Thursday, July 26, 2012

senang tak nak jage sofa putih..??



ni pasal n3 aku semalam [post]
biler ramai nau tanyer pasal sofa aku tuh...
walaupon aku cerite pasal langsir..



gambar mase sofa baru sampai tahun lepas


sebenarnyer sofa aku tu bukan putih..
kaler off white...tapi consider macam putih gak ar sebab cerah nau warne die..

kalau dah cerah macam tu kompem ar susah nak di jage...[ngeeee]
bagi aku..kaler berani mati...huhu
tapi buat mase ni okeh lagi..
ko tunggu ar si qaleef tu besau sikit..nanges aku dibuat nyer..
haaa..mau agak nyer aku bungkus sofa aku tu...[ngeh ngeh ngeh]

tapi disiplin boleh dibentuk kan...
aku pernah tengok sendiri umah sorang member aku ni..
sofa die baldu pith kapas tu..
anak kecik 2 orang..
tapi kebersihan rumah die memang superb..!!

biler aku tanye die pasal sofa putih tu...die hanye kate..-DISIPLIN-
baik lah...aku harap aku pon mampu mendisiplinkan Qaleef..[insyaallah]


kenape beli kaler berani mati nih..??
aku dah cerite dah kat n3 ni [post]

cerite sikit ar gak..
aku tau ko malas nak bukak n3 lame basi aku tuh...
sebenarnye aku tak de pilihan kaler lain...
3-4 kali berulang alik ke kedai sofa tu pilih kaler..sampai aku naik hangin waktu tu..
asal pilih jer..memuler kate ok..lepas tu kate stock dah abes..*sigh
mase beli tu pon dah nak dekat2 pose..
jadi pilihan warne yang aku mintak dah abes..
kalau nak kene tunggu lepas raye...
mase tu ko dah tak sabar2 dah nak beraye ngan sofa baru..
tak kan sanggup ar nak tunggu sampai lepas raya..
tu pon tokei tu kate-belum tentu..!!! die tak mo janji ape2...
alaa..saje ar tu nak soh aku beli gak sofa kat kedai die kan...
lepas 3 kali..malas dah aku nak pergi..
aku proceed jer terus kaler tu...
dah ar kedai nyer jauh..kat klang nun...

apesal jauh nau sampai ke klang ko mencarik..??
aku dah pergi berpuluh kedai kat area umah sampai ar ke sungai buloh-shah alam semua...
tak jumpe yang pekenan kat hati...
nak beli sofa mahal pakai puloh tahun..
kene gigih carik yang betul2 puas hati..
lepas tu jangan harap ar ko nak merase tukar sofa baru lagi..
laki aku dah sound berkali2...
walaupon ko kate beli pakai duit sendiri..
apetah lagi kalau share duit laki binik.....
[eehhh....berpantun lak ko kan..]

kat mane beli..??
aku beli kat valencia outlet...
dan jenama valencia jugak sofa aku ni...
kalau ikutkan aku tak peduli pon jename bagai kan..
yang aku tau..sofa tu mesti sehebat harge nyer..
harge memang agak pricey ar..tapi memang puas hati...
boleh nampak kualiti pembuatannyer...
pilihan aku paling utama..harus ar boleh dibukak basuh...
aku nyer sofa tu dari kusyen ker rangke nyer semua ley dibasuh...
kalau ko nak tukar sarung baru pon tak de hal...
ko sediakan jer ar duit..
tapi aku dah tanyer..harge tempah sarung baru [full set] lebih kurang harge ko beli sofa baru..
dan aku pilih tuk beli sofa baru jer kalau aku ditakdirkan tuk menukar sarung sofa tu...


nak jage macamane...??
setiap fabrik ade penjagaannyer...
kalau minyak ker tumpah...air ker...kuah kacang ker...rendang ker...
mane ar nak tau kan..
kalau dah orang tumpahkan tak kan aku nak marah2..
tak baik ko marah tetamu...
boleh hilang sebenarnyer...ade carenyer..dan ade bende bahan pencucinyer...
tak semesti nyer ko pakai sabun...
ade sesetengah fabrik atau kekotoran..sabun tak mampu nak bersihkannye...
jadi..kalau ko dah beli sofa tu..bersiap2 sedia ar ngan care pembersihannye jugak..

satu bende pasal sofa ni..
kalau ko nak tahan lame..
jangan ar ko buat sofa ko tu tempat ko tido baring...
makan minum semua kat situ..
haaa..memang cepat ar rosak n buruk sofa ko tu...


ape pon...
dah setahun aku pakai sofa ni...
aku tak nyesal pilih kaler ni...
sebab kaler ni aku suker..siyes aku sangat suker..
walaupon ni pilihan warne terakhir aku...[ngeeee]
cume ngan kaler sofa ni...kiteorang laki binik kene jadi extra pembersih jer ar...
tak per..membentuk disiplin diri jugak...
-kalau nak anak disiplin mak pak nyer kene disiplin dulu- baru betul



kenape cerite pasal sofa nih..
dah ko tanyer..aku jawap ar...

 
ade lagi yang tanyer nih
kat mane beli side table putih kat sebelah sofa aku tu..
aku beli kat IKEA..
harge cume Rm 29 hengget..
ade 3-4 kaler kalau tak silap...

next.....

warna cat aku...??
coklat gelap kat feature wall tu..??
yang ni aku tak boleh nak tolong...
cat tu aku dah beli lame giler kot..
memang tak hengat langsung dah..
dan jangan mengharap aku simpan lagi tin cat yang dah kosong...

next....

nak save gambar umah aku ni....
boleh...aku tak kisah...siyes nih...
aku berbesar hati kalau ko berminat ngan idea2 aku...
kalau aku tak kasi..aku tak kan share langsung kat blog ni tau...
tapi mintak tolong...pade sesape yang nak amik tu...
tak kredit kat aku langsung aku tak marah pon...
nak simpan..nak buat contoh...nak publish kat blog..nak tiru sebijik sebijan..
semua boleh....
tapi tolong jangan ngaku umah sendiri hokeh [pernah terkena] ngeh ngeh ngeh
itu saje syaratnyer...


lagi............


ok..tak de dah....

update :: eima..plat kereta hitam myvi bukan D ar..jauh tu D ngan J..plat tu JKL...kereta laki aku dulu-laki aku orang johor...tapi kereta tu dah tak de pon..dah lame jual...





21 comments:

fifi tiez said...

kak aty,sy baca kat blog http://mamasayangiman.blogspot.com/2012/07/breastfeeding-journey-with-bunyamin.html ada offer storage bottle RM90(30 bottle) sampai 31 jul ni.akak kan suka botol2 ni.. :)

Gieyana said...

mmg berani mati woo kaler nie..tp sy ttp sukaaaaaa tau..design dier pon cantik..sibuk mengusha gak sofa nk beli for raya nie...rsnya mcm nk g ikea jer cuti nuzul quran nie..:-)

nuyui a.k.a miss YUI said...

haha,bgus ni.. .

Miss Sunshine said...

bagus benar aty ni tau...
kita tak sebagus aty..
lagilah bab2 mengemas + mengatur rumah ni.. haha.

CINTA UNTUK KITA said...

akak, kalau akak nk menyapu nk kena angkat tak semua tu? :)

Adylia Qarissa said...

dkna tak sanggup pilih color nie!! huawawawaaaa.. dasar pemalas memang tak suka color bersih.. ;p

eima said...

Plate MYVi ko tu D ?? ko org klate ke ??? hehehe

MizzTina said...

kena sedia dri awl la nmpknya kak..hehe

Anum said...

kalau rajin ok

With Julia said...

bgus perkongsian yg tulus ikhlas...i likee ehhehe..anyway boleh jd contoh kepada blogger yg lain utk berani guna colour yg terang...cantikkk :)

@YUNID@TI said...

warne sofa tu memang cantik..

izla said...

betolla, warna berani mati. Saya berani cat dinding je warna putih, yg lain, semua nak gelap takut kotor

cikpingu said...

tggu ade rumah sndrik.. pastu review blek entry2 akk.. hahaha... suke no deco2 ni..

Saleha said...

haha ade gakke yg macamtu.. ngaku rumah org rumah sendiri.. ape kejadahnya tu org mcmtu, mesti dia bajet bes tu..

susah gak nak mendisiplinkan anakni.. dulu anak kita tak berani conteng dinding, suatu hati ada jiran dtg rumah, anak dia conteng dinding rumah kita depan dia plaktu, dia tengokje, anak kitapun join skali.. kebetulan masatu kita tak perasan. tp kalau perasanpun takkan nak marah depan2 mak org. bila dorg balik terus kita histeria. tp si laki plak back up anak kononnya tuk perkembangan budak.. eeeeeee Tuhanjelah tau. skrg abis dinding2 rumah kene conteng.. yelah kita bukan dup hadap anak2 24 jam, time kita duk leka masak depa duk leka conteng dinding.

pastu bengang jugak kalau tetamu dtg yg jenis mak budak tak pandai nak kawal anak sendiri. di lompat2 atas sofa. jamah itu ini .. adoi tak menahan..

Budakni suka meniru,pastu lumrah budak degil.. tak makan saman kata org..biasanya kalau kat rumah sendiri depa takut nak buat sebab kene marah,mulalah ada sesetengah gi rumah org tunjuk belang tp peranan ibu bapalah yg menegur.

LisaLisut said...

warna sofa kita sama.design je lain. i xrasa susah pn jaga sbb xde anak kecik lg kan.haha.cuma i letak rugs ikea ats tu.so kalau mkn ke apa kt sofa xdela jatuh ats sofa.n u r righttt, disiplin anak. hehe.

~ NANA ~ said...

i suka sofa putih tp tunngu la ada rumah dulu baru pk! hahaha

h a p r a q said...

wahhh aty...in details...bagus2...color tu mmg i suka jugak...janji ada warna brown..hehehe

bunga_rose said...

hhhaah.. suka ayat "kalau nak anak disiplin mak pak nyer kene disiplin dulu"... setuju 100%

Cik Puan Rara said...

betul kata blogger kat atas tu.kdg2 anak sendiri kita mmg boleh displinkan,tapi anak org yang dtg ni masalah nya.mst nk melompat2,hasshhh mau hangen.

sya said...

1st time drop comment here...
suke bca ur blog especially bab deco2, minat kite same suke deco umah gak...

btw dear nak tanyela, table runner kaler turkois tuh u bli katne yek, maklumla raya this year umah i pon tema turkois gak hihihi

kebetulan i dah tempah langsir kt kamdar kaler turkois n i bca ur previos entry same jenis dgn u pyer 'damask':P

Syima Syaz said...

tq....mmg tgh carik sofa idaman