Wednesday, July 04, 2012

cabaran penyusuan :: "ko jangan pump selalu nanti susu cepat kering"



mengarut...!!! ko jangan dengar kalau orang tu cakap macam ni hokeh...

sentak aku dengar kakak opis aku cakap mase awal2 mengepam kat opis ritu...


awal2 masuk opis ritu aku masih mencarik rentak tuk mengepam...
sebelum ni anak aku mengemping jer ngan aku..
tak tentu mase menyusukan die..
tapi biler dah keje ni..anak pon tak de..
dah tu..aku pon tak tau berape kali dan berape jam sekali kene pump susu..

biase ar masuk2 opis fes day..macam retis aku feeling...[muwahaha]
sebab..ramai kerumun macam semut tanyer pasal beranak bagai kan..
jadi konon2 kate nak start pump pukul 8.30 pg masuk2 opis..
dah orang kerumun..malas ar aku nak memasang pump bagai..
kang lagi banyak tanye...
aku ni pump kat tempat sendiri jer..
even tempat aku ni pon bukan ar tersorok sangat..
aku selalu sangkut jer n cover ngan shawl...
jadi..dah sebab borak2 pasal hal beranak tak habes2...
pukul 10 lebih baru nak start pump..
tu pon sebab dah rase berat jer nenen nyer...

banyak gak gangguan...
maklum ar...baru fes time...
walaupon orang yang dah kawen nyer ramai kat opis aku ni..
tapi semua dah senior2...
dan aku ar orang pertama yang mengepam dan buat stock kat opis nih..
jadi jakun sikit ar derang kan...ngeh ngeh ngeh...
kalau kakak2 ala dah ke makcik2 tu..tak pernah tengok n gune pump letrik..kemain bizi body lagi nak tau macamane penggunaannyer...
kalau yang anak2 dara tak reti ape2 pasal semua ni..-pon curious gak... 

aku pulak rajin pulak buat power pumping..jadi amik mase ar sikit..45 minit macam tu...
derang yang bizi body..45 minit tu lame..!!
biler 2nd time nak pump lagi dalam kol 1 lebih...ade yang dah start bunyik2..
masuk kali ke-3 nak pump petang tu..- "hah..pump lagi..??!!"
alaaaa...aku bukan manganggu ko pon...aku duduk jer kat tempat aku ni sambil buat kerje...
tak menganggu ape2 pon sebenarnyer...

tapi orang tu pulak rase terganggu...-"ko jangan perah selalu..sayang kang susu ko cepat kering...simpan ar tuk esok2 lak"

aku tau niat akak tu baik..menyokong aku susukan anak selama boleh..
tapi care pemikirannyer tu silap sikit...

naseb baik aku memang dah sedia maklum dan sedia ade jawapan..
"kak..lagi kerap kite pump..lagi selalu breast dikosongkan..lagi banyak susu akan di ransang dan penuhkan balik breast kite yang kosong tu...kalau tak pump dan diransang selalu..lagi nanti susu akan mudah berhenti"


ko pon tau kan konsep demand and supply...

dan akhirnyer akak tu mengalah biler setiap hari lepas tu..
stock susu yang aku pump semakin bertambah biler aku dah dapat rentak mengepam kat opis...
tetibe die terkagum sebab die kate dulu die perah2 tak pernah dapat sebanyak yang aku pump tu pon...[tak ar banyak mane..tapi mungkin lebih banyak ar dari die dulu]


tapi tu memule dulu...
sekarang semua dah ok...derang pon dah tak tau biler aku mengepam..
tau2 ade jer susu aku dalam peti ais opis tu...[ngeeee]
 

ni bukan entry ajak ko ngumpat tau..
aku nak beri ko mssg gak nih...

kesimpulannye kat sini...
jangan ar ko dengar sangat cakap2 orang...
lagi2 kalau ko tau tau bende tu betul atau pon tak..
carik info dulu..sekarang Kan tenet kat hujung jari jer..
melambak ko boleh dapat...
jangan disebabkan orang2 macam tu..
ko yang gigih nak susukan anak ko selame boleh..tetibe boleh jadi down...dan berhenti sebelum waktunyer...sangat rugi..!!!
ancaman memang banyak...
kuat tak kuat jer ar ko nak tepis...
-aku pon harap aku akan lebih kuat semangat dan gigih-



 p/s :: tengah mengepam sambil buat n3...ngeh ngeh ngeh



29 comments:

Anum said...

bagus entry 2 dalam blog nie

Aeen said...

ade pulak susu cepat abes bila slalu pump kan...elok la tu pump slalu..so susu jadi banyak la nant...

afiewithayie said...

mmg mencabar kan klo ada kata2 sentap camtu..mujur mommies2 kt opis afie nie kaki pump..hehe..

izla said...

yer..setuju sangat konsep demand and supply tu.
kalau kurang ilmu, memang nangis la kene tanya soalan2 macam ni

Rashila In Da house said...

betul tu aty..semakin banyak pump semakin banyak pengeluaran susu akan terhasil...mcm konsep demand and supply..makin banyak permintaan maka makin banyak penawarannya =)
semoga susu aty bertambah-tambah untuk bby....

Cikpuan rara said...

heheheeh kelakakr nya akk tu.akk x google pasal susu eh.heehhe

eima said...

betui tu .... jgn dgr sgt ..kadang yg tua2 tu belum tentu berilmu ...hahaha

byk lagi blogger yg boleh kita tanya pendapat .. that y aku lebih rela berkongsi pendpt ngan blogger dr opismate ... hahaha

cth ade ke ptt ckp die kuat minum teh susu (f&N)time ngandung tu pasal anak2 semua tumbuh gigi awal ...

dah terang susu F&N tu dak khasiat pun gula semata ... nk kata bodo kang marah plak... ja'at tak aku ni ... elak dlm hati je la

Bazilah (^0^) said...

gigih mummy aty nih hehehe. byk info psl penyusuan leh dpt cni hehee

Hilmirda Daud said...

Betul tu.. tak semestinya apa yg org cakap boleh di pakai bulat2.

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

bias alah, mulut tempayan boleh di tutup.. mulut orang?
Yana pun nak pump jugak kat opis bila ada baby, lagi best sebab kebanyakan masa Yana seorang :)

Wawa said...

sy plak kat opis ni semua lelaki...sebaek la dorg paham...tp mase pestime nk ngepam tu malu2 kucing gak le...hihi

~ NANA ~ said...

i pon tgh pump kat ofis ni...tp semua staff paham even staff lelaki...hehe

ainnazari said...

happy pumping aty....

Lieya said...

Haihhh dah nak keje ke?? Rasanya mcm baru semalam bersalin. ehehehe anyway selamat mengepam.. eheheh

fifi tiez said...

bagus aty ni rajin nak menjawab.sy kalo org sound gitu, mesti sy diam jer, pastu mengamuk dalam hati.haha.betul2, pedulikan org nak cakap apa..

cikpingu said...

yelah.. penat nk dgr org ckp...
asalkn kite dh wat ape yg trbaek..
klu ade rzeki ade lah..
umie still direct je.. skrg dh ok ckit.. tp klu pump mmg xkuar sgt la kak.. so umie bg direct... dh sminggu ni.. umie dh kurg kn gune fm... dhia ok jek.. :) tp mcm biase la.. sejam2 mesti nk bg dhia nyusu..

cik fadh said...

wahhh sempat ea taip entry..hihi..akak opis fadh nk pump kene g pantry..pantry jauh plak..sian dorg..

mama ila said...

hehe..best n3 nie..haha..xder maknernyer nak kering...lagi byk ada r..saya nie dr 1 day beby kuar..mmg pum..sbbnyer anak saya mmg xnak direct breastfeed..mmg kene pam..letak lam botol baru dia minum..soo..skang nie dah 5 bulan lebih..still susu banyak..alhamdulillah..

Gadis said...

tau x per...
jgn dgr sgt ckp org...
huhhuh...

Gadis pun dh mula merasakan basah2 dh ni...
Alhamdullillah..=)

LAYLA ZAMRY said...

sy housewife xpernah pump pon..
susu alhamdulillah ckup..
dlu zmn mak kite tak pump pon tp derang leh nyusu smpi umo ank 2 taon..hihi

mia-ina said...

sbnrnya smgt tu yg penting..bkn mudah nak sediakan mental jika kte x sbr nk mengepump..kan aty?:-)

una imana said...

kita amik ni sbgai ilmu sbb kite tak kahwin n xde baby agi ngeee...:)

ily♥ said...

Alhamdulillah kt ofc ramai jgk pumping mommies smpaikan dlm fridge ofc bersusun botol storage.. (tbe2 rindu pumping session lps sebulan stop pumping..huhu)..

Mostly yg buat statement mcm tu kurang ilmu psl brestfeeding n pumping. Time mcm ni la kite blh share knowledge psl breastfeeding n milk expressing. Lame2 nanti diorg faham.

Makcik ily dulu pernah tnye smpai bila nk pump? Ade mase ke? Cukup ke? Nanti dah start keje kne cmpur susu jugak. Mase die ckp tu, ily senyum je. TaknK ckp byk. Ms faheem 10 bln, die tgk faheem still mnum susu ibu n bile kua, mak ily akn bwk skali ebm, mkcik2 yg excited nk pnskn ebm.

YanaMIB said...

nyusukan anak mmg kena kuatkn mental and emosi..cabaran mmg byk..mommies kena kuat!! mkn la biskut tiger *tiba²* =P

bunga_rose said...

ada pulak, padahal lagi banyak pam lagi banyak susu kuar.. sebbaik laa dah ada ilmu sblm masuk ofis tu kan,klu tak, tak pasal termakan dgn kata2 akak tu..

MyHaPpInEsS said...

aha..kawan Jasmin pon ader gak cakap mcm tue..Jasmin pon just ketawa jer tp dalam hati..malas nak cakap banyak...

Diyana Didie said...

hehehe kelakar pulak baca. mmg mcm mcm dugaan bf nie...kena sabar byk byk. yg penting pernuhkan ilmu didada. isyaallah kita jadi lebih strong utk buat apa yg kita mahu

Mummy GreenyHouse said...

ilmu di dada penting bila org sekeliling cakap gitu kan.. kena rajin cari sumber2 yg boleh dipercayai..tenet byk.. :p
kalau bulat2 dgr org 2 gitu, mmg down la jawabnye..hihi..

Mimy Hamid said...

aku bab menyusu ni tak suke dgr cakap org takde tauliah...aku refer fakta ..itu lg byk info