Tuesday, July 17, 2012

Biler baju raya dah pakai sebelum puasa..



esok anak aku dah 3 bulan...yaaaaeeeeyyy...
badan pon dah tegap..
tapi berat tak tau agi...sebab appointment tuk dia minggu depan...
last timbang ritu 2 bulan lebih kurang 6 kilo..
hagak2 ko 3 bulan ni..berape kilo dah..
yang aku tau..qaleef dah sangat2 berat tuk aku..!!!

biler cakap kat laki aku "qaleef dah berat..lenguh tangan dukung dia"

"bukan berat ar..semangat.." -laki aku..

eerrr...tak same ker...?? [konpius]

mak aku cakap..berat beras...-beras pon aku tak pernah angkat tau...[ngeh ngeh ngeh]

ko bayang kan ar aku yang kurus kering ni tak daye nak dukung anak sendiri lelame...
baru 2 bulan kot...
sekarang laki aku jer dukung die...
kot nanti biler dah 10 kilo..dah pandai mintak dukong..hah ko...macamane hagak nyer aku mase tu...


anak aku tak ar besar sangat kalau ko tengok...
tapi isi dalam badan tu yang buat berat..
kalau ko pegang anak aku pejal keras...
seketul jer rase badan die..tegak jer...
kaki nyer pendek..[dolu2 aku hengat panjang nau]-sampai dokter estimate 3.8kilo..!!

baru2 ni gi majlis akikah kawan opis laki aku...
orang terkejut biler aku cakap anak aku baru 3 bulan..
biler derang tanyer "susu badan ker??"
aku ngan beshnyer cakap "ha'ah..susu badan.." dan "dia kuat nyusu..."
yang lain - "ooohh..biase ar budak laki...patut ar berketul jer anak ko ni"




baju seluar ni sebenarnyer aku beli lame dah..mase belum beranak lagi..
konon2 nak simpan pakai raye ni..
lagi pon saiz baju ni tuk 6 bulan nyer...
sekali aku test..eerrrkkk...dah boleh pakai..!!!
seluar tu pon ngam2 jer dah kat pinggang..
aku rase..tak ley tunggu sampai raye-umur die mase tu 4 bulan-
sebab tu pon macam dah nak ketat..!!
jadi sekarng nak kene buat suar basahan jer ar...
mahal2 aku beli...sayang ar kalau pakai sekali dua jer kan..
ko tak tau ker.. baju seluar lelaki mahal giler...
aku rase baju qaleef lagi mahal dari baju aku ponnnn...!!!-tak per lah...segalanyer untuk kamu anak...



dah boleh pegang2 barang..walau tak berape betul lagi...
tapi nampak bende kaler2 depan mate..mesti nak capai..



suker nau masuk tangan jari semua dalam mulut..
bagi puting tau pulak tak mo..[sajer den torai]

haaa..lepas tu ngences..
ko tau tak ngences tu ape..bahase jawa ni...
meleleh air liur ar...tuala kecik dah jadi ekseseri penting kat tangan sekarang ni..lelagi kalau berborak..
menyembur2..menitik2 air liur...ngeeee
ngelap jer ar keje nye mak pak nyer..


ni baju tuk 6 bulan gak..
anak aku baru masuk 3 bulan dah ngam2 pakai..
kalau lambat sikit pakai..huh..simpan jer ar jawapnyer..


p/s :: baju raye anak dah berpasang2...baju mak pak nyer sehelai pon belum ade.....sob sob


50 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

comel ar anak akk ni..geramnya.. tembam!!!!

Fainie said...

serius tak mcm 3 bulan. mcm dh 4 5 bulan..sedap nye badan dia..mesti syiok peluk2 gomol2 ni. mmg nmpk la kepejalan peha n lengan dia tu

Aeen said...

alalala..comeynye dia....baju raya da rasmi dlu ek...heheh...:)

oshin-jamel said...

chumellllnye...geram tgk pp ;)

Farhana IezAna said...

semangat nya bdn die..comey2..

Bazilah (^0^) said...

gmbr last tuuu mmg nmpk betol qaleef semangat! hehe

Siti Haslinda Sadiken said...

comel bby n mmg nampak x mcm 3 bulan sbb dh boleh duduk yer bby awak.. :)

Mrs Ledibet said...

semangatnye..geramm cubit pipi sket..

Allene said...

same la ngn hafidh aty... awal2 lagi baju raya da pakai... kena la cari baju raya lain... hehehhe

y.o.n.g.n.a.n.a.1.8.8.1. said...

Tengok gambar pun dah boleh bayang betapa tough je Qaleef. Hehe.

Baby kan memang cepat besar. Kalau nak beli baju dia belilah 1 size lebih besar dari umur sebenar dia.

Cth, umur dia skrg 3 bulan, kalau ikutkan dia pakai baju 3-6 bulan kan? Tapi beli je size 6-12 bulan. Memang dah boleh pakai and boleh pakai lama sikit. Nanti bila umur dia dah 7 8 bulan, boleh beli baju size 12 -18 bulan pulak. Jimat sikit.

Eh..kirim cubit pipi budak bam bam tu cikit.=)

MizzTina said...

haip, double chin!!! geramnya... muka mcm muka akak la..hehe

~mama leya~ said...

wah...ini budak sgt cumel.dah boleh duduk ker?baru 2bulan dh 6kg.hensem boy.!!~

Fahreen Fredo said...

Ok je bende ni. Dah le same ye warna rocker kite haha.

Terbalik pulak ngan baby kite, nak pulak dia tido dalam tu. Berejam rejam pon ye. Hantar rumah babysitter, takyah ayun sangat, dia rilek je tido lame. Tapi kalau abang dia cuit je lah dia terjaga kejap hahaha.

Comel lah anak awak ni ha. Tembam. Muke macam ayah dia kan? Huhu

PUAN SUE said...

alahai qaleef tegap kamu ni yer..bile la anty nk jumpe kan..kami baru beli baju raya sorang sepasang lagi..

fifi tiez said...

geram menengoknya..nak picit2 je rasa.hehe

Mila Ahmad said...

qaleef bam2 heee..
muka mcm laki kak aty la
dulu masa baru2 lahir mila tgk cam gelap skank dah cerahla dak bam2 nie..

Halimaton Hanafee said...

haha..try2 jugak anak bg dia puting sbb acek kolom tangan je..tp menolak plak..

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Cerianya diaaaa!!!. Kalau dekat ni I dah dukung2!!!.

Seluar yg dah tak muat tu bleh simpan store.. nt adik2 dia kan bleh pakai ;).

Adylia Qarissa said...

macam umur 6 bulan..semangat betul anak akak nie..

Mommy_Cha said...

amboi baju mcm budak besyar-besyar ye dik? mikhail dah beli baju raye time sogo sale yeay ^__^

Miss Sunshine said...

comelnya budak tecit ni...
geram kat pipi dia...
budak laki mmg kuat menyusu..
anak sedara kita semua badan bam-bam masa kecik, tapi bila dia mula aktif, dah boleh merangkak, badan dia susut nanti..

Cik Puan Rara said...

hehehe biasa lah tu.bila dh bli baju anak,lupa baju sendiri.2bulan 6kg? hmm mmg semangat lah badan.berkat susu ibu kan.

Ardini Humaira said...

xpe dekat nak raya sale lagi hebat untuk baju baby cecomel hehe

saza said...

waa..semangat tul anak awak..comel :)

mama ila said...

wahhhh...qaleef..semangatnyer!!! hehe..2bulan 6 kilo eh.. adeiii..anak ila 5bulan pun 5.8kilo jer..haha..siap leh duk tegap kat seat kete..huhu...pasni mama aty kena beli lagi r baju baru qaleef..wat raya.. =)

~ NANA ~ said...

bam bam nye!!!

makcik i pon ckp kena guna perkataan "semangat" kat baby sbb kalau ckp gemok/berat/apa2 yg berkaitan, nnti baby merajuk berat pon taknak naik dh...

mitos je tu kot! haha

CikNaa said...

haha, razin pn skrg kuat ngences..
abis basah baju papa dia kalo main.
tapi qaleef mmg dasyat r. 2bln dh 6kg. razin 2bulan ritu bru 4.4kg.. alahai..

yUmIe said...

comelnye qaleef..semangat berkat susu ibu.iman skrg dh lasak,trn berat bdn..kurus je skrg.huhu

Gieyana said...

mmg besemangat bdn Qaleef..ketul2...:-)
Sm mcm Nureen..dh rasmi bj raya..ekekeke..

Betui2..bj anak lg mahal dr bj mak..haizz!

cikpingu said...

fuiyoooo.. bambam btul haa... geram untie umie kt kamu qaleef oiii..
mggu dpn timbang mesti dh 6lbih..klu dh 7.. mmg xlarat la nk dukung...hihi.. kwn umie ade sorg.. anak die 3bulan, dh 7.5kg hokeyy.. bjaya kembangkn badan.. dhia jugak yg cinonet.. hihi... tp best gak.. sbb baju byk yg msih leh pki.. bju 3bulan yg msih longgar tuk dhia pun hado...hahaha..

Gadis said...

mmg semangat anak akk..
pandai posing bile amik gambr tu yg penting...hihihi

Nurul Aziz said...

Mak sy pun tak bagi panggil anak gemuk.. berat.. kunun nanti dia taknak besar, kecik je.. so kalau nak cakap, kena cakap semangat.. haha, apa2jela kan.. ikutkan aje.. :P


2bulan=6kg? Fuhh~~ Tapi babyboy memang selalunya akan berat..

puding roti said...

comeinyaa..semangat!

Diana said...

Mata sebijik emaknyer kot....
Chomel.... bam..bam.. :-)

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

hhuuuiii semangat nya dia !
mata bolat !

e k i n ♥ y u s r i said...

tembamnye....

miss she said...

semangat!!.. mmg nampak isi pejal. harap2 maintain semangat... sebb biasa budak lelaki kalau dah dapat kaki, dia kurus sikit sebab aktif kan

izla said...

perghh bambam!! mmg sedap gomol.
dahleh pakai baju macam orang besar. zarif dah 9 months duk pakai baju 6months lagi.haha

Ros Anis Rusli said...

comelnya qaleef..anak anis esok baru 2 bulan..kan sama tarikh, bulan j bbeza drg lhr..hehe...baju pureen sama ngn anak anis..tp kaler ijaw...baru bli sabtu ritu..huhu...cantek r softbook qaleef tuh..aty beli ktne?

YanaMIB said...

ank laki mmg cpt btol membesar kn..ank ai montel gitu2 je lerr..huhu ada setgh baju newborn pn ank ai muat lg tau..haha =P

GreenJade said...

uikh mmg semangat btol ni baju 6 bln dh boleh pakai molek2 gitu

chubby geram jek nengok

jaja_NorLiza said...

fuyoo...bambam...best gomol2 qaleef ni...cam dah 8 bln!

Mama Gee said...

lama tak masuk sini..sekali masuk anak bujang aty bukan main segak lagi dia....bestnya kalo dpt dukung nih... :)

Mummy GreenyHouse said...

betul2 semangat! berketul2..boolat!mmg tak mcm 3 bulan.. :)
susu ibu terbaik..~♥

Peri PiA said...

kawaii,geram nya

Suhaida said...

comelnyer dia!tapi haykal pun cam tu dulu..tp sekarang dia dah blh pakai balik baju 3 bulan!dah sangat kurus!huhu..makin lasak..huhu

ciDa said...

tembamnye qaleef...ase nk cubit2 pipi die

Mimy Hamid said...

takde makna la ko nak simpan...aku dah kena Fayel tu...baju raya semua 12m bulan ke atas...so ko standby la qaleef nya baju untuk umu1 tahun ek..baby cepat besar..lagi aku tgk potensi qaleef ni big bam bam leh tahan ni...aku tgk dah macam 4 bulan...

Mama Likha said...

hey ! npe qaleef eiman sngt matured and macho ni !! serious ! dah ler hensem ! haihhh :))

Mrs Nazar said...

bam-bamnya dia...encem kan kalu baby tecik pakai mcm baju org dewasa...macam miniature bapak dia kan....best sgt tgk!!