Monday, October 01, 2012

aku nak cerite pasal blender...ko nak bace tak..??



dalam aku sibuk2 carik pasal segale yang berkaitan solid food...









tetibe dapat email dari pembace blog...

mintak buat n3 pasal langkah2 persediaan sebelum bagi solid food pada anak..

macam tau2 jer ko kan....huhu

eerrr.... kalau ikutkan aku pon terkial2 lagi nih..

lagi sebulan nak bagi anak makan..
bagu gelabah kucen mencarik itu ini...


kalau ko tanye pasal pre-persediaan tu..
okeh lagi..
jangan ko tanyer pasal nak buat solid food...
memang tak lagi ar jawap nyer...huhu... 


selame ni dok bace resepi  jer kat blog orang...
tapi biler time nak kene buat..haaa...tak tau celah mane nak muler..huhu..

biler gi cari perkakas bagai...terus blur...

ape nak dibeli pon tak tau...
dok kat situ nak satu jam..balik ngan tangan kosong..
walaupon kate dah dok godek2 carik review kat blog orang bagai...
tapi tetap tak reti2...

mekaseh banyak ar kat Mimy yang banyak bagi idea dan pertolongan...

siyes ko..memang membantu...

first step...aku caarik perkakasan dulu nak wat solid food..




1] food processor [optional] 

2] blender [pengisar]
3] steamer [pengukus]
4] freezer cube/tray
5] feeding set [pinggan/sudu] 
6] bibs



eerrr..tu jer lah kot...


untuk permulaan..

macam mak baru yang fes time nak bagi anak makan nih..
aku rase kalau dah biase tu..
tak de semua ni pon boleh jer kot...

tapi...eerrr..yang aku nak cerite panjang2 pasal carik blender jer ar..

yang lain tu aku rase ok jer kot..
tepek gambo sekping dua ko tengok jer ar...

food processor..??

aku memilih tuk tak membeli nyer...
entah..tapi aku rase tak ade pon tak ape kot..
since rata2 ramai kawan2 blogger yang berpengalaman kate tak keperluan sangat pon..[thanks Yanie]
jadi aku rase tak perlu ar beli...
mungkin sebab tak akan pakai lame kot..
atau mungkin aku rase..pakai blender jer pon dah ok...
tak de pengalaman..jadi tak reti nak cerite banyak..


blender.....

haaa...nie bagi aku -aku mesti kene beli-
biler cakap jer nak buat sendiri makanan anak..
terus terpikir...blender...
kat umah dah ade blender..
tapi ko tak kesian kat anak ko makan puree epal ade rase cili..??!!!
haaaa..harus ar cari blender lain..
fes baby solid food..kene blend betul2 halus mulus macam kulit baby tu gak..
kalau tak..boleh luka usus budak tu...
paling dasat aku bace..usus hampir pecah..!!!!-seriau hokeh..

kalau kate ko nak senang..

ko beli jer ar blender khas siap steamer untuk buat solid food anak ko..
ade tu..siap food processor...


sumber google




paling popular...?? dah tentu ar avent philips ni kan..

complete siap steam dan bekas yang same ko ley blend jer terus..
tapi harge die..ley tahan gak..ley cecah 4-500 hengget hokeh..
sesuai ar ngan kegunaan die..

sumber google


lagi satu yang popular..brand little bean...
yang ni harge paling mahal aku jumpe 299 hengget lebih kurang...


nak beli mahal2 tu..betul2 berbaloi ker..??
terpulang pada ko lar kan...
tanye poket ko dulu...

untuk aku...kalau tanye poket..alhamdulillah masih mampu..
tapi kalau tanye pikiran...macam2 yang aku pikirkan...


soklan fes aku terpikir...ley pakai tuk jangka mase panjang tak..??


bukan ar berkire...

tapi belajar melalui pengalaman..
kalau ikutkan..boleh jer aku beli kalau kate tuk senang dan untuk anak kan..
tapi..cukup2 lar tu tuk aku..
dah terlalu banyak bende yang aku bazirkan membeli..
lepas tu..pakai sekali dua..atau tak pakai langsung..terus jual..
nak jual pulak bukan ley jual harge beli..
haaiihh...tu ar rase rugi...
nak contoh..?? alaaa...malas ar...rase macam banyak sangat...huhu...

tak per...tu dah lepas..

sekarang..ko dah tau kan..
jadi harus ar beringat....dan berjimat...

berbalik cerite pasal blender...

memuler memang aku rase nak beli jer blender juice biase tu..
senang..mak pak pon ley pakai gak nanti..

tapi tetibe mak aku cakap..."kak..kalao ko dah bagi makan anak ko nanti..ko kene ar ngusung blender setiap kali balik umah mak ni ek.."

aku mase tu blur...terpikir..nape lak...


"aritu tengok anak maklang ja [sepupu aku] mase raye tu bawak blender...mintak mak nasik sikit nak blender..lepas tu tah die campur ngan ape tah kaler2 hijau..sayur kot"


-mungkin tu puree sayur yang die dah buat siap2..

cume tambah kan kat dalam nasik-

"blender nyer kecik jer...senang nak bawak kemane2 ek..ti ko beli blender kecik macam tu lah..ko kan selalu merayap..balik kampung lagi..."


terus aku bertambah blur..........................


betul gak kan...

kalau aku beli yang buat juice aku tengok kat jusco tu..
punyer ar gabak..!! macam leceh gak ar aku nak menghangkut jalan kan..
lagi2 time balik kampung...

dalam kate mak pak nak pakai sekali...terus pikir 4-5 kali...adeeyyhhh...


terus survey lagi...dan masuk dalam list ciri2...-blender harus senang tuk bawak travelling sekali-





mase aku gi fabulousmom store kat area ulu kelang tu..[thanks mommy cha]
aku terjumpe pulak mini blander philips Avent nih kat kedai tu...
sedangkan gi sane nak cari baby cubes container yang macam mommy cha beli tu...[tapi tak de stock]
terpekenan la pulak...!!!
comel jer mini blender ni..name lagi mini kan..harus ar kecik..
pack nyer kecik dan memang sesuai ar nak bawak travelling..
dalam nyer siap ade bekas food containers tu bijik siap sudu..
harga Rm 219... dah rase nak rembat terus mase tu...
tapi kene bincang ngan laki dulu..tak ley main beli jer...
n yet..masih kene pikir panjang....nak survey betul2...
dah siap cakap -esok ai datang balik ngan asben ai yer- ngeh ngeh ngeh


on the way balik dari ulu kelang tu...
mimy mssg aku mase aku betul2 ngah terpikir pasal blender..[macam tau2 jer ko kan] -huhu..

"salam aty...aku baru teringat..electrik hand blander pon good tau untuk blend makanan"


aku :: ko macam tau jer aku ngah pikir pasal blender saat nih..heheh..jename philips ker..?? aku macam pernah nampak semalam kat jusco..senang ek? lagipon tak besar sangat kan?


"Ha'ah philips beb..aku pon berkire kire nak beli..senang nak bawak travel.."


dan...so on....makin panjang..............




so..terus google2 pasal philips hand blender ni pulak....





sumber google


menarik gak kan..
terus cari review dalam tenet...besh..!!!
memang rase nak beli dah...
terus ngajak laki aku gi beli..
haaiiihh..susah aku nih tak tetap pendirian..

tapi malangnyer mase aku pergi ngan laki aku kat jusco minggu tu..
rupernyer yang konon2 kate aku nampak tu hanye ilusi..!!!
tah celah mane aku tengok tah..tetibe konon macam nampak..
tak de pon kat jusco tu sebenarnyer...!!! huhu..
tak nak lagi jadi tragedi walker Qaleef ritu...[me-round merata2 mencarik yg pekenan kat hati-tah ape2]

jadi laki aku dengan tegas sambil buat muker ketat[again] awal2 dah sound..."kite beli jer hari ni ape yang ade..orang tak kan gi carik kat tempat lain dah.."

eerrrrkkk.....aku pasrah saat tu...siyes nih....sob sob

-laki aku dah sedia maklum ngan binik nyer yang...selagi tak dapat ape yang dipikirkan selagi tu akan gigih mencarik walau kene pusing seluruh selangor pon- 


betul2 aku beli ape yang ade....
naseb baik gak ar masih banyak pilihan kat jusco rawang tu walaupon hand blender tak der...[huwaaaaaaa..!!!!]

kalau pikir mak pak nyer nak gune sekali...
kiteorang dah beli dah blender philips yang ley buat juice tu jer...
mase tu ngah ade offer lak tu..baru rm 120 sumtin..-kalau tak katenyer 200 lebey-
tak tau ar betul ker tak kan...

memang besar..puas hati kalau dapat..
ley mak pak nyer tumpang wat juice sekali...
kate ko nak pakai lame kan...

tapi mengenangkan nak kene bawak balik kampung bagai kan..
terus tak jadi beli yang ni...

gaduh2 manje[phuii] gak ar ngan laki aku pasal blender ni..ngeh ngeh...
berjam kat situ membelek...
siap pusing jalan2 dulu kate nak pikir balik..
dah datang soh budak jusco tu amik -tapi masih tanye lagi..betul ker nak beli yang ni-

laki aku dah malas nak layan....sentap hokeh..


so... blender ape yang aku beli...???



mini blender philips compact size..
sebijik macam mini blender Avent tu hokeh..!!
tapi harge murah sikit - Rm 138 hengget-



memang sesuai tuk buat solid food baby


motif tangan tu nak tunjukkan yang blender ni memang mini blender..kecik comel..dan mudah nak bawak travelling..sesuai ngan keadaan kiteroang yang memang kerap balik kampung shah alam-johor


set dalam blender ni..
yang kecik 2 tu -satu blade 4 mate dan satu lagi blade 3 mata-
mengikut kesesuaian saiz bahan yang nak di kisar...







okeh...puas hati...

aku harap bende ni akan berjase nanti...insyaallah..
dah beli baru carik review pasal blender nih...huhu...
seb baik ok...
tapi masih tak tau ape beza yang ni ngan philips avent mini blender tu..??
selain hanyer beza sikit warne...kenape yang avent tu mahal ek..
sedang aku tengok..same jer roman-nyer...


ko yang dah pengalaman...share sikit pasal blender tuk buat solid food anak ko ngan aku...


steamer..?? penting tak..??
ade orang cakap memang penting..
tapi ramai gak yang cakap..-tak akan gune lame...
dalam 2-3 bulan pertama jer tuk lembutkan sayur2 or buah untuk buat puree...
lepas tu kalau anak dah start jemu makanan puree..
steamer pon akan semakin jarang digunakan...

laki aku cakap..-nape tak rebus jer??-
tak boleh..!! nanti khasiat nyer akan hilang...

aku masih tak pikir nak pakai steamer macamane..
ade gak beberape idea..tapi masih tak bebetul pikir lagi..
ti lah nak gi ikea....

eerrr..nape ikea...???
haaaa...ade ar......nanti2 ar aku share pasal steamer pulak ek..

-kalau betul2 nak beli steamer/pengukus...aku nak beli yang aku ley gune gak nanti wat apam...hahaha-


tu jer ar pasal blender aku ley share...
nanti dah gune aku review key....








tray tuk simpan stock puree...
aku beli kat fabulousmom kat ulu kelang..
aku beli 2 bekas...kaler kuning ngan hijau nih..Rm25 hengget..
bekas ni macam getah..orang tu kate senang nak kuarkan..just picit dari bawah..
tak gune lagi jadi tak de pengalaman nak share..




sebanarnyer gi fabulousmom tu nak beli baby cubes containers ni ar..
alaaa..yang macam mommy cha beli tu..-aku tanye die ar tuh-
tapi malangnyer dah habes..tanye biler nak re-stock..
derang tak tau...mungkin lambat lagi..haaiihh...
aku kalau dah kepingin susah..
mesti nak gak gi carik dan beli..
mane nak beli eh..??



 atau pon yang macam ni...
aku rase storage macam ni lagi senang..
kalau nak gi mane..bawak jer 2-3 cubes tu jer kan..
bagi idea sikit mane nak gi beli bekas macam ni..




feeding mam bowl MAM..
harge aku tak ingat..
aku beli sebab ade separate 2 bekas..
dan ade penutup..senang nak bawak jalan..
yang aku suker sangat..sebab sudu die tu getah lembut..
siap ley tukau kaler lagi kalau makanan or air terlampau panas..


feeding set piring pinggan sudu garpu siap cawan ni pulak..
dapat hadiah mase beranak ritu..
dari kawan opis laki aku..
alhamdulillah..-dah sampai mase untuk gunakan-



haaah..buat mase ni tu jer aku ley share..
kot2 ade nak wat reference tuk fes time nak bagi anak solid food cam aku ni ker kan...

dah setel pasal ni..
sekarang ngah gigih mengumpul resepi2 yang korang share kat blog korang tu..
aku nak kumpul..dan compile kan..senang nak rujuk biler time nak buat nanti..



p/s :: seronok nak bagi anak makan dah...
tapi nak lengkapkan dulu penyusuan penuh 6 bulan...[insyaallah]

37 comments:

Anum said...

wow makin canggih

Mr n Mrs Zaidi said...

wahhh akak dh mula buat persiapan nk buat solid food for Qaleef...sy belum buat ape2 lg nie...ape2 pun tq for info psl blender nie...

::puan ungu:: said...

semangat dah mama aty ni...hehehe...gud luck tuk penyediaan solid food=)

Ros Anis Rusli said...

anis dh bli avent mini blender dkt sogo..ms sale dpt 175....sama j ngn blender yg ati beli ni..saiz pun sama..cute j kan..cuma beza yg avent mini blender ni die ada buku resepi + 6 storage cups .. ok la..kalo nk bli storage cup yg avent tu pun dh rm60... so rs bbaloi la bli yg avent mini blender tuh...sblum jmpa sale dkt sogo mang nk bli yg mcm aty bli..sbb gogle2..ramai gak2 mak2 yg bli mini blender philips tu je...naty nk bli rice cooker yg leh stim,wat bubur, wat kek, wat apam, msk nasik utk mak paknye skali...dh tgk kt jusco ritu..rm188 je...murah kan..kos mcm sama j kalo bli avent yg mahal tu..tp bli blender ngn rice cooker funtion die lg byk..mak pak baby lek tumpang skaki guna..huhu ~ panjang lak komen..ahaks! :)

@YUNID@TI said...

wahhhhh.... terima kasih kerana berkongsi...

MizzTina said...

comel je blender tu.. bgus msuk blog akak ni, even xkawen n ada anak lg, sy still suggest mcm² brg baby kt kwn² sy.. thx akak.. pasni dh kawen n ada anak, sy refer blog akak je.. trus letak bookmark.. :)

ettyzukhair said...

nak bace!! eh dah bace dah...
hehehe...dulu2 etty pon ade wt entry pasal pre-solid food ameer..
punya survey2 blender & food processor last2 pakai blender hadiah kawin je..but super awesome jgk..hehe..actually xkisah pon blender cmne..asalkn kalau boleh jgnlah guna hat yg blender kita dok blend cili rempah segala tu..cian si kecik..& babycubes tu byk kedai ada jual..best sebab boleh store sepah2 xyah buh atas dia pny tray tu hehe..selit2 je dlm freezer..lgpon kalau dh wt puree then leh transfer ke dlm tupperware je bile dh siap beku...so boleh jimat space..happy preparing aty! pasni lg bambamlah si Qaleef!! hehehe mknn homemade food!!

as ♥ Leenda said...

saya guna blender biase je..tp sejak asyraf dh ade 4 btg gigi ni, dh tak blend dh bubur nasik dia..lenyek2 je dlm piyok tu..hehe..

Cho Zila said...

rajin bebenoler menyurveynyer... belilah mana yang paling berguna...

eima said...

hmmm aku guna blender kat rumah tu je cuma beli jug baru je ... lebih kurang size blender ko jugak....

hand blender tu tak yah beli la ... klu buat permulaan ni sbb kasar ....sesuai utk baby 8+ bulan ...

seronok kan bila nk buat memula utk anak mkn ni .. aku pun sama tp alisha tu start 9 bulan die refuses mkn ... tang mmg susah ....

pizet said...

baru nak cakap pasal blender kecik ni...berkenan tgk tempoh hari tp bukan blend untuk puree bb, untuk guna masak2 kat rumah sebab hat kecik tu pun x makan puree dah

antalya said...

naper aty pikir pasal nk angkut blender blk kg? kan ker dh wat stock pure frozen byk2 nanti? just angkut stock puri tu jelah.blender tinggal umah. emmm btw akak guna blender biasa jer tau.n xde wat puree frozen pon.tiap2 hari msk bubur nasik jer kt ank.kalo travel blk kg, akak punggah blender part isi food tu je. yg bwhnya tempat mesin tu guna mak/MIL punya jer.sbb base nya sama jer.

nuyui a.k.a miss YUI said...

mcm2 jenis gak ea.. nmpk simple tp nak cri yg betul2 berguna mmgla kena harus sbr memilih..hihi..

bekas letak mknn tu mcm letak ubt kcik2 tp versi saiz bsar ea =)

wan nurul hezrina said...

bila sediakn solid food mmg besh moment..nurul dulu guna food prosessor sbb mmg dr dulu zaman merah dah ada..jenama philips.

skang dah tak buat solid sbb sofiapun dah 1thun 3bulan..mkn bubur nasi jer.

fifi tiez said...

Kak..bekas cube yg comel tu banyak jer jual online..littlewhiz rasanya ada..bestnya qaleef dah nak start makan.kita dulu2 makan bubur+ikan bilis jer kan?hehe.tp x sgup lak nak bagi baby makan tu ari2..

Saleha said...

kak mu citerlah pasal blender ke spender ke, semua ku baca kak, pasal kan byk pengetahuan ygku dpt walaupun ku dah ada 2 anak, dan bakal 3 anakni langsung tak berpengalaman mcmtu, dulu ku bedalje ape2, brg jenis ape, kasik anak2 mkn, maybe sebabtu kot dua2 anakku tgk makanan mcm tgk racun, punyalah susah nak kasik makan.. lani umur 5 tahunpun mcm 2 tahun.. semua pakat takut tgk makanan. insyaAllah anak yang ke3 ni ku tebus semula kesilapan

Ana Rashidah said...

aty, philips blender memang bagus. kak ana ada beli. mata pisau dia memang tajam dan untuk akak blend cili, tak perlu letak air banyak pun. but now kena beli blender lain sebab dry jar akak dah pecah dan tak de stock dah untuk jar tersebut. akak pun memang berkenan blender yang mini ni. senang nak blend sambal kicap dan sambal belacan lalalala....

Dkna Abza said...

alamakkk..bila baca entry nie dkna agak blur la akak..hehee//mungkin bila dkna dah ada anak nanti baru dkna paham kot.. :p

LisaLisut said...

excited i baca psl preparation nk bg anak mkn solid food ni.hehe. nt b4 i nk beli benda2 peralatan tu nk tye dlu mak i dlu2 dia buat mknn utk i n adik2 i cmne.if ade old traditional way yg jimat xyah beli benda2 tu best gak kekekeke..tp biasala 1st time mommy harusla teruja nk beli those stuffs kan hehe

fatihiah said...

FATI TAK BELI FOOD PRECESSOR TU, ATY.. SEKARANG PAKAI KAT UMAH PAKAI BLENDER BIASA JE TAPI MMG SEPERATE LA BLENDER BABY NGAN BLENDER CILI BAWANG TU KAN.. HAHAHAAA KALAU TAK, NAYA JE ANAK AKU TU KANG :))

fatihiah said...

FATI TAK BELI FOOD PRECESSOR TU, ATY.. SEKARANG PAKAI KAT UMAH PAKAI BLENDER BIASA JE TAPI MMG SEPERATE LA BLENDER BABY NGAN BLENDER CILI BAWANG TU KAN.. HAHAHAAA KALAU TAK, NAYA JE ANAK AKU TU KANG :))

Jan@Afzan said...

waa. banyak rupanya step nak bagi solid food ek. Jan lambat lagi, takpe..

All the best and buat lah entry the first solid food for qaleef.

Mimy Hamid said...

Qaleef dah nak 6 bulan yer...kejap nya budak montel tu nak mamam...aku ni beb bab solid food memang sempoi ...aku takde la prepare hapa pun..yang penting masa tu aku pikir blender...aku main blender, penapis. storage try puree..jangan follow style aku yang sempoi ni...aku banyak manual then storage puree..aku tak dapat nak sediakan fresh food untuk Fayel melainkan weekend saja...tak kisah la janji dia makan..now dia dah besar tak mo food blend...aku terpikir hand blender...senang hancurkan sikit sikit je..senang nak travel..good luck babe..aku tau ko memang superb mum :))

eh yang storage color hijau brand jingle jingle tu..aku ada 3...ni adalah ok untuk simpan puree...senang nak keluarkan ..lembut je...

♥ Wina ♥ said...

bagus info nie untuk new mommies ;-)

cikpingu said...

terbaek lh kak... like 100x

~ NANA ~ said...

ahhhh i love this entry! baru tadi tanya kat group pasal ni...huhu tq!

ibuhebat said...

blender philips yg atie beli tu sebijik akak punya. hehe.. akak byk guna utk blend bawang n rempah2 since anak dah besar tak mkn blend2 dah. hehe.. tp yg blender besar sikit tu akak cam tak puas hati sebab kalau blend jus buah ke.. mcm tak berapa hancur.. maybe blade blender akak tak brp tajam. atienyer ok x?

Anonymous said...

ala,
nak isi baby food senang je. pakai bekas tupperware yang petak kecik tu. murah pon murah. 6 bijik baru rm35 ++ ( tak ingat harga sebenar) nnt pasni boleh gune utk isi benda lain. jgn bazir2. nnt nyesal.hehehhe.

nurulni.

luvira said...

aty, ira memula beli gak cube ais untuk letak puree kat fab mom...rm12.90 satu kan??

pastuh g jalan2 giant, ada gak cube ais yang bertutup tuh...baru rm3.99/pc...hahaha...terus amik 4 bekas :)

jimat...

Cheyan said...

Aty..panjang bebenor review u ni..tp sgt informative..suke..just baca apa yang i dapat tangkap..

Tp blender ni penting kut..I pun tgh duk cari2 ni..tak tau nak beli yang mana satu..poning...hahahahaha

Ema Minami said...

tq aty for da best sharing info!! walaupon ema xda baby lg..tp blog ni la nnti ema akan baca bile dh ada anak! hehe..sbb mmg bnyk info brguna..

-adah matadam- said...

aty, bestnya baca review awak.nanti baby dah 6 bln nak refer kat sini la pasal solid food.

kalu awak nk cari barang2 elektrik, ce tgk dkt best denki, klcc..kebanyakan brg2 semua ada dan stok pon selalu ada =) harga pon standard lebih kurang je dgn dkt luar.


pasal philips avent dan philips,philips avent tu company dkt england yg buat botol susu, breastpump dan brg2 aksesori baby yg lain.sebab tu harga dia mahal skit.kalo philips ni ada yg malaysia dan singapore punye, utk buat brg brg elektrik je rasanya.

mummy akmalyaqil said...

comelnye blender.. rasa nak rembat gak satu..

sy selalu steamkan buah untuk buat puri tu masa tengah masak nasi.. letak dlm tapis kaler putih yg sedia ada masa beli rice cooker tu..bukan lama pun nak steam..

kadang2 steam guna pengukus cap crocodile tu jerrr

CikNaa said...

tengok sudu tu rase cam nak terbang ke manjaku g cari mam nyer set.. tQ aty..

Nazifa Mazni said...

baca komen2 kt sni membuatkan sy xjadi nk bli blender 4 in 1.. jimat duit.. pakai blender biasa je

NAFTAYTA ANIS said...

Salam saya anis, menjual pelbagai barangan ibu, kanak2 dan bayi dengan harga yang berpatutan. boleh lawati fb saya Naftayta Ria Anis atau direct whatsapp 01111009279 untuk lebih info,, Sales Autumnz Food Processor serendah RM169 sehingga 16 September 2016. pasaran biasa RM224, 1 Tahun Warranty.

seri akmad said...

masih belajar ni