Thursday, August 09, 2012

kejap kang orang cakap elok...kejap kang tak elok pulak..mane satu nih..



anak aku tidor malam tak de hal...
dari baru lahir..sampai ar sekarang [saat n3 ni aku tulih]
memang senang nak tido..
memang lena giler..
aku bangun salinkan pampers bagai pon die tetap tido tak nak bukak mata..
bising ker ape ker..die rilek jer tidor macam tak de ape2 berlaku...
anak aku ni ade potensi kuat tidor gak nih...

kalau terjage malam pon hanye nak susu..
tu pon kejap sangat2...setakat nak gayut jer...-aku sendiri pon terus lena-

memang senang hati ar aku ley gak tido malam...
walapon die tidor melasan dan suker gerak2..-yang buat aku terjage..
tapi kire ok ar dari langsung tak ley tidor...

eerrr..buat mase ni ar...lain kali tak tau ar kekdahnyer macamane kan...

memang tak suker alaskan bantal selimut bagai..sebab qaleef tidor lasak..!!
kalau tilam die tu lagi ar semak...
cume aku sekarang tukar basuh comforter seminggu sekali..-nak kasi bersih anak tidor-
[saat ni baru terase yang aku perlukan baby cot or playpan]



tapi tu tidor waktu malam ar...

waktu tidor siang..alahai susahnyer...menitik air mate aku dibuatnyer..[huhu]
sedang waktu siang macam2 gak keje nak buat kan...
ngadap die jer ar aku gamaknyer...
kalau tidor pon kejap2 jer...
lepas mengempeng...die tidor..
tapi biler aku bangun..die bangun sekali..
kalau tak pon..tidor nyer sekejap giler..!!
paling lame pon aku rase 10-15 minit kot...gggrrrrr....
tu yang sudahnyer berbuai tu...
tidor dalam buai pon-sekejap2 terjage...telinga lintah...pantang orang bising sikit [dolu ar]
tetap kene berenjut selalu..penat nak hadap...
nyaris2 aku nak beli buai karen tu tau...[alhamdulillah lepas 2 bulan die dah tak tido berbuai..]

biler dah pening anak susah tidor siang...
dengan aku susah nak buat kerje...
aku tanyer2 dan cerite2 kat orang..kat korang2 gak ritu..
memang ramai ar soh aku tidorkan anak aku meniarap...
kate elok anak tidor meniarap.. 
tapi ade gak yang cakap tidor meniarap tak elok...
cume aku macam tak berape nak amik berat-kenape tak elok anak tidor meniarap- mase tu...
yang aku tau..aku nak anak aku tidor siang lebih lame..
selain senang aku nak wat keje..
elok gak tuk perkembangan anak tu sendiri...

mak bidan aku dulu awal2 lepas beranak tu lagi dah bagitau...
kalau nak anak tidor lame dan tak terkejut2...
ajar die tidor meniarap...
tapi mase tu aku tak berani...!!
mase tu die kecik sangat...
kepale pon lembut lagi..tak reti nak kalih2-aku takut lemas..!!
walaupon katil aku tu keras-tak tenggelam..
tapi takut gak ar.. 

setiap kali buat..hati aku tak besh..
selalu risau...jadi tak ley tinggal jugak...

pernah sekali aku buat macam tu..-mase tu anak aku sebulan lebih-
aku tak sedar biler muker die dah tersembam ke katil..-sampai merah...
terus tak pernah dah meniarapkan die...takut ko....!!

sampai ar biler aku hantar qaleef kat baby sitter...-kan waktu siang-
mase tu qaleef dah masuk 2 bulan..

tawakal jer ar aku ngan anak yang tidor berbuai..
dalam hati dah risau nyusahkan orang bagai kan...

tapi sebelum2 tu pon..awal2 bs tu cakap -dia akan tidorkan anak aku secare meniarap-
aku ok jer mase tu -since aku tengok anak aku dah pandai handle kepale die sendiri dan pandai terlentang balik sendiri...
pandai kalih2 ke kanan ke kiri...-tak risau lemas dah-
biler aku tengok lepas2 hantar kat bs tu anak aku ok...-tak tidor berbuai dah...
so..aku pon praktikkan bende yang sama kat umah...-tidor kan secare meniarap-



betul ar...!! biler niarapkan die mase tidor..
anak aku tidor lame..!!-waktu siang
boleh sampai 2-3 jam...pernah sekali sampai 4 jam lebih sampai aku pulak kejutkan dia -risau

jadi lepas2 tu..setiap kali die dah lena lepas nyusu..
aku akan tidorkan die secare meniarap-tepuk2 montot sikit terus die lena-
tapi waktu siang jer ar...
waktu malam die tidor telentang macam biasa...
pelik kan..-boleh jer tidor sampai 7-8 jam lena- 

 
qaleef eeman 1 bulan lebih masa ni..
boleh angkat kepala..tapi masih tak ley nak kawal..-kekadang tersembam gak ar-


dah 2 bulan mase ni..
tegak jer kepala macam kura-kura ngadap tivi
qaleef memang dah pandai kawal tengkuk dan kepala..
dan pandai jugak terlentang badan sendiri..
jadi aku tak risau sangat..
since die memang tak suker aku baringkan die terlentang..



waaahhh...besh ar tido belengan macam tuh...
ni lepas aku susukan..bagi kat paknyer..terus lena..

'Pakar menasihatkan agar bayi dipangku sebelum tidur dan dialih ke katil sebelum bayi tidur. Dengan cara ini bayi akan belajar tidur dengan sendiri' [info]




nak sambung cerite dan persoalan yang ade kat hati aku ni...

baru2 ni..sembang2 ngan bs qaleef..
kebetulan bs ade jage baby baru...umur die 2 bulan kot...
dengar cerite-mak pak baby tu tak kasi bs qaleef tu tidorkan anak die meniarap...
mati2 bergadoh ngan bs tu kalau bagi anak die tidor meniarap..
aku pelik gak...kenape..?? -mesti ade sebab..


sebab bagi bs tu..tido meniarap tu budak lagi lena an tak mudah terkejut kan..
senang ar nak buat keje nanti..


tapi aku tak dapat jawapan kenape mak paknyer berkeras sangat..


lepas tu pulak... mase gi umah abang aku..
macam biase ar..aku tidorkan meniarap si Qaleef tu...
kakak ipar aku tegur...-elok ker tidokan anak secare meniarap...??
aku cakap jer ar -elok jer die tidor..tak lemas ar..dah pandai angkat kepala...
aku ni ingatkan die risau anak aku lemas tersembam muker bagai kan..

 ni mase bukak pose kat umah abang aku ritu...
dari bukak pose sampai ar nak balik..die tidor kemain lena..
sedang punyer ar ramai orang ngan bising lagi mase tu...-suker pelik2-


dan lagi lepas tu jugak ...dalam mase yang lain tapi dalam situasi yang sama..
kakak ipar aku tegur lagi -tak elok tidorkan anak secare meniarap dalam islam..tuk kesihatan pon tak baik-

aku terus konpius...

betul ker..??

tapi anak aku lebih senang tidor macam tu...

aku dah muler tertanya2...hati dah rase tak besh...dan was-was

balik tu terus aku carik info pasal tidor meniarap nih...



lepas google banyak2 info..-ini ar yang aku dapat..
aku nak share ngan korang gak...
terime kasih dan kredit pada MIRA atas info pasal ni..



Apa itu SIDS (Sudden Infant Death Syndrome)?
SIDS adalah kematian secara tiba-tiba, untuk bayi yang berumur kurang dari setahun, yang tak dapat dijelaskan selain dari siasatan secara mendalam...Maksudnya, baby memang nampak sihat je sebelum ni dan tidak menunjukkan sebarang simptom penyakit.

Apa pula `Stomach Sleeping`?
`Stomach Sleeping` ni bahasa inggeris..Bahasa mudahnya, bayi yang tidur dalam keadaan MENIARAP.. 

Apa kaitan SIDS dan `Stomach Sleeping`?
Membiarkan baby tidur meniarap akan meningkatkan risiko SIDS..Memang ada pelbagai lagi faktor yang menyebabkan SIDS seperti bayi pra-matang, bayi yang lahir tak cukup berat, bayi yang terdedah kepada asap rokok, tetapi `TIDUR MENIARAP` adalah faktor utama penyebab SIDS...Melalui penyelidikan yang telah dilakukan oleh ramai penyeledik, bayi yang tidur meniarap, lebih ramai yang kena SIDS berbanding bayi yang tidur terlentang atau mengiring...Ibu-ibu boleh baca research yang dilakukan mengenainya disini. (klik disini)

Kenapa tak boleh beri baby kita tidur meniarap? 
  1. Baby adalah `abdominal breather`, iaitu bernafas dengan bantuan otot abdomen...Bayangkan bila kita beri baby tidur meniarap, maka, ia akan menyukarkannya untuk bernafas...
  2. Bila baby tidur meniarap, udara yang dihembuskannya (karbon dioksida) akan berkumpul..Membentuk seperti poket udara di keliling mulut baby...Terutamanya bila baby tidur di atas tilam yang lembut, selimut dan dikelilingi oleh `soft toys`... Jadi karbon dioksida yang berkumpul itu akan disedut kembali oleh baby...Menyebabkan, kadar oksigen dalam darah menurun...Untuk pengetahuan semua, ketidakmatangan sistem pernafasan baby menyukarkannya untuk adapt dengan jayanya terhadap poket karbon dioksida yang membentuk itu...atau apa-apa saja yang halang baby dari bernafas..Macam orang dewasa, bila terjadi situasi begitu, automatik kita akan ada coping mechanism..Terlentang ke...Ubah posisi ke...Walaupun dalam keadaan tidur..TETAPI BABY TIDAK BEGITU...
  3. Tidur meniarap memberi tekanan pada rahang baby menyempitkan salur pernafasan, lalu menyukarkan baby bernafas..



Mitos dan Fakta tentang tidur meniarap...
  1. Mitos: Bayi akan tersedak susu kalau muntah...Fakta: Mengikut AAP (American Academic of Pediatrics)..Bayi yang lahir cukup bulan dan sihat tidak akan tersedak susu mahupun dengan air liur yang berkumpul jika tidur terlentang...Boleh rujuk di sini ye..(klik disini) 
  2. Mitos: Bayi tidur lena...Memang tak dinafikan tentang ini...Fakta: Banyak lagi cara yang boleh dilakukan supaya bayi tidur lena..Contohnya, iringkan bayi, malapkan lampu...Alihkan segala gangguan yang ada seperti perlahankan TV, radio dan etc..
  3. Mitos: Elak perut kembung..Fakta: InsyaAllah, kalau breastfeed baby, kemungkinan untuk kembung itu amatlah tipis..Untuk yang masih belum berpeluang Bf baby, anda boleh pastikan baby tak kembung dengan burp baby..atau beri susu yang sesuai dengannya...



pastu carik2 lagi maklumat....
kredit pada Lailasanuri atas info



kebaikan:

1-Tidur lebih lena.
2-Boleh elakkan kembung perut.
3-Tidur pun lebih lama sbb tak mudah terkejut.
4-Leher cepat kuat & keras (bole caya ke?)
5-Membangunkan potensi otakya apabila deria dan saraf kaki dan tangan dirangsangkan secara semulajadi.
6-Elakkan baby drpd tertelan muntah dia. Dah banyak kes baby meninggal time tido sbb tertelan muntah.


ini pulak , i rasa more to org dewasa.

Keburukan:
1-Tidak digalakkan dalam islam.
2-Tidur meniarap tidak bagus utk organ seks kerana darah tidak mengalir(kaum lelaki).
3-Jika ingin tahu, tidur meniarap adalah kedudukan tidur di neraka Jahannam.(kena cari nas2 berkaitan)



maknenyer tak ar semuanyer buruk..
ade gak pro dan kontra nye kite boleh amik dan pikir sendiri..

ini pulak mengikut pemahaman aku sendiri...
meniarap dalam islam memang tak elok..
Rasulullah sendiri menggalakkan umatnyer tidur mengiring kekanan-mengikut sunnah nya-
untuk orang dewasa...
untuk kanak2 dan baby...yang dirisaukan kalau baby tersebut masih belum boleh mengawal kepala dan tengkuknyer...
memang memudaratkan...terutamanyer tuk bayi baru lahir...
macam yang orang2 tua selalu soh buat..
[nurse tak kasi tau baby baru lahir tidur meniarap]

aku sendiri lepas bace semua info ni..dan info2 lain...[banyak pendapat tau..ko carik ar sendiri tuk pahaman lebih]-yang penting jangan salah paham
aku jarang dah tidorkan anak aku secare meniarap..
tapi macam aku bagi tau sebelum2 ni..anak aku tu memang suker meniarap..
sekarang masih tak pandai nak meniarap sendiri..
tapi kalau aku baringkan die muler ngiring nak tolak badan die sendiri..
berat agaknyer...huhu..jadi tak ley terbalik..
tak per...lambat atau cepat...biarkan die buat sendiri... go with the flow..
aku hanye boleh bagi sokongan jer.. go qaleef..go qaleef..[sambil buat gaye]


pasal meniarap tu...
wallahualam..ko buat pilihan sendiri tuk anak ko...
mane yang baik dan tak...
kalau ko pilih tuk meniarapkan anak ko macam aku..
pastikan keselamatan anak terjamin..
dengan keadaan tilam cadar yang sesuai..[aku tak suker meniarapkan qaleef atas cadar jer sebab die gerak2 dan tarik sekali cadar tu..bahaya biler tertutup muker die]



lepas ni ajar anak tidor mengirik lak ar..
mengikut sunnah..









34 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

almk..bab ni mmg tak tau nk tlg.. elok ke x.. tp tgk ramai aje niarapkan..

Anum said...

bagusnya entry nie

Allene said...

cmtu pulak... tp hafidh dia meniarap sendiri tuk tido. tu cm ner plak... :(

YanaMIB said...

ai pernah buat entry psl baby tido meniarap gak..and ada satu komen bunyi mcm ni

Dari Abu Dzar ra., beliau mengatakan,

“Suatu hari Nabi saw. sedang berjalan melewatiku ketika itu aku tidur secara meniarap atau tengkurap. Maka baginda membangunkanku menggunakan kakinya dan berkata, “Hai Junaidib (panggilan Abu Dzar), sesungguhnya cara berbaring seperti ini adalah cara berbaring penghuni neraka.” (HR. Ibnu Majah)

Dari Abu Hurairah ra., beliau berkata; Rasulullah saw. pernah melihat ada seseorang yang berbaring di atas perutnya (meniarap/tengkurap), maka baginda berkata, “Sesungguhnya cara berbaring seperti ini dibenci oleh Allah.” (HR. Tirmidzi)


Wallahu a'lam


klu tgk buku kesihatan bby pn nurse and doc xks baby tido meniarap..dorg soh tido terlentang..mcm ai slalu letak bantal kecik ats dada baby...or keliling dia..bg dia rs comfort gitu..idak la mudah terkejut =)

MizzTina said...

xpe, amik je info dri akak ni..nt dh kawen, n dh ada anak, rujuk info akak.. =)

Suhaida said...

su pun tak tdokan haykal meniarap..ntahla..hatiku yg refuse..=)

Mimy Hamid said...

panjang lebar entry info ko ni...gambo qaleef tido terlentang macam Fayel la...serius aty..aku sejak baca pasal SID aku tak meniarap kan Fayel masa tido...sebab tu kot dia lmabat meniarap dan kepala tegap...baik cegah sebelum terkena..memang la dia tido telentang cepat terkejut...lelama dah 6 bulan ni dia ok dah...

fifi tiez said...

tak tau sebab baby belum kuar lagi.tp sy rindu sangat nak tido meniarap.sekarang nak meniarap,perut dah besar, risau baby sakit pulak..hehe..

tp sy sendiri tak berapa amalkan tido meniarap,sebab nanti muka sy ada kesan bantal.haha..nak cantik punya pasal..

Mr n Mrs Zaidi said...

good info... dlu daaliyaa mse dlm pantang sy suka bg dia tdo meniarap sbb nmpk dia tdo pun lena, tp skrg dia xleh tdo meniarap, mcm sesak nafs gtu...mybe sbb dia debab..huhuh..

Gadis said...

kazen gadis pun pesan jugak tau..
kalau nak tidokan anak sowh tido meniarap..lebih lena n sure tido lame punyer..

anak dier dah 6 org semua dier ajar tido mcm tu..
Alhamdullillah anak kazen gadis tu makin bijak n semua pandai...

memula gadis pun pikir jugak kan..
ader jugak risiko nyer..

tapi x kisah la mane2 yang penting anak selesa time tido kot..
janji pantau selalu..huuhu

Cheyan said...

Alamak...Anak sy tido meniarap..macam aty jugak..kalau malam tak de la..terlentang habis..kalau siang tido begitu la..BS suke mengiringkan baby..sendal dada dia dgn bantal..so mcm meniarap la jugak...huhuhu..kene ubah cara tido ni..

Mommy_Cha said...

i still tidokan mikha meniarap. tapi amazingly bila pegi buat "lawatan mengejut" kat taska mikha boleh lak tidur mengiring. elok cun jer kekdahnyer tidur gitu...alahai. i pon konpius!

Baiduri said...

tq 4 info aty...bru tau... bru je t'fkir nk ajar ank tdo mniarap, em xjdi la... asalkan ank slesa tdo camana pon xpe, yg pnting kita la kna pntau...

Syima Syaz said...

good info... sbb dulu2 org selalu kata tido meniarap bagus.otak baby pun baik..blh buat pandai.ntah tang mana depa dpt info tu tah...

nanti anak kuar kena tgk mcm mana dia punya pe'el

Lara is Veelara said...

aty, kite xpna meniarapkan anak kite..sbb risau..pastu siap imagine akan sesak nafas sbb dada die terhimpit...

tp klu tidur mengiring,kite buat,sendal ngn bantal kat blkg bdan die (bukan kat dada dia),tak lah smpai die xleh gerak.sbb mengiring ni xde memberi tekanan di bhgian mn2...tp kejap je,then die akan alih bdan die sdiri...(pdapat kite sdiri)

pastu die suke tkejut-terkejut.kdg2 usik sikit je hujung bju die,punyalah tkejut sgt T_T.so kite letak bantal kecik atas kedua peha die,so far,tkejut2 die tu kurang ke 80 percent...

amal said...

shaheem masa newborn sampai umur 3 bulan lebih dia tido mengiring. saya tak penah letak tido meniarap sbb mak pun tak bagi. tkut dada dia sakit etc. lagipun tkut tak perasan muka dia tersembam ke.. so memang dia tido mengiring jela. letak mengiring sbb shaheem selalu muntah susu. then bila shaheem dah 4 bulan dah pandai meniarap, automatik dia sendiri yg meniarap time tido huhuhu.. kita elok2 letak terlentang/mengiring dia sendiri pusingkan badan dia. memang lama dan lena la dia tido. tapi saya selalu betulkan balik klu dah lama sangat. tkut senak dada ngan perut. pipi dia pun selalu merah kalu lama sangat meniarap..

ape2pun kita kena selalu pantaula time dia tido tu

CikNaa said...

lepas pantang dulu razin pun selesa tido meniarap.tp MIL tegur, kate nye jgn tidokan anak camtu sbb tido meniarap ni cara syaitan..wallahualam. tp lepas tu ciknaa cuma bagi razin tido mengiring aje,sampai skrg..kalo dia penat,dia akan terlentang sndiri.

puding roti said...

pnh juga baca psl ni.xpasti la kan. tp apapun doakan anak kita selamat tak kira ms tidur ataupun jg. dlm jagaan kita ataupun pengasuh.

eh, cadar kita sama ;p

O'gosh said...

ooo...dulu anak ai pun tido meniarap..yang no satu la..yang no 2 ni tido mengiring plak...dr baby lagi mmg tetiba je tido mengiring...takut gak...tapi masa bg tido meniarap tu kene selalu check la...ai x bagi lama sgt...dalam sejam pastu try pusing dia ke..or mengiring sendal bantal banyak2...

Cik Puan Rara said...

mcm anak sedara rara,rara tgk dye mmg suka tido meniarap.tp sbb dye dh pandai meniarap sendiri,tapi dulu lah.now x dh,mmg xelok sebenarnya kan.kalau masa baby kecik boleh bedung2 bg lena tido.tp dh besar ni mmg payah,kalau siang tu dorg tido 10mint je.sama mcm anak sedara rara gak.

wan nurul hezrina said...

MEMANG BAHAYsebenarnya tapi tak paham kenapa bs selalujer kata tido meniarap bagus.sofiapun dulu nurul tawakal jer.sik tido meniarapjer kat nursery.tapi alhamdulillah skang tido dah ok tak meniarap dok mengiringjer.klau niarappun dia sendiri buat..entri awaknie bagus n lengkap..blehlah tahu sebabnya..

Nurul Aziz said...

Tak pernah tidurkan baby meniarap sebab tak reti.. Hehe. Tengok cam lembik aje.. takut takut.. me so skeri.. Anw, dulu time masa baru-baru lagi.. tidur berbedung, and dah sah-sah la terlentang kan.. Tapi sejak dah besar ni, dia lagi suka tidur mengiring. :)Layankan aje..

shizansyafik said...

gambar last tu comel.. :p

Gieyana said...

dulu anak sy ms bb x oernah tido meniarao..rs kesian lak tgk bb bila tido meniarap..tp kdg2 x leh avoid gak psl style tue dtg sendiri pd bb kan..sweet jer pics last yg both of them tido tue...:-)

overall, a nice info of parenting.:-)

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ said...

nieza kalau nak kasi anak tido lena, pasang zikir..insyaallah lena..

Miss Sunshine said...

hmm.. payah nak komen ni.. elok ke tak eloka ntah..
Tapi, dalam Islam mmg kate tak elok.. Tapi, kalau taksilap kakak ipar kite kate, dr sudut kesihatan, tidur meniarap tu bagus..
hmm, confuse jugak ni... anak kita nanti tak tahu cmner..

Peri PiA said...

byk info ni aty, thanks :)

izwahasnan said...

izwa pula nak bagi damia tidur lama waktu malam .. bedung dia... mmg lama lah dia tidur.... n dia tak terkejut... kalau siang pula.. bedung dia n masukkan dalam buai... elektrik...

izwahasnan said...

izwa pula nak bagi damia tidur lama waktu malam .. bedung dia... mmg lama lah dia tidur.... n dia tak terkejut... kalau siang pula.. bedung dia n masukkan dalam buai... elektrik...

Dkna Abza said...

nape muka berkerut sangat bila tidur atas lengan ayahnya nie akak?? hahahaaa..

thisisfarhana said...

ms awal2 dulu saya bg baby tido meniarap even dh tau relate to sids..huhu. sbb baby ssh sgt nak tido time tu n mak pun cakap ktaorg sume tdo meniarap dulu.. dah bedung pun x jalan. tp under supervision la... pastu dh ok sikit bg mengiring.. sekarang baby dah ok tido baring.. dia dah x suka tdo meniarap pulak dh. huhuhu

zila said...

alahai..untungnya Qaleeef senang tidur, baby saya susah nak tidur, siang mahupun malam! masukkan buaian pun tak mo tidur..bila meniarapkan, dia merengek tak suka. nak tak nak, bagi dia ngempeng sampai tido..kadang2 sampai 3 jam ngempeng br tido. huhhu..mmg tak leh buat kea lain dah...

nurGallery said...

HAI, Baby suke baca blog ni. First time jumpe dah terpikat hati ngn penulisan Aty... teruskan berblog dgn maklumat2 yg berguna ye.. Actually baby sy pun baru di ajar tidur meniarap, saya sukeeee dia dpt tido nyenyak spng mlm. Tapi kalu siang hari taknak dia tido niarap, bedungkan jelah...

nurul aziyana said...

hihih pening kan..kejap boleh kejap tak boleh...kompius mak