Friday, September 28, 2012

Review :: botol ajaib Qaleef-PIGEON Peristaltic PLUS bottle



kalau nak cerite pasal Qaleef dan botol memang masalah besar tuk aku...
ko tengok..biler aku dah berenti kerje pon..
isu pasal botol ni tak pernah nak habes...
ko tau jer ar Qaleef tu kan...memang anti giler ngan botol susu..!!
puas dah aku cuber macam2 botol..tak jalan gak...
Kalau boleh Qaleef nak puting botol tu sebijik macam mak die ni punyer kot...haaiihh...

dah macam2 botol aku cuber...
gigih mak pak nyer bersabar ngajar Qaleef mase dari dalam pantang lagi..
dan dah banyak gak ar duit perabeh kat botol susu ni..
ko tau jer ar kan..melambak2 botol susu macam2 jename ngan fashion ade...
dari semurah2 harge..sampai ar aku pernah jumpe harge botol yang tak masuk akal...!!
kemain mahal....!!
botol2 sekarang kebanyakkan semua dah jenis anti-colic...
sekarang kan banyak kes tesedak susu...risau....
tu belum lagi cerite botol bpa-free..memang bersepah ar nak carik...
tapi masalah Qaleef sekarang ni bukan pasal botol jer..
tapi masalah teats..masalah puting yang tak sesuai...
botol cantik dan canggih mane pon..kalau puting tak sesuai..
anak aku confirm reject minum susu aku dalam botol mentah2...!!!
membazir tol mak pak nyer ni beli botol mahal2..macam2 jenis..
macam puting TT tu..harge boleh tahan..puting pon konon2 macam kite nyer nipple kan..
tapi tetap anak aku tak nak....
tu ar aku cakap..kekadang mahal pon bukan sebab ape..
tapi ade sesetengah botol mahal sebab design nyer jer...
kalau berbaloi tak per ar gak ko beli kan... 
nih...duit dah perabes..tapi anak masih tak nak hisap botol tu...



okeh...mungkin anak aku jer yang bermasalah ngan botol2 tu semua..


*sigh..


putus asa gak ar memule dulu....


sampai ar Mimy Hamid memperkenalkan kat aku pasal botol susu PIGEON Peristaltic PLUS...
ader die cerite kat blog dia pasal botol ni jugak.. [post]
lebih teruje biler pihak PIGEON tawarkan botol ni tuk Qaleef cuba dan review..

ni lah rupernyer botol tu...
Peristaltic PLUS PPSU Bottle 240ml - 2 units
retail price :: Rm 57 sebotol siap puting


Salah satu ciri botol yang baik ialah BPA FREE
material botol ni bukan plastik  biase tu tau..
material botol ni diperbuat dari PPSU [Polyphenylsulfone]
dan mengikut ape yang aku bace...warne brown botol tu adalah warne natural material PPSU tu sendiri..
ape yang special nya...?? Material ni boleh mencapai tahap kepanasan sampai 180 celcius dalam proses sterilizer..haaa..hebat tak...  



sebab Qaleef dah nak masuk 6 bulan..
jadi puting pon lain saiz..saiz L...
lubang puting sesuai mengikut tahap keperluan susu yang nak di sedut..
haa...biase ar kan..lagi besar anak ko..lagi banyak nyusu nyer..
kalau kehendak besar..tapi tak gune puting yang sesuai..contoh nyer gune puting kecik tuk saiz 3 bulan..
aku rase boleh bawak masalah gak kan..
kompem ar anak ko ngamuk sakan setiap kali ko kasi botol kat die..


kalau ko nak tau..
harga saiz botol dan puting ni mengikut saiz...
dari saiz newborn [SS] sampai saiz besar [L]..
kalau botol pulak ade saiz 160ml dan 240ml..

Product Line
Description
Capacity
Price (RM)
Peristaltic PLUSTM
Plastic bottles – PPSU (Polyphenylsulfone)
160ml
55.00
Peristaltic PLUSTM
Plastic bottles – PPSU (Polyphenylsulfone)
240ml
57.00
Peristaltic PLUSTM
Plastic Bottles – PP (Polypropylene)
160ml
40.00
Peristaltic PLUSTM
Plastic Bottles – PP (Polypropylene)
240ml
42.00

Product Line
Description
Size Development
Development
Hole Shape
Quantity
Price (RM)
Peristaltic PLUSTM
Nipples
SS
Newborns
Round Hole
1 Piece
13.00
Peristaltic PLUSTM
Nipples
S
From 1 month
Round Hole
2 Pieces
24.00
Peristaltic PLUSTM
Nipples
M
From 3 months
Cross Cut
2 Pieces
24.00
Peristaltic PLUSTM
Nipples
L 
From 6 months
Cross Cut
2 Pieces
24.00




puting dan botol ni..kalau tak hisap...susu tak akan keluar..
macam konsep kite nyer breast jugak.. sesuai ngan motto dierang "stimulates baby's natural scking motion"
kalau ko letak susu kat dalam botol ni lepas tu ko terbalikkan..
susu nyer tak kuar menitik pon...
nak kene hisap baru die susu kuar kekdahnyer..

jadi dengan botol PIGEON Peristaltic PLUS ni..
boleh lah mengelakan anak tersedak susu...tu yang aku nak sangat2...keselamatan anak paling penting..






botol ni mengikut konsep pergerakan mulut baby semasa direct feeding kat kite..



botol dah cun...
puting dah besh..
konsep dah gempak..
persoalannye :: Qaleef nak ker minum susu dalam botol tu.??

haaaa....memula aku memang risau gak mase nak gune botol PIGEON Peristaltic PLUS nih...
yer ar...since aku dah berenti keje ni kan..
mane pernah die berbotol...
ade dalam sebulan gak ar...
tapi walaupon kate ko boleh direct feeding jer lagi senang..
tetap nak kene ajar jugak...
sebab setiap hujung minggu [buat mase ni]
aku masih ade 'kelas' yang tak habes2...[tu ar ko cuti raye kemain lame]
nak tak nak...Qaleef tetap kene tinggal gak dalam separuh hari...
kalau tak dengan bs..papanye akan jage sendiri...
jadi kene gak Qaleef berbotol minum EBM aku tuh...



memule try..muncung2 jer Qaleef hisap...jual mahal konon nyer...



besh agak nyer...hisap lebih sikit...


haaaa....ajaib..!!!! Qaleef nak minum susu aku melalui botol PIGEON Peristaltic PLUS ni..!!!! 




okeh Qaleef...cukup ar tu..mama tau awak dah jatuh cinta ngan botol PIGEON Peristaltic PLUS ni...tapi tak yah pandai2 nak pegang sendiri macam tak nak lepas..



haaaa..tu aku kate ajaib pasal botol ni..
dah banyak botol qaleef reject..
tapi botol PIGEON Peristaltic PLUS ni tetibe jer Qaleef nak...
aku pon kagum hokeh....


agak berbaloi dengan harganye kalau ni lah hasil nya...
aku yakin biler ko tengok dan pegang botol PIGEON Peristaltic PLUS ni..
ko pasti jatuh cinta macam Qaleef tuh...
siyes ni...botol die besh tau...

memang aku galakkan sangat2 tuk korang beli botol ni...
tuk mummy2 baru..
yang selalu ade masalah nak sesuaikan anak ngan botol sebelum nak masuk kerje lepas pantang tu...[macam aku dolu2...]
tuk mummy lame pon sama..
aku rase mungkin korang boleh cube botol PIGEON Peristaltic PLUS nih jugak...
aku nyesal tak cube dari awal2...
botol ni ade jual kat Jusco, Parkson, Tesco, Sogo, Isetan, n baby specialty shops...
puting pon senang nak carik...jadi jangan risau...


lepas ni pon aku tak risau lagi kot2 dalam2 mase2 terdesak terpakse tinggalkan Qaleef ngan orang lain......yeeaaaaaa




boleh lawati website PIGEON untuk penerangan lanjut




62 comments:

Anum said...

good sharing sis

nuyui a.k.a miss YUI said...

bguslah qaleef nak guna botol ni kak..kalau dia reject nak cri jenama apa la lagi gamaknya.

Allene said...

hoohoh.. menarik... :)
aty, jangan bg botol sangat nanti dia tolok DF susuh... nipple confius.

Mr n Mrs Zaidi said...

wahhh berkesan yek..akhirnya berjaya jgk sis cari botol n puting yg sesuai untuk Qaleef.... sy pun nak try cari jgk la botol nie...mcm best jer guna,..tq for info sis...

ReYNa said...

lor.qaleef x suka bitol susu ek.nasib mak dia dah jumpa yg qaleef suka.huhu.rizqi plak okeh je semua botol.asal ada susu.kalau x mmg peninh gak ek nk cari botol yg sesuai

Ryn said...

riyn baru survey2 botol susu utk baby nnt...sebab cuti pon x lame..2 bulan je..jadi nk cr yg betol2 bby boleh hisap...nak try lah..penerangan aty da cukup bagi riny jatuh cinta dgn botol nih...hahahaha...nak try cr nnt...:)

Mimy Hamid said...

ajaib nya botol ni sampai sekarang fayel duk ngadap lagi...err nak free lagi dapat tak heheh...beli mahal bebenor...kah kah

Puteri Satu said...

anak2 akak memang serasi dengan Pigeon.. dari dulu kini dan selamanya... :)

Nur Zulya said...

akhirnyaaaa..*clap hands :)

~Leyyatasha~ said...

alhamdulillah, akhirnye Qaleef dah ade btol fvret. comey..!!~

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

wah , bagus ni.. pernah baca review kak Mimy tu, tapi belum lah pernah cuba kan.. sebab takdop bay nya.. hehe. tapi nanti sebelum bersalin nak jugak beli botol ni 1 @ 2 ! hehee..

eLmedinahome said...

Tahniahhh mama qaleef...leh try kat bby amanda jugk nie...tq entry yg best...;)

♥ Wina ♥ said...

my kids alhamdulilah xde reject botol mane pun...I suke tukar² sbb geram tgk design botol cantek² hehehee

tapi kena BPA free la..

antalya said...

wahh happy ye.selesai masalah.tambah lg pulak di sponsor.bestnya

YanaUjang said...

nice review la yunk! ai pn mcm TERjatuh cinta dgn botol ni..kekeke

Mommy_Cha said...

memang ajaib pon botol ni..lain dari yg lain..cuma si mikha suka benau dgn puting dr baby..jangan kata nak tukar puting lain..ngamok dak tu hihihihi :)

MaMaIfFah:iZzaH said...

izzah pun guna botol ni..skali try je terus dia nak minum botol. dah xde masalah bby pilih puting botol..

-cinta soFiaSafiya- said...

nice info....thanks awak...

baby saya memang poblem isap susu...
pakai AVENT pn.... xjalan...

thanks yaa sharing info....

fifi tiez said...

Aritu ada gak tertengok botol ni kat jusco.best ye kak?huhu.nanti kalo bby xnak guna botol avent yg sy dah bli..sy nak bli pigeon ni la

farhana shamsuddin said...

best kan guna.. hehehe

MisZ FyZa said...

hee..pandai qaleef..nk botol yg best je..prob aty same ngan sy..nayli lu cukup anti ngan botol susu..bl ibunye da benti keje lg la die xpandang botol susu..tp jgn risau,bl die da 6bln kan da blh ajar gune training cup..mcm cwn 2..bl da terdesak. bg je susu gune 2. hee

nYomeL said...

Alhamdulillah.. akhirnya jumpa jugak botol susu yg sesuai dgn Qaleef kann..?? :)

Nor Arinee Mat Saaud said...

salam,

ade jugak terbaca blog someone yg dapat free botol ni.

camne u boleh dpt free??
or mmg pegion approached blogger2 fames utk buat review.

best gak kalau dpt satu hehehe.

Hilmirda Daud said...

akhirnya... dapat jugak botol yg serasi ngan dia.

LisaLisut said...

aty,botol ni bole elak minum meleleh x?huhu.my baby botol TT n avent xsah kalau minum xmeleleh...

makcik rokiah said...

Bestnye sampai nak pegang sendiri yer...gud boy!

asyraf mother said...

berjaya juge kan..saya pun gunakan botol ajaib ni untuk haikal.mmg selamat insyaAllah

cikpingu said...

nk beli jugak.. tp tggu blek srwk nnt bru beli... heeee... skrg ni pki btol murah2 je.. btol pureen adiah2 2 sume..

Gieyana said...

alhamdulillah..dpt juga botol yg sesuai utk qaleef..:-)

gd infor nie..:-)

sOphia said...

very de ajaibbbb.. =)
tahniah Qaleef...

Nadt said...

menarik!ni rasa gatal2 nak tukar botol ni plak.hehe..

eima said...

hmmm... nanti kena pikir semula sbb alisha nye tomi tippi tu byk lagi yg tak guna....hmmmmmmm

ok la qaleef suka ..tp ko kena konsisten la..klu ssh jugak sbb klu benti separuh jalan takut nanti die refuses balik

MizzTina said...

mahal gak botol tu.. tp qaleef dh pandai dh..

wan nurul hezrina said...

haaa amek detail nyer penerangan.huhu..mmglah nmpk terbaik..skang sofia guna jenama mam.merahpun sama..gaknya klu tukar jenama pigeon nie depa ndak ker

Anonymous said...

td jenjalan kat ekspo baby & mom..jumpa botol nie..dlm harga rm45 yg PPSU 240ml..ingt nk beli yg nie tp hubby soh beli avent..

cikPUAN einaYrah said...

salam kak..
anak saya dulu pon macam qaleef.. susah nak hisap susu guna botol. esok nak naik keje semula, tapi masih lagi tak nak hisap botol. meroyan saya kejap kak oiii. lebih dari 20 botol susu buat perhiasan. huhuhu berusaha gila cari botol susu yg putingnya mcm nipple kita. nasib baik jumpa. puting botol ni memang serupa mcm nipple kita, kecik n bulat. brand first year, brezstflow. kat manjaku memang ada. sampai sekarang, ni jelah botol susu yg die nak. walaupun sumbat dengan avent n TT..

Muslina Mokhtar said...

terima kasih sbb bg review ni. hasilnya my dd dh jatuh cinta gak ngan botol ni. dh byk duit habis beli botol susu. sume kena reject tp botol ni mmg ajaib. baru try sekali je terus dia suka. ari ni my mom tersilap bg botol tt. maklumlah byk jenis botol dh beli. dia xnk. nk botol ni jgk. highly recommended for fussy bb like my dd. x rugu cuba wpun mahal.

sekuning jagung said...

sesiapa nak beli botol pigeon ni dgn harga yg menjimatkan bole add sye di fb fasiha idrus atau sms 0193806311 tq

sekuning jagung said...

anak saye pun guna botol ni..klu mumies2 nk beli online boleh beli dgn sye ek...add fb sye fasiha idrus atau atirah net enterprise

DianaSafri said...

Follow you dear..thnx for the tips

Cik Kekapisz said...

sy ucapkan terima kasih memperkenalkan botol ni. syukur anak mau menyusu guna botol ni. sy dh hampir nk amik cuti tanpa gaji dah..

mimie said...

thanx for the info. lepas baca terus cari botol ni sbb nak masuk keje next week. try hanta bs baby nangis2 x nak botol. hari ni try... mula2 dia mcm x nak. then ajaib dia nak n abiskan susu. alhamdulillah... selesai satu problem

mimie said...
This comment has been removed by the author.
mimie said...
This comment has been removed by the author.
eddy annie said...

Hi..ramai moms kata botol ni botol ajaib,baby me,bila minum puting tt dgn avent,meleleh aje,skang guna dr.brown,bb suka,xmeleleh,tp mcm jemu ja tgk botol ni,botol pn dh xsusai dgn kuantiti demand,so cr2 pny cr botol design lain,jmpa dgn si ajaib pigeon ni,td pegi beli,blk rmh,try bg kt baby,me igt puting dr.brown super lembut,rupanya pigeon ni pny puting lg best..baby suka,susu pn xmeleleh..

EIKA said...

sis...leh ika taw sis guna warmer jenis apa ya untuk botol susu ni :D anak 1st still blur2 sis :)

alhana sulaiman said...

salam..Alhamdulillah..tq for info.. anak dh mula menyusu dengan baik.. susah hati sbb nk kn g kursus 5 hri.. tp skng masalah anak xmyusu xda lg..tq.

ANJUNG ILMU~ KT~ said...

Alahaiiii...sy ada masalah sama...
dah 2hari bekerja..
anak sampai turun berat badan sbb xhisap botol...
sy pun nak cari botol ajaib nie...
round hole tu pun susu x menitik ke klu x isap?

Nurhidayati Bahari said...

Salam sis...nak tanye...macam mana nak dapat free trial botol pigeon ni ek...
Bole advice..?
Anak saya pun x nak nyusu botol...ada botol TT tu pun dia men gigit2 je..x menyusu betul...

Nurhidayati Bahari said...

Salam sis...
Nak tanye cemana dapat free trial ni ek..
Anak pun ada masalah nak nyusu botol...
Ingat nak try...kalo dapat free best gak sbb mahal bebeno harga nye..hihi
TIA

ayun dolah said...

Terima kasih atas review botol susu pigeon ni. Malam tadi terus ajak ashen gi shopping Tesco Selayang beli botol ni. Hari ni mula bekerja anak meragam tak nak botol susu sampai pengasuh tak boleh iktiar nak bagi susu balik lah jawabnya bf Alhamdulilah setelah latih punya latih berjaya akhirnya habiskan EBM 3 oz guna botol pigeon ni.

ayun dolah said...

Terima kasih atas review botol susu pigeon ni. Malam tadi terus ajak ashen gi shopping Tesco Selayang beli botol ni. Hari ni mula bekerja anak meragam tak nak botol susu sampai pengasuh tak boleh iktiar nak bagi susu balik lah jawabnya bf Alhamdulilah setelah latih punya latih berjaya akhirnya habiskan EBM 3 oz guna botol pigeon ni.

ayun dolah said...

Terima kasih atas review botol susu pigeon ni. Malam tadi terus ajak ashen gi shopping Tesco Selayang beli botol ni. Hari ni mula bekerja anak meragam tak nak botol susu sampai pengasuh tak boleh iktiar nak bagi susu balik lah jawabnya bf Alhamdulilah setelah latih punya latih berjaya akhirnya habiskan EBM 3 oz guna botol pigeon ni.

azrulliza kasim said...

Tumpang iklan.sy ada jual botol pigeon wideneck ppsu.yg 160 ml rm35 n 240ml rm40.blh wassap 01132279853.tq admin

Ainaa Atikah said...

Betul tu memang puting ajaib!!anak saya pun puting lain taknak,puting pigeon ni dia nak.mujur cousin rekemen kan

Ainaa Atikah said...

Betul tu memang puting ajaib!!anak saya pun puting lain taknak,puting pigeon ni dia nak.mujur cousin rekemen kan

ibuveronza said...

wow bagus..nak cuba ler.sekarang saya bagi brand nuk, tapi pengasuh komplain susu meleleh keluar walaupun dah beli yang baru,

then kawan cadangkan avent, sekali anak dapat di balingnya botol...

maybe boleh try pegion ni.

tq ya for sharing.

Siti Raodah said...

Salam sis..sy pun guna puting ni..botol sy amik yg putih je sbb yg mahal bebenor..hehe..mmg dr awal try mcm2 puting..tp hrge puting tu sume agk mufah la..kire puting ni mahal ckit kan..alhamdulillah..x sesia beli mhl2..mmg trus nk..lpas tu mmg xnk puting lain dh..mule2 tu pki puting pigeon tp botol pureen..hehe..sbb nk murah kan..mmg bile tonggeng susu x kuar pun..best sgt2

nur hafilah said...

Skrg nga promo kat babybstore yg ppsu botol 240ml rm30.2. Yg kecil plak 160ml rm29.05. Dah boleh dah nak bertukar sapa yg dalama guna tu. Botol pigeon ppsu ni tahan 2 thn tau n lasak. Yg botol biasa bole expired 3-6 bulan then kena beli baru. Huhu

nur hafilah said...

Skrg nga promo kat babybstore yg ppsu botol 240ml rm30.2. Yg kecil plak 160ml rm29.05. Dah boleh dah nak bertukar sapa yg dalama guna tu. Botol pigeon ppsu ni tahan 2 thn tau n lasak. Yg botol biasa bole expired 3-6 bulan then kena beli baru. Huhu

asikinsari said...

Walaupun mahal..๐Ÿ˜ฐ๐Ÿ˜ฐ๐Ÿ˜ฐkena cuba belilah ni..๐Ÿ˜๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š

mamaluv said...

Momies Ada masalah macam saya tak?
.
Bintk-bintik puteh pada puting susu.. Susah sangat nak tanggal..
Rupanya ada cara nak cegahnya tanpa perlu kos tambahan..
.
Best sangat. Saya baca di blog ni:
.
http://pencuciputingsusu.blogspot.my/2017/08/cara-terbaru-cegah-bintik-bintik-puteh.html
http://pencuciputingsusu.blogspot.my/2017/08/cara-terbaru-cegah-bintik-bintik-puteh.html
http://pencuciputingsusu.blogspot.my/2017/08/cara-terbaru-cegah-bintik-bintik-puteh.html
.