Wednesday, September 05, 2012

betul ker aku bersedia menjadi suri rumah sepenuh masa..??




tetibe terdetik...betul2 ker aku nak jadi full time house wife nih..??
dalam kate nak jage anak sendiri..
dalam kate hati dah tekad...
tapi ade gak ar sekali-dua terpikir2 pasal bende nih...

betul2 ker aku sanggup lepas kan kerja aku...
sekarang kerje susah nak carik weeyyhhh...
betul ker aku sanggup duduk2 saje kat umah ngadap anak...[tanpa income tetap]

phheewwwhhh...menitik gak lah peluh biler memikirkan...[drama]

kate ko dah tekad kan..
danggup buat demi anak...

tak per...aku sangat yakin ngan perancanaan Allah...
aku pasti ade hikmah yang baik di sebalik semua ni..-asalkan aku benar2 redho...


2 hari pertama duduk umah...-aku blur..
siyes...aku betul2 blur...
duduk ber-2 ngan anak..
kemain lagi si Qaleef ni tau...-tetibe manje lain macam....
macam tau2 jer mak nyer sanggup berhenti untuk dia..

untuk qaleef yeah...untuk qaleef...-tetibe nak nyanyi lagu najwa latif feet sleeq tu...heheh

tetibe shopping aku jadi sangat kedekut..!!
baru 2 hari ko duduk umah...[ngeh ngeh ngeh]
'ko kene berjimat mulai saat ni' - huwaaaaaaaaaaaaaaa...!!!!

"sayang dah tak ley boros keh..tak ley dah shopping ikut suka2 hati macam dulu" -laki aku dah sound...

aku baru jer nak belek2 Fisher-Price: Go Baby Go: Stride To Ride Lion tuk Qaleef -letak balik...

baru feeling2 qaleef masuk 6 bulan nanti nak beli Fisherprice Rainforest Jumperoo...
memang kompem tak dapat lah tu nampak gaye nyer..
laki aku kate..-jangan manje kan anak...

............................ aku mampu tenung jer muker laki aku sambil buat irama buyik cengkerik...

kalau duit aku sendiri...selalu nyer die tak kan cakap banyak sangat...

ayat popular laki sendiri..-"sukahati sayang lah... duit sayang..."

sekarang...'duit sayang' tu adalah dari poket dia...
jadi aku pasti ayat popular selepas ni..."jangan manjakan anak ngan bende2 nih" atau "mainan die dah banyak"... 

aku pasrah....


sebelum aku stabil ngan 'bende' yang nak usahakan tu [macam nak membajak tanah jer bunyik ek]
aku kene control dulu semua bende yang melibatkan duit..
jangan sampai habes duit simpanan semate2 sebab nafsu shopping ko yang tah ape2 tuh... -asalkan keluar jer nak perabehkan duit mengkayekan orang lain... huh..

aaahh...kalau cerite pasal duit..shopping...memang susah nak kalah...ngeee

jadi biarkan dulu...
yang penting..ko cerite banyak tak gune...
alih2 tetap gak ko kene berjimat gak sekarang..
jangan dok pikir nak perabehkan dut laki ko pulak ek..
die dah tolong nak bayarkan kereta ko tu pon dah patut bersyukur sangat..

pasrah lagi...


nanti arr..tunggu aku kaya balik...-macam selama ni ko kaya sangat ek...uhukkss...

berbalik cerite pasal bersediakan aku menjadi suri rumah tu..

selain soal kewangan yang perlu dikawal...
banyak lagi hal lain yang aku kene pikirkan..
aku ni dah macam baru kawen pon ade gak rasenyer..
tetibe asyik ar terpikir pasal nak masak ape tuk laki makan...

kalau dolu2 mase kerje...
hujung minggu jer gigih memasak...
kalau waktu kerje...setakat 2 orang nak makan penat2 balik kerje nak soh aku masak...
alamatnyer perut masing2 dari lagu nasyid tukar lagu rock kapak ar baru lauk siap masak...
jadi hari2 sebelum balik kerje..laki aku akan mssg aku tanye "sayang nak makan ape arini...orang nak gi beli"
dan jawapan aku setiap kali pon -"ape2 lah" sama setiap kali..
jemu sebenarnye makan makanan luar....

hujung minggu lak masak...
masakan yang sama aku dok rotate setiap bulan..lagi jemu...!!!
tak terase sangat ar sebab jarang masak kan...
tak tau macamane laki aku ley redho ngan binik die macam ni..[huhu]

jadi sekarang dah ko feeling2 nak jadi suri rumah sepenuh mase..
jangan ko mimpi ar nak laki ko hantar mssg macam tu lagi..
sekarang aku pulak akan hantar mssg kat laki aku "nak orang masak ape hari ni..??" 
dan aku tau laki aku akan jawap ape setiap kali pon.. "ape2 jer lah" 

jadi...sebab tu ar...akan jadi masakan yang sama berulang2 3-4 minggu sekali..*sigh...

trime hakikat yang dapur bukan ar tempat kegemaran aku....










hah..hamik ko...
1 hari 1 resipi...ade 365 resepi dalam nyer..
dari ayam..daging..ikan..kerabu..pan cake sekalipon ade dalam tu..
resepi simple2 yang senang tuk orang tua baru belajar macam aku nih..
yer ar...aku tak teror masak macam ko....[sadis]
harga Rm 40 henget... subsidi laki bagi...


haaaa...hari pertama duk umah petang tu laki aku bawak gi jusco...
tu baru sehari duk umah tu...
kepale otak cume pikir satu..nak beli buku masakan..!!! kat popular..



semangat ni weeiihhh.....!!!
gigih ar lepas ni ko memasak...
boring2 dok umah miggu nih plan nak gi beli barang daur sikit..
tetibe rase macam besh jer nak berkenalan ngan segala rempah ratus bagai..huhu..


pheewwhhh...gigih gak ar...

hari pertama..aku gagal siapkan sarapan laki tuk laki aku..
aku terlupe yang aku dah bertukar kerjaya..!!!
hari pertama jugak..aku masih bermalas2....
sedang ade baju 2 longok ko nak kene lipat kat bilik tuh...adeeyyhhh...

naseb baik rutin qaleef aku memang dah sedia maklum...
jadi..mase die tidor pagi-tengahari tu...pandai2 ar ko nak setel keje masak bagai...
biler die dah bangun..memang ngadap die jer ar gamaknyer..
dah ko kate ko nak berenti sebab die kan.............


ape yang beshnyer dok umah nih..??
besh gak ar...walau pon ade gak ar skit2 rase boring..
tak semudah seperti yang dipikirkan...
tetap ada cabarannyer...lagi2 memang niat tuk jage anak kecik...

mungkin sebab aku tak biase lagi kot...
aahh ko...nak jadi suri rumah pon ko berdrama kan...

weeiihh..jangan pandang rendah hokeh...
ko cube buat dulu baru ko tau senang ker tak..
cerite banyak tak gune ar...



baru 3 hari jer pon......




p/s :: yaaeeeyyyy...dah ade 2 order.... [alhamdulillah] -ade income ley shopping bayak2 tuk anak ek...[ngeeee...]




50 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

mmg dah bersedia sgt akk jd surirumh sepenuh mask ni smpai beli buku tu..yui cari slalu aje hbs! tak suka..waaaaa..

MizzTina said...

akak buat bisnes la..nt xboring punye.. ke akak dh ada bisnes?

NADIA said...

aty,u buat bisnes ape?i pn nk order jgk ni hehe wlpon x tau u buat bis ape bole?;p

Syazlina Khairuddin said...

suka bce entry nie..agaknya klu sy yg x pandai msk ..kawen + dpt anak + decide jd housewife, mgkin akan alami perkara yg sama..hehe..tp best ape tgk anak membesar dpn mte..

Liyana said...

ala rase nk benti keje jgk... sobb..sobb...

buat bisnes ape tu? cite la sikit :)

Saleha said...

akak, tahniah dah jadi surirumah
harap akak tak keberatan nak kongsikan pada saya tips2 ketabahan hati, tolong nasihati saya kak..
saya ada perancangan nak berenti kerja, tp mungkin terpaksa melupakan dulu kerana sebab2 tertentu yang tidak membolehkan saya berbuat demikian.
boleh akak kongsikan bisness apa akak buat skrg? mungkin boleh jadikan perangsang dan pedoman untuk saya, sebab saya berhasrat cuti tanpa gaji selama setahun. kalau akak taknak kongsikan di sini berharaop sangat akak sudi kogsikan pada saya di emel saya ha_izmel@yahoo.com

as ♥ Leenda said...

suspen sungguh la aty ni..
2 order?
ape tuh...hehe..

Nor Suhaiza said...

ermmm...sama la.org pun bkn reti masak.asyik2 ulang lauk yg sama je.nasib la en.husband xkisah.dlm xkisah pon kdg2 cm serba slah pulak..hik3.skrg ni dok kt kg..smtra tgu due ni blaja msk ngan mak.siap tulis resepi dlm buku ag..hik3...
take care :)

CikNaa said...

aty dh benti keje? tegar btl hati mu..hihi. good2. lg baik klu kite jaga sndiri anak kite, tp ciknaa tak sanggup kot jd suri rumah.. sgt la penat. ujung mggu je pn masa singkat sgt2 urus segala mende..

Baiduri said...

tahniah aty coz cekal lepaskan kerjaya demi ank... jdi suri rumah spnuh masa pon 1 kerjaya, cuma ganjaran je berbeza... (erk, sye pon org tua yg bru blajar masak gak....huhu)

Ryn said...

aty..pmpn dgn shopping mmg x dpt nak dipisahkan...mmg akn tepipkir la mule2 tu...selalu pakai duit sndri..suke ht je kan..hehehe...x pe2..lame2 nnt bese lah tu...:)
bab masak memasak tu...jgn risau kalau seminggu je tp hr2 masak dah boleh kenal segala rempah dlm dunia ni...hihihih

Mimy Hamid said...

do the best housewives..mesti boleh punye,...memula memang kekok...ini according kawan aku ckp la..nanti lelama feel dia lain best sgt..tgk anak membesar depan mata...

psst laki ko ni kan sebijik macam laki aku la...mainan aku kena tutup mata la...bising...tak tahan aku kalau dia kata " duit ayang suka hati la."...hmmmmmmmm aku kalah ayat tu hahaha

cikpingu said...

wah kak.. dh jd cm kite ek.. mule2 mmg xbiase cmfirm malas malasan jek... haha.. umie dlu 1st dduk sama.. agk klm kabut jgk... heee.. tp lme2 terer dh.. ni esok blek srwk lg.. ntah cmne plk gayanye.. btmbh ngn dhia plk ni.. fuhh.. cbran ni... lg2 bgun pg.. mcm agk ssh jek..heee

Mr n Mrs Zaidi said...

salam....kak aty dh berhenti keje ker?? xper walaupun boring sekurang2nya akak boleh jaga anak sendiri...boleh tgk dia 24jam depan mata.... tp jgn lupa update blog k..

y.o.n.g.n.a.n.a.1.8.8.1. said...

Aku pun ada beli buku tu. Memang berguna sangat-sangat. Sampai skrg kalau nak memasak aku akan rujuk buku tu. Simpan pun kat dapur. Hehe.

Eh kau berbisnes apa ni skrg ni?cer citer cer citer..

ettyzukhair said...

weh buku yg same etty dok tgk kat fofular aritu..mau ngecek cik hub lah..hehehe...mane tau kan...leh jd masterchef!! hehehe

InaAchik said...

semulia mulia kerja adalah suri rumah...
tahniah kammoo... :)

eima said...

klu aku la ... aku rasa tak bersedia menjadi suri rumah..cukup la 3 bulan cuti gomen bg ...dah buat aku hampir kering...
boring sgt.... rutin yg sama ... tp kadang bila terpikir nk pikir hati sendri jiwa sendri mmg la boring tp bila melibatkan anak.... trasa teringin tambhan cam qaleef fully bf ....

shura shushi said...

Kak,i ada buku resipi tu :))

mama ila said...

wahhh..dah jadi suri rumah sepenuh masa yer...ila pun kadang2 ada gakk terfikir nk benti keje..tapi kewangan xmengizinkan..hihihi..rasa cam xberapa nk okey jer kalau husband sorang yg keje..cam aty r..ila nie suke shopping..gaji sdiri best skit..suami xleh nak kata ape2..kihkih..nak2 ada anak..suami pun selalu jer bising klau tiba2 parcel sampai..hihi..selalu sgt beli online..lum beli kat kedai agy..haha.. anyway..aty wat business ape?? mana tahu kot2 berkenan leh ila order..

fifi tiez said...

akak buat projek apa ye?nak jugak tahu ni..kalo sy,ntahlah.ada rasa cam best duduk rumah,ada rasa cam boring pulak.sy pun xtau camna.tapi bagus sangat kalo kita dapat jaga anak sendiri.at least anak membesar depan kita..

O'gosh Iskandar said...

aty buat bisnes apa...mmg ssh kot jadi surirumah....ai nak benti dr dulu x dapat..aty plak tetiba benti dulu...

YanaUjang said...

tu diaa buku resipi..huhu bila nk war2kan bisnes u tu?? =)

fiza said...

Phewww...habis pon baca...hahahaha...

Selamat menjadi surirumah sepenuh masa. Bukan senang tau. Saya jadi surirumah sepenuh masa dalam pantang aritu pon bersilat gak lah. Tapi seronok gak sebenarnya...dapat tgk perkembangan anak depat mata. Kalau ekonomi dah kukuh...nak juga jadi SAHM.

Aty buat business apa? Citerlah sket, mana tau kami² ni bley menambah duit poket aty ☺☺

~ NANA ~ said...

mula2 mmg rasa camtu kt dear...ye la, benda yg kita dah biasa buat tiba2 kita lepaskan...tp i yakin u blh jd surirumah yg berjaya nnti...pssst nak tahu bisnes apa yg u buat :)

aDisH.sHidA said...

aty kan pandai DIY so leh buat bisnes jugak kan...sambil layan jaga makan minum qaleef dan hubby...

good luck aty

ily♥ said...

ily ade buku tu jugak..
tapi baru berapa resepi je try..hahaha..memang hampeh. Last2 asik masak bende yang same je..

enjoy your housewife-hood..hehe..
teringin nak join the club..InsyaAllah, one fine day nanti, ikut jejak langkah aty gak..

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

selamat menjadi suri rumah ya sis. =)

luvira said...

teringin nak jadi suri rumah...tapi apekan daya...laki suh kerja gak...bagi menampung keperluan peribadi...huhuhu :)

laskar pelangi said...

wah..susah gak nak buat keputusan untuk jadi suri rumah sepenuh masa bila kita selalu kerja selama ni.semoga dipermudahkan segalanya untuk akak sekeluarga..insyaAllah dimurahkan rezeki :)

Wawa said...

eh eh! da benti ye...heeee...nmpak sgt lame tk bkk blog...takpe aty, lelame ok la...go go go...kne belek blog aty nk tau jual ape...hihi

Mommy_Cha said...

gigih betol aty beli buku masakan bagai...hehehe. takpe utk somi tercinta gagahkan lah jua eh? nanti qaleef dah 6mons jgn lupa beli buku masak makanan baby pulop. kalo dah "keras" kat dapo lah alamatnya. taktahu nak masak ape dah...ari2 mkn kentang-kentang jer mcm mikha...hikhikhikhik...aty goodluck eh. semoga berjaya dlm berbisnes :)

Nadt said...

ikut hati ku pun mau berhenti.seronok sebenarnya melihat anak membesar depan mata tapi tu la kalau x sebab kontrak biasiswa dah lama kuberhenti.grr..tapi kalau dok umah ada income wat business sendiri lagi syiok kan.nanti share la apa projek business aty tu. boleh kitorang keep supporting. :)

jaja_NorLiza said...

wah dah benti keje? wat bisnes ape ni aty? mud: nak benti keje gak! eerrr...

Bazilah (^0^) said...

Selamat hari raya dear :) seronokkkkknye nk jd fulltime housewife. Bazi pon nk tp belum ready lagi hehehe

ceritera-chinta said...

masa memula dulu tak kerja mmg bosan tambah2 tak der bby lagi,lagi lah bosan,hari2 nyayi dekat telinga hsbnd bosan bosan n bosan sebb tak kerja,hari2 bebel sapa nk bayar ptptn segala,tapi bila dah lama rasa seronok pulak,urus rumah,urus makan pakai segala,bila dngar kawan2 merungut dekat tempat kerja mcm2 hal sy rasa bertuah tak kerja,kurang tekanan,tapi dari aspek shopping mmg kena banyak puasa hehehe

asna cute said...

nak share sikit la pengalaman asna nak masuk setahun dah jd suri rumah. masa tue haikal baru 4 bulan.

1-3 bulan pertama. sebulan masih boleh terima lagi kenyataan dok umah lyn anak buat keje umah. masuk bulan 2 -3 meroyan melayan haikal sbb dia selalu meragam and tak bg asna pergi memana pun kecuali depan mata dia. bayangkan nk buang air besar dulu terpaksa sumbat telinga dgn kapas or jari sbb dia nangis mcm org gila. (berak kan lama haha) tabah la masa tue. Hati kering + simen masa tue.

4-6 bulan membebel laaaaa kata nak keje balik. smpi suami bengang hahaha =D tp dia still maintain kata tak boleh. bg la reason apa pun, still maintain jawapan dia. Tak boleh. huhu =(

7-sekarang.cari benda baru buat kat rumah mcm menjahit dan lain2 yg asna suke. but sometime mmg ada membebel kata nak keje balik, haikal meragam bila badmood. Haikal jd suppppperrrr manja dgn ayah dia sbb jarang jumpa. (siap la hubby akak sok) peel anak kita, hanya kita jer tau.(apa hubby buat kat anak kita, kita rasa dia salah. Cara dukung salah, tukar lampin salah, mandi salah, semua salah haha. lepas tue baby akak nangis mcm mane pun akak dah xheran,means dah biasa dengar then kita boleh buat xtau. sempat la nk buat keje simple lain. pakai baju ke, sikat rambut, minum air. xde dah rasa nk terkejar2 bila anak start buka suara. hubby akak yg pelik nanti haha =D

akhir kata, mula2 dok rumah mmg kita akan stress dgn ragam anak. seriusly, but 1 jln jer ada, berdoa. Moga Allah tabah dan kentalkan hati kita.InsyaAllah kita boleh bersabar dgn ragam anak mcm mane sekali pun dia teriak or meragam gila2..

eh sorry panjang gila tulis.. boleh buka 1 entry nie haha

All the best in new title and success in your biz!

Welcome to the club!

Lieya said...

Wahhh dah jadi suri rumah sepenuh masa?? Alhamdulillahh baguslah kalau macam tu, boleh jaga dan didik qaleef sendiri. kannnn... lama tak menyinggah

Anonymous said...

HEBAT

Ema Minami said...

waa...awk dah benti ea...xpew....Allah maha mengetahui akan sesuatu...pasti ada hikmah dan kesenangan dariNYA nnti..eh..buku tu sama plak dgn sy..tp sy beli wat pameran je sampai hubby tanya...bile nak jenguk buku tuh..haha

Peri PiA said...

Alhamdulillahu can do it

pia pon xsabar nak jadi suri rumah,ngeh2

Cik Puan Rara said...

aty buat keje apa? meh lah bgtahu.nk order neh.hehehe.xpe xpe.lama lama nt mst pakar masak.heee

PUAN SUE said...

yeahh!! su ade geng dah..
good luck..
entah..su rasa seronok sangat tgok aqilah besar depan mata tau

MyHaPpInEsS said...

aha..Jasmin cuti 6bulan tanpa gaji pon rase mcm nak berenti terus biler tengok anak membesar depan mata....dan biler sebutan pertama baby adalah MAMA...besh gler dan terharu. tak sia-sia cuti 6 bulan tue...Mula-mula memang rasa lain sangat..tapi xper kuat kan semangat k...BAHAGIA tue lagi penting..

Mummy GreenyHouse said...

bisnes aty ape ek? belum launch dgn rasminya tp dah ade 2 order, itu sgt membanggakan! :) moga terus brjaya aty...mesti gigih ni.. jd suri rumah mmg mncabar (fuhh..lap peluh sendiri..) tetibe kagum dgn ibu2 yg dh lama jd suri rumah..

ieza said...

aty biz pe erk???

shizansyafik said...

dah berenti ke sis? cam best je biz tu.. share la..

Mama Likha said...

eyyyy atie dh resign? ye ke ? hmm susah nk komen hehe wpun kite sndiri full time hsewife. tp kite ada bt bnda lain, dpt lah sikit2 income blh beli spender sndirik wakakakaka... tp tp designer kan ? blh gak bekerja dr rumah. eh ke bukan designer. ngarut dh kite...



huhu atie, knp komen atie duk atas entry.. dh lepas baca, bila nak komen kena naik atas balik, kdg2 tlajak smpi ke entry lain.. kdg2 tk jmp mne tmpt nk tnggalkan komen. huhu byknya komplen.... hehe jgn mrh atie, kite suka bc blog atie tauu.... :)))

iman hasanah said...

hi, assalamualaikum... Saya nurul, cuma nak respond jikalau kakak2 berminat nak buat business dengan modal yang flexible, masa yang flexible, boleh buat biz sambil jaga anak dan bawa anak bermain, boleh sms 0145223490 atau pm nurul di fb iman hasanah musa. Insyaallah nurul akan bantu...

Amran Shah said...

sy pung nk jd suri rumah