Friday, June 29, 2012

pasal stock EBM yang ko tanye tu....



banyak gak ko tanyer ek...
aku ni rase macam tak layak jer nak menjawap hal2 pasal buat stock EBM nih...
walaupon dari awal dah mencari seberapa banyak maklumat pasal bende2 ni semua..kumpul ilmu...
tapi biler dah sampai mase..tetap masih terkial2...
aku masih bertanye pada kawan2..masih lagi mencarik bahan ilmiah..bace blog2 kawan yang berpengalaman...dan sedang belajar dengan melalui sendiri...
biler sendiri dah buat..baru kite akan lebih faham dan lebih teror..
tapi kalau nak kate teror sangat tu memang tak ar jawap nyer...

2 bulan jer kot aku baru nak lalui semua ni..
aku rase aku ni masih sangat2 baru kalau ko nak rujuk pada aku..
meniarap pon masih gostan lagi tau...[ngeeeee]
tapi since ko dah tanyer..
kang kalau tak jawap..ko cakap aku belagak lak kang..[huhu]
aku ni sebenarnyer...macam banyak cakap..tapi biler ko tanye...tak reti aku nak menjawap nyer..
tapi kang kalau aku tunjuk tutorial kang..ko cakap melampau lak...
so..aku jawap gak ar mane yang aku tau..
haaa...tapi tu semua ikut pengalaman aku sendiri tau..
lain orang lain kekdahnyer...
kalao ko tak paham..ko ley tanyer lagi..
aku tetap tak kisah nak terangkan sampai ko paham..asalkan ko jangan salah paham..ngeh ngeh ngeh...




pasal macamane aku handle stock EBM tuh 

eerrr...handle macamane ek...hurrmmm...[garuk pale gak ni nak aku jawap]


kat rumah -setiap kali lepas pump..aku akan biarkan suhu susu berubah menjadi suhu bilik dulu..
kire biarkan sekejap ar sebelum ko masukkan dalam peti ais....
sebab susu tu lepas pump suhu suam2 kuku...
lepas suhu berubah jadi suhu bilik..
aku akan terus letak tarikh dan nombor kat botol storage tu...
kendian aku terus masukan dalam freezer [yang sejuk beku tu]
tapi kalau ar aku pump ade lebihan 2-3oz atau tak cukup 5 oz..
aku tak terus simpan dalam freezer..
aku simpan dalam chiller jer..
sebab aku nak campurkan ngan susu next pumping..
nak cukupkan 5oz gak..aku tak suker simpan kurang 5oz tuk satu botol..
selain membazir botol..membazir space gak...
jadi bile aku masukkan dalam chiller sejuk biase tu jer..
aku ley campurkan ngan susu yang lepas tu pulak..
sebab kekadang..sekali pump dapat 7-8oz..
5oz masuk dalam botol ade baki 2-3oz lagi kan..haaa..yang baki tu ar aku campur..
atau kekadang..aku pump2 tak dapat pon 5oz tu...huhu...dapat 1oz pon aku tetap sayang dan simpan...
campur2 dapat gak ar 5-6oz kan...gigih tu aku mengepam...ngeeeee...
nak campur susu tu pulak...aku simpan dalam botol asing2 dulu..
masuk dalam chiller tu jugak tuk samekan suhu susu..
kendian baru aku campur ngan susu yang sebelum tu punyer..


kat opis - aku bersyukur sebab kat opis ade esbok kecik..
jadi aku buat bende yang sama macam kat umah..
cume aku tak bekukan..
aku akan biarkan sejuk jer kat chiller..biler nak balik petang baru aku amik bawak balik pakai cooler  bag...so..suhu susu masih boleh dikekalkan...

tips :: susu yang di pump sebelum nyer boleh di campur dengan susu yang di pump selepas tu..dengan syarat mesti same suhu ke-dua2 susu tersebut


berape lame stock susu boleh di simpan dan bertahan

6 bulan tuk yang peti eskrim tu..[aku tak hengat name mendalah tu]-ngeh ngeh ngeh
3 bulan kalau dalam frozen esbok..-susu keras kejung-
4-5 hari dalan chiller esbok...[bergantung pada besar esbok ko dan suhu esbok]-sejuk tapi masih cair
4 jam lepas pump untuk suhu bilik biasa...

kalau ko dah kuarkan dari frozen tu..
ko letak dulu dalam chiller bagi cair..
biler ko nak bagi anak ko minum susu tu baru ko panaskan...
tapi ko kene tau..susu tu ko kene habeskan dalam mase 1 jam jer hokeh...
dan susu yang keras beku yang kalau dah cair walaupon 2-3 titis ko tak boleh bekukan balik dan kene gune habeskan dalam mase 24 jam*pembetulan...[kire ko letak dalam chiller esbok jer ar bagi cair]
haaa..gigih ar ko habeskan kalau tetibe susu ko tercair...

correct me if i am wrong..

tips :: walaupon khasiat susu yang dah dibekukan tu akan berkurang tapi tetap lebih baik dari susu formula.


pasal penggunaan sterilizer dan warmer

kat umah-setiap kali lepas gune botol..aku akan sterile semua botol storage dan breast pump sebelum diguna balik..
sebab aku lebih sukerkan pakai botol tuk simpan stock susu..
jadi setiap kali lepas digunakan..cuci ngan pencuci nya..kendian aku sterile lar dalam sterilizer..
setiap kali botol tu dah diguna..lebih baik sterile dulu untuk membasmi bakteria..
since kite pon gune botol tu tuk simpan dan menjage khasiat susu..

kat opis - tak kuase aku nak hangkut sterilizer ke opis...
breast pump yang aku dah gune tuk mengepam..
aku basuh n rendam ngan air panas yang tersedia kat opis..
paling malas aku buat...lepas jer gune breast pump..aku simpan dalam cooler bag yang ade ice pack tu...
kire bakteria tak ar membiak kan...tips ni aku dapat dari majalah pa&ma...
lagi menyenangkan aku...huhu.. [dasar aku pemalas] 
balik kerje baru sterile dalam sterilizer..


tips :: kalau tak de sterilizer rendam dalam air panas pon boleh...


pasal stock susu yang nak di bagi pade baby sitter

ko kene tau berapa oz anak ko minum tuk waktu opis hour ko gi keje tu..
macam anak aku..opis hour die minum 20-25oz lebih kurang...[dan akan bertambah]
kalau ikut stock aku-kire aku kene bagi kat baby sitter tu 5 botol x 5oz=25oz
selalu aku bagi 4 botol x 5oz tu yang frozen milk..[yang dah keras tu ar]
maknenyer yang aku dah buat stock dari awal2 dolu2...
aku bagi mengikut tarikh dari mule2 buat...
dan balance lagi  1 botol x 5 oz lagi..aku bagi yang fresh milk paling baru aku pump..
kalau pukul 3 pagi aku pump-yang tu ar aku bagi kat baby sitter..
kalau tak aku bagi yang aku pump kat opis hari sebelum tu..
kire sebotol tu aku tak ar masukan dalam frozen tuk simpan stock..
aku letak kat chiller jer...yang cair tapi sejuk jer...

haaa..ko paham tak..aku pon penin nih..huhu...

senang cerite..aku selalu bagi 4 botol frozen milk[stock lame] dan 1 botol fresh milk[yang baru di pump]..


berape kali sehari nak buat power pumping?

aku pernah bace...buat hanyer sekali jer setiap hari...
tapi...aku buat setiap kali aku pump..!!! haaa...gigih kan..[ngeh ngeh ngeh]
bagi aku tu ikut ko nyer badan kot..
macam aku..kalau tak buat power pumping memang tak berape nak meriah ar hasil mengepam..
power pumping kalau aku buat setiap kali lagi cepat dan lagi banyak stock susu aku dapat buat..
itu tuk aku ar...tuk orang lain aku tak pasti...
kat opis-aku mengepam hanye 2 kali...
bukan malas..tapi tu jer kesempatan yang ade..
aku masuk opis kol 8.30pg.. tak boleh terus buat..
sebab bos aku selalu ade waktu tu..
dan suker sangat pulak nak panggil aku selalu tanyer pasal account..!!
jadi..biasenyer aku akan buat dalam pukul 9.30 atau kol 10.00 selama lebih kurang sejam...[depend] atau sehingga breast aku betul2 kosong...
sebab aku selalu buat jer kat tempat duduk aku..
aku sangkut jer kat baju dalam then aku buat je keje...
cover pakai shawl..
biler buat sambil2 ni memang leka..tak perasan pon..
yang penting jangan stress...

sesi ke-2 pulak aku buat lepas lunch...
selalu nyer pukul 3.00..haaa..waktu tu dah betul2 penuh ar breast..
sekali pump kalau tak de gangguan memang ley dapat lebih...kekadang tak sampai sejam pon dah dapat banyak..[alhamdulillah]

sesi ke-3 selalu lepas balik kerje...dalam pukul 7 atau 8 malam..
yang ni aku buat teknik tandem..
sambil susukan anak..sambil pump yang sebelah lagi...
yang ni tak amik mase lame sangat..
sebab..eerrr...rimas...huhu

kalau rajin...atau kalau anak aku tak mo bangun nyonyot..
pukul 3 pagi aku kene bangun pump lagi...
tapi sekarang sejak kerje dah jarang sangat...
may be sebab rutin dah berubah..
melainkan kalau dah tak ley tahan sangat-pernah bangun2 jer baju aku dah lenjun ngan susu..[huhu]
ni aku dah kire stock tarikh esok nyer ar...
selalu aku tak buat lame pon..mengantok..
dapat penuh 5oz aku terus nak naik tido..[giler malas aku]
jadi tu pasal agaknyer semakin hari.. waktu2 3-4 pagi macam tu dah tak bengkak macam dolu2..sebab dah tak mo pump kan...
tu aku cakap..rutin dah berubah sejak kerje...
timming dah lari...


biler nak start mengepam??

kalau boleh seawal boleh..!!!
lelagi kalau ko keje swasta macam aku..cuti beranak 2 bulan jer..
aku dulu lambat tau pasal teknik mengepam yang betul..
jadi terlambat dapat kumpul stock...
dah sebulan beranak baru terhegeh2 nak mengepam...


makanan nak tambah susu..

aku rase banyak kot info pasal nih..
same jer...tu gak ar yang aku makan..
ape jer yang orang kate ley bagi susu tu bertambah baik..
aku akan cube...[selagi tak memudaratkan]

aku ni kurus kering..
zat tuk diri sendiri pon kurang..huhu
jadi aku betul2 menjage pemakanan...
aku ni bukan pecinta sayur..tapi demi anak [drama]
hari2 sejak dalam pantang..aku amalkan makan sup sawi ngan lobak putih..
dan sampai sekarang...jadi menu wajib...

dan lagi...holick..milo..organic soya...dan air longan campor kurma...
tu jadi minuman harian aku...
air masak kosong ko tak yah cerite ar..bergelen2..
aku gi toilet sama banyak macam aku gi waktu pegnan dulu...

 aku tak gigih nak beli longan merebus bagai..
jadi aku beli jer air tin ni..dah siap2 campur kurma...
rasenyer pon sedap...

aku jugak dalam perancangan nak beli set vitamin shaklee yang ngah hot kat blog mak2 sekarang ni...
ramai kate produk tu bagus...jadi aku nak cube gak...

ade yang cadangkan pil ASI-selalu aku tengok promote dalam majalah Pa&Ma..
tapi memandangkan pil tu macam jamu...
jadi aku tak mo makan...sebab aku tak suker..huhu

lagi...yang kate habatus sauda bagai tu...
aku masih belum teringin nak cube...
orang kate pon bagus jugak...hurrmmmm...

buat mase ni..tu jer...
ni pon dah panjang sangat kan..
ko pon bukan rajin sangat nak bace panjang2 aku tulis...
macam ar aku tak tau..ngeh ngeh ngeh
tapi aku gigih jugak ar menulis dan berkongsi ngan ko...
yang mane ko rase senang dan boleh dipakai..
ley ar ko buat rujukan...
aku nak bagitau ni..awal2 aku dah kate..aku tak reti mane pon pasal bende ni semua...aku masih lagi belajar dan mencarik ilmu...
jadi kalau ade yang ko rase tak betul...
aku relakan mate aku ni membace komen2 ko tuk menegur aku...[nebes]



ape2 hal pon...pade semua mak2 atau bakal2 mak...
yang penting positifkan minda dan lapangkan hati..
kuatkan semangat..cabaran memang banyak...
tapi asalkan bersedia insyaallah semua boleh diatasi...
semua terletak pade diri sendiri...dan selebihnyer serah pada Allah...
aku sendiri sedang berusaha dan masih berusaha..dan akan terus berusaha..insyaallah....




32 comments:

Riny said...

bacaan yg menarik di pagi hari...hehehehe.......leh blaja ckit2 dr cni....yg mmg x pnh tau lgsg sal ni...tp skrg dh kene amek tau..:)

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

assalamualaikum sis.
ilmu baru nie. baru tau. moga berguna dimasa akan datang..amin =)

bunga_rose said...

good info & mudah faham.. share info ni kat member tengah preggy.. dia pun nak full bf..

Cik Ayu said...

CA mkn shaklee n kapsul habbatus sawda.. membantu sgt2

Erina Asmawani said...

nice entry Aty :) Ena ni baru start nak buat stok balik..untuk bulan puasa.Backup takut susu kurang.

Mommy_Cha said...

alhamdulillah siok tgk stok org byk2 nih...meriah susu aty :)

ciDa said...

nice info....thanks kak aty....betul2 paham n msk kepale ni....slame ni blur2 je...huhu....byk ilmu psl susu ibu ni nk kene blaja...mklm la keje swasta gak...maternity leave 2bln je...

thanks sgt2 yek...:)

Wawa said...

sy perasan klu sblm tdo amek esp shaklee tu cnfirm kene bangun tgh malam pump sbb da lenjun2 baju...heee...waktu siang lak, klu terskip minum esp tu susu pun cam segan2 nak keluar...heee...

Anum said...

good info :)

♥ Elin ♥ said...

gud job dear!!
info yg tepat untuk semua mommy kat luar sana.

tp klu blh kurangkan minum air tin tuh..kandungan gula terlalu tinggi..

shaklee should be ok dear :)

Cikpuan rara said...

eh rara baca sampai habes taw.hehehe neway thanks aty for sharing.now dh paham sket2.biasa lah.lembap.hehehe

~misshuny~ said...

gud info sis...buat masa nie hani xpreggy lagi..t lau preggy n bakal jadi ibu,hani akan rujuk balik entry2 akak..=)..sgt2 bermanfaat..

luvira said...

sekarang nih makin lama makin malas mengepam...kene kuatkan semangat lar...adoi...

Halimaton Hanafee said...

wah qaleef minum 5oz ekk sekali dlm botol..patutlah mok n bam dia..Helena 4 x 3oz je..tu pun balance 1 botol ..tgk mood dia minum..hehe

nurul said...

mmg dah byk baca kat blog lain pasal storage EBM ni..tapi tak masuk kepala pun..

yg aty tulis ni sekali baca faham..maybe sbb tulis dalam poin dan mmg straight to the point..=)

lagipun aty cite cara2 kan..bukan cite pengalaman aty buat macam mana semata2..cara2 tu aty tulis ikut pengalaman..1st, 2nd, 3rd, 4th, next, then, last..semua ikut turutan so sng nak faham..good job sis..............

fifi tiez said...

thanks aty...memang bguna sangat info ni

Gadis said...

thanks for the info kak...
banyak jugak gadis dah belajar ni..
nanti senang...=)

Miss Sunshine said...

Fuhh.. walaupun entry ni panjang lebar... Tapi syok baca... banca betul info.... nanti boleh buat rujukan... err.. aty, kita tak pernah jumpa pun air longan + kurma tu.. nak kene cari ni..

YanaMIB said...

rsnya klu dh rajin pam xyah mkn apa2 product milkbooster pn xpe..tu ikut org yg berpengalaman ckp la..hihi ai plak pam sejam sekali..sbb kt opis xramai org, so sonok la men pam2..ngehehe cuma klu pi meeting or kena keje kt luar mmg leceh sket..kdg2 smpi bengkak susu sbb lmbt pam =(

br tau ada air longan + kurma dlm tin...nnt nk cari aa.. (-__-")

wpn kita ada pengalaman 4 bln..bc blog u still ada gak mende kita blaja..len org mmg len kekdahnya..len org, len jugak production susu nya..yg penting cukup utk anak memasing..and kuatkn mental dan emosi..ye dak? ^__^

Bazilah (^0^) said...

dh abes baca rs cm debar2 plak leh ke buat cm aty wat ni nnti hehehe..bile la swasta nk bg maternity elave 3 bulan jgk nih..

mRs mysarah said...

aty.. i biasa baca la kan, org kata better bagi more fresh milk dari yg frozen. contoh kalo bagi 5 botol, 4 yg fresh n 1 jer yg frozen. kalo tak pown, 2 la ayg frozen sbb kita nak bagi anak kita susu yg lebih banyak nutrien kan :)

i pown tak penah buat lagi la, just share ilmu dari pembacaan ;)

LoVEaQshA said...

wah meriah gak susu tue..
Ingat nak gak wat pp,tandem tue sume tp tuelah sebab xmsuk kje lg jd kemalasan tue msh tgi..
Lg satu bukan malas sje2 maklomla dok menumpang umah fmly,nak simpan susu kta mslhnya nenek dia pun nk smpn iknla,aymla..
Nk beli deep frezer nenek da sound jgn nk semakkan uma tmpt xda nk letak..yelah uma pn sekangkang kera je..

Fahreen_Fredo™ said...

err aty.. boleh refer kat sini.

http://myaishah.blogspot.com/2012/04/nota-breastfeeding-saya.html

dan sini :)

http://myaishah.blogspot.com/2012/04/breastfeeding-journey-najahs-version.html

Fahreen_Fredo™ said...

Sebab susu yang dari beku dah cair kena guna dalam 24jam tau! Bukan 4-5 hari. Dan link tadi tu kawan kita Aishah nama dia.
Juga pengedar Shaklee. :)

Fahreen Fredo said...

Sorry aty kite komen sini banyak. Kalau nak sedap kan, longan kering boleh carik kat giant, tayah rebus segala. isi longan dalam mug n air panas. Campur gula sikit. Laaagi sedap! Hihihi

Che Rosliza Che mat said...

memanglah hafal...kecik2 dulu selalu nyanyi...

Che Rosliza Che mat said...

Silap komen tadi...Banyaknya stok susu...

Mimy Hamid said...

suka nya nengok susu ko meriah..ko mmg rajin...aku malas mengepam tu stok tak byk...tp takpe aku gigih kan jugak buat stok demi anak fayel..dpt sikit pun jadi la

ezza said...

Btl ckp fahreen fredo tu.. Frozen ebm yg dh di cairkan msti di gunakan dlm masa 24 jam.. Bkn 4-5 hari..
Jom join kump. Ibu2 menyusukan kt fb.. Bnyk info blh dpt kt sane..

mama ila said...

Wahh..aty..best nyer tgk stock susu banyk..huhu..saya punyer stock cukup untuk satu hari jer..hukhuk..maklumlah..x pengalaman lagik..lam pantang pulak..xbuat stock byk sbb beby xdirect breastfeed..kene pam letak lam botol baru beby minum

LisaLisut said...

sy dh pahammm(sikit2) haha. slg tak alami xbuat praktikal slg tu i confuse skit2. myb nt dh praktikkan br pro kot.ni br baca teori kekekek. tq! :D

MyHaPpInEsS said...

Jasmin ader makan shaklee set 3m tue + ESP...susu mmg mneriah.besh pon besh tau...