Monday, September 24, 2012

bukan ruang yang kecik..tapi perabot yang terlalu besar..





biler gi umah jiran sebelah kanan..
-apesal aku rase umah kak ros tu luas sangat ek?'-sedang kan same jer design nyer..
aku pikir2 sendiri...mungkin sebab die dah tambah dapur belakang...
dan bawah tangga tak de stor tertutup macam umah kiteorang..
jadi.... ruang bertambah...
atau mungkin perabot die sangat minima...admit..
tak de tv cabinet...-tivi terus lekat kat dinding..
tak de sofa besar gabak...
jadi ruang nampak sangat luas...sesuai ngan keadaan die yang beranak kecik 2 orang...

tapi...kenape umah sebelah kiri aku ni pon ley nampak luas walaupon dengan perabot gabak mewah..??!!!
umah akak sebelah kiri cantik giler..
nampak mewah ngah warne2 gold dan kerawang2 besar..
cantik..tapi tak sesuai ngan jiwa raga aku...
tapi tetap aku kagum hkeh..
sedang umah die same jer ngan umah aku...
eeehh..takkkk..umah akak tu end lot...
tapi tak de pon tambah atau pecah umah kasi besar...
standard jer..kenape tetap nampak luas ek...kompius gak nih...


penat2 dok pikir pasal umah orang..ko dah kenape weeiyyhhh
bersyukur lah ngan ape yang ada...alhamdulillah...
ade umah tuk kami anak beranak diami ngan aman...[insyaallah]
yang selesa...yang sentiasa buat hati kami senang...


sebenarnyer...rumah yang aku duduk sewa sekarang ni..
cukup besar dan selesa tuk kami bertiga..siyes...sangat2 selesa...
bagi aku..selesa bukan besarnyer rumah tu..
tapi besarnyer hati penghuni umah tu...eerrrrrr..........hek eleyy..
eh bukan..... kecik atau besar umah tu..
asalkan tinggal bersama membina rumahtangga ngan suami...
dan jugak si anak yang baru nak mula hidup...
rumah tu akan jadi lebih indah walau tanpa perabot mewah..!!
rumah tu akan jadi lebih luas dihati kalau sama2 suami isteri saling membahagiakan...

uurrrmmm...madah ape ko nak cerite ni pulak....


senang cerite bagi aku...
asalkan umah tu bersih dah cukup melapangkan jiwa...
biler aku pergi umah orang2 yang bersih..
hati aku jadi sangat tenang...!! suker giler weeihh...
jadi harus ar umah sendiri kene gak gigih jadi lagi bersih...
sebab dah kate ko sendiri nak duduk hadap umah ko tu kan....


sejak2 Qaleef eeman dah macam2 perangai nih..
sejak2 aku sendiri dah duduk hadap die kat umah sekarang nih..

aku rase...qaleef dan aku memerlukan ruang yang lebih tuk tumbesaran dan membesarkan dia..

luperkan tentang umah ala2 showroom house...-bak kate Mama Likha

demi anak... ruper taska mama relakan aje..[sob sob]
alaaaa..bukan cantik mane pon umah ko tu.....haaaiihh...






tapi sebenarnyer...bagi aku..ape2 pon..
yang penting adalah bersih..
biler bersih ati rase lapang jer..



ko tengok tunggang langgang umah aku...
demi Qaleef yang baru dapat sport car..
harus lah jalan nyer luas sikit kan...
mak pak nyer gigih mengemas nak kasi luas sikit minggu lepas ritu....


betul ar...umah ni sebenarnyer tak kecik...[dah lame sedar dah]
malah cukup besar tuk kami bertiga..
tapi tu ar.. perabot yang besar buat umah nampak sempit..
dolu mase baru pindah masuk..
pakai L-shape sofa jer..tu pon yang kecik nyer...
memang umah nampak luas...
sekali biler dah tukar sofa gabk nih...terus umah yang luas tu nampak macam kecik sangat..
sedangkan tak ponnnnnnnnn....-salahkan sofa...

kiteorang dulu memang segaja pilih sofa gabak2 macam ni..
sebab nak sesuaikan ngan umah baru nanti...
eeeerrr...aku rase ar kan..umah baru nanti pon akan jadi sempit ngan sofa gabak nih...
tak per...sebab aku yang beli...harus lah aku suker kan...ngeh ngeh ngeh...





haaaa...ko tengok...ko tengok....
kan dah nampak luas sikit sekarang...
walau tak seluas mase..tapi tetap nampak luas gak kan dari sebelum nih kan kan kan....

tu baru satu seat sofa aku alih...
ko jangan tanyer mane aku simpan...
kalau aku mampu simpan lagi satu seat sofa 2 seater tu...mesti lagi luas...!!! -ikutkan hati-
tapi malangnyer..dah tak de tempat nak simpan...
ko nak simpan bukan ley main campak2 jer...jangan kooo...menggigil duit nak membayar sofa tu hokeh..
nak simpan siap wrapping plastik..
angkat ngan penuh kasih sayang..muwahahaha..drama sungguh ar ko kan...huhu



sengaja aku alih 2 seater sofa ni kat sini..
laluan nak ke dapur...
walker memang tak muat nak lalu..
jadi kebarangkalian tuk Qaleef lepas ke-dapur yang penuh 'barang mainan' berbahaya adalah sangat rendah..
melainkan kalau die dah merangkak atau berjalan sendiri...haaiihh..kene pikir lagi nih..
sekarang semua bende kene amik kire...

tu tak lame lagi...-mungkin sehari dua lagi-
segala stand lamp..table lamp..frame2 aku dah nak bungkus simpan..
sebab tetibe rase semak..!! huh ko..dah letak nak dekat 2 tahun kat situ baru ko nak rase semak sekarang..apekah ko......ngeeee....

siyes ni...aku memang nak bungkus2 dah semua barang...
yaaeeeyyy...nak pindah dah...heheh...tu sebenarnyer....



biler lah nak dapat kunci ni....
tak sabar nak 'mengemas' umah se minima yang boleh..-demi anak...








35 comments:

S.n.Fariza said...

cntiknya deco rumah.
ada anak kecil rumah mmg sepah. seronok tgk bdk2. hik3.

Gieyana said...

nmpak lebih luas..sure Qaleef dpt bergeak dgn lebih bebas..:-)

O'gosh Iskandar said...

cantiknya rumah aty...rumah ai kecik je..jeles tau....mmg bila dah ada anak, kita akan kene berkorban sikit deko2 tu sume...rumah ai lagi la macam nursery...ngan mainan sampai 2 bilik....tikar abc tu lagi....kete..moto...beskal....sume menimbun..brg2 sendiri semua kene simpan...karpet pun xle pasang sebab adean dah berguling2 smbil tgn kutip benda2 masuk mulut...x caya habuk2 kat karpet tu...so, kalau org dtg umah, mmg kene thn malu je la rumah macam taska...kehkehkeh

Allene said...

hoohoh... rumah lin lagi la kurang perabot. kosong je. tu yang hafidh boleh jelajah 1 rumah... :D

Nadya Zahid said...

atty..cantek la umah u beb...
i ni pon tgh membeli brg2 umah satu satu..
bile pegi umah jiran..i pon mcm, eh..apsal umah die cantek..apsal umah i kosong...hahahah
eh, apsal umah die bsar...umah i nampak kcik je..hahahaha
mcm i kdg2 nak penuhkan umah coz umah sakng mcm kosong..kdg2 mcm eh, xpyh nak bli pe2 la..snang twins nanti nak berlari sane sini...
hahahhhaaha :)
btw..u nak pindah mane tuh?

nuyui a.k.a miss YUI said...

hihi,mmg mpk lbh lapang skit..sbr kak..t pndahla tu kan..hihi.

antalya said...

smlm akak tunjuk gambar umh ni kt hubby sambil memuji2 ckp cantik.tetiba arini tuan empunya umah ni dok puji umah jiran2 dia pulak.ohoiii itula manusia tak penah puas ngan apa yg ada.even myself pon ngaku sendiri hahaha

MizzTina said...

cntiknya umah akak..

Nadt said...

rajin atie decorate umah even umah sewa. ku dok umah sewa, perabot sume sekadar ada je.hehe..

ibuhebat said...

maybe warna coklat dinding tu yg buat ruang nampak sempit kot? agaknya la.. :)

Syima Syaz said...

kagumla dgn rumah n sofa tu....glup

eima said...

hmmm rumah aku lapang ... sbb senanga ku nk main bola berlari2... heheheh

cikpingu said...

ok.. jeles tgk umah akk... hehehee... :)

Mila Ahmad said...

eee berkenan betul mila tengok warna dinding akak tu. nak cat pun rumah sewa jerk kalau rumah betul mila dah cat dah.

PUAN SUE said...

aty tak sabrnye nak pergi umah aty..cantik..su masih xdpt lg nk beli umah sendiri..tgh mencari lagi..su pn duk umah sewa jugak..

su tak pe rmh kecik asal kemas je..bersih pun ye jugak.
ari tu aty dtg umah su asik ckp umah su kemas bersih segan su..hihi..yelah..nak deco pun tak pandai sgt..carca marba boleh la..hihi..
sbb dlm otak set klu umah sendiri nnt baru nk deco betul2..hahha..

fiza said...

Cantik lah deco rumah >_<. Kemas jer. Klo umah saya...pagi kemas, tgh hari dah bersepah. Anak dah 3...biasalah kan. Dah mcm nursery pon iyer gak. Meja makan plak hanya ada meja saja. Kerusi dah simpan dlm bilik sbb anak dara suka memanjat. Dah beberpa kali jatuh...huhuhu...

AIN NAZRI said...

chantek umah aty... betol2 bila budak makin membesar makin luaslaa space dia perlukan.. umah ain kecik je.. jadi alternatifnya kami x beli perabot.. kat ruang tamu hanya ada rak tv dan tv sahaja.. selebihnya kosong.. jadi Aud leh main yellow car dia and leh main lari2.. sepah mcm mana pon x kesah sbb senang kemas dan senang mop.. cuma letih kat kita je laaa..

Riana said...

anak nak membesar memang rumah kena lapang..kecuali dgn sediakan toys yg melambak2..so,xdla kacau brg2 hiasan..tp tgok tahap buas anak gak..kahkah..ingat adik yana dulu masa kecik,lapang xd benda rumah sbb semua simpan..almari semua ikat pakai tali takut dia mengemas..hahahaa

Mommy_Cha said...

aty & hubby sama minat tu yg best..hihihi. ni minat utk deco umah ke alut,,,kahkahkha! :)

Bazilah (^0^) said...

cantiklah langsir tuh, berkenan bazi hehe mende lain plak yg di tgk kan :D

storm rider said...

stuju.sofa besar,mmg makan ruang.maca umah saya gak. nasib baik pilih kabinet tv yang pasang kat dinding tu....so byk beza gak la walaupun sofa besar.sebab kabinet tv yg lekat kt dinding tu dpt jimat ruang. btw, suke tgk hiasan rumah awak.cantik..:) btw,slm perkenalan...-ain, www.soulin.blogspot.com

storm rider said...

silap tulis nama blog tadi...www.soulain.blogspot.com. jemput singgah ye:)

Veelara said...

yeyh.kite pn xlama lg nk pindah umah sdiri.n xda da berangan nk hias bagai.kene jd minimalis je.y penting keselamatan n keselesaan utk anak

:)

salmia saidin said...

cantiknya living room depa.. hihihi..

shizansyafik said...

ooo.. nk pindah dh.. okla tu aty,, 2 in.. selamat berkemas.. =)

LisaLisut said...

i suke gile la color ruang tamu u ni. admire. tp mls nk deco.apakah.haha.hire u jd tkg deco bole x? hehe

Mama Likha said...

adeh ! siap tempek lg kite punye komen.. uwarghhhh uwraghhhhh malunyaaa...


tp apa2 pun rumah atie masih dlm konsep show hse unit lah haha. serius ! tknmpk muka taska lg tu..... pndai ati control qaleef ! hikssss rmh kite dlu, time malikha besar2 qaleef ni, penuh lah warna warni..... ceria sngguh ! tu hok kata cam taska tu... :P


iye betul... kebersihan plg utama. itu penting melebihi segala2nya... * bersyarah pulakk dahhh huuuuuuu

Mimy Hamid said...

umah aku beli hall kecik je umah apartment kira ko beruntung la besar luas..macma umah mak aku tu...buat masa ni kena lapang tak leh cantik ngeeeeeeee



aku tak beli lg handblender..tak sempat la..laki aku keje aje manjang

Nor Suhaiza said...

cntiknyer umah..suka konsep yg simple2..lepas habis bpntg ni baru sibuk nk deco umah.tgh mncari umah2 yg nk ditiru..hik3...

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

cantikla sis warna turqoise hitam tu. kreatif sgt =)

Hilmirda Daud said...

cantiknya living room, kemas aje. Kalau rumah Amy sekejap aje kemasnya lepas tu bersepah balik.

y.o.n.g.n.a.n.a.1.8.8.1. said...

Cantik umah ko aty..langsir tu kau beli mana ek? Eh sempaaaattt. Haha.

Betullah tu, baby tengah nak melasak ni kita kena lupakan kejap impian kita nak hias menghias rumah bagai. Even anak ada playroom pun, dia tetap nak keluar main kat hall sebab kat situ lagi byk "toys" best.

Kalau dapat masuk dapur memang lagi happy budak tu.

Jadi slowly ko simpanlah barang2 yang mudah pecah, yang mudah dicapai, yang bahaya untuk baby. Kabinet tv aku skrg dah togel dah..ada dekoder astro dgn tv jek. Yg lain sila masuk stor. Haha.

MisZ FyZa said...

bl da ade anak ni terpaksela deco uma yg memenuhi citarasa anak..hee..snang die nk pusing2 explore 1 uma..

Liyana said...

cntiknye umah aty. kemas je

wan nurul hezrina said...

shantek umah.tulah kadang perabot besar makan ruang.anak2 plak nak2 lebih dr satu anak mmg berlari jer kerjanya..huhu