Thursday, July 26, 2012

balik kampung beraye :: JOHOR atau SHAH ALAM..??




*pada yang bertanyer pasal plat kereta laki aku kat n3 yang lepas [Eima] -plat tu huruf J untuk johor...
laki aku orang Johor Simpang renggam [anyone?] bukan orang Kelantan.. D dan J tu jauh nau huruf nyer tu..

eerrrr...aku tunjuk sofa..macamane ko boleh perati plat no kereta laki aku tu ...?? ngeh ngeh ngeh
kereta tu dah lame jual pon... nak setahun dah kot...


nak cerite pasal balik beraye tahun ni...
ah ko..pose baru 6 hari... dah cerite pasal balik kampung...
eeerrr...kalau dah buat keputusan awal2 kan senang nak plan...

kalau ikutkan...dari abes raye tahun lepas lagi dah buat keputusan tuk raye tahun ni..heheh...

tapi kali ni betul2 muktamad...

tahun ni malam dan pagi raye beraye kat Shah Alam..umah family aku....yaeeeeyyyyy..!!!!
giler ko tak suker raye umah kuarge sendiri...

kalau ikutkan aku...mane2 pon same...
tak kisah...2-2 pon adalah keluarge...
tapi kene ikut turn ar... tahun lepas raye fes dah beraye kat johor...
walaupon sebenarnyer tak beraye sangat pon...
aku baru pegnan mase tu...mud kedaung nak beraye...
raye fes aku membute kat umah...!!! muwahahahaha...teruk betul aku ni kan...

jadi tahun ni mud lebih teruje biler dah ade anak..!!!
tak kisah ar beraye kat mane pon kan..
yang penting ngan laki dan anak sendiri...

pagi raye kat Shah Alam...
petang atau malam tu dah balik Johor..
beraye kat sane pulak..
ley raye lame sikit...
tahun lepas raye kejap sangat2...
petang raye dah balik Shah Alam...sebab nak gak beraye ngan mak pak sendiri...
jadi adil gak ar tahun ni..
raye kat Shah Alam sekejap..lepas tu beraye kat Johor lame sikit...
alaaa..shah alam dekat jer...
lepas balik Johor pon masih ley beraye kat Shah Alam lagi kan kan kan....

tahun ni banyak plan ar.....
plan nak berjalan raye...
umah kawan2...umah sedare mare harus ar...
ko tak de yang buat umah terbuke ker...
jemput ar aku..[muwaahahahaha] -muker tak reti malu..

umah terbuke aku...??
eerrrr...uuuurrrmmmm....aaaaaa....heheh...
tak mo janji ape2..kalau aku buat [insyaallah]-pasti aku jemput korang semua...
[terus kire bajet ni] ngeh ngeh ngeh



p/s :: korang raye mane tahun ni...?? korang yang baru kawen..baru fes time nak beraye laki binik...mesti besh..tapi biler kate fes time nak kene beraye kat umah mertua..haaaaaaaaa....mesti memasing sentap...heheh..








34 comments:

MizzTina said...

klu blik johor, kabor tau..mai umh sy kt batu pahat

Mr n Mrs Zaidi said...

wahh raya rumah keluarga sendiri dulu yek... sy pttnya turn blik rya trg tp sebab ade kenduri raya ke-4 kt trg, so raya pertama kne kt kelantan dlu la...huhuhu..ye la, xkan nk blik trg sehari blik klntn sehari pastu blik trg blik...huuhhu penat wooo duk dlm keta..hihih..
buat la open house, nak dtg rmh nie..sy insyaaallah, buat kot...nnt jemput la datang k..

PUAN SUE said...

yeay!! tahun ni su raya kat umah mak dulu kt cheras!!! hepi tau...hihi..tahun lepas belah hasben dulu..siap hari raya ke 3 dah nangis nk balik rumah mak..hihi..takbiase la..

Lala Latif said...

huwaaaaaaa....sy jugak yg terpaksa balik kg suami...nun jauh kat sabah...
jauh sabah ngn pahang...
xleh balik hari...:-(

Bazilah (^0^) said...

Tahun ni raya n9 dulu. Kampong bazi! Yeayyy hehehe. raya kedua mlm bertolak balik kmpg suami kt kelantan. Maybe stay lama sket kt sana smpi sabtu. Sbb lame dah x kelik kelate hehehe

Anum said...

first time anum akan beraya umah mak mertua di arau perlis
rasa nak nangis pun ada

e k i n ♥ y u s r i said...

tahun nie automatik raya kat johor
hehehehehe
xyah nak berebut....lalalalaaa

jemput raya dtg umah ekin....

Aeen said...

taun ni aeen raye kl dlu...belah aeen..hehehehe...husband pun org kl gak..tp dy kalo raya slalu balik kmpg perak...so xtau la laagi raya ni balik perak ke x...

@YUNID@TI said...

RAYE DENGAN FEMLY SENDIRI JEK... HUSBEND KERJA ... HUHUHUHU....

cikpingu said...

thun ni raya kt perak dlu... huhu.. psti bpe ari... nnt dtg la umah.. msj2 ok..

Saleha said...

Kita tak kesah juga tapi akan sentap banyak kali sebab kalau beraya umah laki jawabnye memang tak berayalah..
sebab dorg takdak suasana raya. hari raya ngan tak raya serupa aje, baju rayapun tak pakai kdg2tu.. adatu adik beradik dia pakai kain batik baju t-shirt je sepanjang hari, ziarah menziarahi takda walaupun rumah macam nak berlaga atap ngn saudara mara. yg bezanya cuma sarapan pagi spesel sikitjelah. kalau biasa makan nasik gorengje pagi, tukarlah buat nasik dagang plak. lemang ngan kuih raya adalah 2 3 ketul. itu aje.. untuk rasa gak suasana raya kita gilah sembahyang raya walaupun org rumahtu pihak laki2je gi sembahyang raya.
walaupun satu negeri tapi kita selalu akan stress klu sebut nak balik raya mana?

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

nasib baik la kg ai ngan darl sebelah negeri jer....1st day kat aloq staq second raya baru penang...ikut uols la buat rule raya bergilir....this year raya SA next yr JB plak...

ily♥ said...

Tiap taon pun raye kl..huhu..dari bujang sampailah da kawen.

This year pg raye kt rumah mertua kt gombak. Mlm raye biasenye singgah tgk2 umah mak kt ampang kejap. Gombak - ampang je. Dekat sgt. hehe..pastu round kajang, family belah mak ily.

Next year hubby kate nk raye kt kelantan, our parents punya kampung..huhu..

Nurul Aziz said...

Sorang rawang, sorang selayang. Kalau nak feel kampung betul-betul... balik kampung nenek masing2.. hehe. Tu pun dedekat jugak, sorang sabak bernam, sorang lagi teluk intan. Tak best kan? Tak jauh-jauh.. Sekangkang kera.

nuyui a.k.a miss YUI said...

raya di perak aje..huhu.. xde tmpt nak jauh2..

!k@ said...

ika sib baik dekat..kedah perlis je..so xterasa sgt..boleh balik2 umah raya 1st..tapi nak dapat peluang balik susah..huhu...

izla said...

okla tu kampung 1 jauh, 1 dekat.
saya ni satu pantai timur, satu selatan.
kene kira bajet kalau nak balik dua2 kampung :(

MisZ FyZa said...

wargh..thn ni kne raye klantan uma mertue lu..lpas 2 br blk johor...nebes sbb da sthn lbh lpas kawen xpenah blk klantan lg..

eima said...

J ek ... mata aku ni pudar kaler pulak ... hahahaha ...

aku ni jenis tak brape minat tang deco sbb aku mmg tak reti .... nanti nk deco rumah sendri aku minta tunjuk ajar ko la ek ...hihi

miss she said...

hahaha, tang part yang last sekali tu betul!.. hihihi

Mimy Hamid said...

tahun ni aku raya belah aku dulu kat Muar, Johor pastu raya ketiga balik Tganu...huhuuh...aku suka raya belah aku sebab meriah keluarga aku besar...keluarga laki aku tak baper meriah sgt...tahun lepas aku menangis la kesedihan...tp tahun ni happy dah ada anak...collect duit raya...weeeeeeeeeeeee

CikNaa said...

simpang renggam? dekat je tu dgn kg suami ciknaa kat ayer hitam.. ciknaa raye johor dlu, raye ke3 baru balik pahang..boley lame cket umah mak..hihi

jaja_NorLiza said...

sonok cter bab balik kg ni kan! sy raya kat ganu tahun ni umah mak saya..raya ketiga balik sg.petani...sabtu balik shah alam...kitorg dah biasa travel balik kg walau jauh...sonok!

Gadis said...

tahun ni gadis kene beraye sebelah husben dulu pastu baru balik umah family sendiri kat jb...

sbb nak terus balik beranak n berpantang kat sane...
huhuhu...

Miss Sunshine said...

yeay!!! kita pun raya kat shah alam jugak... hehe.
asalnya raya first sbg suami isteri ni nak raya kat kampung suami...
Tapi...
dah 36 weeks, tak boleh naik flight.
Jadi, dapatlah beraya kat shah alam... hooray!!!

♥ Elin ♥ said...

tahun nih elin beraya di rumah mertua pulak..tahun ketiga berasa sebagai suami isteri,

nasib baik kami senegeri. x payh gaduh2...:) sebab dekat jer.

Lieya said...

Meh meh datang beraya kat pontian... ehehehe... akak sebelum puasa dah decide nak raya mana dulu. eheheh tp nasib baiklah Johor jugak...

.:shura shushi:. said...

1st time beraya sebagai isteri,belum decide lagi thn ini raya mana TAPI raya mana pun tak kesah lah :)) **fake smile**

**dlm hati nak raya rumah sendiri dulu..hihi

Nafisya Ismail said...

BALIK JOHOR LA BEST.. HEHE

Lara is Veelara said...

thn lpas,da beraya umah suami.this year,turn umah kite plak.tmbhan bru hbis pantang,cser ni pn xelok sgt,jd mgkin x beraya lgsg kt kmpung suami.kmpung suami phg..kite melaka.nk ke kmpung die,mkn ms 5 jam pjalanan...adoi,ngeri cser ni sakit blik t.

Riana said...

betul tu..memang sentap..1st ramadhan xdpt sahur buka ngan mak abah pon da meleleh2 air mata.ni xdpt bygkan ni raya nt..nak gak la menyelinap jap lari balik kota tinggi puasa last tu..bole ke??haha..bukan jauh no jb kota..xdpt bygkan shah alam johor cam ati..xpe..pengorbanan isteri utk suami besau pahala nye kan..ehehe..kepuk2la duit raya Eeman tahun ni =)

Diyana Didie said...

mesti lah balek rumah sendiri best hehehe me pon raya rumah me dulu. yeyey!!

Peri PiA said...

tahun ni giliran suami ku,hehe

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

ni 1st time Yana raya ngan suami, tapi balik kg Yana dulu, sebab tahun depan nak beraya dekat Sabah abang nye nak kawin.. insyallah lah