Monday, July 23, 2012

milk booster atau mind set..??



*berani ko buat n3 pasal penyusuan lagi ek...
yup..selagi ade yang bertanya...
dan selagi aku mampu tuk menolong...[walau kekadang macam tak membantu sangat pon]

walau ape pon...aku akan tetap sentiase menyokong penyusuan penuh susu badan ibu untuk anak..


n3 ni khas untuk Azira [yang tanye melalui email]
kalau ikutkan susu aku tak ar terlimpah ruah..
tapi alhamdulillah...sentiasa ade rezki tuk Qaleef Eeman..
masih ade stock yang mencukupi dan setiap kali pump jugak..masih mampu menampung keperluan harian anak..

ape rahsianyer..??
tak de makne nyer rahsia..aku pon tau dari mak2 lain gak...
dan same macam derang...tak de extra pon..
cume aku sangat2 menjage pemakanan aku...[untuk jangka masa panjang]
ape saje makanan yang memudaratkan...
memang aku tolak keras...
ko hengat senang ker nak kuatkan mental ni biler tengok air oren sejuk2 penuh ngan ais depan mate...biler tengok air gas strawberry sedia terhidang...biler tengok sedap2 orang teguk air tebu berkoyan2...huh...tapi demi mu kesihatan..demi mu susu..dan demi mu anak...aku sanggupkan jer...[ceeeehhh]

cerite pasal milk booster...

ade orang tak perlukan milk booster pon dan melimpah ruah sekali pump 50oz..
aku ni kurus kering...zat tuk diri sendiri pon tak berape nak cukup...huhu
jadi kene ar gigih makan makanan tambahan...

aku nak bagitau ko ni...
ade makanan yang name nyer ko panggil milk booster..
bukan setakat buat ko nambah susu jer dalam badan..
tapi jugak tuk membanyakkan lemak dalam susu tu sendiri..
lemak tu akan buat anak lebih kenyang [insyaallah]

dan lagi...makanan2 minuman2 milk booster ni..
elok jugak tuk kesihatan dalaman badan kite..
lagi2 yang lepas beranak nih...
jadi harus ar gigih menjage pemakanan...
haaa..bukan setakat tuk sekarang..tapi tuk masa panjang jugak...


3 liter air kosong [avoid ais batu]
kalau air manis sekalipon aku minum..aku tak akan amik air gas atau yang terlalu tinggi kandungan gulanye..

+


 sawi/lobak putih dan sayuran lain [banyakan sayuran hijau danbatang sawi]
aku bukan pecinta sayur..tapi sejak salam pantang ni jadi menu wajib setiap hari
[supaye susu lebih berkualiti nutriennye-konon]

+

  

+


 soya organic [Rm 15]
aku tak beli ni tuk milk bosster asalnyer...aku beli ni sebab ia organic..
memang elok tuk kesihatan..since aku suker sangat2 minum soya..
tapi ko tau ar kan..soya beli tu manis ya hamat..ko nak soh aku blend buat sendiri memang malas ar...[huhu]
aku pon baru tau yang soya ni pon membatu gak menmbah susu..
ape saje produk tenusu boleh membantu meng-kualitikan susu badan kite

+

 haaa..ni betul2 milk booster aku...
air minuman ALFALFA yang rase tak besh giler...huhu..
tak pahit sebenarnyer...cume payau tu melekat kat tekak...


+


sebab malas nak rebus longan kering [tak carik sebenarnyer]-carik2 tak jumpe [mane nak beli ek]-sekali gus ko tanye..
jadi minum air tin longan dan kurma [manis giler..kene tambah air]

+



kurma kering [ini memang terbaik] -memang kesukaan aku dari kecik
bukan setakat elok tuk susu..elok tuk badan..dan elok gak tuk otak kite..

+


 set vitamin shaklee [baru cube yang trial pack]-rm80
dah sebulan makan...sangat berpuas hati...eerrr...tapi bukan sekadar milk booster..untuk dalaman jugak tau...
since aku lepas beranak tak amik ape2 ubat..jadi aku rase vitamin ni memang sesuai sangat tuk aku..
alfafa jer yang betul2 tuk tambah susu badan..
selebih nyer adalah untuk ketenangan..kecantikan dan dalaman kite..
nak beli full set lepas habes nih...


+

dah berusaha...selebih nyer..berdoa dan serah pada Allah
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


=



alhamdulillah....


noted :: semua2 yang kat atas ni [selain berdoa] aku tak makan semua sekali serentak... aku bahagi2 kan ikut keperluan dan mase..

contoh :: 
:: air masak kosong tu memang setiap masa
:: sayur2-makan waktu makan nasik lunch or makan malam
:: millea organic soya-sehari 2 kali..[dalam kol 10 pagi dan sebelum tidor]
:: air alfalfa tu pon...sebotol tu 2 hari aku gigih habeskan..[aku buat macam air kosong gak]
:: holick dan milo-biasa waktu sarapan atau waktu2 lapau kat opis
:: air tin longan tu -kalau ade...susah nak dapat..
:: kurma -kalau teringat aku makan ar..heheh..ni bulan2 pose ni banyak ar sikit aku makan..
:: set shaklee -ni disiplin..makan ikut waktu...dan wajib...


ni tuk bulan bukan pose..
kalau waktu2 pose ni...
jadual makan semua beretarbur dah..
mane sempat dan mane boleh jer aku makan..
cume aku masih tak abaikan set shaklee tu..kurma dan air kosong..
setiap kali berbuke aku akan minum soya organic..
alfalfa kalau teringat nak minum..[huhu]
air tin lengsung tak usik [buat mase ni]





tapi sebenarnyer ar..terus terang aku cakap...
kalau ko makan milk booster macamane punyer hebat pon..
tapi kalau ko tak kerap direct feeding anak dan tak kerap mengepam..
juga tak yakin pade kemampuan diri
semua akan sia2...
percaye pada aku...mind set tu sangat2 penting..
kalau ko cakap tak de..dengan izin-Nya..tak de ar susu tu..
jadi positif tu sangat2 penting...
aku jugak pernah letakkan diri aku sendiri dalam keadaan berisiko..
iaitu -negatif dan stress...
kesannyer :: lepas sejam mengepam pon...susu tak sampai 1oz 
kalau sebelum tu..gigih mengepam sejam ley dapat 8-9oz..
haaaa...ko nampak tak kesannyer...
jadi tuk aku senang jer..
hagak2 stress tak yah ar aku penat2 mengepam...
relaks2 kan diri dulu..otak kene setting balik...
pikir bende2 yang besh..pikirkan anak..
baru akan muler mengepam balik...

orang bekerje..bukan setiap mase ley bertenang kan..
jadi bukan setiap kali mengepam ley meriah bagai nak rak...
tapi aku tak terlalu memikirkan..
sebab ko kene paham keadaan waktu tu...
biler dah ok..semua akan kembali normal...insyaallah...

apepon...serah saje pada Allah hokeh...
kite berusaha..buat selagi mampu...
dan semoge berjaya pada Azira yang nak menyusukan anak nya selama boleh...insyaallah..[go zira go zira]-sila buat dengan gaye...[weeeee]



p/s :: tak ingat sape tah yang tanyer pasal set shaklee tu..tapi aku nak gak jawap nanti...[sekadar berkongsi]



16 comments:

Cik Puan Rara said...

nmpk mcm susah,tapi demi anak.sanggup apa saja.

!k@ said...

betul la aty..kalau stress+penas..mmg susu pun down..
so kena la hepi2 je..
milk booster to kena try n error..ape yg jd milkbooster utk kita..hehe
ape yg org sebut2 tu xsemestinya jd kat kita..
btw..ika pn try trial pack shaklee tu..mmg sgt membantu..

MisZ FyZa said...

aty..sy smpi skang xtau ape milk booster sy..hehe..sbb sy bkn jenis jage sgt pemakanan..yg wajib sy minum tiap hari susu +meal shake shaklee..sy amek meal shake ni pn sbb die dpt seimbngkn blk pemakanan yg xseimbang kt amek tiap hr..

Cheyan said...

Gud info aty..sy suke baca bab2 susu ni..sb dalam process nak banyakkan lg..

Org kata kalau amik funegreek pun ok gak..

betul2..kalau stress susah nak dapat banyak..mind set penting..

::puan ungu:: said...

yup kalau ambil milk booster apa-apa jenis sekalipun tapi pam x konsisten n tak direct feeding no. pint. Apa pun konsep penyusuan supply vs demand tu yang perlu ditekankan...

puan.mila said...

azam nak bf jugak..hope berjaya nnti..insyaAllah..

Mr n Mrs Zaidi said...

good info..sy nie main belasah jer mkn ape pun..ais dlu pantang jgk tp skrg minum ajer..

fatihiah said...

yesszaa! mind set jugak main peranan penting!

fifi tiez said...

tak boleh minum ais?????hadoii..dahla skrg ni cuaca panas.longan tu,kat kedai sensei salu nampak.tp sy rs kalo makan longan betul,lg sedap kot.hehe..

Anonymous said...

salam..katner nak beli soya melilea dan air alfalfatue?, tq---ira.fariq@gmail.com

YanaMIB said...

ai xamek milkbooster..maleh..kekeke harapkn emosi, mental je..klu tgh stress mmg susu ssh sgt nk kuar! biasa sehari leh dpt 20-22oz..time stress bleh dpt 8-12oz je..aiyakk! mood kena happy2 slalu..rs nk bunoh je org2 keliling yg buat kita stress..hahaha =P

Anonymous said...

Email gak mana nak dpt soya melilea (selain beli on9)dan set shaklee trial 80 hengget tu. ayuni_rosli@yahoo.com

Thanks

Mimy Hamid said...

aty aku nak beli air alfafa tu..rekomen aku mana nak beli beb...

ieza said...

assalamualaikum...

kite suke baca en3 blog awk ni.. besh sgt n lg2 bab penyusuan n deco2 umah.. kite pn mkn set shklee tu n mmg brkesan.. alhamdulillah...
semoga kite same2 dpt menyusukan anak kite smpai 2 thn yer...

Peri PiA said...

byk tips berguna ,mane tau 1 hari nti?semoga dpt anak cpt,Amin :')

setuju,kena fikir yg baik2 juge

Anonymous said...

Salam kak...beli kat mna soya organic tu...leh gtau x...