Friday, September 14, 2012

tak kan nak soh aku tukar carpet2 tetiap hari...















risau aku nengok anak aku tergolek2 kat carpet..
sejak2 dah pandai burguling ni kan..hah..merate2 die dok baring...
dolu2 tak kesah sangat sebab jarang ade kat umah..
lepas tu pulak..tak reti lagi nak merayap mane2...
setakat ko nak vacume carpet seminggu sekali pon tak de hal..
ate...kat umah pon bukan selalu ade orang..
senin jumaat keje..-balik pon lewat..
sabtu ahad..pon jarang2 nak ade kat umah..

tapi sekarang ni...kan aku dah bertukar profasion..
jadi baby sitter qaleef eeman..suri rumah sepenuh mase..
kehidupan qaleef sekarang..memang kat umah jer ar..
umah aku tu pulak bukan ar besau mane..
boring dok kat playroom qaleef..
lepak pulak kat depan tivi ruang tamu..eerr..kat situ ade astro...
pulak tu..kalo ko nak letak qaleef sekarang..
jangan harap ar ko nak tengok qaleef tuk dok telentang jer kat tilam die..
merate die dok nak tido baring main...adeeeyyhh...
kalao ko vacume carpet tu hari2 pon belum tentu betul2 bersih..
habuk2 halus yang dok kat celah2 dalam bulu carpet tu susah tau ko nak bersihkan betul2..
tak kan ar ko nak soh aku tukar carpet hari2 pulak kan..
nak di tanggal carpet..sejuk pulak lantai tu...
keras pulak tu..
anak aku kalau nak golek2 ikut suker hati die jer..

aku dah muler risau pasal kebersihan...
cantik sekarang belakang kire..
ikut hati mase tu nak hangkut jer bendalah getah carpet abc yang kaler2 kat playroom qaleef bawak turun..
aku suker mende tu.. lembut...
tidor baring atas tu pon tak sakit...
tapi leceh ar nak hangkut2..!!
mudah tertanggal..!!
pulak tu..susah nak di cuci...nak kene lap satu2 abjad hokeh...gigih..!!

terus google mudah...-carik tikar evamatik yang popular tu...
eerrrr...dah lame kan aku kate nak beli..
tapi dulu tak rase macam keperluan..
sekarang..hamek ko..!! baru terhegeh2 nak gi beli..
seb baik ar senang nak carik beli...
cod kat kelana jaya jer..-laki aku gi amik..



amik ABC gak..
harga cuma Rm40 hengget...eerrr...ade agi murah..??







tak cukup besar..!!
qaleef masih lagi bersantai2 kat carpet...
 nak kene beli lagi satu...
nak sebijik macam tu..tapi tak de stock pulak..terpakse menunggu...
buat sementara waktu...masih membantu...



aku suker ngan tikar ni letak kat ruang tamu..
berbanding lapik getah abc kat bilik Qaleef tu...
sebab...paling penting..senang nak dibersihkan...
lagi satu..senang nak gulung dan simpan..
kalau orang nak datang or tetibe datang..
haaa... ko gulung jer terus kan...tak ar nampak bersepah umah ko kan...
mentang2 ar umah ko ade anak kecik...

tikar evamatik ni...aku rase memang sangat sesuai ar kalau ko nak gune..
memang aku galakkan ar tuk ko membeli..-kalo rase sebagai keperluan-
ritu pernah nampak kat giant..tapi tak de stock..
stock yang tinggal pon tak cantik dan dah rosak sikit..
harge pon aku rase dalam 50-60 hengget kot..
pernah jumpe tikar macam ni tapi lagi bagus..sebab ade siap span tebal kat bawah lapik die...
tapi harge die pon cun gak..rm 150 lebih tak berape nak hengat...
ni pon dah memadai...cantik..besar dan murah...
aku letak atas carpet biase tu..jadi tetap lembut...
carpet tetap kene bersihkan..jangan nak ce-kelat lak ek...ngeeeeee.....

dolu2 tak rase nak comotkan ruang tamu ngan bende2 ni semua..
tapi sekarang..sebab kan anak...
semua pon tak kisah...asalkan kebersihan dan kesihatan anak terjage..
tu lebih penting...


eerrr...aku tak dapat ape2 pon ar dari promotion yer2 ni hokeh...
tapi tetibe rase nak deal ngan kakak tu...kot2 dapat free satu...muwahahaha..






56 comments:

e.t.t.y said...

kena beli ni sbb kt rumah ada kucing. isssss si qaleef ni, sebijik betul muka aty tau...aty versi lelaki.....hensem...!

Mama Likha said...

huhu 1st pic macam qaleef duk junjung sofa tu. hiyahhhh hiyaahhhh beratnya sofa ni ibu...... hiksss


iyelah atie. bila ada anak, semua akan berubah. rumah yg dulu ala-ala show unit hse, boleh berubah jd rupa taska. ni bru besar ni. nti tguuu sikit lg time ni dah mula merangkak, time dia mula bergayut pegang2 kt furniture ( haaaa tgh bertatih nak bjalan lahtu), time dia dh mula pndai berlari, mngejar, membuas... time dia mula pndai mkn sndiri ( haaa azab betul lah bila dia mula pndai sepahkan foods ke lantai.. hiks ari2 pikul mop je lah) phewwwwwww, mmg byk lg cabaran yg akan myusul tmbh2 kite as a hsewife yg ari2 ngadap dia...


segala2nya akan berubah....


tp ape2pun.. anak tetap anak.. sapa tk sygkan anak kan ? dan tk smua ibu2 ada moments melihat anak mbesar depan mata :))

Anum said...

comelnya sis
happy for u sis

Saleha said...

hehe.. bagus2.. nanti kasik akak tu alamat blog, suh dia baca sendiri kalu tak caya..
Qaleef semakin cute lah

besnya dapat jaga anak sendiri..
semoga satu masa akan sampai gak giliran saya :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

ok,xpernh jumpa lg murah kak..huhu.

Mimy Hamid said...

Hari tu ko tanya pasal tikar ni aku tak review pun kann..nah ko dah beli..murah harga ko dapat tu...aku beki harga 59 size ko besar ke kecik tu...



Anbebe seat ko leh beli kat one baby world taman permata ..aku beli kt situ

Mila Ahmad said...

qaleef eeman makin lasak ye.

Mr n Mrs Zaidi said...

mcm ok jgk tikar tu kan..nak cri jgk..akak boleh share x mcm mne nk cri tmpt yg akak beli tu..sbb murah dh rm40....biase sy tgk over rm50 tau... ape2 pun comel giler kot qaleef...montel..geram tgk peha, kaki n lengan di atu...santai betul tgk tv yek..

Liyana said...

qaleef baring depan tv tu cam tuan besar.. siap selit kaki lak bwh perabot tu, haha comel giler

ktne nk beli tikar tu? :)

Nur Zulya said...

as salam,bleh bg link tak kt mna nk bli tikar evamatik tu :)

MizzTina said...

amboi, kemain lg dia golek² ye..

amaniammar said...

salam kenal..

boleh kongsi kt mana kamu beli evamatic mat tu area kelana jaya?..
berminat jg nak beli

luvira said...

aty...ira dulu pon macam tuh...memula pakai karpet...pastuh pakai tikar abc tuh...tak muat, beli lagi satu...skang dah ada 2...tapi skang alysa dah tak bolew duk diam...masa dia guling2 tuh still bolew kawal...tapi bile dia start meniarap macam asakar tuh, dah tak sempat nak kutip...laju semacam...lagi kite kata jangan pegi situ, lagi laju dia kayuh nak g ke tempat larangan...aduhai anak...

skang nih ira biar je...main sampai puas, nampak dia penat da nak tido, tukar baju dia...takut miang plak... :)


p/s : lagi suke anak aktif daripada anak dok setempat jea :)

Fainie said...

geramnye peha qaleef tu..ni baru pandai guling2..nti dh pandai jalan2, lagi pengsan aty nk ngejarnye..huhuhu

antalya said...

tikar ni sbijik mcm yg kt umah akak nyer. plan asal beli pon mmg nk letak dpn tv tp husband akak humban masok bilik anak2.tak sesuai katanya.penyudahnya akak bentang je toto kt situ.pg2 lipat.ptg bentang blk.gitula keje nya hari2.one more thing si Iskandar pon suka landing2 kaki kt kabinet tv mcm qaleef wat tu.heaven!!

ceritera-chinta said...

tikar tu kalau dekat kuching nie dekat ada jual dekat pasar serikin dalam RM 18 jek satu...
kalau blogger Hana tu balik akk boleh pesan dekat dia..murah berganda2 hehe

siti norsarah Aminuddin said...

sukanyatgk qaleef golek2..lengan dia sungguh besar..lg besar dari lengan mak die. comel ..geram tgk

ily♥ said...

hehe..comel je qaleef golek2..
bile jd mak ni, sume bende tibe2 jd concern sgt kan. padahal dulu x berapa nak kisah sgt pun..hai la anak...:)

Cheyan said...

comelll...I nak beli yg abc yg tanggal2 tu..kat mana yek?

Umah I tak de karpet..takut habuk..hehehe

fifi tiez said...

kat jusco sy pernah nampak tikar gini tapi besar sikit kot..harga pun dalam 80 gitu kalau sy x silap..makin comel si qaleef ni

Izza - Jiejah said...

oh myyyyy peha qaleef , meh untie geget sket heehehhe

Syima Syaz said...

eeeiii bagusla...

SYANI said...

Biasa la Aty, budak tengah melasak. Nanti dia dah pandai merangkak, lagi jenuh... Geram tengok si Qaleef ni..

pizet said...

blk rantau pjg baru ni rm28 selai...ambik 2 jd rm55, trus rambang mata...keta dah la kecik nak sumbat2 ni

Suria Karim said...

salam... aty... mcm ank sy pon dia mmg suke golek2... buat dia rasa bebas... cuma mmg kita risau gak bila golek2 mula lah kutip n isap ujung carpet... takot kotor... bila golekan ats katil ari tu jatuh katil plak... erm sabau jer lah...

~~zaa~~ said...

yang..ape nama kedai tu??anak zaa pun dah start guling2 jgk..risau la..nak beli jugak...

Gieyana said...

ekekeke..meriahnya Qhaliff posing sana sini..rsnya nnt bila dia dh boleh bdiri kan hbis barang2 ko dier explore..:-)

♥MAMASYAZA♥ said...

alahaiii cumelnya hero kecik ni. betul tu, carpet tak sesuai sgt utk baby cam dia. kat umah akak ni langsung tak de karpet, en. abah elergic karpet, slalu je bersin. kalo nak raya, baru kluarkan karpet, tu pun cuma seminggu, pastu gulung simpan balik

Wawa said...

Annaila baru semalam die bergolek gila2...sebaek la dah abes mandi..keluar toilet tgk da ujung katil da...kus semangat...selalu golek cket2...lambat cket, mmg da tergolek ke bawah...seriau!pasni kne letak kubu bantal kat katil...haha~

Puteri Satu said...

HA AH KAN AKAK pun ingat nak beli satu.... ya allah peha si bujang tuh... berketak2....

ettyzukhair said...

oi budak comel yg asik terselit bawah meja bawah sofa...rase mau geget je peha tu gewaaamm...!

YanaUjang said...

ai dpt tgk perkembangan ank pas office hr jek..and weekend..sobsob jeles dgn u okeh! T__T

Ryn said...

x pela aty...cantek jugak tu...yg penting bersih dan kemas...syok jer tengok qaleef golek2 kat situ...hehehe....

Ros Anis Rusli said...

airiell pun lepak atas tikar evamatic die..tp kan aty anis bli kt png..tbal n bsr die dr yg mcm aty beli nih..kauliti die mcm yg jual kt supermaket yg rm100 ke ats tu...tp anis beli rm40 jek..kt kdai banggali kapet..hehe

cik fadh said...

amboiii qaleef tgok tv kemain style lg..hihi geram la tgok ank akk ni..sedap2 je bdn die..comel !

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

amboi, lasak nya Qaleef.. betullah, takkan nak tukar karpet hari2 kan.. even dah vacuum pon, masih je berhabuk. apa kata akak spray dengan Febreeze Anti Bacteria at least 15-30mnt sebelum Qaleef lepak .. biar kering dulu lah basahan nya tu. Tikar tu pon nmpak cam bagus.. jangan lupa lapkan dengan Dettol.

Allene said...

sama la dengan rumah lin. design tikar kita beli pun sama.. :D

mmg dari dulu letak benda ni je kat living tu... senang nak golek2... :)

RosDiana said...

dah lama tak dtg jenguk, qaleff dah makin membesar dan cerdik

AIN NAZRI said...

anak dah besar ni mmg kita kena kerja lebih sikit.. dulu umah ain fully karpet (mcm karpet masjid tu) then ada baby.. si Auf dok guling2 ayah dia terus kasi buang itu karpet dan ganti tikar getah.. since umah ain dok kat jalan utama jadi di ragui habuk dari luar mmg banyak masuk.. jadi hari2 en somi akan mop lantai di tengah2 malam bila Auf dah tdo.. menyental laa dia lantai kat ruang tamu tempat Auf main.. risau kan kalau dia dok kutip2 bende yg kita tak nampak.. risau takot sakit..

CikNaa said...

betul la.. ciknaa pk terpikir nak beli mendelah ni.tp tak jmpe lagi.. razin tu dah mula nak kutip2 masuk mulut dah..

YaIs_JM said...

Assalam
hi salam kenal..sronok bc ur blog..semangat nye qaleef tu..geram..:D hehe..

Nor Suhaiza said...

jgn die bgolek sampai ke dapur dh la..hik3....

ck a.k.a anggerikhijau said...

ehh..murah la tu rm40..last ck jumpa pon rm50..aty kasi link..

h a p r a q said...

sukanya si Qaleef tu bergolek2...wangi..bersih tu yang dia suka...hehehe...Mama Qaleef pulang rajin...untung Qaleef..

farah keifli said...

lor,minggu lepas baru beli tikar ni.kat sini tak sampai 20hengget pun.kalu aty cakap awal2 blh tlg belikan skali

wawa yusoff said...

akak, tikaw ni wawa ade tengok kat nilai banyak. RM 35. tawar2 boleh dapat RM 30.

Noorly A Puad said...

Jemput ke blog saya.Inginkan tip2 tingkatkan penghasilan susu, kunjungi http://mamahazeeq.blogspot.com/

LisaLisut said...

seronoknye tgk qaleef ni bergolek2.dh la peha gebu gile.i suka tikar tuu.aritu nmpk kt giant jgk.tp xla beli lg sbb my baby xpandai lg nk golek2 cm qaleef.br sebulan lebih.hehe

ninnah shafawati said...

ya Allah lasaknye die...comel jek golek2 eh :D

Ema Minami said...

waa...dh makin aktif dh qaleef ni...sukenyew dia men golek2..hehe...nk je rs jumpa qaleef ni...geramm peha dia..haha

OnE_nIeZuKa said...

comelnyw!!

hai..saya follow awk..

ples... help me.. http://oneniezuka.blogspot.com/2012/09/help-me-again-bloggers.html

Shakina Farhan said...

pandai dah qaleef tgk tv! betul gak tu kan..xkn nk tukar carpet sokmo..

Erina Asmawani said...

Comeynye Qaleef!! Makin aktif..comey plak tu gaya dia tengok tv. Hehehe. macam2 akal dah ye :D

Ena beli tikar ni kat Manjaku, masa tu ada promotion, beli barang2 RM30 ke atas, dapat beli tikar ni RM25 kalau tak silap. Memang sangat sesuai untuk baby sebab tak melekat habuk.

~ NANA ~ said...

bagus gak ek tikat evamatik ni...farish pon dh stat pandai nk guling2...kena cari gak la kot satu

ReYNa said...

sy pon dh lama nk beli tp x terbeli lg.adoii,,..mommy bz sgt smpi nk shopping pon x sempat dah.murah tuuu 40 rggt.nk beli gakkk

Mummy GreenyHouse said...

aty dh tukar profesion eh? yeay! tambah geng hwife aka house manager..hihi..
moga segala yg terbaik utk qaleef yer.. :)