Friday, July 27, 2012

biler barang bergune sebelum waktu nyer...




anak aku qaleef sekarang dah tak mo tinggal sorang2..ngade2 tau budak tecit ni sekarang...
kalau tak layan die pon..tak per..janji kene ade depan mate [alahai lar anak]
jadi biler masak kat dapor..
tak kan ko nak menghangkut anak ko sekali ke dapor kan..
dapor ko pulak tu bukan besau mane...
nak letak rocker kat dapor pon semak..
ape tah lagi nak gendong setiap mase..
anak aku tu pon tau rimas biler orang dok dukung jer die...

nak makan pon satu hal gak..
pernah laki aku letak rocker sekali ngan die2 atas meja makan ngadap kiteorang makan..
haaa...die suker ar orang ngadap jer die..
kekadang aku makan sambil beribe die...
laki aku tu makan tak mo sorang2..
makan nak berteman..
jadi tak de ar istilah sorang makan sorang jage anak..
kekadang aku ribe jer qaleef sekali...
yang susah sikit biler anak aku tu dah lasak...!!
tak reti duduk diam...
tangan badan semua nak gerak...adeeyhhh..
tak tau ker mak nyer ni kurus kering..
tak berape nak mampu dukong die yang seberat 6 kilo tu [mungkin dah lebih] lelame...lenguh..!!

nak letak dalam baby walker...
masih tak boleh...
kaki masih pendek dan tulang belakang tak kuat lagi nak duduk sendiri..
mudah terlentok2 lagi..
kang terantuk..aku gak lagi susah hati...

tah macamane teringat lak 3 in 1 rino high chair sweet cherry yang kiteorang dapat adiah lepas beranak ritu...
siap simpan bawah katil sebab ingat lame lagi nak gune...
katenyer boleh diguna tuk 7-8 bulan keatas-biler dah pandai duduk dan makan kan-
tapi biler dah dalam keadaan macam ni..
terus kiteorang pasang nak pakai tuk qaleef...
tak yah tunggu 6-7 bulan...
aku konpiden nak pakai sebab teringat pasal tempat sandar kerusi ni macam lembut mase belek2 dolu...
nak ar aku try gak...
dah siap pasang...........

steady ar konon duduk dalam ni...
ko tengok belakang tempat sandar kerusi ni memang lembut kusyen dan berbentuk ikut badan..jadi sandar pon tak keras dan menyakitkan..
tu yang nampak selesa die duduk dan sandar..

 tapi kerusi ni lagi besar dari tuannyer...!!! hahaha
tak nampak kepale pon...
siyes..kerusi ni memang betul2 besar jadi nampak anak ku ni macam kecik nau jer jadinyer..!!! macam kerusi orang besar tu besau die..
[silap2 aku pon boleh masuk...tak pernah ar rase nak try pon..huhu]
makan space hokeh...bertambah 'perabot' kat umah..
kate tuk 7-8 bulan keatas kan..
anak aku ni baru jer masuk 3 bulan...


ni gambar lain mase ngah nak bukak pose..

aku selalu letak kusyen atau bantal kat bawah kaki die tu..
tutup habes supaye die tak tergelungsur ke bawah...
walaupon kain tu lak licin tapi kalau ikut lasak anak aku tu boleh jadi gak..
kalau pakai safety belt memang tak boleh sebab besar dan tak membantu pon...
 kaki pon tak ley terjuntai lagi...
kerusi ni siap safety belt..
tapi sebab anak aku ni kecik lagi..
aku takut terjerut lak kat dia..aku yang melalak nanti...


jename sweet cherry-kawan opis laki aku hadiahkan-
terime kaseh ek..[eerrr..aku pasti derang bace ucapan mekaseh aku ni]*wink

 gambar waktu lain mase berbuker pose
tak de beribe dah...


kerusi ni tinggi...dan besar..same tinggi ngan meja makan..
kire ley joint kiteorng makan ar kat meja makan..

haaa..sekarang..asal pegang barang jer nak masuk mulut..

biler aku dok kat dapor buat keje..
aku letak kerusi ni kat dapur gak..
aku letak die dalam ni sambil2 ley jeling2 ngan tegur2 die..
tak ar die boring kan..
letak menan bagi leka..
biler tengok mak nyer depan mate..
tak ar die merengek kene tinggal sorang2..
senang nak buat keje..


kalau tak menan mesti jari nak gak masuk mulut..
kang jongang kang baru tau...



haaaa...masalah selesai...yaaeyyyy...
bermanfaat gak ar bende alah ni...alhamdulillah..
mekaseh kat dak opis asben yang bagi bende bergune macam ni...
kalau aku nak beli mesti lambat lagi..
tunggu konon2 biler qaleef boleh makan nanti..
hah..tak de maknenyer..tak ley makan lagi pon dah bergune dah bende ni..

satu jer tak besh kerusi ni..susah nak lipat pasang or simpan...konon2 nak ar bawak balik umah family aku gak biler bukak pose kat sane...tak de ar maknenyer...buat penuh kereta jer...

lepas ni nak beli bumbo baby sitter gak biler qaleef dah betul2 boleh duduk sendiri..
dah lame aim nih..tunggu mase jer..[nafsu semata]
lepas tu tak sabar nak beli baby walker...
aaaahhh..tak mo dengar orang cakap..
baby walker ni tak elok bagai..
ko tau tak baby walker sekarang semua stylo mylo..
bukan tuk duduk semata..siap ade menan interaktif hokeh...
cisss..ko..banyak ar alasan..dah kate nak beli gak kan..


p/s :: yang pelik nyer..kat baby sitter die...mummy ina tu kemain suker jage die..orang gaji die pon kemain puji melambung anak aku ni katenyer senang nak dijage bagai...letak pon senyap..main sorang2 tak per..tak merengek ngade2 nak dihadap...biler lapo jer bunyik sikit...kemain sayang lagi derang kat anak aku ni...tapi biler ngan mak pak nyer..kemain manjer budak kecit ni tau...macam tak nak caye jer ape yang derang dok cakap tu...siyes






37 comments:

Anum said...

comelnya baby dia

eima said...

manja benor qaleef ni .... seb sulung ...hihi

puding roti said...

comel qaleef. cpt keras la tubuh dia kn. msti kepala dia dh tak gerak2 mcm spring sgt dh kn. bes2

@YUNID@TI said...

yela... comelnyee... nak jugak..

Eny Yusnizar said...

comeinye qaleef ni... tapi akak, risau takut menggelungsur ke bawah tu je, ... harap akak noticed pasal hal ni..

♥ Wina ♥ said...

ahahahhh x nampak dah kepala Qaleef duk dalam tue...

biasalah tu aty, baby nie membesar cepat so xde maknanye nak simpan barang² or baju especially konon² nanti² nak pakai ;-)

wawa Yusoff said...

best la kerusi tu. mcm nak beli jek :)

Wawa said...

bestnye kerusi tu...hihi..annaila pun takmo kene tngal...nk berkepit je...nak taknak berbuke smbil pegang die...tp tangan tu duk capai2 brg atas meja...haih~

MizzTina said...

amboi, ngengada btl kena ngadap dia je..

nuyui a.k.a miss YUI said...

sgt berguna tu kak..comel aje bby ni..aish.dpt kat yui, hbsla pipi dia yui kerjakan..hihi.

Cik Puan Rara said...

aty xpe ke duduk kan dye cm tu? xsakit ke pinggang dye.hehehe.

tapi kalo dye x nanges tu kira ok lah kot kan,dh tu je solution utk bg dye x nanges kan.nk buat cane.

O'gosh said...

alolo comelnya.....hehe...x menggelungsur ke x pakai seat belt tu...ai plak kene beli seat macam tu lagi satu...sbb abang dai still duduk makan kat situ...dia x bg adik dia duk tempat dia....saba je la..

PUAN SUE said...

aqilah bile nmpak su ngan hasben jd manje2 pulak..bile sorang2 pandai pulak diam n main sendiri..hihi

fifi tiez said...

qaleef ni,makin besar..makin mirip akak..

Mommy_Cha said...

hoh. tere baby qaleef duduk atas kusi. mikha kalo duduk mau menyenget badan nih. memang terpikir nak beli bamboo seat bagai tapi dah try sum1 else punya kat taska. takmuat ko dik! lekat bontot ngan kerusi. terus i takde feeling nak beli. kahkahkah. ikut ati nak beli walker tapi baba tak bagi. kang tak masok sorga plak langgar cakap laki. aduhaiiii!

Gadis said...

biasela kak..
nak manje2 ngan family nyer..
hihihi..

qaleef dah makin comel..
hihihi..
geram tengok..=)

Ros Anis Rusli said...

comey je qaleef dok lam kusi tuh..kaki pendek lg...qaleef ni mcm sama bsr ngn anak anis j..tp qaleef kan tua sbulan dr airiell..airiell pun sama, kalo kt umah, xnmpk mumy die, mula la mrengek2..smalam pun ada pk, xkn nk bw airiell lepak kt dapur dok atas rocker kot...dapur apartmen bsr mn la sgt...hehe..airiell xd la kusi2 santekk mcm qaleef ni...

!k@ said...

hehe..best kan..
tp mmg normalnya baby mcm tu kot..ngan mak ayah dia nak manja2 lebih2..kat umah org pandai bawa diri.. :)
ika pun dok plan nak beli mcm2 untuk ammar ni..hehe..mama yg eksited..

CikNaa said...

agaknye budak yg lahir bulan 4 ni perangai lebih kurang jek..huhu. si razin tu pun same la aty..skrg takmo baring dah..lagak mcm org beso.. hm.. benda ni mcm membantu jgak kan.. [berfikir sejenak....] hihiii :))

mia-ina said...

PERGH MANTAP..SDP PEGANG BABY DIA

Mimy Hamid said...

Ya Allah Qaleef macam budak besor...baru 3 bulan kan...bagusnya seat sweet cheery ni apasal ko lambat review aku dah beli seat IKEA tau...ni lagi best la

Aeen said...

suka die dpt dok kt krusi tu ek...naseb alas ngn bantal..kalo x..menggelongsor dy kat bwh tu...hehe

♥ balkidz_hunny ♥ said...

aku punye high-chair pon, org bagi. haha. baru je dapat sebelum besday isya, pastu aku terus guna mase besday die. kihkih.

ehh,walker stylo ok. nak lagi best beli exersaucer! :)

Ardini Humaira said...

ololoo bestnye dia duk dalam tu :D

♥MAMASYAZA♥ said...

alahaiii cumelnye dia

miss she said...

ololo tomeynya... cubit boley?? marah mummy dia nanti.. ihihihi

LuN@_aiDi said...

alolo.. besaqnyer kerusi die, terus nmpk bby qaleef kecik.hihihi
baideway sgt berguna kusi neh,eh bby qaleef dah leh duduk ek skng?

4feet8 said...

chubbynya dia. lenguh nak mendukung nih..hehe

pizet said...

kat rumah ada gak high chair ni..tp sejak anak dara tu dah pandai panjat jadi tukun je la dia kat situ

izla said...

wahh steady la qaleef duk atas kerusi tu. leh la ibu berbuka puasa dengan tenang :)

Lara is Veelara said...

kelakar bl ade pic yg kusi lg besar dr tuan nya.kepala pn x nmpak...
hehe..

mRs mysarah said...

mak aihh badan dah berketak2. entah2 dah lagi besar dari Hafiy apa budak Qaleef ni! huhu

i pulak kalo nak masak, budak ni tak mo duduk sorang, i angkut bouncer letak dapur lah (dapur kosong lagi, dining table pown takdak kan hehe). tapi susah jugak sebab dia dah pandai nak angkat2 badan nak keluar (walaupown i tau takkan berjaya hehe). tapi dia akan mengamuk huhu

p/s: bila nak jumpa ni aty.. ;)

Mila Ahmad said...

qaleef mcm muka papa dia bila dah besar nie :)

Peri PiA said...

senang sikit kan? :)

Suhaida said...

mcm haykal punya..mak mentua bagi..tapi tak guna pun..haykal mahu memanjat..=p

antalya said...

lama tak dia dok dlm ni? coz actually pd peringkat umur dia skrg ni sepatutnya xleh duduk kan sbb takut effect kt tulang belakang dia.better guna bumbo seat tu yg mmg confirm support tulang belakang dia

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Qaleef duk diam2 dalam seat tu ye, mak pak nak berbuka dengan aman.