Wednesday, July 04, 2012

ko pakai ape nak bagi lebat ek..??



lepas beranak..terus botakkan..
leps tu..tumbuh kat tengah2 jer..tu pon seciput dan jarang2..
tepi2 belakang semua masih gonjeng...
dah 2 bulan setengah anak aku nih...lame lagi ker ek nak tumbuh..??
aku nengok ade anak orang tu cepat jer balik tumbuh biler dibotakkan..
sebenarnyer tak ar risau agi..tapi tak sabau nak stylo kan rambut anak aku...ngeh ngeh ngeh...

rambut Qaleef memang sikit nipis..
aku pelik gak..nape tak ikut rambut mak pak nyer yang memang hitam lebat giler..
lagi2 rambut aku nih..
tak semua rupenyer kuah nak tumpah kat nasi...[ngeeeee]

so far sekarang aku hanyer pakai kan minyak johnson&johnson..
ko ade pakai kan ape2 tak kat kepale rambut anak ko bagi cepat tumbuh lebat..??
aku nak gak tau..


40 comments:

♥ Wina ♥ said...

hikhikhikk comei jek Qaleef yg gonjeng!

wina x letak ape² pun sebab dua² anak rambut lebat & banyak!

fifi tiez said...

anak kawan sy (india la), dia pakaikan baby dia minyak kelapa.parachut nama minyak tu.bau dia ok,macam bau minyak kelapa.takde bau pelik.dia beli kat kedai india. sy dah beli sebotol (RM1 je pon). huhu..nanti baby dah 2-3 bln,nak bagi dia pakai..

Riny said...

nmpaknye tuah tumpah ke lantai la aty...hihihihi...ensem pe...kalau sekarang..lelaki botak kaye...nnt besar kalau cm gitu gak rmbut nye..untung mak pak nye kan...qaleef kayeee!!!...hehehehe....

nia said...

erm..dah penah cukur ke belum rambutnya? kalau belum cukur la..kalau dah kena la sabo sikit tunggu..=P

ikut petua org dulu2 masa preggy 7-8 bulan suh minum air kelapa muda nak bg baby rambut lebat..tapi awal2 preggy jgn la pulak minum nanti haru jadinya..

Anum said...

cepat2 kongsi tips

♥ Elin ♥ said...

mcm amani...nipissssssssssssssssssss sahaja...

lumur pakai minyak bijan/bb n johnson/dll pun sama jerrrr.

Tina Othman said...

org tua2 kata sapu buah keras, bakar dulu pastu tumbukkan kan, sapulah kat bahagian mana yg nak bagi lebat tu

ciDa said...

hye sis....mak n nenek sy sy penah gtau...kalau nk kasi rambut baby tumbuh lebat lps dicukur letakkn selaput tombong kelapa.....sis tau x tombong kelapa?hihi....ala tombong tu yg kt dlm buah kelapa yang dh masak...kn ade kelapa tua n masak kalo kite xkopek lagi die cm kua pucuk nk tumbuh pokok kn....ha kt dlm kelapa tu la org pgl tombong...sy pgl tombong...org len xtau la....hihi...

amek selaput2 putih tombong tu then sapu kt kepala baby....insyaAllah...

ni mak n nenek sy la gtau psl anak buah 1st ritu pas cukur rambut segan je nk tumbuh....tp mmg smpi skrg rambut die jenis halus....

eh2 terpanjang lak komen...hihi...slmt mencube...:)

Cikpuan rara said...

aah,pakai minyak india yg kaler hijau tu.insyaAllah ntt lebat!

SYANI said...

Ok la tu lambut tak lebat, tak yah susah2 gunting rambut. Anak akak umur 2 tahun baru rambut dia banyak. Kecik2 memang sikit je..

aloyamanis said...

ni based on pengalaman, anak no 1 & 2, dh setahun rambut malu2 nak tumbuh, bekilat2 kepala xde rambut, dah la gegirl..lagi kesian, anak no3 ni, ikut petua kawan, saya lumur kepala anak dengan susu badan, hari2..alhamdullilah, lepas cukur, rambut dh tumbuh dengan jayanya, hehe, umur 6bulan dh boleh g kedai mamak dh utk potong rambut, cuba la

eila said...

Dear. i letak minyak zaitun.. now baby farish dah 4 bln dah makin banyak rambut

My SouL and My HearT said...

Saya letak minyak kelapa dara Tropika..iyyad pun dulu camtu jugak..sampai sekarang orang mesti kata dia botak padahal rambut iyyad nipis..halus mulus..hehehe

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

lumurkan dengan pati santan pun okay jugak..

Gieyana said...

cmeyy jer bila shoot kepala Qaleef camtu..alaa, pelan2..nnt cfm lebat rambut bb..:-)

aniswany said...

anak sedara anis pun dh masuk setahun rambut ciput je,mama dia xletak minyak apa pun..biar tumbuh sniri la kot..huhu

Ros Anis Rusli said...

rambut sama la style ngn anak anis si airiell nih...hehe..rambut xbyk..

Gadis said...

rasenyer letak minyak zaiton pun boleh kot...huhuhu...

tapi kak aty survey dulu la boleh ke x...hihihi...

Halimaton Hanafee said...

haha..sama ngn Helena.lelaki ok lg..kalau pompuan haru jdnye tak berambut..dah lah helena kepala benjol sebelah..huhu

KUREKURE COMEL said...

comelnye qaleef...anak sy, sy lumurkan dgn minyak zaitun..perhhh...mmg tumbuh lebat sgt...try lah...smile...

Aeen said...

biase tgk mak sapukan myk johnson n johnson nk bg lebat...xtau la myk lain..hehehe..

mama ila said...

ada yang cakap..letak minyak kelapa dara boleh lebatkan rambut beby.. =)

Liyana Aziz said...

kak, dulu yana selalu pakai minyak baby j&j tu tapi bila pergi salon, org tu ckp please stop sebab minyak tu agak panas, boleh buat rambut sgt kering... ce pakaikan minyak bijan kat kedai india, petua mama masa yana kecik2 rambut togel... hahaaha

ReYNa said...

Sy x letak apa2 tp rmbut lebat sungguh bb.tp kena mkn bantal gak kt blkg.huhu.

Adylia Qarissa said...

akak...rambut bb memang macam nie kan..kecik2 tak tumbuh heehheee

MyHaPpInEsS said...

rambut firas pon nipis....halus jer. letak sumer ubat xleh..pas cukur letak la ubat zaitun..konon2 nk lebat tapi amik ko bergetel2 yg kuar mcm kelemumur lak..letak minyak johnson pon same..last2 xpakai paper dah...bior jer la....

Diyana Didie said...

org kata minyak zaiton. tp tak tahu sejauh mana betulnya..anak me rambut lebat tp keras. lg pelik hehehe sapu minyak zaiton jd lembut sikit

y.o.n.g.n.a.n.a.1.8.8.1. said...

Masa aku kecik dulu pun rambut alahai..setipis kulit bawang gitu. Pastu mama aku taruk minyak zam zam. Kat botol dia ada gambar perempuan india rambut panjang. Lepas dari tu terus rambut tumbuh lebat tebal and hitam sampai la sekarang. Huhu.

Aidi pun rambut segan-segan nak tumbuh. Tapi aku macam..takpelah..biarlah dulu. Rambut lebat-lebat kang dia panas pulak. Hehe

ainnazari said...

i x botakkn pn rambut aydan, just potong sket time majlis akikah dia

eima said...

org kate letak susu ibu .. tatau la cer try sapu tgk mana tau menjadi

O'gosh said...

ai x letak apa pun..anak ai mmg style rambut nipis jek...ada kawan opis ni bibik dia p letak franch oil..tapi mmg rambut anak dia lebat gila...ai xtaula elok ke x letak kat baby...tapi dia kata xde effect pun...

ibuhebat said...

Anak first akak rambut tumbuh, tapi tak rata.. akak rasa ada la 5x cukur botak baru rambut lebat n sekata :)

melur.roslan said...

aku xcukur2 rambut anak aku lg..rsnye mcm mls nak cukur..sbb rambut dia xbyk pon..jrang2 je bleh nmpk kulit kepala..sian plak..kalo cukur nnt tak tumbuh2..hehee

YanaMIB said...

xletak pape pon..mak ai ckp letak minyak kelapa dara..busukkk wekk! nenek mertua ai ckp letak susu ibu..b4 mandi tu tenyeh susu..xyah biar lama..kang bersemut lak pale baby..haha tp tu pn xpernah buat..letak olive oil je..tp jaranggggg sgt..kih3..so rambut ank kita adalah sama..malu2 nk kuar =P

Asz Miza said...

My mum kata kalau selalu cukur rambut baby cepat je lebatnye. Cukur sekali, naik sikit cukur balik, dalam 2 3 kali insyaallah lah lebat rambut tu nanti. My nephew dah cukur 2x terus lebat. :)

farah keifli said...

rambut umar pun tak lebat..haritu SIL suruh letak minyak tyt sbb anak dia botak letak mnyak tyt lebat je.. tapi dengan umar tak sesuai kot..takde effect pun..i letak minyak zamzam sekali dua rasanya,nampak jugak kesannya..tapi MIL cakap minyak zamzam panas..pastu beli minyak kelapa dara..pun tak jalan..

Mimy Hamid said...

kepala fayel dah tumbuh sejemput depan heheh kelakar..aku tak letak apa ..maybe rambut dia lebat kot...aku nak botakkan lagi..aku rasa baby botak lagi cute la

myPreciousIrHarith said...

kepala bb qisya pun masih botak.tumbuh pun nipis2.nyesal xcukur awal.nak try la sapu susu ibu.

yati yateq said...

qaleef minum susu ibu kan? cer ko try makan pil zink complex beli kat farmasi... baik utk rambut ibu dan anak.. ni doct yg ckp, klau kita bf kan rambut byk gugur kan... tanya kat doct dia suggest kita mkn zink, so nnt rambut anak pon tumbuh gak...

Anonymous said...

buy generic ambien online makes generic ambien cr - ambien and alcohol dui