Thursday, September 06, 2012

pilihan mane yang patut aku pilih...??





peehh...lame dah aku tak dapat duit raye...
selame ni dok hulur duit jer kat orang kan..
haa..tahun ni..selepas sekian lame..merase lagi aku terime duit raye dari orang...
eerrrr...tak de maknenyer tua bengkok macam aku ni nak dapat duit raye suker2 orang nak kasi..
dah tentu2 aku tolong hulurkan tangan jer tuk anak aku....ngeeeeee...

biase ar tu kan....
dah ade anak kecik...

walau pon niat asal nyer hanye nak menziarah..
sampai serba salah nak terime duit raye..
macam ar aku ni gi jalan raye umah ko semate nak collect duit raye anak...taaaakkkkk..!!

tapi dah orang kasi kan..
rugi lak kalau tak amik... ngeh ngeh ngeh...

tapi aku perasan trend baru lak ar..
walau pon kite gi umah orang..tengok orang tu ade anak2..
kite sebagai tetamu pon mesti nak kasi gak kan kat bebudak tu...
selalu tunggu orang datang umah jer kan baru nak bagi duit raye...
tak per...asalkan ikhlas...niat bersedekah..insyaallah moge lebih diberkati...

mungkin terpikir...nak tunggu ade sesetengah orang datang umah kite...tah biler....
bagi jer ar awal2...
kalau datang umah...tak yah kasik dah...hahahaha...
ko rase2 ade setengah2 budak ingat tak yang kite dah kasi derang duit raye sebelum tu..??-ngeeeee


cerite pasal duit raye Qaleef eeman..
alhamdulillah....bagi aku...sangat banyak untuk budak sekecit tu...
pak nyer kate..'dolu2 duit raye die nak cecah separuh dari duit raye Qaleef tu pon tak pernah' 
rezki anak..rezki qaleef tu sendiri...
terime kasih pada yang memberi..
semoge Allah melipat gandakan rezki mereka...aminnnn....

belum lagi raye Qaleef dah dapat duit raya..!!
dari kawan2 opis... -kakak opis aku kate..kalau beri waktu bulan ramadhan pahala akan lebih berlipat kali ganda.... [insyaallah]
ade bangse lain pon siap2 dah kasi....howwyeeeeaa...!!-qaleef gak yang untung...

laki aku kate..setiap tahun simpan duit raya die..
sekali raye nyer duit raya..-ley buat bayar satu semester...heheh..
jadi kalau tetiap tahun simpan..ley bayar tuk keseluruhan yuran pengajian...
mane lah tau kot2 nak gi belajar kat luar negare ker kan...[aminnnnnnn]

simpanan tuk mase depan..mane lah tau...
sekarang memang senang...anak pon baru sorang...
tak tau tah esok lusa tulat...
Allah nak tarik rezki makpak nyer ni biler2 mase jer...[nauzubillah]

dari hari ke hari...dari lepas beranak ritu...
nak gi bukak akaun tuk Qaleef...
ni sekarang bertambah lak duit raye...
makin bertambah pegang duit cash kat tangan-kang tetibe mak nyer ni sawan gi shopping tak sedar diri...risau gak tuh...huhu..

masalah nyer sekarang...
puas dok carik info...akaun bank ape yang terbaik tuk anak kite..???
yang memberi banyak kelebihan pada kite dan anak pada mase akan datang..??
banyak sangat maklumat buat aku kompius dah sekarang...
ikut kepale otak..nak simpan ASD [amanah saham didik]
tapi mak aku lak soh simpan dalam islamik bank...
adik aku kate bank islam..aku dah kol dah semalam...
tapi macam tak banyak memberi kelebihan pada kite...[atau mungkin aku kurang maklumat]
kol jugak ambank...tah ape name akaun kanak2 aku tak berape ingat...
lagi kol 2-3 bank tuk tanyer akaun simpanan tuk baby..
termasuk maybank Yippee...[macam menarik]
tetibe ter kilas bace pasal simpanan kat tabung haji...-ade sebarang info..??
sebab hanye bace sikit...tak dapat nak kol tanyer pon ape kelebihan simpanan kat bank tu...

setiap bank ade akaun simpanan tuk kanak2...
cume kene pandai memilih dan ikut kepade kelebihan mane pilihan kite...

aku..??? masih tak ade pilihan...
tu nak tanyer korang ni...
dah anak dah cecah setahun..anak dah masuk 2-3..mesti ade akaun simpanan tuk anak2 kan...
cer share sikit ngan aku...

bagi idea...bagi pendapat....bagitau pilihan mane yang patut aku pilih...


jangan soh aku buat pelaboran dalam insurans bagai..-sebab aku dah sedia maklum..
tu hal lain pulak...
yang aku nak...simpanan dalam akaun biasa...

ASD..YIPPEE MAYBANK...AMBANK..BANK ISLAM..CIMB...atau TABUNG HAJI...??

pilihan lain....???



esok nak gi bawak qaleef sekali terus bukak akaun tk die kalau dapat jawapan hari ni...eeerrrr...boring duduk umah...huhu...







p/s :: baru ni terhegeh2 nak amik tau...

44 comments:

Mimy Hamid said...

Fayel ada 3 akaun aku bukak...tabung haji sebab aku potong gaji...ASD laki aku nya part potong gaji....bank utama bank rakyat kelab nuri...sebab aku pilih bank rakyat...banyak hadiah hehehe..maybank yippee tu ok gak tp aku suka bank rakyat lak..bank rakyat aku buat untuk sebarang duit orang bagi ..mcm duit raya, sumbangan orang bagi

nuyui a.k.a miss YUI said...

haa..xtau nak bg plhn apa ni kak..hihi..

MizzTina said...

kwn² sy masukkan duit raya anak² kt bank rakyat @ tabung haji kak.. try la..

fifi tiez said...

sbb sy memang xder keja,sy dah survey awal2..nanti sy nak buka ASD utk baby nie.sbb tiap tahun ada dividen.so duit tu btambah.. :)

sy cek kat website diaorang,baby 6 bulan dah boleh start buka akaun.nanti akk update ye akk pilih yg mana sbb sy survey2 online jer pun.x dengar dari org bank tu sendiri..

Rozita said...

aty, yg akak boleh tolong ada 3 je pun..
1. akaun nuri bank rakyat- ada benefit kad ahli nuri(yg sampai sekarang ni tak pernah guna)-ada dapat hadiah jugak kalau simpanan melebihi dari yg dia dah tetapkan @100 @200 @300 (dpt pun rasa cam tak berbaloi sangat pun)-dividen pun tak best mana..
2. akaun MBSB utk bebudak- lebih kurang cam bank rakyat la tapi cuma dia punya % ada lebih sikit la kot..(tak jadi nak masuk pun yg ni pasal takde duit yg berlebih) try tanya bank la..
3. tabung haji (sangat recommend) sebab dia ada pulangan yang sangat baik setiap awal tahun..dan insyallah selamat dunia akhirat..

A&A touch's said...

lin pun still confius bab ni... hope ada rakan blogger yang write to solve ths issue...:D

Halimaton Hanafee said...

sy dh bukak akaun SSPN ritu,..arini nak bukak ASD pulak...kalau SSPN tu penting jugak sebab kalau nak belajar senang buat pinjaman dengan PTPTN dgn bleh lari dr TAX.huhu...Tapi bak kata ayah Qaleef setiap kalai raya boleh kumpul 1 semester punya pengajian tak payah lah nanti buat pinjaman dgn PTPTN..hehe

Mummy GreenyHouse said...

aleesya pakai tabung haji.. tak ingat kenapa, my hubby yg pilih. aneesa x bukak akaun lagi..ni br tepikir..duit die sebelum ni campurkan je ngn kakak die..huhu

Saleha said...

akaun nuri bankrakyatpun ok gak.. banyak dpt gift

tabung hajipun bagus

~ NANA ~ said...

farish ada tabung haji & insurans pengajian je...tabung haji tu kitorang pilih sbb rasa lebih yakin sket...kitorang suami isteri tak letakkan byk sgt dlm tiap2 akaun sbb takot nanti anak bertambah tak mampu nak bg sama rata setiap anak...so simpan sekadar yg mampu jer skrg ni...hihi

thisisfarhana said...

fana buat mase ni bukak maybank yippie-i untuk sophie.. sbb senang, boleh link dgn account kite.. nnt in future nak bukak tabung haji insyaAllah.. yippie-i tu klu x silap klu anak excel in upsr ke, pmr, spm, dia akan bagi cash reward..

SYANI said...

Semua anak saya buka akaun tabung haji & sspn je. Semua duit raya simpan tabung haji. Kadang2 je simpan kat sspn tu..

ettyzukhair said...

ameer etty bukak Bank Islam Al-Awfar..next collection nk bukak tabung haji & sspn.. lain2 xberminat..asb/asd masih was2 sumber rotation dia..mama etty pon xkasi bukak dh asb..dulu2 etty ade dia dh suh kuarkan sume..but its up to u..mau pulangan dividen lebih dr sumber yg xdiketahui..atau pulangan yg insyaallah boleh menjamin sedikit kebersihan wang itu mengalir..

y.o.n.g.n.a.n.a.1.8.8.1. said...

Aku pun tengah haru biru pikir mana nak simpan duit raya Aidi ni. Aku ada terpikir nak simpan kat ASD jgk. Itupun sebab abang ipar aku simpan duit anak-anak dia situ. Jadi itu je lah satu yg aku tau. Kelebihan apa semua aku tak tau.

y.o.n.g.n.a.n.a.1.8.8.1. said...

Aku pun tengah haru biru pikir mana nak simpan duit raya Aidi ni. Aku ada terpikir nak simpan kat ASD jgk. Itupun sebab abang ipar aku simpan duit anak-anak dia situ. Jadi itu je lah satu yg aku tau. Kelebihan apa semua aku tak tau.

Anonymous said...

anak saya simpan dlm tabung haji..sebab2 every year mesti dpt bonus walaupun duit x gerak2..dl my parent pun buat mcm tu..siap potong gaji die msk dlm acc ktrg monthly..sampai sekarang die still potong wlpun anak dah besar panjang beranak-pinak..yg pasti bonus die bersih..x yah risau2 nk pk halal ke tak..(pernah dpt bonus smpi 700++)

tp tabung haji takde special acc for baby..just buka acc baby tp atas nama ibu or ayah..

fatihiah said...

kitorg plan nak bukak acc ASB ngan SSPN utk Baheera, tapi aritu da pg bank, sekali tak cukop umur nak bukak acc. kena tunggu 6 bulan baru bole :P

Nanti da ada pilihan, sila review yea ;)

fatihiah said...

kitorg plan nak bukak acc ASB ngan SSPN utk Baheera, tapi aritu da pg bank, sekali tak cukop umur nak bukak acc. kena tunggu 6 bulan baru bole :P

Nanti da ada pilihan, sila review yea ;)

Fati said...

kitorg plan nak bukak acc ASB ngan SSPN utk Baheera, tapi aritu da pg bank, sekali tak cukop umur nak bukak acc. kena tunggu 6 bulan baru bole :P

Nanti da ada pilihan, sila review yea ;)

mama ila said...

aty..ila pun skang duk fikir nak bukak akaun untuk hannani kat bank mana..tp lam fikiran skang nie ASD ngan tabung haji...huhuhu..tp still lum decide agy..xsempat nk g bukak akaun lagik..

junida said...

salam,ASB pun skrg boleh buka untuk budak2...diveden tinngi sikit .. ;)

Dkna Abza said...

ada akak kat opis dkna nie buka tabung haji untuk anak2 dorang simpan duit raya..rasanya pilihan tabung haji ok la akak...

kalau ASB akak pernah kol tak??

Anonymous said...

utk my son, first tabung haji...tuk cukupkan register die g haji terus...then dlu masuk ASD...tp pastu transfer to ASB sbb ASB skang blh dr 6 bulan...plus unlimited...ASD ikut kuota...klo ade lg, blh laa masukkan duit...klo dah abih, xdpt tambah unit...

malynd_anggun said...

mikhail dah ade akaun tabung haji..InsyaAllah selamat..sbb islamic banking kan...dividen pun tiap tahun agak tinggi juge... :)pasni macam nk potong gaji tiap bulan masukkan kt akaun tabung haji mikhail..InsyaAllah...

Syima Syaz said...

igt nk bukak kat ASB tp mcm terpikir tabung haji...eh...

NanAFarhanA said...

ASD susah nak bukak..kena tgk kalau quota kosong baru boleh bukak.. bayangkan sejak adam nb sampai umur 8bln baru ada kekosongan..

Ingat nak jugak bukak tabung haji senang kalau ASD tak dpt nak masuk blh masukkan ke tabung haji je kan...

eima said...

aku bank rakyat sbb tiap kali simpan duit dpt hadiah...

tp skrg ni aku nk beralih arah nk simpan kat ASD la... ade dividen

ily♥ said...

masa nak buka akaun untuk Faheem, memang tak fikir akaun lain selain Tabung Haji.
Thinking of supaya dapat mudahkan dia nak buat haji nanti plus saving untuk masa depan dan jugak sbb tak pening untuk fikir pasal syariah compliance.

as ♥ Leenda said...

elok jgk aty buat entry ni..boleh tumpang baca komen..hehe..

Anum said...

mane satu ek

Baiduri said...

tasneem punya papa dia buka akaun bank rakyat since umur dia sbulan kot... xpenah lak amik tau kelebihan coz papa tasneem memang kje bank rakyat, so dia lg maklum kot...huhu...

Mommy_Cha said...

baru balik Tabung Haji....sejuk hati tengok staff kat TH #tetibe# hahah :)
yup, suka statement ahkak kat atas tu..selamat donia & akherat...insyaallah...amin!

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

ceroi @ meniti senja kembali... http://menitisenja5876.blogspot.com/2012/09/shr-mzb.html

Anonymous said...

Br je lps bukak akaun tabung haji untuk baby... Insyaallah bila cukup nanti, terus daftar untuk pegi haji...

Anonymous said...

i pilih TH since ia patuh syariah and tk payah susah2 nk kire zakat, lg pun tiap2 tahun dpat bonus yg best..

diana said...

rasanya tabung haji la bagus sebab saya pun dari kecik duit raya memang masuk sana je.jadi anak pun saya buka akaun tabung haji..

wanie said...

wani buka ASB, tabung haji - sbb utama dividen tinggi hahahahahaha..

sekarang tgh pk nak bukak kat hong leong bank, sbb terpengaruh dgn iklan bdak kecik leh guna debit card n memantau aliran tunai melalui internet....

shizansyafik said...

vote for tabung haji.. =)

Mama Lynd said...

Nak pikir simple Tabung Haji. Walaupun faedah tak setinggi ASB, tapi kita konfiden dari segi status. Lgpun ASB boleh bukak untuk baby 6 bulan keatas. TH xder limit.

Lieya said...

Kelebihan menyimpan di Tabung Haji iaitu mengikut Syiar Islam; melaksanakan sistem kewangan Islam, Zakat; zakat perniagaan yang dibayar bagi pihak pendeposit, Halal; simpanan dilabur menepati tuntutan syarak, Bonus; memberikan bonus yang kompetitif kepada pendeposit, pengecualian cukai; bonus dikecualikan daripada cukai pendapatan, Dijamin; Simpanan dijamin oleh kerajaan dan Kekerapan pengeluaran; pengeluaran wang tanpa had.

Semua simpanan boleh dibuat dengan membuka akaun di mana-mana Pejabat TH (simpanan permulaan cuma sebanyak RM2.00 bagi dewasa dan kanak-kanak). Pendeposit boleh menambah simpanan melalui kemudahan berikut:- cimb, maybank, bank islam, rhb bank, ambank, eon bank,bank rakyat, bsn dan pej pos. Bertindaklah dengan bijak utk anak2 kita... mencari yg halal itu fardu... Daftarkanlah baby kat kelab taha

MijaShidy said...

akk syorkn aty pilih tbg haji... sdh tentunya sumber pendptan yg diperolehi adalah halal tanpa was2 kan..
akk ketiga2 ank semuanya suami buat potongan gaji bulan2 senang...

~lonelyna~ said...

saya lak dah buka akaun sspn dan tabung haji untuk baby ammar...ingat bila baby ammar dah 6 bulan, nak buka asb pula untuk dia..:)

minn said...

mula2 buat ASD tapi lps few months tutup dan bukak tabung haji..then daftar skali baby utk haji..sbb skrg pon queue haji dah 20-30 thn kan..daftar kan skrg at least by the time anak 30-40 thn dah dpt turn, insyaAllah

rini.borhan said...

hi aty..kt buat dua tuk baby 1. simpanan kat tabung haji 1 lagi simpanan + pelaburan kat IKHLAS Education takaful.