Thursday, September 20, 2012

Qaleef 5 bulan dah boleh jalan..!!!



jeng jeng jeng.......
kalau betul 5 bulan dah boleh jalan..
memang pengcapaian terhebat ar....huhu...

Qaleef 5 bulan dah 18hb ritu...yaaeeeyyy....anak mama membesar ngan sihat..alhamdulillah...
maknenyer lagi sebulan nak bagi solid food....guullpp...
satu hape pon aku tak prepare lagi...
orang lain tu anak baru cecah 3 bulan dah beli macam2...
aku...?? nak hado...
nanti biler qaleef dah makan solid food..
tak de aku nganga lagi kalau mak2 cerite pasal solid food anak yang besh2..!! heheh..

cerite pasal solid food..
nampak macam maknyer teruja ek..
tapi biler tengok mak2 lain gigih membuat solid food hebat2 tuk anak..
aku muler nebes...gigih ker aku ni...??
kang tak memasal aku dok ulang buat makanan yang same tuk qaleef..
alaaa...macam dolu2 aku dok repeated masak lauk tuk laki aku....ngeh ngeh ngeh..
tu dolu2 hokeh...sekarang...sila ko tanye laki aku...
hari2 lauk lain aku belajar masak tau..
gigih aku nak jadi suri rumah cemerlang...huhu

kalau aku gigih masak tuk laki aku..
tak kan ar aku tak ley gigih melayan masak tuk anak aku pulak kan...
sebelum ni gigih mengepam boleh..
tak kan bende yang lebih simple aku tak mampu buat..
simple..?? guullpp.... betul ker senang...adeeyyhhh....

aaahh ko..belum buat mane ko nak tau kan....
aku tau.demi anak mesti semuanye akan jadi boleh dan sanggup...yaaaeeeyyyy...


eehh..sebenarnyer nak cerite pasal si 5 bulan Qaleef yang konon2 boleh berjalan sangat tu...

nak tengok...?? [macam gempak sangat kan]








































taa daaa..............!! sport car baru qaleef...

nak cerite pasal kate nak beli sport car ni..kemain tragik lagi...huhu...
sebab kan sport car ni ar buat kiteorang letih giler sabtu sampai ke ahad tu..
tapi...malas ar nak cerite...alaaa..ko pon bukan nak tau sangat pon kan...




terlalu awal beli baby walker...??
entah lah..aku tak pikir sangat pon pasal tu...
sejak aku bela sendiri anak aku nih..
dan tengok perangai die yang tak mo tido baring guling2 walaupon baru jer belajar meniarap...
konon2 advance ar tu..nak duduk jer memanjang...ggrrr....
penat mak ni jadi kerusi die...sokongan badan die..
qaleef boleh duduk berdiri dah..
tapi masih perlukan sokongan..risau ape2 jadi..
budak tu baru masuk 5 bulan kot....

memula aku ingat die nak beribe jer ngan aku..
muler ar aku risau...adeeyyhh...susah nak wat keje macam nih..
tapi biler aku letak dalam kerusi meja makan die tu..
sambil aku buat keje lain..die hokeh jer...
tapi letak dalam fisher-price rocker die tak mo..
aku pikir..qaleef nak duduk tegak...
tak mo dah separe2 baring dalam rocker tu..

terus terpikir -mungkin dah boleh beli baby walker tuk qaleef dah ni-
tapi dalam mase yang same aku pikir..sampai ker kaki qaleef tu nak mengayuh?? 
tengok Anaila anak wawa kat blog die..steady jer...
weeiihh...anak wawa tu tinggi hokeh...walau beza hanye 18 hari jer dari qaleef..!!

tapi nak gak beli...
propose kat laki aku...-tapi die tak kate ape..tak kate boleh atau tak..-

sampai ar mase pergi beraye kat umah wawa hari sabtu ritu..



kesian tengok qaleef nak main kat walker naila..!!!
tapi dapat ar merase naik kejap...
tengok die boleh tegak n control badan die..steady ar qaleef..
tapi walker ni mungkin tinggi tuk qaleef..
jadi kaki tergantung..[mungkin tak adjust] 



terus laki aku cakap.."jom gi carik walker tuk qaleef"
mak nyer ...yeeeaaaaaa...!! harus lah hokeh ajer...
wawa cakap beli kat manjaku bangi..
tapi nak pusing bangi tu macam jauh..
kebetulan plan nak balik shah alam amik roti jala...
ajak laki aku singgah manjaku kat taman sentosa klang...

dah pekenan kat My Dear baby walker nih..harge Rm179..[kalau tak silap]
tapi ni last stock...tak kisah pon nak amik..
malang nyer...rosak pulak yang lagu2 atas tu..
hiang ar serinyer..jadi..terus cancel walaupon die bagi 10% discount...
alaa..10% jer..kalau 50% pon mungkin aku tak nak gak...
bukan berlagak..tapi...lagu2 picit2 tu semua yang buat budak lebih tertarik kan...

samseng ar muker aby walker ni..macam masked rider..heheh


tetibe laki aku pekenan kat mendalah ni..!!
harge Rm 240..[kalau tak silap]
dah siap cakap kat anak.."ti qaleef eeman dah ley jalan papa belikan ni yer"
eerrrkkk....penuh lah umah nanti ngan menan gabak2 macam ni... *sigh



walker tu pulak...bukan tak de yang lain..
tapi tak sempat nak memilih membelek bagai..!!
sebab kiteorang mengejar mase..
nak balik umah family aku lagi..nak kejar solat zohor lagi..
dan lepas tu nak ke rumah mimy pulak..
jadi...kami balik dengan tangan kosong..
memang banyak pilihan kat manjaku klang tu..tapi sebab kelam kabut..
tak dapat nak pilih betul2...gggrrrrr.....
plan..mesti nak kene beli jugak...





kat umah Mimy pulak... qaleef try seat Fayel nih..
saje2 nge-test..tengok qaleef ok jer...


muler ar hati berbelah bagi..
dalam pale otak memang dari dulu nak beli bende ni..
tapi biler mimy cakap beli baby walker lagi worth it..
harge lebih kurang walker tu jer...
so..terus luperkan bende alah comel nih...
kat umah Mimy pon ade gak try baby walker Fayel baru beli...
tapi tak de gamba..sebab mak pak nyer ngah leka makan bolognis Mimy yang sedap..!! 
Qaleef...eerrr...laki Mimy yang dok hadap..ngeh ngeh ngeh...



lepas balik dari umah Mimy...
tak sempat nak gi carik walker lagi...
esok nyer baru gi carik nak beli...
dari Jusco...[tak de yang pekenan] sampai ar ke kedai2 baby area sungai uloh.gomak...shah alam..klang.!!!
hamek ko...mafkan mak nyer yang cerewet tah ape2....


lepas penat dah pusing 5-6 kedai..
laki aku pon dah sound...kat kedai terkahir yang kiteorang pergi..
"kat kedai ni...beli jer ape yang ade..kalau tak..orang tak nak gi carik dah"
eerrrkkk.... halamak....naseb baik kedai yang kiteorang pergi ni banyak gak pilihan cantik2...
tapi sebab nak yang pekenan kat hati..
badjet lari sikit... duit mak nyer kene kuar lebih...adeeyyhhh...



jadi sebab laki aku dah sound sambil buat muer ketat..
aku pon beli jer ar yang nih...
nih jer yang paling aku pekenan...walaupon kaler nyer macam sikit boring ar...
"sayang..kaler sport car ni macam rocker fisher-price qaleef ar"

laki aku :: "eehh...kite memang carik kaler same2 kan..." -sambil buat muker annoying..

aku sentap..perli aku lar tu...haaaiihh....





sport car ni ade kaler merah hitam..memang cun ar..!!
tapi tak de stock pulak...adeeyyhhh...
ini pon cantik jugak kan kan kan.....


kalau ikutkan memang ar banyak yang cun2 gile...
tapi harge nyer pon cun gak..!!
asal aku pekenan jer harge mesti cecah 3-4 ratus...adeeyyhhh..
nak buat2 pejam mate beli pon aku tak ley nak pejam..
biler pejam mate..sayup2 dengar laki aku sound.."berjimat sayang...."
jadi tak ley ar aku nak pejam2 mate beli jer yang 3-4 ratus tus.membazir hokeh...!! -ceehh...sedang ko tak de bajet kannnnnnn....huhu





jadi qaleef dah muler dapat sokongan kaki nak bergerak sendiri...
harap2 baby walker ni tak merencatkan perkembangan Qaleef nanti...
bagi aku..baby walker ni agak memudahkan aku jugak...
biler qaleef teruje bergerak sendiri..tak ar die asyik nak aku dok ngadap die jer sepanjang mase kan...
die pon dah pandai ngekor aku sendiri...
cume kalau asyik ter-reverse tu...muler ar die panggil2 aku soh tolong..hahaha..

apepon..pasal baby walker ni..terpulang pade pandangan masing2...
lain mak pak..lain anak..lain pemikiran dan lain kegunaan serta kepentingan nya..
macam aku cakap sebelum2 ni..
kite amik dari sudut positif..insyaallah yang ko nampak buruk tu.. akan jadi lebih baik...





p/s :: jangan letak lebih dari 20 minit kat dalam tu...



45 comments:

Anum said...

comelnya dia
terkejut anum ingat betul2 leh jalan tadi

nuyui a.k.a miss YUI said...

tu dia kerusinya..comel toi..yui ingtkan btol td leh jalan.mmg hebat la 5 bulan dah leh..haha..

Tina Othman said...

tegap badan qaleef ye dah boleh duduk dlm walker

jgn baru2 ni je dia suka, takut lama sikit dia boring

Mila Ahmad said...

fuyoo cantik kereta qaleef nie.

cikpingu said...

nk jugakkksss... blek srwk esk wajib beli nih klu dhia dh xleh nk ltk sje..

MizzTina said...

cun la sport car tu..hehe

Mommy_Cha said...

hoiiii comeiii gileeesssss qaleef punya walker kot!!!! hahahahahah :)

Suhaida said...

Cantiknyer walker..haykal dulu dapat free sbb mak dia request kawan2 ofis beli..hahahaha..jimat!

Ros Anis Rusli said...

xsbr nk bli walker dkt airiell...

Erina Asmawani said...

Ololohh..comeynye Naila ngan Qaleef. Betull..sokong pendapat Aty, lain parents lain caranya..hopefully Qaleef membesar ngan sihat n riang ceria bersama walker baru :D

Hazz Nieza said...

bestnya Qaleef dah duk dlm rocker.. makin luas dunia. heehehe.. my Hana dr lahir mmg mau didukung ajer. ni da msk 2bln, berat makin tmbah, aduhh lenguh maknyer. hopefully cptlah dia blh meniarap sndri spya kurng boring dia trbaring jer.. ;)

ciNDerella stRikEr said...

amboi...suke Qaleef naik sport car baru. hehhee

erin said...

gembiranya qaleef dapat walker..5 bulan dah boleh naik walker eh, rin ingat nak tunggu aish 7-8 bulan baru nak beli, sebab takut dia tak kuat lagi, kalau beli walker kena beli pagar baby jugak, sebab dari living room ke dapur tu ada bendul, jatuh luruh anak kesayangan tu kang.

PUAN SUE said...

senang ade walker ni..aqilah siap jalan2 satu umah ngan wlker tau

puan.mila said...

cantik bangat color walker qaleef..striking gitu :D

ettyzukhair said...

saspen je..ingat betul2 td..mmg harulah kalau dh jln potong si abg ameer hehehe..btw dua2 walker n bumbo ade pro n cons.. yg penting kne sentiasa keep ur eyes on them.. dua2 pon ameer ade...but walker the least ameer guna...byk guna bumbo hehe..

CikNaa said...

ganass qaleef nye walker.. hihi..ciknaa tgh memikir nak beli walker ni.. bile la dpt yg cun cket.. yg old skul nye razin naik dh kt kg :)

eima said...

aku ok je sbb dua2 anak mmg berwalker ....

tp ko ptt beli walker yg tayarnye kecik tu & ade safety pe tah tu ... sbb yg tayar besar gitu nanti bila dah pandai ngayuh ...kemain laju tau ... walker lama fahim tayar besar gitu la byk kali gak nk tertonggeng ... yg alisha aku beli yg tayar kecik tu .. tak de la menonong je laju .... seriau

Anonymous said...

sama mcm baby zara punya..
sy beli kat jusco b.indah rm179 after discount..

pizet said...

just pastikan pintu atau grill tutup, kang ada eksiden plak, anak jiran 2 kali kot sembam depan pintu sebab grill x rapat...pz memang x beli lansung walker..

MisZ FyZa said...

hee..blh lame x qaleef dok dlm 2..nayli start dok dlm walker bl da 6m.. die xsuke..walaupn dpt jln sendri dlm 2..terjerit2 soh kluarkn..smpi la ni kalu ddk kjap je..stress ibunye ni..huhu

Syima Syaz said...

ni aisya ni pn mmg aim gak walker..bkn apa senang nnti nak buat kerja..

tp teringat adik dulu rice cooker mengelegak jatuh atas dia. tapi itu sbb careless...

plan nak pagar dapur

Bazilah (^0^) said...

igt qaleef dah betul2 boleh jln td, terkezut denn hehe. meriah sport car qaleef!

antalya said...

smart walker dia. pusing2 cari walker tu ada tak jumpa kedai jual ride on car yg akak cari? ehh nyebok je nk tanya hehehe

fifi tiez said...

walker ni cantikla kak..rasa nak beli sekarang juga walaupun baby tak kuar lagi.hahaha..

fiza said...

Cantiklah sportcar qaleef.

fiza said...

Cantiklah sportcar qaleef.

@YUNID@TI said...

tul la comelnya walker die

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

Qaleef, auntie nk tumpang!!!hehe

akilla ibrahim said...

kemain hepi qaleef duk dlm walker tu..hehe..nape lak xblh letak dari 20 mnt ye kt dalam tu?

Wawa said...

hah..comel gler walker qhaliff...ktorg punye dull sungguh~!mama tak suke tp daddy da beriye sgt nk beli...layan kan aje lah...duit die...hihihi...:p

nti qhaleef semakin laju dlm walker tu mcm naila...boring2 masuk bilik main langsir, dah bosan keluar g depan tgk pemandangan kat luar...haha...comel gler...

eh ktorg tak ingat pernah letak naila lbeh 20 mnt ke tak...rase mcm belum pernah lg...nape ek aty?

Baiduri said...

beznye qaleef dh ade sport car... ngah usha2 gak nk cari mini cooper tuk tasneem ni....hehe

norizan husin said...

haaa betul2 membantu bila ade walker ni....sng ummi nye nk buat kije umh...nk masak ke ape ke...sbb kdg tgl bedua jek kt umh...hihi

Gadis said...

terkejut sekejap...
dah eksited nk tgk qaleef dh boleh jln...skali tgk walker...hihihi..

comelll betul qaleef...
geram tgk..
semangat...
kalau golek2 ngan qaleef mesti best...hihihi

luvDriGhtOne said...

Ntah2 kte prnh slisih bahu kt manjaku sentosa tu.hehe..salam perkenalan kak..sy stalker tegar akak ni..qaleef mkin hnsem skrg..;)

MyHaPpInEsS said...

baru terpk cepatnyer dah berjalan tapi rupa-rupanyer jalan guner walker...hehehe tertipu...Jasmin pon guner bile Jasmin buat keje umah at least dier tak ngacau..hehehe just kene pantau jer...

Anonymous said...

Does this site have a page on Facebook?

Mimy Hamid said...

fulamak qaleef nya walker lawa nya..stylo mylo..ko beli mana patern gini..memang ciri ciri baby boy punya la...huwaaa aku beli manjaku takde choice..amik je la mana ada huuhuh..senang la ko nak buat keje ada walker ni

Mr n Mrs Zaidi said...

geramnyyyaaaa tgk qaleef nie...comel sgt..bila tau boleh jupe..jom kita buat perjupaan mommy2 blogger nak sis??

SiMply NaD'Honey said...

happy 5months qaleef...wahh...comelnyer dier ddk dlm walker dier hehe...aty anak nad pun skang samer jugakler..mcm qaleef ader ciri2 nak berdiri ajer and gayer nak berjln...tgn kiterong lenguh nak pangku lamer2 tu...tuler kdng2 terpikir gak nak beli walker..and jumperoo tu pun wat nad tempting ajer...tp takut gak lil aa taknak ddk lamer dlm tu...huhuu

Wawa Yusoff said...

besau nye gelak kamu qaleef. muka bahagia sungguh dapat sport car ek :)

wawa pun tgh survey walker ni. x ckup survey kat kedai, survey online pulak. tp x jugak beli. heheheh :p

mama aryan said...

comel qaleef bambam nih, walker sama la dgn anak buah akak punya,

i.z.m.a said...

baru lepas survey walker jugak last week. bila tengok entry ni, terus teracun minda nak ajak hubby pegi beli jugak wiken ni. hari tu kasi baby try, dia punyala eksaited sampai macam taknak keluar dari walker tu. huhuhu..

mummy akmalyaqil said...

teruja plak tengok qaleef da dok dlm walker.. sok nak test letak aqil plak dlm walker turun temurun.. zaman akmal, then alya. now aqil plak..

anessa said...

Heee sama macam adam nye walker. Cantik kan sport car tu, cam smart je. X gunakan selalu sgt pun, tp ade mase2 tertentu mmg sangat perlu.