Thursday, October 18, 2012

6 bulan dah boleh belajar berjalan....??




eehhh..tak sampai satu hari pon qaleef masuk 6 bulan..-hari ni..
dah ade bende menarik..?? 

okeh...aku consider sebagai perkembangan sepanjang 5 ke 6 bulan...
6 ke 7 bulan belum lagi....baru hari nih cecah...


kekadang aku pelik...rase ajaib pon ade...
semua orang cakap..kalau budak nak ber-alih bulan...mesti akan ade ragam nyer..
kalau tak..mesti ade penyakitnyer..
tak sihat lah...demam lah....

tapi yang aku heran nyer..macamane die boleh tau yang die nak beralih bulan hek..??

selalunyer aku tak perasan sangat..

qaleef eeman bukan budak yang kuat merengek...
die agak mudah tuk dijaga dan dikawal..[buat mase nih]
kalau cukup tidor..cukup susu...die boleh main sorang2...sendiri...
tak ar nak berdukung bagai...
so far..selain teramat lasak...qaleef tak banyak masalah...

tapi baru2 nih...die macam manje terlebih pulak...
aku pikir mungkin sebab -pindah umah kot- aku kan dah hampir seminggu dok shah alam..
atau mungkin qaleef rindu kat abah nya...
tapi mak aku cakap..mungkin sebab die nak kalih bulan....-hari ni kan die dah 6 bulan....

kalau ikut aku....mungkin kebetulan...mungkin jugak ade kebenarannyer..
aku tak berape pasti....
teror ek die boleh tau..dan ape kaitannyer ngan buat perangai setiap kali kalih bulan...??
kenape messti nak buaat perangai...
lain ar kalau demam ker...nak tumbuh gigi ker...-tu aku ley ar terime kan....huhu


eerrr...aku bukan menolak..tapi aku cuber nak menerima secare logik dan rasional...ngeeee...


cerite pasal melasak....
yerrrrr...Qaleef eeman kemain lasak sekarang...
qaleef dah pandai memanjat...!!!
maksud aku...cuber berpaut pada orang..atau ape2 jer tuk cubaan memanjat dan berdiri...
haaaiihh....2 minggu ni...silap gaye...senang2 aku nak dengat die melalak sebab jatuh terlentang....
nak buat macamane kan....
tu pon salah satu care die belajar...
die kene usaha sendiri....
kalau dah die terjatuh...aku tak terus2 cakap ngan die..."haaaa...qaleef eeman kan kuat...mane qaleef nanges kannnnn...."-sambil gelak2...
jadi die tak jadi nangis....heheh...
dan begitu lah setiap kali...
aku..hanye akan perhatikan..sambil jadi sokongan...







seawal 4 bulan qaleef dah boleh duduk sendiri..
5 bulan dah angkat bontot tuk merangkak..
sekarang..kemain laju die merangkak..!!!
kat umah family aku ni...susah aku nak control...
sebab umah ni banyak perabot dan agak luas...
pintu pulak selalu dibukak kasi cahaye dan angin masuk...haaaiihh....
pulak tu qaleef yang ngah melasak mane tau nak duduk diam kan...
eerr..qaleef meniarap kejap jer...belajar gerak kedepan dah terus merangkak...
jadi..kurang sikit ar baju die kotor...sekarang..lutut die dah start hitam....


ni die paut kat kerusi ni sendiri tau..!!! -aku tengok jer dari tepi..takut die terhantuk
tengok2 die dah boleh berdiri sendiri..
meniti belum lagi..tapi kemain berani nak lepas tangan hokeh...
lepas tu..tergolek...kalau tergolek atas tilam tak per..
kalau tetibe tergoleh siap terhantuk..haaaa....habes semua pakcu pak ude..granny semua bekejar tengok die..sebab die dah melalak...





pandai pulak biler dah ngantuk..nak nenen..
merangkakk laju2 kat mak nyer nih...
pastu gigih berpaut nak naik badan mak nyer..



biler dah dapat sokongan nak berdiri...muler ar nak buat keje lain pulak...
nak capai menan..!!!! haaaiihh.... qaleef berani tau lepas kedua2 tangan die tuk pergi ker train menan die tuh..!!! tu aku risau...


jadi kekadang kalau tak nak die merayap satu rumah dan cuber nak berpaut memanjat..
aku letak jer die dalam train ni..senyap pulak tu...hahahaha

aku bukan takut die belajar berpaut sekaligus belajar tuk memanjat..
tapi aku risau..kalau die salah tempat..
contoh nyer..biler die cube berpaut pada pemegang laci cabinet tivi mak aku tu..
bende tu besi..berukir tajam pulak..!! kang tak pasal berlobang kepale anak aku tuh...



sebab sekarang qaleef dan melasak..
dah merangkak kemain laju..pandai pulak nak berpaut memanjat..
aku tak berani letak atas katil [selain waktu tidor-tu pon tak bersendirian]
sebab..aku susun bantal tinggi mane pon buat pagar..
die boleh panjat dan tolak bantal tu jatuh..!!!
memang gerammmmm...!!!
baru tadi nih die tergolek..sedang baru 2-3 detik aku paling nak amik baju die dalam lemari...sejengkal jer tauh..!! haaaiihhh lah anak....


laki aku hari2 mssg..kol..video kol kate rindu kat anak nyer nih...
harus lah kan.....dah dari lahir dok depan mate jer..ni hampir seminggu tak jumpe...

"tunggu abah balik baru makan yer sayang............."




ni bukan menarik nyer 6 bulah hek..
ni semua proses perkembangan sewaktu 5 bulan lagih...
alhamdulillah...aku tak tau perkembangan ni lambat atau cepat..
aku juz ikut flow nyer..ikut diri qaleef tu sendiri...
kalau dari awal aku dah nampak potensi tu..aku akan bagi sokongan cepat jugak..
aku tak kan larang..tapi aku akan pantau untuk pastikan keselamatan dia...


sekarang..dah 6 bulan...ape lagi bende menarik akan qaleef pelajari...
meniarap dah..
kedepan dah..
merangkak dah..
duduk dah..
berpaut dan berdiri pon dah...
lepas ni mungkin belajar meniti...dan berjalan...hoyeaaaa...!!!
atau memanjat..?? eerrrrr...mama lap peluh dulu..[terbayang2 die akan panjat segale bende yang ade nanti] 


29 comments:

Halimaton Hanafee said...

wah laju betul perkembangan dia..helena maju kedepan pun tak lepas2 lagi..hehe

ciNDerella stRikEr said...

betul...! lps dh start memanjat...mmg kena pantau laa hero kecik ni nnt. mcm QQ skrg, berpeluh2 ibu nk pantau keselamatan dia. hehehe

wawa yusoff said...

giler comel muka dia kena duduk dalam tren!

fifi tiez said...

hehe..bestnya tengok perkembangan budak ni..

shizansyafik said...

bagus2 aty, jangan sekat, tapi pantau..budaya kita ni terlalu banyak "jangan", jangan itu, jangan ini.. memang sangat normal pada perkembangan kanak-kanak untuk cuba dan praktikkan kemahiran yang baru pada dorang.. =)

mummy akmalyaqil said...

cepatnya progress qaleef ni.. aqil lum pandai duduk pun.. guling2 mmg laju. tp xpe, kalu ikut history abang dia, mmg lambat pun..

tahniah qaleef sbb da mampu berdiri sendiri..

Allene said...

qaleef cepat... ihhiih clap2.. ;)

ettyzukhair said...

wah hoyeehh laju betul qaleef ni..gud job bebeh..biala abg ameer tuh..masih meniti berpaut je lg..dia dok demam tu nk jln kot..harap2lah jln pasni hehehe..

Anonymous said...

tahniah...syok bc perkembangan qaleef..tp nak bgtau la...bila diorg dh start pandai bergerak ni, klau boleh jgn bg tdo atas katil sgt..kdg2 kita rs dah letak bantal sekeliling tinggi2 kot2 dia xblh pegi,tp mgkn kita xprasan sgt.boleh jatuh diorg..elok tdo kat bwh jela...tmbah2 kalu tdo bedua je ngn ank.yg ni berdasarkan pengalaman sbb anak pun time tgh melasak ni cpt dia bergerak,sedar2 dah jatuh.2 pun buat bantal lg dgn mak ngn ayah dah hadang kiri kanan.

Mimy Hamid said...

perkembangan dia laju la...fayel 6 bulan la tekedek nak berdiri itu pun takut takut...ok la tu beb Alhamdulillah sihat

LisaLisut said...

i rs betul psl alih bulan ni.tatau la kan tp happened to hannah. ms nk masuk sebulan n 2bulan, diabantai tak tdo dr 2 3 pg smpai siang 2 weeks sblm msk bulan baru.huhu.ni lg 2 weeks nk masuk 3 bln tatau la apa tandanya pulak haha

Anum said...

cptnya... dapat kaki

Suhaida said...

Nnti jd cam su..menangis jetgk kecederaan ank..huhu

Nadya Zahid said...

good boy...alahai..cepatnye die membesar kan..bijakkkkkkkkk

mama ila said...

aty...mmg cepat perkembangan qaleef..anak ila..7 bulan merangkak ,8 bulan baru dapat memanjat n berdiri kat kerusi..hihi..

Ros Anis Rusli said...

cpt gak kan pkmbgan qaleef..airiell ujung 4 bulan baru pndai gera reverse...duduk mang xlg la..arini bru 5 bulan..nerap j baru pro..yg len blom lagik..

mama leen said...

bagus.. cepat berjalan tak yah dokong2.. hehe

xoxo--eena said...

sama la babeee. tepat 6bulan dia dah panjat2. ada ke dia dok berdiri dlm cot tu??? *pengsan

Saleha said...

perkembangan yang sangat lajulah.. tahniah qaleef.
setuju ngan anymoustu.. tdo bawah lagi baik
anaksaya dulu berapa kali jatuh katil.. sebab saya degil nak tdo atas katil gak.. bukanpe bila tdo bawah atas tilamje pinggang ras nak putus bila banguntu.. tp yelah risiko pd anak plakkan.

Mama Likha said...

qaleef mmg advance lah !

Gieyana said...

mmg laju n cepat tul perkembangan dier...gd boboy...:-)

Cheyan said...

Wahhh kagumm....mmg pantas la..budak lelaki motor skill dia sgt cepat..mmg tak di nafikan..alhamdulillah..sehat dan kuar qaleef..

Gud boy la qaleef..

salmia saidin said...

wah.. dh nk boleh berjalan.. yeayy.. :)

chaiyok2 qaleef

cikpingu said...

fuyooo... dhia bru nk dduk.. 2 pun senget2 je... skrg dh start nk mmnjat kt bdn.. klu kite tgh dukung.. semngat dhia langkah2 kaki smpi ke muke ibu nye.. uhuhuhu/

Anak Lebah Comot said...

Mmg cepat tau. Bby firas 6 bln br meniarap tp masuk 7bln dh memanjat dan berdiri 5sec. Hih terkedu pulak bler terlalu pantas. Perkembangan bby lain2 kn.

Mummy GreenyHouse said...

huh! mencabarnye.. anak saye dua2 pompuan, sopan santun xde lasak sgt. bace entry aty pon dah terbayang lap2 peluh..haha. takpe, jd ibu yg terbaek ye :)
qaleef sangat pantas la perkembangan die..*kagum! :)

syuhada said...

assalamua'laikum. :). tahniah Qaleef.. dah maju bertapak-tapak tu..Ilham pun dalam proses jugak..huhu, rasa macam nak letak tilam 1 rumah.;p. sbb risau tgk dia duk gigih memanjat nak naik atas sofa, nak pegang itu ini..hehe

Nadt said...

gud boy qaleef!

mummy ammar said...

cepatnya dah pandai diri! baby ammar lom pandai merangkak lagi..duduk pun belum...cuma dah start panjat2 dah...hehe...