Monday, September 10, 2012

ko tak ajar anak ko ker...??



ko tau ar kan raye2 ni..segale sepupu sepapat..tok nek bau2 bacang ko yang lame tak jumpe..
time ni ar nak buat reunion kan..
time raye2 ni jer ar ko nak bergosip cerite setahun dari raye tahun lepas nyer cerite yang ko tak jumpe..
biase tu...

ko yang baru beranak..
aku nak tanyer..berape kali ko repeated cerite pasal ko beranak..cerite pasal umur anak ko..pasal susu badan ko..cerite pasal solid food anak ko..cerite pasal ape anak ko dah pandai...peerrgghh...berbuih mulut ko kan..
ngeh ngeh...seksaited  ar cerite pasal anak kali pertama beraye tuh....
harus...!!! 


haaaa..soklan popular tuk aku tahun ni...
selain pasal susu badan..
selain pasal ko beranak normal ker c-zer..
selain pasal berat anak ko mase berak..
selain pasal berat anak ko sekarang...

" anak ko dah pandai buat ape sekarang..??"

aku laki binik :: eeerrrr.....pandai nanges kot.... [muwahahahaha]



betul ni..baru2 ni anak aku baru belajar nangis ngan suare yang kuat sambil meleleh2 air mate..
lepas tu..biler die dah tau die boleh nangis macam tu...
sikit2 nak tarik suara..sedangkan sebelum tu tak poonnnnnnnn...
sebelum ni kalau ape2 die cume hek hok hek hok jer...merengek sikit2...
eerrr..ni bukan puji anak..tapi aku sendiri macam pelik gak..
sampai abah mertua aku tanyer mase balik beraye baru2 ni..."budak ni tak reti nanges ker..?" hahahaha..

tapi sebelum tu ar...lepas die dah belajar nanges baru2 ni..
kemain sakan lagi die test suara die...gggggrrrrrrrrrrrr.....

jadi tu jer ar jawapan aku ley bagi kalau orang tanyer.....

ape yang ko expect tuk budak 4 bulan..yang ko nak mak pak nyer jawap...??

lain ar kalau anak tetibe 4 bulan dah boleh berlari..atau 4 bulan dah boleh membaca...
haaa...tu ko tak yah tanyer pon..aku dah kecoh kan...[huhu]

aku bersangka baik..
mungkin orang mengharap aku jawap something extra-ordinary tuk budak 4 bulan...atau sekadar bertanyer perkembangan si anak..
tapi malangnyer tuk dia...anak aku tu adalah bayi normal yang sedang belajar mengikut flow nyer...

aku tetap gembire hokeh ngan setiap perkembangan anak sendiri...
walaupon die hanye baru belajar menjerit..!!! huhu...

kalau setakat ko tanye ikhlas tanpa 'something fishy'... aku sikit pon tak kisah..
tapi kalau ko tanyer dengan niat nak banding2 kan..nak menang2 kan anak ko..
tu aku kisah.....

eerrrr..anak aku baru jer belajar meniarap...
4 bulan lebih sikit ar...
kalau ikut orang2 lain yang suker nau tanyer tu.."4 bulan baru nak niarap...!!..anak akak dulu 2 bulan dah kedepan dah"

malas dah aku nak sentap..-ade aku kesah pon kan-

bagi aku...anak aku mane kan same ngan anak ko..
setiap anak tu lain2..perkembangan nyer berbeza2...
cepat atau lambat...juz go with the flow....

mungkin cepat part ni..tapi lambat part lain..
dan macam tu ar sebalik nyer...
tak payah ko kesah sangat ngan semua tu..
yang penting ko sebagai makpak nyer tau keadaan sebenar anak sendiri tu...
anak ko lambat tak semesti nyer anak ko lembab...
lain ar..kalau anak ko dah masuk setahun tapi mungkin masih tak mampu nak duduk sendiri atau kawal kepala..haaa...tu baru mase yang sesuai tuk ko risau...

buat mase ni asal ko tau anak ko normal..nothing to worry terlebih2...
cume ko perlu amik tau perkembangan anak tu mengikut peringkat umur die..
alaaa...kan ade dalam buku kesihatan anak tu...
ko bace jer ar...

ade sesetengah bende tak boleh nak di ajar..
semua atas usaha anak tu sendiri...
kite sebagai mak pak nyer hanye ley bagi ransangan dan jugak sokongan...

tu satu hal..
hal2 lain..soklan2 lain yang popular time2 ko jumpe segale macam orang time2 raya tuh...



biler orang tengok ko gigih nak menidurkan anak ko..
" ko tak ajar anak ko tidur buai ker..?"

biler anak ko tidor buai dan tak ley tidor kalau tak berbuai..
"ko tak ajar anak ko tidor bawah ker..??"

biler orang tengok ko gigih menumpang bilik umah orang tuk direct feeding anak ko
"ko tak ajar anak ko berbotol ker..??"

biler  orang tengok anak ko memanjang terkejut biler tidor dalam ramai2 orang time raye tu..
" ko tak ajar anak ko tido meniarap ker..?"

biler orang tengok merengek2 nak mengempeng biler nak tidor..
" ko tak ajar anak ko hisap puting ker..? "

biler orang tengk anak ko tak nak kat orang lain...
" ko tak ajar anak ko ker tinggal ngan orang lain...??"

biler orang tengok anak ko yang belum pon 6 bulan tu tak makan
" ko tak ajar anak ko makan ker...?"



tepuk dahi...
penat kan dengar...?? huhu..

tak semua bende tu kene kat aku..
selalu kene kat adik aku ngan sepupu2 aku yang lain yang ade gak anak kecik macam aku..

kekadang..kiteorang hanye pandang jer orang yang tanyer tu....-tak tau nak jawap ape-
malas nak layan pon satu hal..
lagi2 kalau yang bercakap tu pon bukan nyer orang lain pon...
kang durhaka pulak kalau menjawap banyak sangat...haaaiihhh....


kekadang terpikir balik..
derang nak orang lain buat dan didik anak ngikut care die sorang jer ker...???
dan cukup bagus kah care didikan derang sampai mempertikaikan banyak bende....ggrrr....

bagi aku ade sesetengah perkara..
bukan kite tak nak ajar anak kite..
tapi ade sebab musababnyer...
contoh nyer...pasal buai..tak semua pendapat tentang tidor kat buai ni buruk...
aku sendiri pernah rase macamane susah nye anak aku nak tido mase tempoh berpantang dolu hingga akhirnyer aku terpakse ajar berbuai...
bayangkan ar mase tu nak balik kampung mertua kat johor nak kene berhangkut segala buai yang gabak tu sekali...
nampak macam susah nak hangkut usung kehulu kehilir kan..
tapi kesan baik nyer yang ko tak perasan...anak ko lebih senang tido dalam tu..
ko pon senang nak buat kerje lain..
dan ko pon tak susahkan orang lain kalau nak menjage anak ko tu kan...
haaaa.....yang ko pikir menyusahkan tu..ahirnyer akan menyenangkan diri sendiri..
ape salahnyer ko buat kan...

macam tu gak ar ngan bende2 lain...

eeerrrr..part ko tak ajar anak ko berbotol tu..aku sentap...
bukan tak ajar...gigih mengajar.. gigih bersabar...-mungkin belum jumpe botol yang betul2 die pekenan kot-
[dan aku rase sekarang lagi susah sebab aku dah tak keje...kompem die nak direct feeding jer]


tu la kan....keadaan mungkin dah betul2 berubah..
generasi yang bereza2 buat banyak salah paham timbul...
mungkin ko boleh memberi pandangan...tapi jangan sampai meng-kondem...
jangan sampai semua nyer tak kene..semuanye tak betul..
dengan harapan orang akan mengkagumi care kite ngan anak2..
satu bende kene ingat..-itu anak orang tu..bukan anak kite-
persekitaran dan didikan mungkin berbeza...

seboleh2 aku cuber bersangka baik...
mungkin orang sekadar bagi pandangan...
atau mungkin care tu yang buat anak2 nyer jadi hebat sekarang...[eeerrrr..uummm....jap aku pikir balik ayat nih..]
jadi..aku amik dari sudut yang lebih positif...
mungkin boleh dicube...atau mungkin boleh di ajar...hurrrmmm....
mane tau kan..sesetengah bende tu betul2 berkesan kat anak kite...





p/s :: tu yang malas nak jumpe orang tu................huhu





















38 comments:

Ros Anis Rusli said...

betul la aty..tu suma mcm soklan wajib jawap n dgr bila kita jmpa org....smalam ada m.cik tu tnya anis, anak dh pandai ape..anis jawap..dah pndai mkn nasi...hehe..jwp smbil glk2 la...huhu..baru 3 bulan..tbaring men dgn diri sndiri j la..mniarap pun blom lg...

Anum said...

banyaknya persoalan kan sis

fifi tiez said...

hahaha..kelakarla part qaleef baru belajar nangis.mesti dia teruja nak test suara memanjang.adoila..

nuyui a.k.a miss YUI said...

soalan takkan pernh hbs..huu.

puansazusarin said...

sakina yang br nak masuk 3bulan ni pun dh mcm2 soalan org tanya..kih3..

thisisfarhana said...

fana pun selalu kene.. tapi xpelah.. huhu. yang saya tau our baby's development is not a race.. ala.. baru baby je kann.. lainla tanya anak amik SPM dapat berape A.. hihihi. rasanya orang suka tanya macam tu sbb dah jadi kebiasaan...

Halimaton Hanafee said...

haha..n kalau org tanya anak ko dah pandai apa...sy akan ckp..anak sy dah pandai meradang....haha

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

adoi banyak nya 'ko tak ajar' ... kalau Yana, mungkin jawab ye & tak je.. pastu senyap malas layan... grrr, sakit hati jugak kalau jumpa orang camni

y.o.n.g.n.a.n.a.1.8.8.1. said...

penat kan nak jawab soklan interview byk2..hahaha.

Tapi itulah, pikir positif sudahlah. Anggap je mereka tu semua sayang kat kita dan anak. Sebab tu rajin bertanya.

Kes aku...mujurlah anak jenis pandai bawak diri dan memenuhi hampir semua piawaian org2 tua..*keliling aku la*. Jadi takde susah sgt nak jawab. Aku terima komen positif jek sepanjang raya aritu.

Yang lawak tu ada yang kata mentang-mentang aku cikgu disiplin, anak pun kemain sama berdisiplin. Haha..disiplin la sgt Aidi tu..haha

nurulhuda said...

sama la nasib kita.. cara terbaik, masuk telinga kanan, keluar telinga kiri.. malas nak layan, lagi2 kalu banyak tanya tue mak mertua, menjawab banyak kan kata durhaka plk.. pastu suka nak bezakan cara kita ngan cara dia dulu.. adoiii...

eima said...

eh suka hati la pe kite nk jara anak kite ... bkn anak die pun... mencik ...

Mimy Hamid said...

ko soalan gitu..aku ni ...soalan bonus cepu emas ..."bila nak tambah satu lagi...anak dah besar ni..."...huuhuhuh besar la sgt...aku baru la nak hembus nafas anak baru nak membesar...soalan bikin semput

MizzTina said...

belum kawen, tanye bila nk kawen.. dh kawen, tanya bila nk timang anak.. dh beranak, tnya anak dah pandai apa.. anak dh besar ckit, tanya bila nk tambah anak.. rs nk ckp, MYOB!!!

benci kan dengan manusia yg super duper annoying n irritating ni..

Mr n Mrs Zaidi said...

biase la org kak, ade jer yang tak puas hati..ade jer nk tnya itu ini, tp xper la, kita anggap tu mcm org ckp dia alert pasal perkembangan anak kita nie...bgs jgk ade org nk ambil thu...hihihiih... anyway, semoga qaleef membesar dgn baik..lebih lg bila akak sendiri yg jaga..mesti bnyk perkembangan terbaru dia akak tgk dgn mata sendiri dan menjadi org pertma...jelessss....

fiza said...

Hehehe...dah biasa dgr dgn soalan² mcm tu.

Baiduri said...

erk, btul la aty... ank bru 3 4 bulan apa yg dh pandai...bru nk mngenal segala bagai. penah gak dpt soklan cepu mas 'tasneem dh pandai ape' time raya ri 2, jaw: xpndai nerap g....(smbil pikir btul ke aku jawab?huhu...)

fatihiah said...

a'aaah, soalan makcik makcik.. tiical malay memang camtu.. hahahahhh!!!

PUAN SUE said...

aty! tenkiu tau datang umie su yg comel ni..hehhe..suke sgt tau..
geram kat khaleef tu..putih dan gebu...aqilah pun suke ngan family aty..xnangis pun..selalunye klu tak berkenan dia nangis tau..

nanti ade mse lapang suami su terjah rumah aty ok..aduhh..segan pulak..su asyik ckp ni..hihi..

Honey_Dear said...

pegi klinik semalam, nurse tanya, dah pandai apa dah.
dgn konpiden nye saya jawab;
"meniarap, berpusing, mengengsot, merangkak, ape pun TAK PASS LAGI."

hahaha..

Che Rosliza Che mat said...

Soalan tue memang sentiasa orang tanya...kadang2 sakit telinga kikiki

~Leyyatasha~ said...

tu la manusia, kdg2 wat pndangan kosong jer bile diajukan soklan yg nk kondem2 org ni.rimas tol..

wah qaleef dah pndai nangis yer.comel..!!~

Syima Syaz said...

yelah sama... rasa mcm nak kunci rumah dgn mangga tanak bg orang dtg..eh org datang takpe, tapi malas nak bagi kwn2 mak dtg...

sama jugak aisya, dulu pandai hek hek hek..nangis takat 3 saat je..pastu bila dia tau kalau dia nangis kuat2 tambah adegan air mata kuar skit kompem mak dia dtg cepat...so dia praktikkan mcm tu walaupun takde benda pun... geramm rasa.hehe

Liyana said...

almk faiq pun same. sejak dh pandai ngs kuat2 ni, kemain lg die, jgn dgr die hokhek je.. terus la dukung cpt2, lmbt sikit kang mula la bukak volume plg tinggi, pekak mak nak, hehe

YanaUjang said...

"ank dh pandai buat apa?" tu memangggggg soklan popular time raya ni..setiap rmh kita pi mmg duk ulang jwpn tuk soklan tu je..tp kitorg lak mmg rajin nk menjwb..so layankn aje lahh..hehe~

soklan² len tu pn ada jugak dgr..klu rs over tu mmg kita pn senyum je..xtau nk jwb apa..haha~

p/s: ank ai nk msk 7 bln mana reti lg meniarap sendiri..lg lmbt kan? =)

NanAFarhanA said...

Alah, tuh normal.. nana pun ada sentap..banyak soalan yang diaju.. contoh

Hai dah nak masuk 10 bulan gigi x tumbuh lagi ke?

Hai dah nak masuk 10 bulan x pandai nak berdiri lagi ke? Baru nak merangkak ke...

Lagi mak sentap hokey.. tapi sebab nak pujuk hati yang lara tuh.. nana bgtau kat diri tak pa setiap budak lain2 klau tumbuh gigi cepat..nanti cepat laa gigi tuh luruh (hahahaha ayat jahat kan)

Dkna Abza said...

hahahaa...susahkan akak bila banyak sangat orang tanya macam-macam kita nak menjawab tu penat :)

Xora said...

hari tu ada makcik kepoh tanya aku "anak ko dah pandai apa" aku jawab "anak saya dah pandai tidak bertanya soalan tak kena adabnya".

sentap makcik? ye mmg aku nak kasi ko sentap.

shizansyafik said...

manusia sis, ada2 je yang nak ditanya.. kalau takde niat tersorok takpela.. ni yang ada udang tu yang tak syok tu.. bo layan je la..

Gieyana said...

sabar jer bila byk org tnya soklan yg mcm2...kdg2 buat bodo jer kan..:-)

Saleha said...

saya jawabjer ar org nak tanya ape lg bleh jawab.. sangka baik sudah.. mungkin dia takda soklan nak bwk berbual.. mungkin gak jenis laser..
atau kalau dia mcm tunjuk hebat sangat mintak tips2 yang dia guna.. pastu tanya blk oo bgs erk gitu? OOO tp ada yg ckp tak elok mcmtu.. tp kan yelah lain org lain pendapat, lain org lain ragam.. hah ckp blk mcmtu dpan dorang yg byk sagat nak kondemtu

HazyIsle said...

mcm2 hal kan..mulut org klau di layan jadi makin pelik..sabo je la yek..kite tau ape yg terbaik..n kite lebih tau n lebih baik..insyaallah..

Nor Suhaiza said...

tiap ank pkmbgan die laen2..xpyh la heran sgt dgn mulut2 org.kita ajar je ikot didikan kita sndri.xsemua org yg dh bpngalman ank 2-3 org tu btol.kdg2 da gak silapnyer....take care yer.hik3...gaya komen cm dah da ank..tp xkuar2 pon ag..ngeh3....

Wawa said...

meh kte jpe...kompem tkde kondem mengondem ni...hihi...
**nak jpe, hp lak campak merata...sorry!hihi...*

Mrs Lya said...

Assalamualaikum

Comel la entry ni. Akak paling pantang bila org suka banding banding anak. Bila nama anak kita sama pun dia tanya setiap tahun waktu jumpa masa raya "Awak dpt nama tu dr mana? Saya dapat dalam mimpi". AKU DPT DARI BUKU JE CIK KAK. ADE AKU KESAH?

Suhaida said...

hehe..haykal dah setahun lebih pun soalan yg sama gak..paling boring part tido buai tu?wajib kah??=p

izfanora said...

sabo je r.. dier nk ank lg kot.. huhuh.

norizan husin said...

salam perkenalan....wah sgt best baca ini entry....mmg ape yg trtulis kt entry awk ni mmg realiti berlaku skrg nih....smua bnde kite ikut cara kite ade je tak kene kn....jd pekak kan telinga utk dgr komen2 org ni....hati mna tak sentap klu org ni lebih2 pulak

AiE bAhRi said...

Salam..

Sangat menarik entry ni.. Saya selaku kaum bapa pun kadang2 hangin juga bila org2 sekeliling suka nak tanya itu ini dan bandingkan perkembangan anak kita dengan anak org lain..

Apa yang penting, kita pekakkan telinga, amik mana yang baik dan kita tahu apa yg terbaik untuk anak kita.

Esok lusa mereka diam sendiri.