Friday, September 07, 2012

Lagi seorang anak susuan...???




ko tau kan aku ade sorang anak susuan...Lu'lu Tasneem [post]
asal nyer bukan suker2 sajer2...
kalau ko bace ko tau ar cerite macamane ley jadi anak susuan aku

dah memang rezki Lu'lu minum susu badan aku..
dan otomatik jadi adik beradik susuan Qhaleef....
tak per...tu tak jauh
anak buah sendiri...
aku sendiri gembire die jadi anak susuan aku...


ko pon tau kan..
anak susuan ni bukan ar sesuatu yang kite ley buat suke2 hati..
sebab bende ni akan melibatkan nasab keturunan...
sebelum menjadi anak susuan atau beri anak lain susu badan kite...
kite dah kene sedia maklum dan tau ape hukum2...kedudukan anak susuan dan impak nyer pade masa akan datang..
bende ni melibatkan agama jugak...
jadi bukan ar hal yang kecik...



kenape aku ungkit balik pasal semua ni..??




pause





sebab sekarang..selain Lu'lu tasneem...aku ade lagi sorang anak susuan secare tetibe....!!
anak baby sitter Qaleef Eeman...!!!!
name die Darwisy...umur die sekarang dalam setaun 7-8 bulan...
mesti ko ley agak kan macamane ley die jadi anak susuan aku...??

betul...die terminum susu Qaleef..EBM aku...!!!

sikit kelalaian..buat anak bs tu terminum susu yang aku bekalkan tuk Qaleef...

nak salahkan sape..??
budak kecit tu tak tau ape2...tak bersalah...
mungkin die lapar agak nyer waktu tu..
mane lah die tau nak pikir pasal susu tu kan...
mungkin dah takdirnyer susu aku tu adalah rezki untuk anak tu...

bukan ar aku ni kedekut susu...!!!
tapi bende ni melibatkan nasab keturunan..
betul..anak ni anak lelaki...[comel giler lak tu]
mungkin tak kan bermasalah kat qaleef...seba qaleef pon sah2 lelaki gak...
tapi kat anak2 aku yang lain...?? kot rezki satu hari ade anak pompuan...[insyaallah]
kat Lu'lu Tasneem..??!! kat anak2 tina yang lain...??!!

berat lak tuk aku pikirkan sekarang....


*sigh.....


aku tak salah kan mak die [bs qaleef]..
aku tau die pon tak nak bende ni berlaku..
aku jugak tau die paham akan hukum dan kedudukan anak susuan...
die dah mintak maaf berkali2 dan mintak dihalalkan semua...

ikhlas aku cakap...aku halalkan setiap titik susu badan aku yang Darwisy minum dunia akhirat...
macam aku cakap tadi..dah rezki untuk die...
aku amik dari sudut lebih baik...-semoge rezki kami..akan lebih berkat dan bertambah-insyaallah...

laki aku dah sedia maklum...
pada Tina jugak..aku dah cerite kan...
cume pada bs tu....die tak tau yang aku ade lagi anak susuan lain..yang cantik...[ngeeee]
tak sempat nak cerite panjang..
sebab bende ni jadi betul2 pada hari akhir Qaleef kat situ...[khamis sebelum merdeka]
Kak ina tu cakap pon hanye dalam telipon...-tu pon dalam suasana huru-hara
tah biler nak aku cerite pada die...since Qaleef pon dah tak hantar kat situ lagi...
nak cerite...?? atau simpan jer..??
sambil doa supaye tak terjadi ape2 dalan nasab keturunan kami satu hari nanti......


aku tau syarat menjadi anak susuan ialah sampai 5 kali kenyang...
tapi ape yang merunsingkan aku sekarang....
aku tak tau berape kali dah anak tu TER minum susu ebm aku tuk qaleef tu..!!
tu yang di bagitau..yang maknyer terperasan...yang tak...??? 
haaa..sape nak bagi jaminan kat aku yang anak tu hanye minum sekali tu jer..
kalau tanyer anak tu pon.ko rase die paham...??
aku rase..maknyer pon tak pasti gan keadaan tu..
2 bulan gak qaleef kat situ..beratus oz gak ebm yg aku dah bekalkan kat bs tu....
aku mahu bersangka baik...aku tau bende ni tak disengajekan....
tapi masih tetap buat aku was-was...mungkin bukan sekali tu jer...
mungkin dah berkali2... entah..tak reti aku nak pikir...


nanti ar aku bincang ngan seseorang yang lebih arif...



:: Ya Allah..mintak dijauhkan segala bencana pada keluarga dan keturunan kami...aminnnn.....





p/s :: rezki orang lain yang Allah beri melalui aku...............aku tetap gembira...







28 comments:

antalya said...

insyaallah jodoh baby tu in future nanti bkn la di kalangan family korang aminnnn. btw akak nk mintak maap sesangat coz aty dtg hr ahad umah akak sunyi sepi.kenduri nya hari sabtu maybe aty tersalah baca or akak yg salah type xsure lah.anyway utk cover blk kesilapan tu akak jemput la aty dtg umah akak anytime.ok

SYANI said...

Terminum ke atau bs sengaja bagi minum? Kalau terminum tu belum tentu jadi anak susuan sebab syarat jadi anak susuan kena 5 kali minum pada waktu berasingan. Kalau dah lebih sekali tu dah tak kira "ter" la tu...

erin said...

klu mcam tu aty tak boleh lost contactlah dengan akak tu, macam mak mertua sy, dia pun ramai anak susuan, apa dia buat, dia bergambar suami isteri dengan anak susuan dia sekali dengan parents anak susuan dia tu, lepas tu bagi gambar dkt setiap orang, so that if salah sorang meninggal, or terlupa, gambar tu ada. so bolehlah ingat balik. Anak susuan mak mertua sy perempuan, so dia bagi gambar tu dekat suami sy, suami sy sorang je anak lelaki dlm family. smpai sekarang dia simpan lagi gambar budak perempuan tu. Aty bagilah gambar Lu'lu sekali dengan parents Lu'lu kat akak tu.

Mr n Mrs Zaidi said...

kes akak nie sme mcm sy la... anak buah sy terminum air susu sy utk daaliyaa....sbb adik ipar sy tak thu tu susu daaliyaa terus dia kasi kt anak buah sy tu minum smpai hbs..so mcm mne yek??

erin said...

tapi aty setau sy nak jadi anak susuan kena 5 kali kenyang, kalau dia minum sekali je dan sekali je kenyang belum dikira anak susuan tu.

nuyui a.k.a miss YUI said...

bhaya gak bnda camni kan kak.. melibatkan keturunan.. kt tak tau hri mendatang mcm mana.

Anonymous said...

Apakah maksud ANAK SUSUAN?...

ANAK SUSUAN ialah anak/baby yang kita telah kenyangkan perut baby itu dengan susu ibu drp badan kita (ibu) sendiri bagi baby kurang 2 tahun sebanyak 5 kali penyusuan penuh atau sehingga baby kenyang... Susu ibu itu akan membentuk tulang dan isi bagi badan baby itu... Itulah baru baby tersebut dipanggil Anak Susuan kita...
Tidak kira samada baby tersebut Anak Angkat kita atau bukan anak angkat kita... Contohnya, anak keluarga kita ker, anak abang ker anak kakak ker, anak adik ker atau anak kawan kita ker atau anak sesiapa sahaja, yang kita (ibu) telah memberikan susu badan sehingga kenyang/penyusuan penuh sebanyak 5 kali kenyang baby, dikira sebagai Anak Susuan juga.

NuryaMohd said...

Aty, sorry ye..just nak tahu baby bs aty tu minum berapa kali susu EBM aty tu? kalau minum skali je belum boleh dikira anak susuan lagi, syaratnye kena minum 3 @ 5 kali kenyang (pndapat sesetengah ulama). Kenyang tu pulak dibataskan dengan tidur atau jarak masa. Kalau aty nak jadikan anak bs tu anak susuan jugak, so aty kena bagi dia minum lagi susu tu smapai cukup 3 @ 5 kali. ( teringin nak ade anak susuan, tapi susu ni sikit pulak, cukup2 je untuk anak sendiri.hihi )

CikNaa said...

btw aty, jadi anak susuan ni bukan 3kali kenyang, betol tak? tak silap ciknaa camtu la.. tadi tanye akak yg belajar syariah, dia pun cakap camtu.. darwisy tu minum banyak kali ke?

ettyzukhair said...

lebih 5x kenyang ke x aty??? if terminum sekali, sekali sedut..hm belum dikira anak susuan rasanya..
boleh dirujuk disini antara info yg etty dpt..

http://fitrahislami.wordpress.com/2011/11/09/hukum-anak-susuan/

so sila pastikan tau..baru kita boleh kenalpasti jatuh hukum anak susuan ke x..

Anum said...

tue la kena tanya org yang betul2 mempunyai pengetahuan nie

LisaLisut said...

kakak ipar i br je ambik sorg baby girl as ank angkat. so husband i nk mintak sikit susu i utk jd senasab huhu

Mimy Hamid said...

susah jugak kan bab nasab keturunan..dah terminum beb...cam ni la ko jgn lost contact la...tu je penting ..tanya khabar apa yg patut supaya silaturahim dapat di panjangkan...nnati ko leh kenal kan ngan tina...perkenal anak sama anak kelak

Anonymous said...

assalamualaikum tuan tanah ...eheheh kak ana ni silent reader je...ermm pernah baca gak,kalau betul2 jd anak susuan kena lebih dari 5 kali kenyang..mcm kawan yg atas ni komen gak le...kalau setakat sekali,tak di kira jadi anak susuan...tp kalau lebih dari 5 kali,err tu takkan "ter" bagi...ehehehe minta maaf kalau ada salah taip sana sini...assalamualaikum wbt

fifi tiez said...

harapla xde apa2 jadi..dah rezeki baby tu kan..

mizzy amalina said...

kalau sekali minum belum jadi anak susuan kan?rasanya kena lebih 4x minum sampai kenyang br jadi anak susuan.tapi...kalau tak sengaja takkan lebih dari 4x kot?

mcm Lu'lu Tasneem tu mmg sah2 akan jadi anak susuan tp utk anak BS tu kena rujuk pd yg arif psl agama lah... Rasanya sekali dua takpe kot.. :)

Syima Syaz said...

kalau TER tak apa kot..kakak saya pun pernah bagi anak dia minum susu kakak ipar dia tapi tak kenyang..tk lah sampai jadi ibu susuan pun sebab dia ada anak perempuan, takut tersangkut ke...

tp btl gak kan...kat nursery tercampur-campur, budak2 amik je...erk

noyul said...

salam..sy ni silent reader awk.suke sgt bc blog ni since pegnent coz kt pegnent n bsalin lebh krng je tarikhnye..info dr en.goole:
Bagi mensabitkan seseorang itu anak susuan atau tidak, antara syaratnya ialah anak tersebut menyusu sekurang-kurang lima kali kenyang dan umurnya tidak melebihi dua tahun. Susu ibu boleh diberikan kepada anak secara terus atau dipam dan disimpan, kemudian berikan kepada anak tersebut.so,klu x lbih lom jd ibu susu la kn?:)

Diana said...

Aty...betul kata Syani..
Sekali minum untuk sekali kenyang takpe.... Tidak lagi menjadi anak susuan.. So, jangan risau ok.. :-)

.:MamaDhiaAdwa:. said...

rasenyer kalo sekali minum itu lum jd ibu susuan lg..rasenyer 3 kali minum baru automatik jd ibu susuan..kalo tak silap saye la..

Nadt said...

Kalau x silap, kena 3 kali kenyang baru ble dikira anak susuan. kalau sekali dua je tak dikira la.sorry kalau salah info. Saif pun ada ibu susuan gak, adik saya sendiri. time dalam pntang, mak saya malas nak panaskan ebm, dia bagi je Saif kat adik saya suruh susukan setiap kali saya tengah berurut.aii..nasib baik la adik beradik sendiri xpe gak.

Anonymous said...

salam,
Syarat nak jadi ibu susuan ialah anak tersebut menyusu sekurang-kurang lima kali kenyang. kalau sekali je,tak kire anak susuan lagi la..mungkin boleh refer sini..

http://duniasusuibu.com/sudut-perspektif-islam/hukum-ibu-susuan/#.UEl2i7IgfNU

thisisfarhana said...

klu x silap farhana, jd ibu susuan lepas anak tu 5 kali kenyang kan? pastu x pasti lak kena berturut2 atau pun x kisah berselang2.. nk kene check n baca2 blk la...

YanaUjang said...

ai mcm bersetuju dgn syani..maybe u check blk dgn ustaz/ustzh psl hukum ank susu tu..lgpn mende ni ada khilaf..=)

and klu btol dia sah jd ank susu u ai setuju plak dgn komen erin..hehe yela tkt lost contact..kita pn xtau apa jd kt kita in future..insyaAllah xde jodoh antara keluarga darwisy dan u =)

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

Kene tahu hukum hakam nieh..

Veelara said...

kite bc smpai hbis entry aty.heee

anak bs tminum susu utk qaleef. Yg dketahui cume skali tu.tp mcm aty runsingkn tu la kn..mgkin sblm ni pun si darwisy tu pna tminum gak...tp xsape taw or tperasan...

Mgkin aty kene refer mn2 ustaz or ustazah....isu ni isu dunia akhirat.....

y.o.n.g.n.a.n.a.1.8.8.1. said...

Ah sudah! Payah gini aty.

Ramai yang komen bgtau kalau nak jadi ibu susuan kena bg 3-5 kali dan sampai kenyang. Rasanya bab itu memang Aty dah maklum sebab dia ada nyatakan kat atas tu.

Yang aku paham, masalah aty ni skrg adalah dia x sure dah berapa kali anak bs Qaleef tu ter minum susu dia. Ni mungkin kes anak dia main pakai sauk je botol susu Qaleef pastu minum. Tau-tau susu Qaleef dah habis. Huhu.

Susah jgk kes ko ni aty sebab payah nak confirmkan berapa kali sebenarnya anak bs tu dah minum susu ko. Kalau confirm sekali tu jek, memang sng...cuba tanya ustaz, kalau ada kes-kes baby ter minum susu kita tanpa pengetahuan kita atau tanpa saksi lain, kes gitu dikira macam mana??

Cer tanya..cer tanya..=)

ieka said...

salam.. was bloghopping until sampai sini. your case ni dh jumpa jalan penyelesaian? just two cents of opinion, jika tidak pasti, mungkin puan boleh jadikannya pasti. maybe puan boleh discuss dengan suami dan babysitter utk cukupkan anaknya 5 kali kenyang memandangkan sudah ada 3 keluarga se-susuan sekarang. dan cadangan bergambar bersama ahli keluarga sesuan masing2 itu adalah sgt baik.

kalau buat waktu sekarang, inshaAllah masih mudah nak jumpa masing2. semoga Allah permudahkan urusan puan yang sangat menitikkan nasab keturunan kelak. :-)