Tuesday, August 14, 2012

jangan terlepas pandang anak walaupon SEDETIK..!!






*update :: okeh..aku dah tau yang boleh bawak masuk stroller dalam tempat2 tu semua..lain kali senang...mekaseh pade sape yang bagitau tu yer.. :) *kesian ek baru tau..huhu





sekarang kat pasaraya macam Tesco..Giant..Carefour...ade trolley tuk letak baby kecik macam ni kan..
kat Jusco tuk baby kecik tak de..tapi tuk budak2 1-2 tahun ade ar...
yang macam kereta tu..anak duduk dalam..atas nyer ade bakul..
bebudak pon suker ar dok dalam tu..macam naik kereta walaupon mak pak yang kene tolak..[tak sabar nak pakai trolley comel tu nanti]


buat muker ketat sebab baru bangun tidor..kene letak dalam trolley lak tu

sikit jer senyum...


selalu susah nak dapat trolley ade baby seat ni kalau aku gi beli barang dapor kat Tesco Rawang tu...
so..kalau dah tak dapat tu...berdukung jer ar anak ni..
gilir2 ngan laki aku...
nak bawak masuk stroller tak berani sebab tak tau boleh ker tak hangkut bawak masuk kan..
kalau bag kangaroo tu pulak..pon aku tak pasti...sebab tak pernah nampak..
eerr..mungkin aku tak pernah perasan...huhu..
qaleef ni dah berat...[untuk aku]
cek 3 bulan lebih ritu..berat nak cecah 7 kilo...
menggigil mak nyer ni nak dukung lelame...
jadi biler dapat pakai baby seat trolley ni..kemain eksaited lagi aku...jakun gak ar...muwahaha



ngam2 tuk badan qaleef..sikit mase lagi dah tak ley letak dah..
kalau ley duduk dah.. letak jer kat dalam trolley biase tu nanti...
bende biru tu macam lembut..tapi keras gak..
biler jalan kat tempat parking kereta..bergegau gak ar lemak2 anak aku tu..
letak ar bantal peluk die kat kepala...



tapi yang aku rase tak selamatnyer baby seat nie..
sebab safety belt dah rosak..!!
tak macamane nak cabut n nak ikat tah..berbelit2..berpntal2...
mentang2 ar bukan reta sendiri kan...
jadi orang gune suke2 hati..-tak pikir orang lain nak guna gak nanti *sigh



biler dah tak ley pakai safety belt...muler ar aku rase tak selamat jer..
anak aku ni dah pandai angkat2 kepale ngan badan sendiri..
memang senang ar tergolek kebawah kalau kite leka..
sekali die pusing..kompem2 kat bawah dah...adeeyyhh
ko tengok tangan die terkeluar tu..
lepas tu die dok pegang bende biru tu nak tarik badan bangun sendiri..




bab takut jatuh tu satu hal lar..
paling menakutkan aku...KALAU ORANG NAK ANGKAT BAWAK LARI...memang sekejap jer...!!
dah tak de safety belt kan...sedetik jer  hilang dari pandangan mate...
tu ar paling aku risau..!!

ko tau tak cerite pasal sorang budak hilang kat satu shopping mall ni...??
anak die kat sebelah mak die jer...
mak die tunduk sekejap amik makanan dalam chiller frozen tu -alaa..selalu tempat nugget2 burger..ayam drumet..
biler mak die bangun tengok sebelah anak dah hilang..!!
haaa..beberapa detik jer tu...
aku malas nak cerite..aku rase ko pon tau cerite pasal tu..-lame dah..


ko bayangkan lah...tu ar aku risau sangat..
at least..kalau ade safety belt..amik mase ar jugak orang nak tanggalkan dan bawak lari kan.. -walaupon masih tak selamat jugak
aku bukan pikir negative..tapi..semua bende tu tak mustahil..dan banyak dah berlaku..
jadi sebelum ko melalak tak berlagu..baik ar beringat dulu...
[Ya Allah..peliharalah anak2 kami semua..amin]


trolley ni kan pakai dari luar tesco sampai ar nak ker kereta balik tu..
ramai orang..lagi2 nak raye ni...
kat  bawah tesco ngan bazar bagai...
orang nak shopping..
dari letak anak dalam tu..dah pesan kat laki aku dan diri sendiri..
kalau sorang pilih barang..sorang lagi tengok anak..
"jangan terlepas pandang kat Qaleef walaupon sedetik"
macam keras sikit ar..tapi kene gak buat..
sebab kite ni kekadang..biler dah belek2 barang..
walaupon hanyer nak pilih seketul ayam...boleh jadi leka..!!
jadi..cukup ar sorang jer yang telek ayam tu..
sorang lagi belek anak...huhu


biler dah kuar tesco..rela ar mendukung anak sendiri..
berat tak berat belakang cerite..
ramai2 orang tu...keselamatan lebih penting...



p/s :: tak pernah rase selamat walaupon duduk dalam umah sendiri yang berkunci...orang sekarang susah nak dijangka....*sigh












45 comments:

Aeen said...

aah la..bahaya kalo kite dok leka je...ala...comeynya qaleef....dah berlapis dagu tu....geram lak tgk....hehe..

Mommy_Cha said...

lagi bahaya kalo ade anak berketul-ketul gini, lagi cepat zasss jer boleh ilang. tengok comei sgt..hahahah! I masok tesco selamba bwk stroller pak gad tak marah pon...kiranya ok lah tu kan? hahahaha. ke derang malas nak layan ke hapa pon tatau lah. yg kanggaroo tu kalo aty nak dukong si qaleef aiii mau rabak pinggang aty oi. kalo jap-jap boleh la..kalo lelama acaner tuuu? hahahahah!

eima said...

betui tu ... aku pun slalu perhatikan org selain anak aku ....


sape kate tak leh bw masuk selama 4 tahun ni elok je aku bw tak penah pun pok gad tu nk marah .... hmmm klu tang beg ye nk kena seal bagai .tp slalu mmg diorg kena maki ngan aku la ... sbb nyusahkan aku nk keluarkan duit nk byr ..beg aku slalunye dlm diaper beg aku ..aku tak de hanbeg

crvmin sudin said...

haaaa tul tuuu selalu nampak kat tesco tp tak pernah guna pon..cam risau jeee...bukan nak ckp kekdg tuu lalai, lesap mau keluar aiaq mata darah kaaa belian kaaa tak bnilai da time tuuu....minta semua anak anak kita..kekwn kita selamat sunia akhirat...

Any said...

nape plak takley bawak masuk stroller?

sy tak pasti tesco camne, tp carefour, giant mmg bole je

fifi tiez said...

montelnya dia..nak cubit2,gomol2 pipi qaleef..

kat giant n carefour boleh bawa stroller la kak..tesco pun boleh.salu jer sy tengok org bawa..

ettyzukhair said...

qaleeffffff dagu pipi wat org geremmmsss hehe...mcm mintak geget je awk ni! hehe..

ettyzukhair said...

eh btw tesco etty slalu je bwk stroller...ameer cpt lelap sejuk2 kat tesco hehe..xpnah gi memane x bwk stroller wajib ade sentiasa

jaja_NorLiza said...

aty, kalo kat tesco shalam & setia alam boleh bwk stroller...akak biasa bwk masa arissa kecik2 dl..xde plak pakgad tegur...selamber jer la...pastu kan ade trolly tesco yg ade belt tuk baby tu...penah guna...mcm yg qaleef guna tu..kat bwh dia ade belt!..

semangat ar bdn qaleef ni...geram!

Jiejah @ Iza said...

aty
boleh kot tesco giant bawa masuk stroller ,akak budak² ni masa baby blum pandai duduk mmg selamba je tolak stroller ..x pernah plak kene tegur .

NanAFarhanA said...

selama nie bwk masuk stroller ke tesco, c4, giant tak dihalang pun..

mama ila said...

Qaleef...alahai..comelnyer..bambam sangat..geram!!! hihi..cam nak peluk2 jer qaleef...tapi betul r aty..bahaya kann..skang nie da macam2 benda terjadi..kita2 nie r kena sentiasa berhati2 n doa semoga keselamatan kita semua terjamin walau kat mana pun kita berada..

puteri rimba said...

bambamnyaaaaa....geram aihhh

Love From Heaven said...

sekarang semua mall boleh bawa stroller....sy bawa my baby tesco,carefour,giant,jusco,sunway..skrg semua boleh x ada yag tak boleh

Anum said...

comelnya sis
geram anum

SYANI said...

Dah debab dah si qaleef. comel je duk dalam troli.

Mila Ahmad said...

dagu berlapik la qaleef ni..

♥MAMASYAZA♥ said...

alahai geramnya tgk qaleef, bulatttt.
betul tu, sama cam akak, kalo pegi sopping, hero kecik tu kena bagi perhatian lebih, coz dia suka explore merata, risau, slalu berpesan pd diri sendiri, jgn terlepas pandang walau sedetik pun dia, bahaya

Mr n Mrs Zaidi said...

mmg skrg kne berjaga2..kes perculikan kanak2 mmg semakin berleluasa skrg..risau kn..duk rmh pun jdi risau... comeinya qaleef... geram nk gigit boleh..?? debab sgt.. sis nk tnya, qaleef ade ruam2 merah x kt bwh dagu, leher n pipi dia?? daaliyaa bnyk kne ruam tu..mcm mne nk buat ek..

Lelaki Ini said...

cute sgt2!
tapi muka ketat aja..
haha

YanaMIB said...

ms blom bli stroller dulu pn jakun gak tgk ada trolley cemni kt tesco, carrefour..hehe tp xpernah guna sbb xjmpe dorg letak mana..huhu

wan nurul hezrina said...

org dok aim jer sbb budaknie sangatlah semangatnya..dagu2 lapis bikin gerammmm..mintak jauhlahkan benda yang tak diingini..nurulpun bimbang la nie ada 2 anak.si merah2 dahlah lincah.keje nurul tak settle kalau bawak dia sbb dia sik lari nurul lak sik kejar dia jer

cikpingu said...

hoo amat bahaye duk kt situ... aritu umie g tesco shah alam 2... tgk ade org ltk anak die.. tp budak 2 dh pndi dduk.. mmg la mule2 budak 2 ok pastu bru tolak.. dh budak 2 nk turun.. ishh seram btol.. sbb nsib baik mak die sempat capai die.. klu x.. mmg jatuh lah..
klu cm dhia ni nk ltk situ mmg la bahaya... sbb dh pndi meniarap kn.. kang tgh2 sebok plih brg... dhia ntah cmne..

♥ Wina ♥ said...

pernah guna masa gi Tesco dulu²..lama dah x gi Tesco

wina senang skrg sbb anak dua² duduk diam² dalam trolley..Kira berdiri & Syakil duduk

p/s; geramnye tgk qaleef nie..double chin!

eh, Syakil pun ade seluar sama dgn qaleef tapi warna cekelat ;-)

MizzTina said...

amboi, makin debab n semangat ye.. ye la kak, bahaya ada di mana².. kalih sesaat je, trus mcm² jadi..

4feet8 said...

qaleef, semangatnya..mcmanalah maknya dukung nih..hehe

veesakura said...

qaleef: bam2nyer kamuuu!mata bolatt plak tuh.rasa nak kiss2 pipi qaleef tuh. hehe

siti norsarah Aminuddin said...

mmg bahaya..few weeks ago,i tinggalkan trolley with my four kids inside. ada one stranger, muda and mcm bangsa india (muka crook) dtg dekat tp bila sampai dekat trolley terus dia berpatah balik and jalan laju2. takut juga terus tak berani tinggal anak2 lagi dah. kena lebih hati2

Qaleef sgt montel and cute.

siti norsarah Aminuddin said...

mmg bahaya..few weeks ago,i tinggalkan trolley with my four kids inside. ada one stranger, muda and mcm bangsa india (muka crook) dtg dekat tp bila sampai dekat trolley terus dia berpatah balik and jalan laju2. takut juga terus tak berani tinggal anak2 lagi dah. kena lebih hati2

Qaleef sgt montel and cute.

shizansyafik said...

bambam la qaleef... gerammmnyaaa

CikNaa said...

ayoyo..semangat nye 7kg qaleef oi..tak padan ngan maknye kecil comel je.klu la org tgk ciknaa ngan razin mmg org akan kate, mak beso..anak cinonet je..huahuahua..

Mimy Hamid said...

kalau comel bam bam gini mmg kena extra care la...sekali zasss...aku pun selalu alert...biar la org nak kata apa...beb tesco rawang je ek ada gini,,,selalu aku gi tesco jalan kuching selamba je pakai stroller...minta mahap la nak dukung Fayel aku tak sanggup...patah pinggang weh...

::puan ungu:: said...

Boleh kot bawa masuk stroller...before ni slumber je bawa masuk tak de lak kena sound dengan guard ke...

Saleha said...

semangatnye anak dia.. sikit lagi nak sama berat ngan anak saya umur 2tahun.. anak saya 2 taun baruje 10kg. anak2 saya semua kecik2 macam tak cukup zat.. sebabnya dorang memang liat nak makan.. paksa makanpun tak jalan, dah masuk dalam mulutpun boleh luah lagi.. huh

Dkna Abza said...

tak bazir space langsung qaleef duduk dalam tu haaa..muka sebijik muka akak.. :)

Miss Sunshine said...

semangatnye baby tomei ni... =)

Mama Lynd said...

1 ketika dulu. Si ayah nak bayar parking kat auto pay station. Nak kena guna syiling plak, panggil lah dia si emak. Si emak pun meninggalkan stroller y berisi permata hati mereka dan dok kira syiling dgn si ayah. jarak mereka dgn stroller dlam 3-5 meter. Jauh tu. Masa tu tgh musim budak diculik depan khalayak ramai. saya risau tgk keaddan tu sy tggu sebelh stroller tu smpai si emak dtg balik. saya geleng kepla smbil tunjuk kat anak dia.. bukan terima kasih y saya dapat 'pandangan sinis" y sy dpt. kalu tahu tadi aku da amik anak dia letak kat reception, bgatau y budak tu xder mak bapak. apa daaaa.

LuN@_aiDi said...

gigih ler aty klu kne dukung si bambam neh semasa shopping..hihihi
cepatnyer bby aty besar, semangat sngguh tgk!
geram nk cubit-cubit^^_
aah dear boleh bwk stroller masuk. klu kat c4 derang
ader ikat cam tape cket jer.
km keserata tempat usung stroller jer.
senang cket nk shopping(:
beg kangaroo pun leh bwk masuk(:

Aine Ainun said...

betul2...berfikir lebih baik dr kita selalu abaikan n buat tak tahu je...

dalam rumah pun dah x selamat lagi..=))

semnagtnya baby...

Peri PiA said...

bam bam comei ni geram nya acik tgk :D,mohon perlindungan pd Allah insyAllah selamat

aty bace x rini af anak dia kritikal jatuh katil, :(((

mama aleen said...

adoi chubbynya.. memang tak larat dukung ni :)

mia-ina said...

terkejut tgk qaleef terkini..dh mkn bam2x..makin berlipat dagu..berkat aty menyusukan anak kot...wah, bgs entri ni..mia pun br tau aty..nampak sgt x tahu & jrg shopping kan mia ni..huhuhu

y.o.n.g.n.a.n.a.1.8.8.1. said...

Semangatnya Qaleef...berulas-ulas ha badan. Ini kalau orang nak amik pun pikir 2 3 kali kot sebab bam bam sangat. Hehe.

Tapi betullah, skrg ni payah nak jangka. Org jahat ada di mana-mana. Kalau boleh nak simpan balik anak duduk dalam perut bila kita keluar berjalan. Selamat.

nuyui a.k.a miss YUI said...

alahai.. yui lg tetarik tgk gmbr bby mok ni..geramnnyaaaaaaaaaaaaaaaa.

Cheyan said...

Jgn leka yek mummy semua...geram tgk si bam bam ni...