Monday, August 13, 2012

susah nyer nak notice letak jawatan...!!




selalu nyer kalau permanent staff atau dah kompem-notice 30 hari jer kan...
tapi aku ni terpakse notice sampai 2 bulan lebih...!!! ggggrrrrrrrr..........
tu pon kalau ikut bos aku soh aku tunggu sampai akhir tahun...
eerrrkk... 4 bulan lagi...??!! cannooooooooooootttttttt......!!
aku dah macam2 planning ni...-dah teruje..

so..die lepas bincang die soh letak end of october..
so last keje akhir bulan 10 ni ar...*sigh...
kalau ikut aku mintak sampai akhir bulan sept jer...
tak pe lah...walaupon rase macam tak yah timbang rase pon tak per..
tapi aku cuber bertimbang rase..tunggu sampai dapat pengganti aku nanti...-aku kene tunjuk ajar
tapi siap letak syarat -lepas bulan 10 kalau takde pekerje baru..aku tetap akan berenti jugak-




ramai yang tanyer kenape aku nak berenti...??-walau aku pernah cerite kat n3 yang lepas..
dalam n3 tu ramai yang teka aku akan menjahit baju jadi tailor or buat felt craft..-tapi salah-

 



Aku yang patut, yang patut
Memberinya segala
Kerna aku mampu
Ya aku mampu
Melakukan apa-apa saja

Untuk dia (hey) Untuk dia (hey) Untuk dia (hey)
Untuk dia (hey) Untuk dia (hey) Untuk dia (hey)
Untuk dia (hey) Untuk dia (hey) Untuk dia (hey)



haaa..ni lagi sleeq ngan najwa latif..UNTUK DIA
aku suker lagu ni...comel...
kalau dengar lagu ni..aku mesti rase nak ubah...


Mama yang patut, yang patut
Memberinya segala
Kerna mama mampu
Ya mama mampu
Melakukan apa-apa saja


Untuk Qaleef (hey) Untuk Qaleef (hey) Untuk Qaleef (hey)
Untuk Qaleef (hey) Untuk Qaleef (hey) Untuk Qaleef (hey)
Untuk Qaleef (hey) Untuk Qaleef (hey) Untuk Qaleef (hey)


ngeh ngeh ngeh...

aku yang patut memberi segale pada Qaleef...
bukan baby sitter die..
aku patut mengasuh Qaleef ngan care aku sendiri..
bukan orang lain..
sebab aku mak die..dan aku mampu lakukan segala..untuk dia..


orang cakap -alaaaa...anak pertama..memang lar..
anak ke-2 ke-3 nanti..dah tak heran dah...

anak pertama ker..ke-2 ker ke-3 ker...tetap anak jugak...
dan sebab anak pertama ar...aku rase aku perlu lakukan sesuatu yang lebih baik tuk anak seterusnyer...-untuk mase depan..
aku rase ni mase yang paling sesuai tuk aku buat sesuatu yang lebih baik tuk diri sendiri 


tak sayang ker..belajar tinggi2..jawatan elok..gaji tinggi...??

sayang.....tapi pendapat peribadi aku...
belajar tinggi2 tu bukan setakat nak dapat jawatan tinggi atau gaji tinggi..
tapi kan mencarik ilmu banyak2 tu kan fardhu kifayah..
kan bende yang elok dan berguna...
tak kisah ilmu ape pon kan..

sanggup melepas kan jawatan elok...?? -junior executive account [sebab aku tukar keje setahun lepas..jadi kene jadi junior balik]
tak sayang pon...hahahaha...sebab aku dah pening buat account..
aku tak suker buat account..
tapi dah bende tu aku belajar..
dah tu pulak kepakaran aku...-nak tak nak tu jugak ar bidang keje aku...

kalau boleh aku nak keje kerani biasa yang boleh balik on-time..cuti biler2 mase tak de orang perasan...tak yah pening2 akhir bulan nak tutup account...-tapi nak gaji tinggi macam accountant jugak...muwahahahaha..[sekeh kang]

sanggup hilang pendapatan tetap..?? -walaupon laki aku mampu..
eerrr..sebenarnyer tak sanggup...huhu
tak sanggup kalau tak ley ber shopping..!!! -ngeeee
haaaa...ini lah jawapan nyer...
aku akan berbisnes kecik2...-dan aku yakin ngan bisnes ni [insyaallah]
aku jugak sangat yakin akan rezki Allah... asalkan berusaha...
rezki Allah ade kat mane2... kalau gigih dan rajin..
tanpe bekerje ngan orang pon kite akan mampu ade pendapatan sendiri..-insyaallah...

aku buat semua ni kerana Allah..
kerana anak..
dan kerana suami..

jadi aku yakin akan ade bahagian yang lebih baik tuk aku nanti...[insyaallah]


ko ingat senang ker aku nak buat keputusan nak berenti keje ni..
aku sendiri ade kereta yang bayar bulanan cecah 500 lebih gak..
dan lagi..aku ni 'suker membeli'...


tapi ko tau kan dah lame laki aku soh berenti keje...
dari awal kawen..
-aku tolak sebab mase tu tak de anak..boring nanti..
mase awak2 mengandung...
-tak nak gak sebab masih sendirian biler laki aku kuar keje..

aku memang bukan orang yang tau nak dok diam...
dok sorang2 kat umah tunggu asben bagi duit..
yer...laki aku mampu...
tapi ade pro n contra nyer...ade sumting yang susah nak diterangkan..
eerrr..lelagi melibatkan hal shopping...*sigh


tapi biler lepas beranak...aku sendiri rase nak letak jawatan...
memikirkan amanah Allah yang diberi tanggungjawap mendidik nyer pade orang lain...*sigh
dan dalam mase yang sama..Allah tunjukkan jalan tuk aku buat 'sesuatu' yang lebih baik...[alhamdulillah]
sekurang2 nyer anak masih dalam didikan aku dan masih depan mate...


kenape baru sekarang nak buat bisnes tu...kenape tak dari awal dulu..??
tu ar..aku pon baru terpikir...
kenape ar tak dari dulu...
aku memang ade basic dalam bende tu...
macamane tah aku boleh tak terpikir tuk gigih dalam bidang tu jer..
ni sekarang baru terhegeh2 nak gi amik kursus..mengasah lagi bakat..[ceh]
menambah lagi ilmu...
tinggalkan anak hujung minggu gi 'kelas tambahan'...
kesian..tapi aku buat semua ni sebab dia jugak...
kene bekorban sikit..sekejap jer..sikit jer mase lagi..
gigih nak habes kan cepat..

Allah dah tentukan..dah tetapkan semua...
baru sekarang Allah tunjukkan jalan dan mungkin rezki..-tak de istilah terlewat
mungkin jugak ni rezki anak..
sebab agaknyer..kalau tak de anak..mesti aku pon malas nak buat semua ni..
sanggup ar aku keje ngan orang sampai kematu...huhu
tapi sebab Qaleef...tetibe Allah beri ilham dan kegigihan...
sebab nak jage anak sendiri...aku kuat semangat nak buat bende lain...


baru ni aku tersedar...
sampai biler aku nak bekerja tuk orang lain...
sedang kan tak akan pergi jauh sangat2 pon..
paling tak pon naik pangkat...tapi nak jadi bos kat syarikat tu memang tak mungkin ar kan..
dah tentu ar keje keras tuk majukan bisnes orang lain..
[ceehhh..lepas bertahun keje baru nak sedar ek]



ni semua pendapat dan alasan peribadi sendiri...
aku yakin aku mampu buat...[dengan izin Nya]
aku mampu buat tuk Qaleef...dan tuk anak2 akan datang...[aminnn]
semoge dipermudahkan segala....

aku dah 'serah segale pada Allah'-jadi aku rase ni jawapan yang diberi..
ni jalan yang ditunjuk oleh NYA....


sabar sikit yer Qaleef Eeman...mama buat segala ni untuk awak...




p/s :: buat ape yang kite minat dan suker...dan aku rase ni mase yang paling sesuai tuk aku...insyaallah..-selebihnyer serah pada NYA..







56 comments:

Allene said...

good luck aty...

Fainie said...

sungguh sedap lagu mama utk qaleef..i loike..InsyaAllah ada rezeki yg lain utk aty. Silap2 lg masyuk dr skang ni..

4feet8 said...

Ti, company saya 3 months notice tau. buatlah ishtikarah dulu. Jgn terburu-buru, ya..?

Peri PiA said...

insyAllah ini pilihan terbaik aty,pia sokong sgt

semoga dpt ikut jejak langkah aty,doakan kami dpt anak ye :'),Amin

~ NANA ~ said...

gud luck dear! i pon kerja sendiri so masa utk anak tu still ada :) takpe, duit blh cari tapi kasih sayang dan pengorbanan tu tak dapat nak beli

CikNaa said...

ciknaa pun masih menunggu rezeki ALLAH..nk pindah balik johor dekat ngan suami. uia notis 3bulan.fuh lagi la lame.. hm.. :(

farhana shamsuddin said...

lucky u aty.. kalau laki i soh benti.. dh lama saya benti.. seronok dpt jg anak sendiri

Mila Ahmad said...

nak berhenti, mila pun terasa nak berhenti buat duit dari rumah je, tapi apekan daya encik suami perlu dibantu...hmmmm...

ieza said...

nak wat bizz ape tu??? semoga dipermudahkan semuanya yer...

farhana shamsuddin said...

lucky u aty.. klu laki i soh benti dh lame sy benti.. seronok dpt jg anak sendiri

cikpuanputeri said...

semoga i juga diberi kekuatan untuk itu..hee... all the best dear! rezeki ada dimana mana kan insyaAllah...

Lelaki Ini said...

wah!
best lah naak dibesarkan bawah jagaan sndiri!

asna cute said...

welcome to the clubb!=D

nuyui a.k.a miss YUI said...

moga yg terbaik buat akk aty ea..

p/s: yui dah pos sbtu lepas ea kad raya =)

ily♥ said...

bestnyer aty...
had a conversation with my hubby a few times pasal keje, kalau ikutkan, hubby lg prefer ily duk umah. hati ni pun memang selalu meronta-ronta nak benti kerja. Tapi fikir financial belum stabil plus komitmen tinggi, belum jadi realiti lagi..
Hopefully, soon boleh join aty..huhu~

Nadya Zahid said...

Atyyyyyy..yups, kalau u mampu..thats the best decision that u've made!!
i pon mmg nak sgt brenti keje...biar hidup xmewah mane coz xde gaji sendri...tp i byk commitment...xbrani nak brenti...
bile i jg sendri mase pantang 2 bulan aritu..stiap hari..i nampak mcm2 perkembangan dieorg...happy sgt2...
bile dah start keje, sure mcm2 kite missed coz bape jam je dpt spend mase dgn anak kan?
doakan i pon boleh brenti keje n jg anak mcm u!
I salute u for make that tough decision!!!!

gadisBunga™ said...

niat yang baik akan dipermudahkanNya. insayaAllah..

Qaleef mesti akan suka hati..

Mommy Razim said...

owhhh really :) Doaku agar aku juga boleh beri yang terbaik!! u are the best mommy!

MizzTina said...

kak, insyaAllah dipermudahkan ye..

Aeen said...

bestnya dapat jaga sendiri anak kan...mcm aeen xleh nak benti..husband x bagi...huhuhu...
apa2 pun all da best to u...

Mommy_Cha said...

bestnye lahai aty oi nak benti jaga anak. itulah yang terbaik didikan dan asuhan dari ibu bapa sendiri. err agak-agak kalo benti pastu nak bukak taska ke hapa gtau eh. orang nak ngantor anak org ni ke awak hahahaha! ape2 pon gudluck aty. semoga berbisnes dgn sukses. dan kalo nak buat cwangan di Putrajya i sanggup jadi agent nya hahahaha ^___^ serius nih tau! *__*

antalya said...

akak pon kalo boleh nk berenti keje n tumpukan pd ank2, suami & rumahtangga jer.tp xleh sbb akak kena support financial family.lgpun keje gomen kan.rugi woo berenti hehehe.btw aty nye opis kt mana eh? biras akak dok tgh cari keje (account field) gak skrg.

Wawa Yusoff said...

huhuhu. jelesnye dapat jaga anak. 24/7 dengan dia. Jelesnye!!

wawa keje gomen, husband belum bg greenlite utk berenti. kang berenti jugak kang derhaka pulak. huhu

jelesnyeeeeee!!!!

shizansyafik said...

kagum ngan aty.. pepun gud luck aty.. semoga segala yang aty impikan tercapai..

fifi tiez said...

sy masih curious akak nak buat ape pasni..nak kata jual susu kambing, kat entri tadi cakap tak pulak.hehe..

Cik Ayu said...

all the best aty.. CA da menganggur sejak deliver aqil april lepas. puas hati sume anak depan mata.. memang agak kureng sikit sebab da biasa pegang duit sendiri kan.. tp kalu nak dibandingkan dengan masa yg dpt diluangkan dgn anak2, tiada bandingannya...

Wawa said...

ari khamis last week, saya pun anta resignation letter....tp kne tolak ngn boss...bhahahaha...:p boss pujuk2, ok lah terpujuk balik...tp bile sume perancangan bisnes tu da ready, goodbye boss! hahaha~

yep...same lah kte benti utk anak dan tgh merancang ke arah bisnes...da bosan keje ngn org...*tp klu dpt keje gov, mmg terime keje balik...hahaha*

Mimy Hamid said...

good luck beb..semoga sukses...ikut hati aku nak je resign tapi keadaan tidak mengizinkan..laki aku masih memerlukan pertolongan bersama untuk membantu...Insya Allah untuk ko..rezeki ada di mana mana

akilla ibrahim said...

as-salam..
wah bestnya aty nak berhenti keje.
mmg betul pun keputusan yg aty wat ni, moga success selalu. kila pun klu ada ank nanti pun mmg nak berhenti keje juga.
comel qaleef..

Nory Zoulkefle said...

teringin nk benti & belajar menjahit...tp bukan dlm mase terdekat ni kot..hehe

Nory Zoulkefle said...

teringin nk benti & belajar menjahit...tp bukan dlm mase terdekat ni kot..hehe

jaja_NorLiza said...

gud luck aty! akak pon nak benti keje kalo ekonomi dah agak stabil...chaiyoook!!!

Liyana said...

good luck aty.. kita pun rase nk benti keje jgk... tp mcm x best je tggu duit dr suami. nk ade duit sendiri jgk.. hehe tamak katernye.. tp x sampai ati tinggal anak kt org.. adoi entah la. masih berbolak balik ni.. huhu

MyHaPpInEsS said...

same with me...tapi jasmin pas bersalin terus cuti xder gaji sampaila sekarang..alasan nak full BF..hehehe...tp skrg mcm nak berenti terus pon ader (dalam perancangan. Demi anak sanggup lepaskan ape juga jawatan walaupon gaji dah besh..xperla maybe ader jer rezeki lain tuk anak kan...

veesakura said...

bestnyeR! me pon teringin nak berenti keje n bisnes sndri. tgh mengumpul info n cr idea cr nk berbisnez sbb nak ada masa dok umah dengan baby

izla said...

saya sokong.
semoga berjaya Aty!!!

LisaLisut said...

hmnmm i myb akan amik cuti sebulan tanpa gaji lps 2 bulan cuti ni.husben i suruh sbb kesian katanya baby kecik lg nk anta bs. huhu

mmgla kalau bole rasanya setiap suami nk kita duk umah jaga anak hehe mcm husben i dia suka i duk umah jg anak rupanya. insyaallah one day.skrg tak kot sbb komitmen byk huuhuu.gud luck babe.

cik fadh said...

semoga akk berjaya dalam setiap bidang yg akk ceburi..insyaAllah kalo niat baik, Tuhan akn permudahkan segalanya..

Gieyana said...

ahamdulillah..bestnyer darlink..tp sy x mampu rsnya..:-)

MijaShidy said...

sonokkn dpt jaga ank sendiri
k.ja pn rsa cam nk ikut jejak aty;
good luck dik..

Cik Puan Rara said...

Alhamdulillah,kalau suami mampu xpe aty.biarlah apa org nk kata.kalau ikut rara pon nk jugak benti.tp duk KL ni x boleh lah.lg pon keje rara xstress sgt.so leh go on je.

PUAN SUE said...

aty good luck tau..best tgok anak membesar dpn mata ni..su buat pun semua kerana allah,,

ReYNa said...

sy pon hari2 rasa mcm nk berhenti sbb nk jaga baby sendiri tp dah sign keje kerajaan jd x leh laa.lg 50 thn br leh berhentii.hukhukhuk.aty nk wat bisnes apa.syoknyaaa

mia-ina said...

bsr jg kputusan yg aty amik ni..tahniah,semoga keputusan ni membuka bisnes baru keja dlm hidup aty & family....

safiyyah osman said...

aty...duk umah jdi surirumah pun ok ...leh buat income juga..skang dri hobi pun leh dpt duit :)

SaRaH SaLiHaH said...

Tahniah..
satu keputusan yg cemerlang..
hehehhe..
tentu bahagia hari2 duk ngan anak kan?
dpt menyusuinya..
eee..seronoknya!!

NADIA said...

sama lah mcm i tp keje governmnt so hubby ckp stay je..btol jgk tp i sokong 120% u nk berenti haha yakin je rezeki Allah yg beri n kte ikhlas dlm keje yg kte buat.pape pon still utk anak jgk kn?selamat hari raya aty!wish u all the best!

wan nurul hezrina said...

tahniah..kalau nurulpun laki suruh benti den benti jo...hehe skangnie tak benti sbb gomen mcm sayang gak..tapi nurul setuju bab kalau kita ada bakat n minat mmg kita akan lakukan benda2 bersungguh2..

seronoklah qaleef.nurul still sedih ngan merah n sofia sbb taska jaga..mudah2han anak2 nurul tetap baik2 aja dibawah jagaan dorg.huhu

With Julia said...

dear...terharu baca kisah entry aty kali neh....samalah ngan julia pun...mungkin sekarang ju x nmpak lagi cm ne sbb belum deliver lagi...myb nanti dh deliver tgk anak depan mata mesti nak jaga ia 24jam...xmo bg org lain jaga...qaleef untung sgt2 dpt mama penyayang...dear aty, Allah dh bukakan hati you dear..alhamdulilah...nanti dh resign bg tau eh bidang bussines pe nak ceburi tuh..mana tahu leh kongsi2 minat niaga nanti :)

ettyzukhair said...

tahniah..hope nnt etty pon leh bekerja sendri & jd SAHM at the same time..nak sgt2 sebenarnye...but for now..kt KL ni..oh tidak lg...selagi rumah sendri belum diduduki..hehe

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Insyaallah, rezeki ada dimana2. yang penting niat kita dan usaha.

Saleha said...

oh besnya.. dah lama saya berimpian begitu tapi suami tak cukup mampu nak tanggung segalanya.. sayapun ingat nak berenti juga,tunggu plg lamapun 5 taun nanti.. semoga dipermudahkan

nak tinggalkanv keje gomen agak berat juga tapi demi anak2 saya snggup berkorban

zila said...

Aty..sy pun suri rumah eventhough have a degree in hand. Ramai yg suruh sy kerja balik (before kawin, sy kerja). tp husband kata nanti dulu sebab so far dia mampu nak sara keluarga. :) Anyway, best apa dok umah... belek anak hari2. hihihi.. Cuma tak bestnye..nak shopping kena mintak duit suami...tsk! kesian pulak kt suami. :P

YanaMIB said...

pilihan yg tepat!! mmg tanggungjawab mak didik dan jaga ank..and jg urusan rumahtangga..ai pn sejak ada ank mmg teringinnnnnn sgt nk berenti keje..tp kewgn hubby blom mengizinkn..insyaAllah akan dtg tunaikn jugak hajat tu..semoga dipermudahkan..doakan ai jugak nk ikut jejak u nnt =)

puan yatie said...

nak tnya u beli topi yg cumel kat anak u tu dekat mana?kat kedah ni tak jumpa2 lagi..hehe

yana aka heartbee said...

ni la apa yg ku rasai..baru resign ngam2 habis pantang bulan 5 hari tu..sebab tak puas hati bos tak bg extend cuti, padahal minta unpaid ok...

anak sakit..takde apa yang lebih penting..so ku korban kerja..24 jam notis..!!

buat akaun jugak...pangkat lebih krg mcm awak jugak...dan tak berapa minat akaun jugak tapi tah camna terjebak dalam bidang ni..huhu

rezeki Allah ada di mana-mana...yakin tu aje..banyak cabaran sy lalui sebab berenti keje tu..lagi-lagi dari mereka yg tak paham, sgt menyakitkan hati.

apa pun believe yourself..buat apa yg di perkatakan hati tu...insyallah sukses. amin.