tuh..hehehe..nanti tumuh lah tu aty :)

ainnazari said...

syiokkkk kan tgk perkembangan anak...i pn dok beli flash card bagai utk aydan...suka time dia tumpukn perhatian...

Riny said...

jgn risau mama..nnt rambur qaleef tumbuh dgn jayanye...hik3....

x lame lagi qaleef pon terus joget la...dah mak pak nye pon dok joget dpn dy..hihihi