Tuesday, September 11, 2012

beraya ngan BLOGGER...



aku tak buat open house tau...
tapi kalau ko nak datang..umah aku sentiasa terbuka tuk ko..
email jer aku bagi tau kate nak datang...
insyaallah..kalau aku tak kemane2...
korang sangat2 aku alu2 kan..!!


haihh...ko bajet ko tu retis..?? ngeeeeee...


dah tingal lebih kurang seminggu jer kan nak abes raye..
hujung minggu depan maknenye ko kene pulun habes2 ar beraye umah orang..
kalau ikut aku ni... memang tak semat semua orang aku nak gi ziarah...!!
list panjang lagi ni weeiihh...!!
ni pon..kalau ikut kan..setiap hujung minggu lapang..
memang susah ar ko nak tengok kiteorang laki binik lekat kat umah..
unless ko memang dah bagitau awal2 kate nak datang umah...
kalau tak..memang aku tipon sorang2 tanyer ade umah ker tak..aku nak datang beraye...
heheh...balas dendam ko....kate dah 2 tahun kan tak sambut raye yang betul2 beraye kan....
harus ar sakan..

sebelum ni dok pusing umah sedare tetiap minggu...
tak habes lagi umah sedare..
laki aku dah tanyer.. "sayang tak nak raye umah kawan2 sayang ker..??"
mesti la naaaaaakkkkkk....!!
kawan2 ramai lak tuh...belum agi kate nak beraye ngan kawan2 blogger kan...
hah ko...memang tak mampu ar ko nak singgah umah semua orang...ngeeeee..
pulak tu..ko pon sakan gak kan nak beraye....
mane yang kebetulan ade tu aku redah jer...
niat nak menziarah dan merapatkan lagi silatulrahim....
eeerrr...aku ni memang jenis tak berape nak kesah sangat...


tapi dalam2 ramai2 orang...
ni sorang blogger yang ecah rekod..orang pertama beraye umah aku kat rawang..!!!
macam tak percaye jer ade orang sudi jalan2 jauh2 sampai ke rawang ni...
mekaseh ekin..!!!


ekin dan keluarga...[alahai comot nyer aku...ggrrrr...]
datang petang sabtu ritu...
sepatut nye aku yang datang menziarah ekin dan anak nyer izzara dulu...
ni die lak bawak anak die datang beraye ke rumah aku...
eerrr...yang asben ekin pegang tu..ko jangan buat2 tak kenal lak ek...heheh...
tu anak aku tuh qaleef eeman...
ko tengok tu die ngah pandang izzara...!! kemain lagi ek...heheh..


izzara yang comel..!!!
baru 2 bulan lebih..tapi tulang dah tegap....
tengok lah baju baby gurl yang cantik..siap headband bagai...jeles hokeh... heheh





lepas jer ekin balik...kiteorang tak de plan ke mane2 pon..
mase tu baruk kol 4-5 kot...
rase macam tak besh jer time2 raye nak dok umah sesaje..
umah jiran2 dah beraye..
umah sebelah pon baru jer aku gi sebelum ekin datang...
terus cek tipon tengok phone book..cek kawan2 kot2 ade yang ley beraye ritu..
tengok yang dekat jer..sebab malam nyer nak gi umah kawan opis fared kat sungai buloh...

dengan muker tak reti malu...
mssg blogger kak jaja kate nak beraye..
umah nyer tak ar jauh sangat..kat area puncak perdana [puncak alam]..
biler die kate ok jer..terus kiteorang siap2 gerak...

tapi sebab jammed...sampai sane agak lewat...
eerrr..nak dekat2 maghrib...tak senonoh kan....huhu..[sori ar akak]

sampai2 rumah kak jaja..
"kecik nyer aty...tengok dalam blog macam tinggi...!!"

eerrrrkkkk....uurrrmm......
aku terime ngan hati terbuke..sedar diri ni kemetot...*sadis aku rase...heheheh....[tak amik hati pon]

dalam blog tu semuanyer ilusi semata...ngeeeeee....



[ko tengok qaleef ralit tengok tivi]
ngan kak jaja dan arrisa..
kebetulan mase sabtu tu ade besday party arrisa..
memang langkah kanan ar kami laki binik..
merase armakan nasik dagang kak jaja yang siyes sedap..!!!
tak awak ape2 hadiah pon tuk besday gurl arrisa...
sebab baru tau dan tak sempat nak singgah beli ape2..
maaf yer kak jaja....insyaallah lain kali...





sebab kan dah maghrib mase tu...
tak dapat borak lame...
sebelom masuk waktu..terpakse kami mintak diri...
dan tumpang solat magrib kat umah member fared...
"mekaseh kak jaja sebab layan kami ngan baik...
insyaallah ade rezki kite jumpe lagi dan borak2 panjang keh..."


ahad tu pulak...
lagi ar penat...
pagi2 dah kuar nak beraye...haaa..sakan ko kan..
pagi2 tu aku kuar sebenarnyer singgah umah family aku..
balik shah alam dulu...hantar susu kat tina...
adeeyyhh...susu ape pulak ek...nanti2 ar aku cerite...




anak2 aku Qaleef eeman dan Lu'lu Tasneem
adik Lu'lu noty macam ngah tolak abang nyer...heheh..

-kat umah tina-


sebenarnyer ahad tu ade jemputan kahwen kat batu belah...
sebelum tu singah shah alam dulu..-macam biasa-
ingat nak singgah beraye umah blogger umie yang sejengkal jer dari umah family aku...
tapi die tak de pulak...-biler die reply mssg kat kat umah dah..aku pon mase tu dah kat kapar-
jadi tak dapat lah jumpe umie dah dhia...

lagi satu umah kawan blogger sarah...aku dah singgah raye minggu lepas lagi...
tapi tak de gambar..!!! qaleef mase tu dah buat perangai sebab ngantok sangat...
dan hafiy lak kemain seksi ngan pampers die jer...heheh...
eeehhh...hafiy sangat comel hokeh...
[ngah gigih mencarik folder gambar Hafiy ngan Qaleef mase baru sebulan-dua..mase sarah datang ziarah aku lepas beranak ritu]

dah tu..terus jer ar aku ke majlis kawen kat batu belah...
dah alang2 kat area tu..terus mssg blogger sue pulak...umah sue kat Kapar..
tak jauh sangat..ley datang ziarah...
nak jumpe aqilah yang comel..!!!

tengok aqilah dan qaleef pandai pandang camera...

aku siap tukar kan pampers qaleef lagi kat umah sue..[mekaseh sue]
tengok perangai derang dua orang macam2..!!
ngan aqilah siap jeles biler sue dukong qaleef...
lepas tu die dok dekat2 jer ngan sue tak mo kasi sue amik qaleef lagi...
hahahaha..memang terhibur tengok perangai derang...



aqilah dah 6 bulan..dah ley duduk sendiri..
Qaleef masih perlukan sokongan..
geram ngan qaleef kemain susah nak soh die dok diam2 amik gambo..
die buat perangai lagi mase ni sebab mengantuk tido kejap2 jer sebelum tu...
aqilah pon agak nyer pelik tengok member tu tak reti dok diam..heheh..


tak lame gak kat umah sue...
terus jalan lagi...
tak de plan gak lagi...
ingat nak gi bangi beraye umah bloger wawa...
sebab mase tu masih awal lagi kalau nak balik rawang cecepat...
hantar mssg dan call..tapi tak dapat....
so terus ker umah ekin...
ziarah die kat kepong lak...




izzara tido mase kiteorang nak balik tu...
tegok die idor kemain senang...!!
ekin cakap izzara memang jenis mudah tidor...senang kan macam tu..
aku dulu..mase 2 bulan pertama..kemain gigih menidorkan si qaleef tuh..
sampai akhirnyer berbuai..!!
haaiihh..naseb ar tak lame...


gi umah ekin kat tingkat 13..gayat ko.....
tapi besh sebab rase angin kuat...sejuk jer rase kat atas tu..
paling besh..umah die betul2 belakang jusco kepong..!!! jalan kaki pon aku rase tak sampai 5 minit kot..

ekin keamin rajin masak soto...
mekaseh ekin...:)

balik umah ekin..tak silap aku baru kol 4 lebih kot...
kalau ikutkan boleh jauh lagi perjalanan tu...
tapi aku give-up...penat..!! -ape ko hengat aku tak reti penat ker- heheh
mungkin sebab panas sangat kot aritu...
so terus balik ke rawang...
kebetulan malam tu kawan fared nak datang beraye kat umah..
so..kene ar aku masak sikit...alaaaa..sikit jer yang aku mampu..
setakat buat makaroni goreng jer....
eeerrr....tu pon baru belajar...*kantoi..


tetiap minggu sakan raye...
seb baik aku dah tak keje...
so..dapat ar rehat lepas tu...ngeh ngeh ngeh..
sian kat laki aku jer ar...redho jer melayan bini nyer nih..
tapi laki aku pon tak kisah...die kate...-"rugi ar waktu raye tak bejalan raye..menziarah...sebulan jer pon..kalau waktu tak raye,,kompem malas nak gi umah orang kan"

elok ar kalau 2-2 kaki berjalan tak reti duduk umah...
jadi jangan sentap ar kalau ade jiran selang 4-5 biji umah tegur "ingatkan dah pindah"  ngeh ngeh ngeh...



p/s :: tinggal seminggu lagi nak beraye sakan...next blogger plssss..... [wink]







34 comments:

Anum said...

baby yang sgt comel

Tina Othman said...

ala seronoknya tgk aty beraya sakan, jeles tau hehe

kalau ada kat kawasan cheras, meh lah singgah rumah, 012-337 6648, boleh kita kenal2 =)

teringin jugak nak jumpa qaleef

Wawa said...

same lah kte...ujung minggu susah betul nak lekat kat umah...ade je plan nk g sane cni....

ade rezeki diz week, kte terjah umah aty yg santek tu...boley amek idea cket2..kan..kan...lala..:)

Puteri Satu said...

bestnyer beraya... :) selamat hari raya dari akak sekeluarga...

nuyui a.k.a miss YUI said...

alahai..jeles.. ngn yui bila lak?

MizzTina said...

sy xsempat nk beraya umh kengkawan.. mcm bz bebenor je

Mr n Mrs Zaidi said...

wah2...sakan yek sis beraya...nnt datang la rmh sy plk kt puchong..insyaallah sy buat mkn2 sikit ahad nie [16/9].. jemput la dtg kalu sudi...hihiihih..last raya tu..

p/s:- muka qaleef n aqilah ade iras2 la bila pandang sekali imbas..2 2 booolattt...

Ros Anis Rusli said...

ensem la qaleef kai kemeja..bila qaleef nk meh jumpa airiell lak nih?

izwahasnan said...

JEMPUT LAH DATANG RUMAH...
hehehhee... umah wa kat puchong... jauh 2... heehehee...
bestnye dapat husband yang ska berjalan juga...

eima said...

aku pi beraya rumah org tak sempat pun nk amik gambo ...heheh

rugi kan

YanaUjang said...

sama la kita..every weekend keluar beraya dr pg smpi mlm..kwn2 nk dtg rmh pn xbley..klu dtg pn duk luar rmh je lah..sbb xde org..wakakaka :p

ai paling jauh pn jln setakat ni smpi kelang je..haha tah bila la nk smpi rawang tuh..insyaAllah ada rezeki kita jmpe la yeh =)

Saleha said...

MAILAH DATANG RUMAH.. KAT PUTRAJAYA..
NI NO FON 0199011017

Eny Yusnizar said...

makin buyat la qaleef ni geramnyeeee hehehe

Gieyana said...

bestnyer beraya...sure Qaleef dpt duit ry byk nie..kalau umah uol dekat sure i email bgtau nk dtg tau..ekekeke..:-)

sweet gmbar bb sume tu..:-)

elle's laaa~ said...

EKIN PN NMPK KURUS LPAS BESALIN ;)) JELESSS MENENGOK MOMY 2 ORG NI KURUS KN MAIN LPAS BESALIN.... ;)

siti norsarah Aminuddin said...

arty mmg ziarah rumah yg ada anak baya qaleef je ke? heheheh comel giler babies tu...

fifi tiez said...

comel2 jer bebudak ni..qaleef pun ada ciri2 nak jadi kaki jalan macam maknya ni.hehe

aYda said...

aty,jemputla ke rumah aida kt putrajaya ni..ari ahad ni ade wat open house sikit.. :)

Mimy Hamid said...

next meh datang beraya umah mak aku kat gombak...roger aku meh next week...calling aku beb...012-2056935..nnt kita arrange

Syima Syaz said...

ha nanti datang la rumah kat gombak.. kena tunggu kita balik rumah sendiri...hehehe

raya krismas ke, deepavali ke pun voley...almaklumla rumah dekat dgn batu caves

Wawa Yusoff said...

sakan nau beraya si qaleef ni kan. geraammm je tgk.

haritu nak je emel kat aty, nak raya rumah. bukan jauh pun kita ni. rawang-sg.buloh je. tp asik pack je jadualnye. x menyempat lagi nak ke sana.. huhu.

bunga daisy said...

bagus nye..from blogland jadi kawan kan

shizansyafik said...

bestnya beraya... qaleef jalan2 cari calon ehhh.. hehe

Ryn said...

beraya sakan betol mama qaleef ni ye....hehehe...bile lagi kan..:)

Mommy_Cha said...

tuan empunya badan tu bila nak buat open house???? ^__^

PUAN SUE said...

tenkiu cayang sbb dtg umah kitee!! hehe

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

Comelnye beby...

Mama Likha said...

wah sakan beraya. nk dtg rumah atie blh hehe.. ke atie nk dtg rumah kite??? pas raya pun boleyyyy tauu rmh kita... huhuhuuu

Diana said...

Ati,
Jom ah datang rumah...
Batu Caves je pun... Belakang Gaint Batu Caves...

Hihih...Biarpun tak kenal...
Tapi Blog telah merapatkan tali persaudaraan.... kan?

puding roti said...

hemsemnya qaleef. plg lucu gbr yg mcm kena tolak (buli) ngan adik lu'lu haha

O'gosh Iskandar said...

kita kelam kabut lagi taun ni..nak sangat2 ajak orang datang beraya kat umah....dan g jenjalan kat rumah orang...taun depan kita cuba eh....jeles tgk aty rajin berjalan2 sana sini...

CikNaa said...

fuih.. puas ati bace entry aty ni. pnjg berjela.. hehe. owos, bestnye raye..bile nk jmpe ciknaa plop? haha.. nanti kite jmpe ramai2 ea..syok nye..

Farhana IezAna said...

semangatnya eeman dgn lu'lu..comey2 baby2 tu..

cikpingu said...

comey tgk qaleef yg bambam nih... alahaii.. bile nk jmpe nih...hihihi..